Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση – Τι θα μας χτυπήσει σε λίγες ώρες

Καιρός: Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, εν όψει της ξαφνικής κακοκαιρίας που θα εμφανισθεί στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ασταθείς αέριες μάζες που έρχονται από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια από αύριο το μεσημέρι (03/07) έως αργά το απόγευμα της Πέμπτης (04/07) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Αύριο, Τετάρτη 03 Ιουλίου

  • Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας.

Την Πέμπτη 04 Ιουλίου

  • Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως Χαλκιδική).
  • Στη Θεσσαλία (κυρίως στα δυτικά τμήματά της) και τις Σποράδες.
  • Στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), τη βορειοανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια.

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά, στην υπόλοιπη χώρα όμως θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα φτάσει στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 37 με 38 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα τους 32 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Μακεδονία αραιές νεφώσεις οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού το βράδυ στη δυτική Μακεδονία. Στη Θράκη γενικά αίθριος, από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις που το βράδυ θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και το μεσημέρι – απόγευμα πρόσκαιρα νότιοι στα κεντρικά τμήματα τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες γρήγορα στο βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Ήπειρο μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού το βράδυ.
Ανεμοι: Από νότιες και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς και στα ηπειρωτικά έως 37 και κατά τόπους 38 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές μέχρι το απόγευμα, οπότε στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από το μεσημέρι από νότιες διευθύνσεις τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 στρεφόμενοι βαθμιαία από το μεσημέρι σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς και στην Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα στα βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία από το απόγευμα σε δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 και κατά τόπους 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και βαθμιαία στα ανατολικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις Σποράδες η μέγιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και από το μεσημέρι νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νότιοι πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 03-07-2024

Στα βόρεια προβλέπεται άστατος καιρός, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε στα δυτικά και κεντρικά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 28 με 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 29 με 33 και κατά τόπους τους 34 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 04-07-2024

Αρχικά στα βόρεια και γρήγορα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά νεφώσεις αυξημένες με βροχές και σποραδικέςκαταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5, στα νότια τοπικά 6 μποφόρ και μόνο στα βορειοανατολικά πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες βορειονατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 26 με 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 27 με 30 και κατά τόπους τους 31 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05-07-2024

Στα ανατολικά και τα νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου μεμονωμένες καταιγίδες. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ηπειρωτικά και την Κρήτη.

Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στο Αιγαίο και το βόρειο Ιόνιο 6 μποφόρ με τάση ενίσχυσης στο Αιγαίο από αργά το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 06-07-2024

Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 2 έως 4 πρόσκαιρα το μεσημέρι – απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

Καιρός: Οι νύχτες πλέον είναι πρόβλημα – Τι συμβαίνει στο σώμα μας

«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα καιρικά δεδομένα, γιατί όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε προς νέες καιρικές συνθήκες, όπως αυτές που έχουμε φέτος, οι οποίες σε λίγα χρόνια θα γίνουν μια κανονικότητα» τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής – πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης, σχετικά με τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται αρχές Ιουνίου, στην Ελλάδα.

Παράλληλα, εξηγεί γιατί πλήττονται από καύσωνες συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπως, η ανατολική Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία, η ανατολική Πελοπόννησος, κ.α. Όπως σημειώνει ο Ανδρέας Καζαντζίδης, «ίσως θα πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε μόνο για τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά να μιλάμε και για πιο βιομετεωρολογικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα ο δείκτης δυσφορίας» και προσθέτει: «Ο δείκτης δυσφορίας δεν έχει σχέση μόνο με το πού φθάνει η θερμοκρασία, αλλά ποιο είναι το ποσοστό της υγρασίας, ποια είναι η ηλιακή ακτινοβολία, ποια είναι τα επίπεδα ρύπανσης από την αφρικανική σκόνη, που σημειωτέον είχαμε πολλά φέτος, καθώς και πόση ένταση έχει ο άνεμος, ο οποίος όταν φυσά, δρα καταπραϋντικά.

Σύμφωνα τα όσα προανέφερα, δεν είναι μόνο οι υψηλές θερμοκρασίες το πρόβλημα, διότι η δυσφορία που προκαλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες, έχει σχέση και με άλλους παράγοντες. Άλλωστε, υπάρχει ένας ολόκληρος κλάδος, που λέγεται βιομετεωρολογία, δηλαδή η επίδραση των καιρικών συνθηκών στον ανθρώπινο οργανισμό. Ίσως, λοιπόν, θα πρέπει να συζητάμε για το ποιος είναι ο δείκτης δυσφορίας, δηλαδή, αν για παράδειγμα, είναι στο κόκκινο, στο πράσινο ή στο κίτρινο και ως εκ τούτου ο κόσμος να αρχίσει σιγά – σιγά να εκπαιδεύεται».

Επίσης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης, σημειώνει ότι «η επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού έχει να κάνει και με το γεγονός ότι καταγράφονται υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τις νυχτερινές ώρες» και συνεχίζει: «Ναι μεν μεσημβρινές ώρες, όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, όλοι μας προσπαθούμε κάπως να προστατευθούμε, αλλά το σημαντικό είναι το πώς διαμορφώνεται η θερμοκρασία τις υπόλοιπες ώρες και κυρίως τη νύχτα. Δηλαδή, είναι σημαντικό η θερμοκρασία να πέφτει τη νύχτα κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου, διότι όταν τους ξεπερνά, τότε μιλάμε πια για τις λεγόμενες τροπικές νύχτες. Όταν λοιπόν έχουμε σταθερά υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή 40 βαθμούς το μεσημέρι και 28 με 30 τη νύχτα, τότε η επιβάρυνση στον ανθρώπινο οργανισμό είναι σημαντική».

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει, «οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από το θερμικό στρες, σύμφωνα με τις στατιστικές, έχουν να κάνουν με ασθένειες, όπως καρδιολογικά προβλήματα, αλλά ακόμα και με θανάτους, για αυτό θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται».

Οι μετεωρολογικές προγνώσεις πρέπει να επικεντρώνονται στις περιφέρειες
Όσον αφορά στο γεγονός ότι καταγράφονται υψηλότερες θερμοκρασίες στην ανατολική πλευρά της χώρας, συγκριτικά με την δυτική, ο Ανδρέα Καζαντζίδης λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «αυτό έχει σχέση με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, η οποία ευνοεί τις θερμές αέριες μάζες να κινηθούν προς τις ανατολικές περιοχές, όμως, κάποια άλλη στιγμή θα συμβεί το αντίθετο».

Ακόμη, αναφέρει ότι «στις περιπτώσεις καύσωνα είναι σε πιο καλή μοίρα οι παραθαλάσσιες περιοχές, σε σχέση με τις ηπειρωτικές και ειδικά τις πεδινές περιοχές, για αυτό και υπάρχουν κάποια hot – spot ας το πούμε έτσι, όπου οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πάντα πάρα πολύ ψηλά, όπως είναι οι περιοχές, της Βοιωτίας, της Λάρισας, της Σπάρτης, του Άργους, κ.α., αλλά και πιο βόρεια, όπως οι περιοχές της πεδιάδας της Γιαννιτσών, και των Σερρών».

«Αυτό όμως, που έχει ιδιαίτερη σημασία» τονίζει ο καθηγητής στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «είναι το γεγονός ότι οι μετεωρολογικές προγνώσεις και οι οδηγίες που δίνονται, θα πρέπει να είναι λίγο πιο επικεντρωμένες σε επίπεδο περιφέρειας και όχι να λέμε ότι όλη η χώρα καίγεται από τις υψηλές θερμοκρασίες».

Και τούτο διότι, όπως λέει, «οι πολίτες αρχίζουν να θεωρούν ότι οι προγνώσεις είναι υπερβολικές, όταν δεν επιβεβαιώνονται στις περιοχές, όπου κατοικούν».

Όσον αφορά στο γεγονός ότι οι πολλές πυρκαγιές καταγράφονται σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και νησιών του Ιονίου, ο Ανδρέας Καζαντζίδης σημειώνει: «Υπάρχουν περιοχές όπου έχουν υψηλούς ανέμους και είναι αρκετά ξηρές, αφού δέχονται λιγότερες βροχές, καθ΄ όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Παράλληλα, καταγράφονται πάντα σημαντικές διαφορές στις βροχοπτώσεις ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική πλευρά της χώρας, που χωρίζονται από την οροσειρά της Πίνδου και την ορεινή γραμμή στο κέντρο της Πελοποννήσου, δηλαδή από τον Γράμμο μέχρι και τον Ταΰγετο.

Ως εκ τούτου, στη δυτική πλευρά της χώρας καταγράφονται οι περισσότερες βροχοπτώσεις και άρα, υπάρχει περισσότερη υγρασία στο έδαφος, σε αντίθεση με την ανατολική, η οποία είναι πιο ευάλωτη.

Αν τώρα, αυτό το γεγονός συνδυαστεί και με ανέμους, οι οποίοι τον Αύγουστο συνήθως είναι τα μελτέμια που φυσούν από τον Έβρο, όπου πέρυσι είχαμε τις μεγάλες πυρκαγιές, και φθάνουν μέχρι και την Αττική, τότε μπορούμε να πούμε ότι είναι επιβαρυντικό».

Σοκ και δέος με τον καιρό: Δείτε τι έρχεται στην Ελλάδα σε λίγες ημέρες – Τι είδαν οι Αμερικανοί

Καθώς περάσαμε το πρώτο κύμα με πολλή ζέστη και το πρώτο κύμα καύσωνα μέσα στον Ιούνιο, οι προβλέψεις για το… παρακάτω δεν είναι καθόλου καλές, μιας και οι μεσοπρόθεσμες προγνώσεις των μεγαλύτερων κέντρων σε Ευρώπη και ΗΠΑ κάνουν λόγο για καλοκαίρι-κόλαση!

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) στην πρόγνωση για την Ευρώπη «βλέπει» στην περιοχή των Βαλκανίων και στη χώρα μας άνοδο της μέσης θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, από τις μέσες τιμές των προηγούμενων 30 ετών.

Η απόκλιση είναι πολύ σημαντική, καθώς αυτό σημαίνει πως σε περιπτώσεις κυμάτων ζέστης, τα θερμόμετρα μπορεί να δείξουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

«Τα τρία μεγαλύτερα προγνωστικά κέντρα ατμοσφαιρικών και ωκεανογραφικών δεδομένων συμφωνούν ότι το καλοκαίρι του 2024 στην Ευρώπη προβλέπεται εξαιρετικά θερμό σε σύγκριση με τα τελευταία 30 χρόνια», αναφέρει στην «Καθημερινή» ο κύριος Σταύρος Ντάφης, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Αναλύοντας τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα για την θερμοκρασία της ΝΟΑΑ, η περιοχή των Βαλκανίων και γενικά της Ανατολικής Ευρώπης, προβλέπεται να βιώσουν τις υψηλότερες θερμοκρασιακές αποκλίσεις το φετινό καλοκαίρι», συμπληρώνει ο κύριος Ντάφης.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του ΝΟΑΑ, το πρώτο δεκαήμερο Ιουνίου καταγράφηκαν θερμοκρασίες υψηλότερες των μέσων τιμών της περιόδου 1990-2020 κατά 3 βαθμούς Κελσίου στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, κατά 4 βαθμούς στη Θεσσαλία και στο μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας, ενώ υπήρξαν τάσεις ανόδου έως και 5 βαθμούς από τα κανονικά για την εποχή σε Θράκη και Βόρειο Αιγαίο.