Καιρός: Ο υποτροπικός αεροχείμμαρος φέρνει αφρικανική ζέστη – Οι 5 περιοχές που θα έχουν φθινοπωρινό καύσωνα

Καιρός: Αλλάζει ξανά το σκηνικό του καιρού καθώς ο υδράργυρος θα πάρει απότομα την άνοδο.

Με ανάρτησή του ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας αναφέρει πως η θερμοκρασία θα φτάσει στους 33 βαθμούς σε πέντε περιοχές ενώ ο υδράργυρος θα ξεπεράσει και τους 30 στην Αττική.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:

«Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει αφρικανική ζέστη!

Ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία αυτή την εβδομάδα στη χώρα μας αφού ευνοείται η μεταφορά θερμών αέριω μαζών από τις ακτές της Αφρικής εξαιτίας της θέσης του υποτροπικού αεροχειμάρρου ( ποτάμι αέρα στην τροπόπαυση ).

Οι πιο θερμές ημέρες φαίνονται να είναι η Παρασκευή και το Σάββατο 27-28/9 με τα θερμόμετρα να ξεπερνούν τους 32-33 βαθμούς σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, τα Δωδεκάνησα και η κεντρική Μακεδονία. Επίσης τους 30-31 βαθμούς θα ξεπεράσει η Αττική, η Πελοπόννησος ,η Εύβοια, το ανατολικό Αιγαίο.

Να τονίσω ότι αυτές τις ημέρες η θερμοκρασιακή ανωμαλία θα φτάσει τους 7-8 βαθμούς! Από την Κυριακή ο υδράργυρος θα παρουσιάσει πτώση, ενώ αξιόλογες βροχές δεν φαίνονται μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη!».

Καιρός: Πότε θα χιονίσει φέτος – Τι δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα

Περιμένουμε λιγότερα χιόνια Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Σύμφωνα με το ECMWF και το UKMO δύο σημαντικά συστήματα εποχικών προβλέψεων. Η μέση πρόβλεψη για την Ευρώπη δείχνει χιονοπτώσεις κάτω του μέσου όρου.

Και τα δύο μοντέλα συμφωνούν σε μια αδύναμη περίοδο χιονόπτωσης στην Ευρώπη, εκτός από τις βόρειες περιοχές και ορισμένα κεντρικά μέρη γύρω από τις Άλπεις.

Το weatherforattica.gr εκτιμά μελετώντας από τα προγνωστικά μοντέλο ECMWF και το UKMO για τον «Χειμώνα 2024 – 2025»

Η πρόβλεψη Δεκεμβρίου δείχνει λιγότερες χιονοπτώσεις από το κανονικό σε μεγάλο μέρος της ηπείρου. Η μόνη περιοχή με περισσότερες χιονοπτώσεις είναι πάνω από τις Άλπεις και στη βόρεια Σκανδιναβία.

Η πρόβλεψη του Ιανουαρίου σύμφωνα το μοντέλο ECMWF δείχνει μειωμένη πιθανότητα χιονόπτωσης σε μεγάλο μέρος της ηπείρου. Ωστόσο, μια περιοχή με περισσότερες χιονοπτώσεις προβλέπεται να εκτιναχθεί στα νοτιοανατολικά τμήματα, πιθανότατα λόγω μιας ανωμαλίας υψηλής πίεσης στα βορειοδυτικά.

Το δεύτερο μοντέλο, το σύστημα πρόβλεψης μακράς εμβέλειας UKMO δίνει μία ακόμα ασθενή πρόγνωση χιονόπτωσης πανομοιότυπη με την ECMWF. Το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου προβλέπεται να έχει λιγότερες χιονοπτώσεις από το κανονικό, εκτός από ορισμένα βόρεια τμήματα.

Η πρόβλεψη χιονόπτωσης Δεκεμβρίου δεν δείχνει σημαντική βελτίωση εκτός από τα συνηθισμένα υψηλότερα υψόμετρα των βόρειων τμημάτων και μια μικρή περιοχή στις νότιες Άλπεις και πάνω από τα νοτιοανατολικά.

Δεν προβλέπεται σημαντική αλλαγή για τον Ιανουάριο σε ολόκληρη την ήπειρο. Όπως δείχνει η πρόβλεψη, η πιθανότητα χιονοπτώσεων αυξάνεται προς τα βορειοανατολικά και σε ορισμένες περιοχές στα κεντρικά τμήματα.

Καιρός: «Έβρασε» η Ελλάδα τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο

Στα ύψη ήταν το θερμόμετρο για το καλοκαίρι του 2024 κατατάσσοντάς το ως το θερμότερο στα χρονικά για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά μετεωρολογικά δεδομένα τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του meteo – Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το καλοκαίρι 2024 στην Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας για πολλές ημέρες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη την χώρα. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος του 2024 καταγράφηκαν ως οι θερμότεροι στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα, ενώ ο Αύγουστος ως ο 2ος θερμότερος πίσω από τον Αύγουστο του 2021.

Στην Εικόνα 1 παρουσιάζεται η μέση θερμοκρασία για το διάστημα του καλοκαιριού (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) από το 1960 μέχρι το 2024, στο σύνολο της Ελλάδας. Το καλοκαίρι του 2024 καταγράφεται ως το θερμότερο στα χρονικά για την Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά +2.9°C την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 (μαύρη διακεκομμένη γραμμή) και κατά +1°C το μέχρι πρότινος θερμότερο καλοκαίρι του 2012.

kalokairi-1.jpg
Μέση θερμοκρασία για την περίοδο του καλοκαιριού (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι και το 2024.

Όσον αφορά την τάση της μέσης θερμοκρασίας στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι και το 2024 για την περίοδο του καλοκαιριού αυτή παρουσιάζει άνοδο κατά +2.3°C.
Στην Εικόνα 2 παρουσιάζεται η απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2024.

Σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας η μέση θερμοκρασία για το καλοκαίρι του 2024 κυμάνθηκε κατά 2-3 °C (μέχρι και +4°C σε κάποιες περιοχές) πάνω από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020, στην υπόλοιπη χώρα κατά 1-2 °C, ενώ σε κανένα σημείο της Ελλάδας η απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας δεν έπεσε κάτω από τους +1.4 °C. Οι χαμηλότερες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του Αιγαίου λόγω της επίδρασης του μελτεμιού.

kalokairi-2.jpg
Απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας για καλοκαίρι 2024 από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 στην Ελλάδα.

Καιρός: Θα πεθάνει κόσμος – Τι δείχνει για την Ελλάδα νέα μελέτη

Οι θάνατοι από καύσωνα στην Ευρώπη μπορεί να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, με τους αριθμούς να αυξάνονται δυσανάλογα στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει ο Guardian.

Το κρύο σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τη ζέστη στην Ευρώπη και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή θα βοηθήσει στη μείωση αυτών των θανάτων.

Ωστόσο, μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet Public Health, διαπιστώνει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει περισσότερους θανάτους λόγω της αύξησης της ηλικίας των ανθρώπων που γίνονται πιο ευάλωτοι στις επικίνδυνες θερμοκρασίες.

Εάν η παγκόσμια υπερθέρμανση φθάσει τους 3 με 4 βαθμούς, η αύξηση των θανάτων από τον καύσωνα θα ξεπεράσει κατά πολύ τη μείωση των θανάτων από το ψύχος, καταλήγουν οι ερευνητές.
Σύφμωνα με τη μελέτη, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να φέρει τα συστήματα δημόσιας υγείας αντιμέτωπα με «πρωτοφανείς προκλήσεις», ιδίως κατά τη διάρκεια των καύσωνων.

«Αναμένεται να σημειωθούν πολύ περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη, καθώς το κλίμα θερμαίνεται και οι πληθυσμοί γερνούν, ενώ οι θάνατοι από το κρύο θα μειωθούν ελάχιστα», δήλωσε ο David García-León από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Οι θάνατοι από τη ζέστη μπορεί να φθάσουν τους 129.000 ετησίως, εάν η θερμοκρασία της Γης αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου – από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Σήμερα, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ευρώπη ανέρχονται σε 44.000 ετησίως.

Ο ετήσιος αριθμός των θανάτων από το κρύο και τη ζέστη στην Ευρώπη μπορεί να αυξηθεί από 407.000 άτομα σήμερα σε 450.000 το 2100, ακόμη και αν οι παγκόσμιοι ηγέτες επιτύχουν τον στόχο τους για αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η έρευνα έρχεται έπειτα από καταστροφικούς καύσωνες σε ολόκληρη την ήπειρο. Τα αποτελέσματά της αμφισβητούν το επιχείρημα των αρνητών της κλιματικής αλλαγής ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση είναι καλή για την κοινωνία, επειδή λιγότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν από το κρύο.

«Αυτή η έρευνα αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση του αριθμού των ζωών που θέτουμε σε κίνδυνο αν δεν δράσουμε αρκετά γρήγορα κατά της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Madeleine Thomson, επικεφαλής των κλιματικών επιπτώσεων και της προσαρμογής στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Wellcome για την έρευνα στον τομέα της υγείας, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Ο προβλεπόμενος τριπλασιασμός των άμεσων θανάτων από καύσωνα στην Ευρώπη «δεν είναι καν η πλήρης εικόνα», πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά σε έρευνες που συνδέουν την ακραία ζέστη με αποβολές και χειρότερη ψυχική υγεία. «Υπάρχουν και οι έμμεσες επιπτώσεις : Καλλιέργειες, πυρκαγιές, ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, πλήγματα στην οικονομία…».

Οι ερευνητές μοντελοποίησαν δεδομένα για 854 πόλεις για να εκτιμήσουν τους θανάτους από τη ζέστη και το κρύο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Διαπίστωσαν ότι η ζέστη θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους παντού στην ήπειρο, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχουν οι χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, καθώς και τμήματα της Γαλλίας.

Προέβλεψαν ότι ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί κατά 13,5% (55.000) εάν η θερμοκρασία της Γης αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου. Οπως επισημαίνεται, μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς που θα πεθάνουν θα είναι άνω των 85 ετών.

Οι ερευνητές ενθάρρυναν τις κυβερνήσεις να εξετάσουν πολιτικές για τη μείωση των θανάτων, όπως επενδύσεις σε νοσοκομεία, δημιουργία σχεδίων δράσης και μόνωση των κτιρίων.

«Αν θέλουμε να μην ζήσουμε το χειρότερο σενάριο, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», επισημαίνει η Elisa Gallo, περιβαλλοντική επιδημιολόγος στο ISGlobal.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες προσαρμογής θα πρέπει να επικεντρωθούν σε περιοχές με υψηλή ανεργία, φτώχεια, διαρθρωτικές οικονομικές αλλαγές, μετανάστευση και γήρανση του πληθυσμού.

Καιρός: Έρχεται «ακραία επιδημία ζέστης»

Ο ΟΗΕ ζητά από τα κράτη να προετοιμαστούν καλύτερα, να… δροσίσουν τους ευάλωτους πολίτες τους καθώς έρχεται «επιδημία ακραίας ζέστης» που σπάει τα ρεκόρ.

Μετά από τρεις από τις πιο ζεστές ημέρες που έχουν ποτέ μετρηθεί στη Γη, τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν όλες τις χώρες να λάβουν μέτρα για την αλματώδη και καυτή θερμοκρασία, κάνοντας λόγο για «επιδημία ακραίας ζέστης».

«Αν υπάρχει ένα πράγμα που ενώνει τον κόσμο μας, αυτό είναι ότι όλοι μας αισθανόμαστε όλο και περισσότερο τη ζέστη», δήλωσε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου, όπου τόνισε ότι η Δευτέρα ήταν η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας το όριο που είχε σημειωθεί μόλις μία ημέρα νωρίτερα. «Η Γη γίνεται όλο και πιο ζεστή και πιο επικίνδυνη για όλους, παντού».

Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι ετησίως πεθαίνουν παγκοσμίως από τη ζέστη, πολύ περισσότεροι από άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι τυφώνες, και αυτό είναι πιθανότατα μια υποεκτίμηση, αναφέρει μια νέα έκθεση 10 οργανισμών του ΟΗΕ.

«Δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια επιδημία ακραίας ζέστης – μαραίνονται κάτω από ολοένα και πιο θανατηφόρα κύματα καύσωνα, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Γκουτέρες. «Αυτό είναι 122 βαθμοί Φαρενάιτ και στα μισά του δρόμου προς τον βρασμό».

Οι τρομερές προειδοποιήσεις ήρθαν μετά από μια ελάχιστα αισθητή ανάπαυλα στα αλλεπάλληλα παγκόσμια ρεκόρ ζέστης.