Καιρός: «Καμπανάκι» για έξι περιοχές έκρουσε ο προγνώστης Θεοφάνης Χατζηγρίβας, κάνοντας λόγο για «ισχυρό βαρομετρικό», σημειώνοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για κάποια ακραία κακοκαιρία.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στο επίκεντρο της κακοκαιρίας θα βρεθούν βόρειο Ιόνιο, Ήπειρος , Δυτική Στερεά και στην πορεία σε Θεσσαλία, Μακεδονία, βόρειο Αιγαίο και Σποράδες.
Οι δύσκολες και επικίνδυνες ώρες θα είναι από την Πέμπτη έως και το πρωί του Σαββάτου.
Αναλυτικά η ανάρτησή του:
Καιρός: Θερμικές καταιγίδες σαρώνουν τη χώρα – Πότε θα χτυπήσουν
Μίνι φθινόπωρο σε λίγες ώρες όλη η χώρα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιώργο Τσατραφύλλια.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, θερμικές καταιγίδες θα «χτυπήσουν» τη χώρα με ένα βαρομετρικό χαμηλό να ρίχνει την θερμοκρασία.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
Ο καιρός της εβδομάδας :
Δευτέρα-Τρίτη: Βροχές και καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά και Κρήτη, κυρίως στα ορεινά. Πιθανές χαλαζοπτώσεις. Η θερμοκρασία 5-6 βαθμούς κάτω από τα κανονικά.Βοριάδες μέχρι 6 μποφόρ.
Τετάρτη -Πέμπτη : Περιορισμένη αστάθεια.Η θερμοκρασία μέχρι 24 βαθμούς.Βοριάδες μέχρι 6 μποφόρ.
Παρασκευή-Σάββατο :Βαρομετρικό χαμηλό φέρνεις βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές ,ισχυρούς νοτιάδες και 30 άρια στην Κρήτη.Η θερμοκρασία μέχρι 23-24 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές.
Καιρός: Δύσκολο το φετινό καλοκαίρι – Τι δείχνει αναθεωρημένη πρόβλεψη
O Μάιος έφτασε και η άνοιξη οδεύει προς την κορύφωσή της, τα βλέμματα στρέφονται ήδη προς το φετινό καλοκαίρι, με το ερώτημα για το τι καιρό θα κάνει να απασχολεί όλο και περισσότερο.
Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως οδεύουμε ξανά σε μια ιδιαίτερα θερμή περίοδο, σε συνέχιση της τάσης που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια.
Σε σχετική ανάρτηση της σελίδας Weather Phenomena, επισημαίνεται ότι πλέον δεν τίθεται ζήτημα για το αν το φετινό καλοκαίρι θα είναι θερμότερο από τον κλιματικό μέσο όρο, αλλά το πόσο θερμότερο θα είναι.
«Στη σκιά της κλιματικής αλλαγής, αποδεχόμαστε πλέον ότι οι περισσότεροι μήνες στην τελική τους ανασκόπηση βγαίνουν θερμότεροι από τον μέσο όρο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση.
Αναφορικά με τον υετό, υπογραμμίζεται ότι ο Ιούνιος παρουσιάζει κάποιες τοπικές βροχές, κυρίως στα ηπειρωτικά, Ενώ οι Ιούλιος και Αύγουστος κινούνται σε σαφώς ξηρότερα πλαίσια, όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάιος παραμένει «κλειδί» για τις πρώτες ενδείξεις, καθώς μπορεί να παρουσιάσει ποικιλία φαινομένων και να επηρεάσει τις καιρικές ισορροπίες λίγο πριν την έναρξη του καλοκαιριού.
Ακολουθεί αναλυτικά η ανάρτηση:
«Το καλοκαίρι πλησιάζει (τουλάχιστον ημερολογιακα?) και το ενδιαφέρον για τις συνθήκες που ενδεχομένως θα επικρατήσουν μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.
Στην σκιά της κλιματικής αλλαγής, αποδεχόμαστε πλέον ότι οι περισσότεροι μήνες στην τελική τους ανασκόπηση βγαίνουν θερμότεροι από τον μέσο όρο, ενώ κάτι τέτοιο διαφαίνεται συνήθως και σε μελλοντικές εκτιμήσεις.
Οπότε το θέμα κατά τη γνώμη μου δεν είναι το αν το φετινό καλοκαίρι θα είναι θερμότερο από τον μέσο όρο. Είναι κάτι σίγουρο. Εκεί που πρέπει να εστιάζουμε είναι το ΠΟΣΟ θερμότερο πρόκειται να είναι. Πολύ ή λίγο.
Σε θέμα υετού, έχουμε συνηθίσει σε έναν Ιουνιο με τοπικές βροχές (εξαιρείται η περσινή χρονιά) και ένα δίμηνο (Ιούλιος – Αύγουστος) με πιο ξηρές καιρικές συνθήκες, οπότε σε θέμα υετού, δύσκολα μπορεί να πάει κάτι προς τη χειρότερη κατεύθυνση. Έχουμε μπροστά μας και τον Μάιο που μπορεί να κάνει πολλά…
Αναλυτικά λοιπόν ΟΛΑ τα στοιχεία για το φετινό καλοκαίρι».
Καιρός: Έτσι θα κάνουμε Μάιο – Τι «βλέπουν» Γιαπωνέζοι, Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι
Σε έναν ασυνήθιστα θερμό Μάιο φαίνεται πως οδεύουμε, με βάση τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση του μετεωρολόγου Κώστα Λαγουβάρδου.
Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από την ανάλυση 350 διαφορετικών σεναρίων, τα οποία προέρχονται από κορυφαία διεθνή κέντρα πρόγνωσης, όπως το ECMWF (Ευρώπη), το UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), το Meteo-France (Γαλλία), το JMA (Ιαπωνία), το NCEP (ΗΠΑ), το DWD (Γερμανία) και το CMCC (Ιταλία).
Τα δεδομένα αυτά παρέχονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus Climate Change Service, η οποία υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις συνοδεύονται πάντοτε από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.
Ο βασικός τους στόχος είναι η αποτύπωση της γενικής τάσης των καιρικών συνθηκών σε μηνιαίο ή εποχιακό ορίζοντα, και όχι η ακριβής πρόβλεψη του καιρού για συγκεκριμένες ημέρες.
Αναλυτικά: