Καιρός: Με καύσωνα θα κυλήσει και η επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ενώ οι άνεμοι το Σαββατοκύριακο θα ρίξουν για λίγο την θερμοκρασία.
Με αρκετή ζέστη για την εποχή που βρισκόμαστε κυλούν οι τελευταίες ημέρες στη χώρα μας με τον υδράργυρο να προσεγγίζει σε αρκετές περιοχές τους 34° με 36° βαθμούς ένα πολύ τοπικά συναντήσαμε θερμοκρασίες ακόμη και πάνω από τους 38° βαθμούς κελσίου.
Και σήμερα θα είναι μια αρκετά ζεστή ημέρα ενώ το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή μια πιο ψυχρή αέρια μάζα ψηλά στην ατμόσφαιρα έρχεται για να συνδυαστεί με την πολύ θερμή επιφάνεια και να δώσει έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια.
Στον πρώτο μας χάρτη σημειώνουμε την ψυχρότερη αέρα μάζα σε ύψος 5.5 χιλιομέτρων περίπου ψηλότερα από την επιφάνεια, ενώ στον δεύτερο χάρτη μας απεικονίζεται η αστάθεια που θα επηρεάσει πολλές ηπειρωτικές περιοχές το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή.
Όπως αναλύσαμε παραπάνω ψυχρότερος αέρας αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επηρεάσει τα ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας. Καθώς όμως κάτω χαμηλά έχουμε ήδη αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, αυτή η θερμοκρασιακή αντίθεση θα οδηγήσει σε έντονα ανοδικές κινήσεις του αέρα προς σχηματισμό καταιγιδοφόρων νεφών εφόσον και η υγρασία είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Έτσι λοιπόν εκεί που θα παρατηρούνται οι μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διαφορές και αυτές βέβαια εντοπίζονται αργά το απόγευμα, εκεί θα είναι τα χρονικά διαστήματα που θα αναπτύσσονται μπόρες, καταιγίδες ακόμη και χαλαζοπτώσεις.
Ο πολύ θερμός αέρας εκτονώνεται με μεγάλη ένταση προς τα επάνω συμπαρασύροντας και ταυτοχρόνως συμπυκνώνοντας τους υδρατμούς που αυτός φέρει.
Σχηματίζονται λοιπόν τα καταιγιδοφόρα νέφη που μπορεί να φτάσουν ως προς τις κορυφές τους σε μεγάλα ύψη κι έτσι λοιπόν τα υδροσταγονίδια μετατρέπονται σε παγοκρυστάλλια τα οποία συνεχώς αυξάνουν το μέγεθός τους καθώς συγκρούονται με άλλα υδροσταγονίδια ή παγοκρυστάλλια (φανταστείτε τους φλοιούς του κρεμμυδιού).
Όταν λοιπόν φτάσουν σε ένα μέγεθος όπου η βαρύτητα νικάει το ανοδικό ρεύμα θα πέσουν προς τα κάτω με τη μορφή χαλαζόκοκκων.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να περιοριστεί και πάλι η αστάθεια κυρίως σε ορεινές περιοχές και καθώς αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες ψηλά στην ατμόσφαιρα θα κινηθούν προς Τουρκία θα ενισχύσουν τη διαφορά πίεσης κάτω χαμηλά και άρα τα μελτέμια ή καλύτερα ετήσιες προς την πλευρά του Αιγαίου.
Στον τρίτο μας χάρτη αποτυπώνεται ο μηχανισμός δημιουργίας των ετησίων με τις χαμηλές πιέσεις προς την Κύπρο και τις πιο υψηλές βορειότερα.
Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν σιγά σιγά να περιορίζονται τα μελτέμια οπότε θα δοθεί η ευκαιρία στον θερμό αέρα να κατακλύσει και πάλι την περιοχή μας.
Έτσι λοιπόν από τις 10 του μήνα και μέχρι τις 14 περίπου είναι πολύ πιθανό να ζήσουμε ένα ανάλογο με αυτών των ημερών κύμα ζέστης.
Για τη συνέχεια όπως μπορείτε να δείτε και στο τελευταίο μας διάγραμμα υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα οπότε και καλό είναι να κλείσουμε τ’ αυτιά μας σε ανακοινώσεις του τύπου «έρχονται 40άρια ή 45άρια», από τα μέσα του μήνα κτλ.
Το μετεωρολογικό φαινόμενο La Niña θα φθάσει αργότερα φέτος και θα φέρει μαζί του πιο δροσερές θερμοκρασίες, έπειτα από τα ρεκόρ ζέστης που προκάλεσε το φαινόμενο El Niño εδώ και έναν χρόνο.
«Το φαινόμενο El Niño 2023/24, που συνέβαλε στην τροφοδότηση της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών και των ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών σε ολόκληρο τον κόσμο, δείχνει ότι φθάνει στο τέλος του. Το πιθανότερο είναι η επιστροφή στις συνθήκες του La Niña αργότερα αυτόν τον χρόνο», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας.
Υπάρχουν 60% πιθανότητες το φαινόμενο La Niña να εμφανισθεί κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου και αυξάνονται στο 70% για την περίοδο Αυγούστου-Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό που θεωρεί ότι «ο κίνδυνος επανεμφάνισης του El Niño κατά την περίοδο αυτή είναι αμελητέα».
Για την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, ο Οργανισμός εκτιμά ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες (50%) οι συνθήκες να είναι ουδέτερες – ούτε El Niño ούτε La Niña – ή μεταβατικές προς την La Niña
Το φαινόμενο La Niña συνίσταται στην υποχώρηση σε μεγάλη κλίμακα των θερμοκρασιών επιφανείας των ωκεανών στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό στην ζώνη του Ισημερινού. Συνδέεται με μεταβολές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην τροπική ζώνη: άνεμος, ατμοσφαιρική πίεση και βροχοπτώσεις.
Ωστόσο, η ακριβής επίδραση του φαινομένου ποικίλλει ανάλογα με την ένταση, την διάρκεια, αλλά επίσης και την περίοδο του έτους κατά την οποία εκδηλώνεται και την διάδραση με άλλα κλιματικά φαινόμενα, επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Η επίδραση ποικίλλει επίσης ανάλογα με τις περιοχές. Στην τροπική ζώνη, το La Niña παράγει κλιματικές συνέπειες αντίθετες με εκείνες του El Niño.
Πάντως, τα φυσικά κλιματικά φαινόμενα «εκδηλώνονται πλέον στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής που προκλήθηκε από τον άνθρωπο, που αυξάνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, οξύνει τις ακραίες μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες και έχει επίδραση στα εποχικά μοτίβα των βροχοπτώσεων και των θερμοκρασιών», υπενθυμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.
Κάθε μήνα από τον Ιούνιο 2023 έχει καταγραφεί και νέο ρεκόρ υψών θερμοκρασιών – και το 2023 ήταν μακράν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.
«Το τέλος του φαινομένου El Niño δεν σημαίνει παύση στην κλιματική αλλαγή μακροπρόθεσμα, διότι ο πλανήτης μας θα συνεχίζει να θερμαίνεται εξαιτίας των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που παγιδεύουν την ζέστη. Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό όλο κατά την διάρκεια των προσεχών μηνών», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Κο Μπάρετ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.
Ετσι, το φαινόμενο La Niña έχει ενσωματωθεί στις προβλέψεις της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) για την εποχή των κυκλώνων του 2024 στον βόρειο Ατλαντικό, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του Ιουνίου και θεωρείται ότι θα είναι εξαιρετικού χαρακτήρα και θα περιλαμβάνει τέσσερις έως επτά κυκλώνες της κατηγορίας 3 ή και περισσότερους, σύμφωνα με την NOAA.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας υπενθυμίζει ότι τα τελευταία εννέα χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, παρά την δροσιστική επίδραση του φαινομένου La Niña από το 2020 μέχρι τις αρχές του 2023.
Οσο για το El Niño, κορυφώθηκε τον Δεκέμβριο 2023 και είναι ένα από τα πέντε ισχυρότερα επεισόδια που έχουν εκδηλωθεί.
«Οι μετεωρολογικές μας συνθήκες εξακολουθούν να είναι περισσότερο ακραίες εξαιτίας της επιπλέον ζέστης και υγρασίας στην ατμόσφαιρά μας», επισημαίνει ο Κο Μπάρετ.
«Για τον λόγο αυτό η πρωτοβουλία Alertes για όλους παραμένει προτεραιότητα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».
Ο Οργανισμός του ΟΗΕ έχει θέσει ως προτεραιότητα την κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού με σύστημα έγκαιρων συναγερμών για τους μετεωρολογικούς κινδύνους μέχρι το τέλος του 2027, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις πλέον υποβαθμισμένες ζώνες, όπως στην Αφρική.
Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε ετοιμότητα επιπέδου 4 σχεδόν στη μισή χώρα.
Ήδη η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από αμέλεια στο νομό Λασιθίου έκανε στάχτη σε λίγες ώρες 2.000 στρέμματα.
Ειδικοί μίλησαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Οι ακραίες συνθήκες ξηρασίας που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ο άνομβρος χειμώνας φέρνουν υψηλότερες θερμοκρασίες, παρατεταμένους καύσωνες και καταστροφικές πυρκαγιές.
«Είναι πολύ πιο εύκολο δηλαδή να έχουμε δασικές πυρκαγιές, οι οποίες και θα έχουν ένταση και θα μπορούν δυνητικά να καταστούν καταστροφικές. Η αυξημένη συχνότητα με την οποία εκδηλώνονται δασικές πυρκαγιές, σίγουρα είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει», ανέφερε χαρακτηρστικά ο πυρομετερωλόγος Θοδωρής Γιάνναρος.
Ο χειμώνας φέτος στη χώρα μας δεν ήρθε ποτέ κι ήταν ο θερμότερος των τελευταίων ετών, με θύματα της κλιματικής αλλαγής να είναι κυρίως όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
«Τα τελευταία πέντε χρόνια η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μεσογείου γενικότερα, τόσο η θάλασσα όσο κι ο αέρας έχουν φαινόμενα που δεν τα περιμέναμε ποτέ. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι όλη η Μεσόγειος, ιδιαίτερα η ανατολική, κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο ζεστή, κάθε χρόνο γίνεται και πιο ξηρή. Κάθε χρόνο έχουμε ακραία φαινόμενα», εξήγησε ο γ.γ. Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός.
Τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών συνεχώς καταρρίπτονται και οι βροχοπτώσεις ήταν όλο και λιγότερες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.
«Ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο θερμότερος που έχουμε καταγράψει ποτέ και στη συνέχεια ο Μάρτιος ήταν ένας ζεστός μήνας με λίγες βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε διαπιστώσει ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει γρήγορα τις τελευταίες δεκαετίες και στη χώρα μας. Γενικά βλέπουμε όλο και συχνότερα να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, όλο και συχνότερα βλέπουμε ρεκόρ στις θερμοκρασίες με εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών με μικρά διαλλείματα κρύου. Αυτό είναι ένδειξη κλιματικής αλλαγής», είπε ο διευθ. Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.
Η Πολιτική Προστασία είναι σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να γίνει νωρίτερα από την πρώτη Μαΐου.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…