Καιρός: Η αστάθεια που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες αρχίζει σταδιακά να υποχωρεί και από το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα παρουσιάσει σταθερή βελτίωση.
Η Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να κυλήσει με ήπιο, ανοιξιάτικο καιρό και θερμοκρασίες που θα φτάνουν ακόμη και τους 26-27 βαθμούς Κελσίου, ενώ το Πάσχα προβλέπεται να έχει καλές καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Σήμερα, αναμένονται τοπικές βροχές στην Κρήτη, ενώ το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα για μπόρες και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο.
Οι άνεμοι θα ενισχυθούν, η θερμοκρασία το πρωί θα είναι αρκετά χαμηλή και το μεσημέρι θα φτάσει έως τους 18 βαθμούς. Οι πρωινές και βραδινές ώρες θα διατηρούν την ψύχρα, με πιθανό παγετό σε ορισμένες περιοχές.
Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά ήπιος, με λίγη περισσότερη ψύχρα στα ανατολικά και βόρεια, ενώ η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 18 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη θα κυριαρχήσει ηλιοφάνεια και προς το απόγευμα ενδέχεται να σημειωθούν μπόρες σε γύρω ορεινά σημεία.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 17 βαθμούς. Ένα ψυχρό μέτωπο θα επηρεάσει τη χώρα από απόψε και κυρίως αύριο, φέρνοντας βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου. Το Σάββατο θα περάσει ένα ακόμη ψυχρό μέτωπο από τα βορειοανατολικά, που ίσως δώσει πρόσκαιρα χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα στον Έβρο.
Από την Κυριακή των Βαΐων και έπειτα, ο καιρός βελτιώνεται σημαντικά, με άνοδο της θερμοκρασίας και περιορισμό των φαινομένων σε τοπικές απογευματινές μπόρες σε ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.
Η Μεγάλη Παρασκευή προβλέπεται με παροδικές νεφώσεις και πιθανότητα για ασθενείς λασποβροχές στα δυτικά και βόρεια, λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. Το Μεγάλο Σάββατο ο καιρός θα παραμείνει ήπιος, χωρίς φαινόμενα.
Ανήμερα το Πάσχα, η ημέρα θα είναι κατάλληλη για εξωτερικές δραστηριότητες, με θερμοκρασίες στους 24-26 βαθμούς και μόνο μικρή πιθανότητα απογευματινών όμβρων σε ορεινές περιοχές. Τη Δευτέρα του Πάσχα διατηρείται το ίδιο μοτίβο, με θερμική αστάθεια στα ηπειρωτικά το απόγευμα.
Από τη Μεγάλη Δευτέρα και για το υπόλοιπο της εβδομάδας, ο καιρός δεν θα παρουσιάσει κάτι ανησυχητικό και θα είναι ιδανικός για τις γιορτινές ημέρες.
Καιρός: Τι δείχνουν τα Μερομήνια
Με ανάρτησή του ο προγνώστης, Θεοφάνης Χατζηγρίβας, γνωστοποίησε το δεύτερο μέρος των Μερομηνίων 2025, το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με την πρόγνωση, οι καύσωνες φέτος δεν θα κάνουν την εμφάνισή τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «θα υπάρξει ένας, έως κανένας». Παράλληλα, σημειώνει πως θα πάμε σε «ένα όμορφο καλοκαίρι» χωρίς ακρότητες, αφήνοντας πίσω τα προηγούμενα που έμειναν στην Ιστορία με τις ακραίες θερμοκρασίες.
Δείτε στο video την πρόγνωση:
Καιρός: Τι προβλέπουν τα Μερομήνια για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα
Την Κυριακή των Βαΐων 2025 θα έχουμε καλό καιρό. Από τα μέσα του Απριλίου 2025 ο καιρός είναι καλός και ανοιξιάτικος.
Η Μεγάλη Εβδομάδα 2025 ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες κατά τόπους βροχές. Η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή θα γίνει με ανοιξιάτικό καιρό, όπως και το Πάσχα Κυριακή 20 Απριλίου 2025.
Την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου ο καιρός θα είναι άστατος με βροχοπτώσεις κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα και ισχυρούς ανέμους στα νότια.
Την Πρωτομαγιά 2025 η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσεις τους 24°C. Ο καιρός το δεύτερο δεκαήμερο του Μάη θα είναι άστατος με κατά όπου βροχές και έντονες μπόρες κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Τα τέλη του μήνα αναμένονται χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές του καιρού με ηλιοφάνεια.
Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται από αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς τους βοηθά στον προγραμματισμό των εργασιών τους, ιδιαίτερα σε περιοχές της υπαίθρου.
Παρόλο που τα Μερομήνια δεν υποκαθιστούν τις επιστημονικές προβλέψεις, συνεχίζουν να προκαλούν ενδιαφέρον, ιδίως για τη χειμερινή περίοδο και τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.
Καιρός: Πώς προβλέπουν τα Μερομήνια
Τα Μερομήνια είναι μία πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού. Στην επαρχία οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια διατήρησαν από γενιά σε γενιά την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού. Εξετάζοντας φυσικά φαινόμενα και «σημάδια» από τον ουρανό, προσπαθούσαν να μαντέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος.
Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο σαν μήνα αποκωδικοποίησης των συμβόλων του καιρού, καθώς αυτός ο μήνας θεωρούταν η αρχή του χειμώνα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα παρατηρούσαν πώς ότι καιρό κάνει την πρώτη μέρα παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει και τον πρώτο μήνα του χρόνου.
Κάποιοι μετρούν τα Μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου ενώ κάποιοι άλλοι από την 3η μέχρι την 15 ημέρα. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι πως οι μέρες είναι δώδεκα πάντα και η καθεμία αντιστοιχεί σε έναν μήνα παίρνοντας ως αφετηρία τον Αύγουστο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στην ύπαιθρο, οι οποίοι κάνουν προβλέψεις τα βράδια παρατηρώντας τις κινήσεις των αστεριών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν τα Μερομήνια καθώς θεωρούν ότι έτσι θα μπορούν να προβλέψουν τις εργασίες τους και τις ασχολίες του, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές.
Καιρός: Η Άνοιξη προσπαθεί να βρει τα πατήματά της – Η πρόγνωση Ζιακόπουλου
Την πρόγνωση των επόμενων ημερών και συγκεκριμένα έως και την ερχόμενη Κυριακή, 13 Απριλίου έδωσε στον προσωπικό του ιστολόγιο ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χαρακτηριστικά του καιρού της Πέμπτης θα είναι οι βορειοδυτικοί άνεμοι που θα πνέουν έως και 6 μποφόρ όπως επίσης και έναν ψυχρό μέτωπο το οποίο θα επηρεάσει πρόσκαιρα τις βραδινές ώρες της βορειοανατολική Ελλάδα.
Την Παρασκευή (11/4) αναμένονται τοπικές βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν στα νησιά του Α. Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα από τις κανονικές μέσες θερμοκρασίες της εποχής.
Τοπικές βροχές θα σημειωθούν τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή σε ορισμένες περιοχές χώρας με την θερμοκρασία να κυμαίνεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.
«Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη, με τις υψηλές πιέσεις στην κεντρική Μεσόγειο και τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο, θα είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρας μας ΒΔ άνεμοι με ένταση ως τα 6 μποφόρ.
Ένα ψυχρό μέτωπο που βρίσκεται στην κεντροανατολική Ευρώπη κινείται γρήγορα Ν-ΝΑ και τις βραδινές – νυχτερινές ώρες θα επηρεάσει πρόσκαιρα τη ΒΑ Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στη διάρκεια της ημέρας.
Επισημαίνεται ότι ο παγετός, αν και εξασθενημένος, θα συνεχιστεί στη Β. Ελλάδα. Την Παρασκευή (11/4), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν στα νησιά του Α. Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.
Σημειώνεται ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι τιμές της θερμοκρασίας θα είναι κατά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες από τις κανονικές (μέσες) της εποχής.
Το Σάββατο (12/4), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται στο Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ ως 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στα κανονικά της εποχής.
Την Κυριακή (13/4), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών τις πρωινές ώρες στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και τη Β. Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά».