Καιρός: Προειδοποίηση Τσατραφύλλια – «Έρχεται ο Παν-Τουρκικός χιονιάς – Ποιες περιοχές θα ασπρίσει»

Καιρός: Για «Παν-Τουρκικό» χιονιά που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες έκανε λόγο με ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας.

«Παν-Τουρκικός χιονιάς θα επηρεάσει και τα ανατολικά της χώρας μας το τριήμερο Κυριακή-Τρίτη ( 28/1-30/2 ) με κύρια χαρακτηριστικά τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας 10-12 βαθμούς, τους θυελλώδεις βοριάδες 9 μποφόρ (στο Αιγαίο) και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και ενδεχομένως σε χαμηλότερα υψόμετρα σε Θεσσαλία ( κυρίως Μαγνησία-Λάρισα),Εύβοια,Σποράδες, Βοιωτία,Φθιώτιδα , Αττική ,βορειοανατολική Πελοπόννησο και Κρήτη.

Υ.Γ :Συγκεκριμένες περιοχές και υψόμετρα ΔΕΝ μπορούν να προσδιοριστούν από τώρα. Δεν χρειάζεται να είναι στην “τσίτα” ο κόσμος από πληροφορίες που στερούνται επιστημονικού υπόβαθρου», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κύριος Τσατραφύλλιας.

Καιρός: Έκτακτη πρόβλεψη Μαρουσάκη – «Κλείδωσαν» χιόνια στην Αττική, πότε θα πέσουν

Η φωτοβολίδα ψύχους που αναφερόταν τις προηγούμενες ημέρες ο Κλέαρχος Μαρουσάκης φαίνεται πως επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Με ανάρτησή του στα social media ο γνωστός μετεωρολόγος αναφέρθηκε σε χιόνια και στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές με κύριο χαρακτηριστικό το ψύχος.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΑ ΨΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΟΥ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

Με τον Ιανουάριο να προσπαθεί στο τελείωμά του και παρά τα έντονα σκαμπανεβάσματά του να μας αποδείξει ότι είναι μήνας του χειμώνα, θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες, φέρνοντάς μας για άλλη μια φορά έναν χιονιά εξπρές που τοπικά όμως θα εμφανίζει κι ένταση, κάτι σαν φωτοβολίδα δηλαδή.

ΧΙΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Κι ενώ κάποιος θα περίμενε τον χιονιά αυτόν να κατεβαίνει από τα βόρεια, στην περίπτωση αυτή θα δούμε τον χιονιά να μας έρχεται από τη θάλασσα και συγκεκριμένα μέσα από το Αιγαίο.
Ναι πολύ σωστά διαβάσατε, μπορεί το κρύο να μας κατεβαίνει από τη βόρεια βορειοανατολική Ευρώπη, αν όμως αυτές οι πολικές αέριες μάζες δεν πάρουν από κάπου υγρασία, τότε θα μείνουν ξηρές προκαλώντας αυτό που λέμε ξερόκρυο.
Το ξερόκρυο λοιπόν θα αφορά τη δυτική και βόρεια χώρα, εκεί όπου η Πίνδος θα λειτουργήσει σαν φράχτης και θα εμποδίσει τις συννεφιές με τα χιόνια να κινηθούν και προς αυτές τις περιοχές.
Ανατολικότερα όμως με την επίδραση και της θάλασσας του Αιγαίου το κρύο θα συνοδεύεται και από χιόνι ή χιονόνερο αναλόγως και το υψόμετρο μιας και ο κρύος αέρας θα εμπλουτίζεται με υδρατμούς δίνοντας αυτα τα υδατώδη κατακρημνίσματα.

ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΡΙΤΗ Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ
Η επιδείνωση του καιρού αναμένεται από την Κυριακή το μεσημέρι – απόγευμα περίπου όπου το όλο φαινόμενο θα φτάσει στη μέγιστη εντασή του το διήμερο Δευτέρα – Τρίτη και από Τετάρτη θα αρχίσουμε να μιλάμε για περιορισμό του φαινομένου και εξασθένιση.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΧΙΟΝΙΑ – ΧΙΟΝΟΝΕΡΟ
Μπορούμε να οριοθετήσουμε δύο περιοχές

  1. Από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά και από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια θα συναντάμε δυνατούς βορειοανατολικούς ανέμους κοντά στα 7 με 8 μποφόρ, τσουχτερό κρύο και χιονόνερο ή χιόνι.
  2. Από την οροσειρά της Πίνδου και πιο δυτικά αλλά και βορειότερα της Χαλκιδικής αναμένουμε ξερόκρυο με ισχυρό παγετό τη νύχτα και το πρωί αλλά και μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Κάποιες χιονοπτώσεις ίσως δούμε προς τη Θράκη. Τοπικά δε ίσως παρατηρηθεί και το φαινόμενο του ολικού παγετού και αυτό αφορά κυρίως την βορειοδυτική ηπειρωτική χώρα.
    ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
    Χιόνια θα δούμε και στο νομό Αττικής στη γύρω ορεινή ημιορεινή ζώνη αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα προς τα βόρεια τμήματα με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 300 – 400 περίπου μέτρα και πάνω για τα βόρεια πάντα τμήματα.
    Πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις ίσως παρατηρηθούν γενικότερα στο νομό ιδιαίτερα τις βραδινές και πρωινές ώρες όπου θα γενικεύεται η ψυχρή μεταφορά, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι θα συνοδεύονται και από χιονόστρωση.
    Ακολουθούν χάρτες που περιγράφουν το όλο φαινόμενο των χιονοπτώσεων όπου αναφέρονται και τα υψόμετρα χιονόπτωσης σε μέτρα.

Καιρός: Πότε έρχονται οι Αλκυονίδες ημέρες

Το 2024 θα έρθουν λίγο πιο αργά από ότι τα τελευταία χρόνια. Η τελική πρόγνωση του καιρού για τις απόλυτα ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα. Η τελευταία εξέλιξη με τα επίσημα προγνωστικά στοιχεία στο xristika.gr.

Κρύο και κακοκαιρίες με λίγα χιόνια συνθέτουν το σκηνικό του καιρού ολόκληρο τον Ιανουάριο και όλοι αναμένουν εδώ και πολλές μέρες, πότε οι μετεωρολόγοι θα δώσουν το «σήμα» για τις Αλκυονίδες μέρες.

Τα τελευταία νέα για τον καιρό προμηνύουν βαρυχειμωνιά με χιόνι, και συγκεκριμένα «χιονομπόρες», αλλά δεν φαίνεται ότι θα το στρώσει στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι η έλευση των Αλκυονίδων θα μας εκπλήξει φέτος, καθώς φαίνεται πως θα έρθουν αργότερα από ότι τις λαχταρούσαμε, ειδικά τώρα που έχει αρχίσει και η μέρα να μεγαλώνει.

Πιο αναλυτικά, ο πρώτος από τους μετεωρολόγους που μίλησε για τις Αλκυονίδες είναι ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο μετεωρολόγος του OPEN, που μάλιστα έδωσε και τον χρονικό ορίζοντα για να ξέρουμε τι θα περιμένουμε.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ένα «ατμοσφαιρικό βουνό» έχει υψωθεί προς την περιοχή της δυτικής και κεντρικής Μεσογείου, με τις ψυχρές αέριες μάζες να περνούν γύρω από αυτό και να επηρεάζουν τη χώρα μας. Αυτός θα είναι και ο λόγος που θα παραμείνουμε σε χειμωνιάτικο «κλοιό» και τις επόμενες ημέρες, με χαμηλές θερμοκρασίες από την Κυριακή μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Μετά τα χιόνια οδεύουμε προς τις Αλκυονίδες μέρες, οι οποίες, όπως είπε ο ίδιος στην τελευταία του πρόγνωση, θα είναι φέτος τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, με υψηλότερες θερμοκρασίες.

Καιρός: Τι λένε τα Μερομήνια για το 2024

Οι προβλέψεις των ειδικών για τα Μερομήνια 2023-2024 δημοσιεύτηκαν και όπως όλα δείχνουν «έρχονται» δύσκολοι μήνες με τσουχτερό κρύο που θα μας κάνουν να αναπολήσουμε την καλοκαιρία του Οκτωβρίου.

Οι ειδικοί ήδη έχουν στα χέρια τους τα πρώτα στοιχεία για το πως θα κινηθεί ο καιρός μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Φεβρουάριος 2024

Άστατος θα είναι ο καιρός τον Φεβρουάριο, με πολλές καταιγίδες αλλά και συνέχεια στις χιονοπτώσεις. Τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν αποκλείεται να συνεχιστούν, ενώ ανάλογες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν και άλλες μεσογειακές χώρες.

Μάρτιος 2024

Ο πρώτος μήνας που θα έχει πιο ήπιο καιρό αναμένεται να είναι ο Μάρτιος. Μετά τα μέσα του μήνα, ωστόσο, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να είναι ξανά έντονα κατά τόπους ενώ στο τέλος του θα υπάρχει ισχυρή κακοκαιρία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Απρίλιος 2024

Με δύσκολο καιρό θα αρχίσει ο Απρίλιος, ωστόσο, στην πορεία θα αρχίσει να βελτιώνεται. Οι βροχές και ο αέρας θα εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι τα μέσα του μήνα, όταν και σταδιακά θα αρχίσει περαιτέρω βελτίωση.

Καιρός: Πώς γίνεται η πρόβλεψη στα Μερομήνια

Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.

Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να μαντέψουν ή να «δουν» τα μερομήνια, δηλαδή να αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους.

Τα μερομήνια έχουν πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα μηνών.

Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας», γιατί σε κάθε μέρα από αυτές, αντιστοιχεί ένας πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας.

Η πρόγνωση του καιρού εντοπιζόταν στον Αύγουστο επειδή αυτός ο μήνας θεωρούνταν η αρχή του Χειμώνα. Βάσει των παρατηρήσεων που πραγματοποιούσαν, αποφαίνονταν στο ότι καιρό θα κάνει την πρώτη μέρα της παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Μερικοί μετρούν τα μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου, αντί από την 3η μέχρι την 15η. Οι ημέρες όμως των παρατηρήσεων /προγνώσεων είναι πάντοτε 12 και αντιστοιχούν η κάθε μια προς ένα μήνα του χρόνου που ακολουθεί, αρχίζοντας από τον Αύγουστο. Δηλαδή η 1η ημέρα των παρατηρήσεων (1 ή 3 Αυγούστου) αντιστοιχεί προς τον Αύγουστο, η 2η (2 ή 4 Αυγούστου) προς τον Σεπτέμβριο κ.ο.κ..

Εάν τώρα μια από τις ημέρες αυτές είναι συννεφιασμένη (λ.χ. η 4η Αυγούστου), τότε ο αντίστοιχος μήνας του χρόνου (Σεπτέμβριος ή Νοέμβριος, ανάλογα με το εάν αρχίζει κάποιος να μετρά τα μηναλλάγια από την 1η ή την 3η Αυγούστου), θα είναι βροχερός. Εάν κάποια άλλη μέρα φυσά άνεμος, ο αντίστοιχος μήνας του επόμενου χρόνου θα έχει παγωνιές. Εάν άλλη μέρα είναι ιδιαίτερα θερμή, ανάλογος θα είναι και ο μήνας που αντιστοιχεί σ’ αυτήν.

Αν όμως υπάρχουν σύννεφα μόνο το πρωί, θα είναι βροχερό το πρώτο 15νθήμερο του αντίστοιχου μήνα, εάν φυσά άνεμος μόνο το απόγευμα, θα έχει παγωνιές το δεύτερο 15νθήμερο του αντίστοιχου μήνα κλπ.

Μερικοί χωρικοί, με εμπειρικές κληρονομικές γνώσεις, κάνουν προβλέψεις και τα βράδια, με παρατηρήσεις των κινήσεων των αστεριών.