Καιρός: «Καμπανάκι» για έξι περιοχές έκρουσε ο προγνώστης Θεοφάνης Χατζηγρίβας, κάνοντας λόγο για «ισχυρό βαρομετρικό», σημειώνοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για κάποια ακραία κακοκαιρία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στο επίκεντρο της κακοκαιρίας θα βρεθούν βόρειο Ιόνιο, Ήπειρος , Δυτική Στερεά και στην πορεία σε Θεσσαλία, Μακεδονία, βόρειο Αιγαίο και Σποράδες.

Οι δύσκολες και επικίνδυνες ώρες θα είναι από την Πέμπτη έως και το πρωί του Σαββάτου.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Ισχυρο βαρομετρικο χαμηλό θα επηρεάσει τη χώρα μας όπως ορθά έχετε ενημερωθεί μέσα από τη σελίδα μου ,εδώ και ημέρες, σταδιακά από τα δυτικά, και το Ιόνιο, από το μεσημέρι προς απόγευμα της Πέμπτης, με ανατολική-βόρειο ανατολική επέκταση.
▪️Θελω να τονίσω ότι το ξημέρωμα μέχρι και τις μεσημεριανές-απογευματινες ώρες στα δυτικά και το Ιόνιο, ο καιρός θα είναι εξαιρετικός με λίγες τοπικές νεφώσεις, όπως επίσης εξαιρετικός θα είναι μέχρι τις απογευνατινες -πρωτες βραδυνές στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Αιγαίο.
▪️Μάλιστα στο ανατολικο τμήμα της χώρας μας (Αιγαίο-θρακη ) δεν θα συμβεί τίποτα ,βάση πάντα των τελευταίων προγνωστικών στοιχείων και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά.
▪️Η ανατολική-βόρειο ανατολική επέκταση και βαθυνση που θα έχει το χαμηλό δεν θα αφήσει φαινόμενα στο νότιο ανατολικο άκρο της χώρας μας ,και πιθανώς την Κρήτη εκτός μετατόπισης της τελευταίας στιγμής, ενώ συγκριτικά με τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, λιγότερα και πιο τοπικά θα είναι τα φαινόμενα και κάποιες εξάρσεις μπορας ,στο νότιο ανατολικο επίσης άκρο του ηπειρωτικου όμως κορμού, όπως νότια, ανατολική-βόρειο ανατολική Πελοπονησσο ,Ανατολική Στερεά, Εύβοια, και Αττική, συμπεριλαμβανομένων και των Κυκλάδων. (Θα βγάλει καταιγίδες και μπορες ,αλλά όχι με διάρκεια ενώ θα υπαρχουν και ανοίγματα ηλιοφάνειας. )
▪️Αυτη η κατάσταση θα,κρατήσει περίπου από την Πέμπτη ως έχω πει το απόγευμα περίπου από τα δυτικά, μέχρι και το πρώτο μισό του ερχόμενου Σαββάτου , με κάποιες αυξομειώσεις στις εντάσεις, και τοπικές παύσεις.
▪️Παρ όλα αυτά η προσοχή που πρέπει να δείξουν οι πολίτες, σε περιοχές του δυτικού κορμού, όπως βόρειο Ιόνιο, Ηπειρο , Δυτική Στερεά στην αρχή, και στην πορεία σε Θεσσαλία, Μακεδονία, βόρειο Αιγαίο και Σποράδες,(ειδικα βραδυ Πεμπτης δυτικά, και ξημερωματα Παρασκευής και μετά στις υπολοιπες προ αναφερθησες περιοχες …) πρέπει να είναι μεγάλη για τους παρακάτω λόγους :
▪️1ον ) Ισχυρές καταιγιδες με πιθανή διάρκεια.
▪️2ον ) Αυξημένη πιθανότητα χαλαζοπτωσεων.
▪️3ον ) Αυξημένη πιθανότητα ριπαιων καταβατικων ανέμων κατά την ώρα εκδήλωσης των φαινομένων.
▪️4ον ) Εντονη ηλεκτρική δραστηριότητα.
▪️5ον ) Κίνδυνος τοπικής υπερχείλισης χειμαρων σε περιοχές με έντονα φαινόμενα ,και για,το λόγο αυτό δεν επιχειρούμε να περάσουμε απέναντι ,κάνοντας τους ήρωες.
▪️6ον) Πιθανότητα τοπικών πλημμύρικων κυρίως σε ευαίσθητες περιοχές ,τμήματα με κακοτεχνίες, η σε περιοχές που δεν καθαριστικάν φρεάτια .
▪️ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΑΙΤΣ ,ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΟΥ ,ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΝΑ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ , ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ,ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΝΤΑΝΙΕΛ ….ΑΠΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ ΑΣΚΟΠΑ .
▪️Επίσης το χαμηλό ενδέχεται να αλλάξει θέση ακόμη και την τελευταία στιγμή. Αυτο σημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση, αλλάζουν και κάποιες περιοχές με φαινόμενα, αλλα και εντάσεις.
Απο την Κυριακή βελτιωνεται αισθητά ο καιρός, και ανεβαίνει η θερμοκρασία σταδιακά, με την αστάθεια να μειώνεται αρκετά.

Καιρός: Θερμικές καταιγίδες σαρώνουν τη χώρα – Πότε θα χτυπήσουν

Μίνι φθινόπωρο σε λίγες ώρες όλη η χώρα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιώργο Τσατραφύλλια.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, θερμικές καταιγίδες θα «χτυπήσουν» τη χώρα με ένα βαρομετρικό χαμηλό να ρίχνει την θερμοκρασία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:

Ο καιρός της εβδομάδας :

Δευτέρα-Τρίτη: Βροχές και καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά και Κρήτη, κυρίως στα ορεινά. Πιθανές χαλαζοπτώσεις. Η θερμοκρασία 5-6 βαθμούς κάτω από τα κανονικά.Βοριάδες μέχρι 6 μποφόρ.

Τετάρτη -Πέμπτη : Περιορισμένη αστάθεια.Η θερμοκρασία μέχρι 24 βαθμούς.Βοριάδες μέχρι 6 μποφόρ.

Παρασκευή-Σάββατο :Βαρομετρικό χαμηλό φέρνεις βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές ,ισχυρούς νοτιάδες και 30 άρια στην Κρήτη.Η θερμοκρασία μέχρι 23-24 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές.

Καιρός: Δύσκολο το φετινό καλοκαίρι – Τι δείχνει αναθεωρημένη πρόβλεψη

O Μάιος έφτασε και η άνοιξη οδεύει προς την κορύφωσή της, τα βλέμματα στρέφονται ήδη προς το φετινό καλοκαίρι, με το ερώτημα για το τι καιρό θα κάνει να απασχολεί όλο και περισσότερο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως οδεύουμε ξανά σε μια ιδιαίτερα θερμή περίοδο, σε συνέχιση της τάσης που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια.

Σε σχετική ανάρτηση της σελίδας Weather Phenomena, επισημαίνεται ότι πλέον δεν τίθεται ζήτημα για το αν το φετινό καλοκαίρι θα είναι θερμότερο από τον κλιματικό μέσο όρο, αλλά το πόσο θερμότερο θα είναι.

summercs.jpg

«Στη σκιά της κλιματικής αλλαγής, αποδεχόμαστε πλέον ότι οι περισσότεροι μήνες στην τελική τους ανασκόπηση βγαίνουν θερμότεροι από τον μέσο όρο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση.

Αναφορικά με τον υετό, υπογραμμίζεται ότι ο Ιούνιος παρουσιάζει κάποιες τοπικές βροχές, κυρίως στα ηπειρωτικά, Ενώ οι Ιούλιος και Αύγουστος κινούνται σε σαφώς ξηρότερα πλαίσια, όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάιος παραμένει «κλειδί» για τις πρώτες ενδείξεις, καθώς μπορεί να παρουσιάσει ποικιλία φαινομένων και να επηρεάσει τις καιρικές ισορροπίες λίγο πριν την έναρξη του καλοκαιριού.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανάρτηση:

«Το καλοκαίρι πλησιάζει (τουλάχιστον ημερολογιακα?) και το ενδιαφέρον για τις συνθήκες που ενδεχομένως θα επικρατήσουν μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.

Στην σκιά της κλιματικής αλλαγής, αποδεχόμαστε πλέον ότι οι περισσότεροι μήνες στην τελική τους ανασκόπηση βγαίνουν θερμότεροι από τον μέσο όρο, ενώ κάτι τέτοιο διαφαίνεται συνήθως και σε μελλοντικές εκτιμήσεις.

Οπότε το θέμα κατά τη γνώμη μου δεν είναι το αν το φετινό καλοκαίρι θα είναι θερμότερο από τον μέσο όρο. Είναι κάτι σίγουρο. Εκεί που πρέπει να εστιάζουμε είναι το ΠΟΣΟ θερμότερο πρόκειται να είναι. Πολύ ή λίγο.

Σε θέμα υετού, έχουμε συνηθίσει σε έναν Ιουνιο με τοπικές βροχές (εξαιρείται η περσινή χρονιά) και ένα δίμηνο (Ιούλιος – Αύγουστος) με πιο ξηρές καιρικές συνθήκες, οπότε σε θέμα υετού, δύσκολα μπορεί να πάει κάτι προς τη χειρότερη κατεύθυνση. Έχουμε μπροστά μας και τον Μάιο που μπορεί να κάνει πολλά…
Αναλυτικά λοιπόν ΟΛΑ τα στοιχεία για το φετινό καλοκαίρι».

Καιρός: Έτσι θα κάνουμε Μάιο – Τι «βλέπουν» Γιαπωνέζοι, Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι

Σε έναν ασυνήθιστα θερμό Μάιο φαίνεται πως οδεύουμε, με βάση τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση του μετεωρολόγου Κώστα Λαγουβάρδου.

Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από την ανάλυση 350 διαφορετικών σεναρίων, τα οποία προέρχονται από κορυφαία διεθνή κέντρα πρόγνωσης, όπως το ECMWF (Ευρώπη), το UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), το Meteo-France (Γαλλία), το JMA (Ιαπωνία), το NCEP (ΗΠΑ), το DWD (Γερμανία) και το CMCC (Ιταλία).

Τα δεδομένα αυτά παρέχονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus Climate Change Service, η οποία υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις συνοδεύονται πάντοτε από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

Ο βασικός τους στόχος είναι η αποτύπωση της γενικής τάσης των καιρικών συνθηκών σε μηνιαίο ή εποχιακό ορίζοντα, και όχι η ακριβής πρόβλεψη του καιρού για συγκεκριμένες ημέρες.

Αναλυτικά:

Μακροπρόθεσμη πρόγνωση για τη μέση θερμοκρασία του Μαΐου 2025
Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Μάιος στην ΝΑ Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Απρίλιο και αναλύθηκαν από τον συνάδελφο Γιώργο Φραγκουλίδη. Όπως φαίνεται στο πρώτο γράφημα, σύμφωνα με το 84% των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Μαΐου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016).
Συγκεκριμένα, η πιθανότητα για θετικές αποκλίσεις μεταξύ 0 και 1
°C, μεταξύ 1 και 2 °C και άνω των 2 °C είναι 35%, 31% και 18% αντίστοιχα. Οι πιθανότητες για αρνητικές αποκλίσεις μεταξύ 0 και 1 °C και άνω του 1 °C είναι 14% και 2% αντίστοιχα. Η μέση τιμή των 350 σεναρίων είναι +1.03 °C.
Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 350 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Επιπρόσθετα, οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση ενός μήνα σε μια ευρύτερη περιοχή.
Αξιολόγηση πρόγνωσης για την μέση θερμοκρασία Μαρτίου 2025
Όσον αφορά τον περασμένο Μάρτιο, η μέση θερμοκρασιακή απόκλιση στην ΝΑ Ευρώπη ήταν +2.36 °C, ενώ η μέση τιμή όλων των σεναρίων της μακροπρόθεσμης πρόγνωσης που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2025 ήταν +0.89 °C. Όπως φαίνεται στο δεύτερο γράφημα, το μέγεθος της απόκλισης που παρατηρήθηκε είχε πιθανότητα 16% και ήταν το 4ο πιθανότερο πεδίο τιμών στην μακροπρόθεσμη πρόγνωση.