Καιρός: Νέα ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη στο facebook προειδοποιεί για πιθανή κακοκαιρία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο μετεωρολόγος, με τίτλο «ο εμποδιστής Ρεξ μπορεί να μας φέρει την πρώτη αξιόλογη κακοκαιρία για το φθινόπωρο», εξηγεί πως ο συγκεκριμένος τύπος εμποδιστή μοιάζει με τον πιο γνωστό «Ωμέγα», αλλά έχει τη δυνατότητα να ανατροφοδοτεί βαρομετρικά χαμηλά γύρω από το πεδίο υψηλής πίεσης.

Όπως σημειώνει, αυτό το φαινόμενο μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, ενώ η συγκυρία με τις πολύ θερμές θάλασσες της εποχής ενισχύει την αστάθεια στην τροπόσφαιρα, αυξάνοντας την πιθανότητα για έντονα φαινόμενα.

Την κακοκαιρία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να την περιμένουμε στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Αναλυτικά όλη η ανάρτηση Μαρουσάκη:

Οι πρώτες ενδείξεις θέλουν να δεχόμαστε αυτή την επίδραση προς την Κυριακή και τις αρχές της νέας εβδομάδας.

Φθινοπωρινή Ισημερία σήμερα και ο καιρός στη χώρα μας ακόμη δεν έχει εναρμονιστεί με το ημερολόγιο μιας και οι καιρικές συνθήκες θυμίζουν περισσότερο Καλοκαίρι παρά Φθινόπωρο.

Απόδειξη των παραπάνω, τα μελτέμια τα οποία κυριάρχησαν τα τελευταία 24ωρα προς την πλευρά του Αιγαίου, όπως επίσης και η ανομβρία η οποία δε λέει να βάλει ένα έστω και προσωρινό τέλος προβληματίζοντας τους αγρότες μας και όχι μόνο. Ευτυχώς που η διάρκεια της ημέρας έχει περιοριστεί αρκετά δίνοντας την ευκαιρία στον υδράργυρο να πέφτει αρκετά μέσα στη νύχτα μιας και σε διαφορετική περίπτωση μόνο το όνομα του μήνα θα μας έμενε σαν αλλαγή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα απαισιοδοξίας σε ότι αφορά τα καιρικά δρώμενα στη χώρα μας και όχι μόνο, έρχονται τα προγνωστικά δεδομένα να μας πουν ότι κάτι αλλάζει στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, κάτι που ίσως μας δώσει προς το τέλος της εβδομάδας τις πρώτες αξιόλογες βροχές για το φετινό Φθινόπωρο.

Όπως αναφέρουμε και στον τίτλο μας, αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη είναι ένα είδος εμποδισμού της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που στην Μετεωρολογία καλείται Ρεξ εμποδιστής. Όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις στις θετικές επιστήμες, έτσι κι εδώ, η ονομασία αυτή οφείλεται στον επιστήμονα που πρωτο-μελέτησε αυτή την ατμοσφαιρική κυκλοφορία και συγκεκριμένα στον Αμερικανό Μετεωρολόγο Daniel Rex.

Διυσδείοντας πιο πολύ σε αυτή την ατμοσφαιρική κυκλοφορία και όπως γίνεται φανερό και στους χάρτες που ακολουθούν από το προγνωστικό μας σύστημα, ο εμποδιστής «Ρεξ» μοιάζει αρκετά με τον πιο οικείο μας «Ωμεγα» εμποδιστή, με τη διαφορά ότι ο «Ρεξ» εμποδιστής μπορεί να ανατροφοδοτεί ένα βαρομετρικό χαμηλό γύρω από αυτό το πεδίο υψηλής βαρομετρικής πίεσης.

Έτσι λοιπόν στους χάρτες του προγνωστικού μας συστήματος παρατηρούμε τον αντικυκλώνα με το γράμμα «Υ» όπου οδηγεί τις αέριες μάζες να γυρίζουν γύρω από αυτόν κατά τη φορά κίνησης του ρολογιού (βόρειο ημισφαίρειο). Από την άλλη με το γράμμα «Χ» παρατηρούμε το βαρομετρικό χαμηλό νοτιότερα αυτού του αντικυκλώνα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο βαρομετρικών συστημάτων οδηγεί ψυχρό αέρα στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα προς το βαρομετρικό χαμηλό με αποτέλεσμα την ανατροφοδότησή του.

Αν σε αυτό το γεγονός συνυπολογίσουμε και τις πολύ θερμές θάλασσές μας (λόγω εποχής) καταλαβαίνουμε ότι δημιουργείται μια ιδιαίτερα ασταθής τροπόσφαιρα η οποία μπορεί να παράξει τον ιδιαίτερα επικίνδυνο καιρό.
Οι πρώτες ενδείξεις θέλουν να δεχόμαστε αυτή την επίδραση προς την Κυριακή και τις αρχές της νέας εβδομάδας.

Στον τελευταίο μας χάρτη μπορούμε να έχουμε μια εικόνα για τον όγκο νερού που μπορεί να δώσει αυτή η βαρομετρική διάταξη όπου βλέπουμε ότι το Σάββατο το βράδυ στα νότια της Ιταλίας η κλίμακά μας τερματίζει με τιμές μεγαλύτερες των 50 χιλιοστών.

Οι επόμενες ημέρες θα μας δώσουν περισσότερη και σταθερότερη πληροφορία, παρόλα αυτά καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για δυναμική είσοδο του Φθινοπώρου από Σάββατο – Κυριακή και στη συνέχεια.
Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!

Καιρός: Ο εμποδιστής «Ρεξ» φέρνει το φθινόπωρο - Τι είναι το φαινόμενο

Καιρός: Δυσάρεστα νέα για τον χειμώνα – Ο Σιβηρικός αντικυκλώνας δείχνει τα… δόντια του!

Δύο ισχυρά συστήματα υψηλών πιέσεων είναι εκείνα που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το πώς θα κυλήσει ο καιρός στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στη χώρα μας.

Ο λόγος για τον Αζορικό και τον Σιβηρικό αντικυκλώνα, δύο «γίγαντες» της ατμόσφαιρας που μοιάζουν να δίνουν κάθε χρόνο τη δική τους μάχη για το ποιος θα κυριαρχήσει. Από την επικράτησή τους εξαρτάται αν θα έχουμε ζεστά καλοκαίρια, δροσερούς χειμώνες, έντονες κακοκαιρίες ή αντίθετα περιόδους ξηρασίας.

Ο Αζορικός αντικυκλώνας, που εκτείνεται από τον Ατλαντικό, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ισχυρός τα τελευταία χρόνια. Τις χειμερινές περιόδους επεκτείνεται ανατολικά, εμποδίζοντας τις ψυχρές αέριες μάζες να κατέβουν προς την κεντρική και νότια Ευρώπη. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τους ήπιους χειμώνες που καταγράψαμε τα τελευταία τρία χρόνια.

Παράλληλα, ο Αζορικός αντικυκλώνας είναι εκείνος που φέρνει ανομβρίες και ξηρασίες, ενώ το καλοκαίρι ευθύνεται για τους παρατεταμένους καύσωνες. Όταν κυριαρχεί, ουσιαστικά λειτουργεί σαν «ασπίδα» απέναντι στα βαρομετρικά χαμηλά, εμποδίζοντάς τα να επηρεάσουν τη Μεσόγειο.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ο σιβηρικός αντικυκλώνας. Όταν αυτός ενισχυθεί, ιδίως τους χειμερινούς μήνες, φέρνει μαζί του έντονες κακοκαιρίες, βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις.

Οι ψυχρές μάζες από τη Σιβηρία κατεβαίνουν προς την Τουρκία, την Ιταλία και βέβαια την Ελλάδα, προκαλώντας σημαντικά επεισόδια κακοκαιρίας.

Τα τελευταία χρόνια ο σιβηρικός έδειξε πιο ήπιο πρόσωπο. Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν τη φύση του, τονίζουν πως όταν «αγριέψει» δεν υπολογίζει τίποτα. Η δύναμή του είναι τέτοια που μπορεί να εκτοπίσει ακόμα και τον Αζορικό, στέλνοντάς τον κυριολεκτικά «στο σπίτι του».

Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος από τους δύο θα επικρατήσει τον επερχόμενο χειμώνα. Αν και σε αυτό το στάδιο δεν μπορούν να υπάρξουν ασφαλείς προβλέψεις, οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο σιβηρικός αντικυκλώνας εμφανίζει φέτος μεγαλύτερη δυναμική.

Στατιστικά, κάποια στιγμή ο σιβηρικός «ξυπνά» και επιβάλλεται. Τα πρώτα δείγματα μάλιστα φάνηκαν ήδη από τον Σεπτέμβριο, με τις ψυχρές αέριες μάζες να κάνουν την εμφάνισή τους στα βορειοανατολικά της Ευρώπης, από τη Ρωσία και τη Σιβηρία έως την Ουκρανία. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη εξέλιξη για την εποχή, που δείχνει τάσεις «αγριάδας».

Αν οι τάσεις αυτές επιβεβαιωθούν, τότε ο χειμώνας του 2026 ενδέχεται να είναι η χρονιά του σιβηρικού αντικυκλώνα. Οι πιθανότητες να επιβληθεί του Αζορικού είναι αυξημένες και αυτό σημαίνει ότι ίσως δούμε πιο αυστηρές συνθήκες στη χώρα μας, με χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια και κακοκαιρίες.

Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε έναν ακόμη «πόλεμο» ανάμεσα στους δύο μεγάλους αντικυκλώνες. Και όπως όλα δείχνουν, αυτήν τη φορά ο σιβηρικός είναι έτοιμος να δείξει την πραγματική του ισχύ.

Καιρός: «Κλείδωσε» η θερμοκρασία Οκτωβρίου – Τι έδειξαν 400 σενάρια και 8 μετεωρολογικά κέντρα

Ο ερχόμενος Οκτώβριος αναμένεται θερμότερος του κανονικού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία που δημοσίευσε το Meteo.gr, στο 76% των σεναρίων η μέση θερμοκρασία του μήνα θα κινηθεί πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016).

Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες για θετικές αποκλίσεις είναι: 27% για αύξηση 0-1°C, 31% για 1-2°C και 18% για άνω των 2°C. Αντίθετα, οι πιθανότητες για αρνητικές αποκλίσεις κυμαίνονται στο 18% για 0-1°C και 6% για άνω του 1°C. Η μέση τιμή των 400 σεναρίων που αναλύθηκαν φτάνει τον +0,92°C.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι μεγαλύτερες αποκλίσεις αναμένονται στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στα Βαλκάνια, όπου η μέση θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τον +1°C.

1757584519932-539278433-1.jpg

Οι θετικές αποκλίσεις αναμένονται σχεδόν σε όλη την ήπειρο, σύμφωνα με τα 400 σενάρια που προέρχονται από 8 διεθνή κέντρα πρόγνωσης, μεταξύ των οποίων ECMWF, UKMO, Meteo-France, JMA, NCEP, DWD, CMCC και BOM, όπως παρέχονται από την υπηρεσία Copernicus Climate Change της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από σημαντική αβεβαιότητα και δίνουν μια τάση για τη μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Οι αποκλίσεις σε τοπικό και ημερήσιο επίπεδο λόγω μεμονωμένων καιρικών φαινομένων μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση μηνιαία τιμή.

1757584531018-756861824-2.jpg

Η μέση θερμοκρασία του Αυγούστου 2025 στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρουσίασε απόκλιση +0,42°C. Η μακροπρόθεσμη πρόγνωση που είχε εκδοθεί τον Ιούλιο είχε προβλέψει μέση απόκλιση +1,34°C, με πιθανότητα 35% για την περιοχή αυτή. Η παρατηρούμενη απόκλιση καταγράφηκε ως η δεύτερη πιο πιθανή τιμή μεταξύ των σεναρίων, δείχνοντας την πρόβλεψη να κινείται σε σχετικά ρεαλιστικά πλαίσια.

1757584539450-305277236-3.jpg

Καιρός: Δυσάρεστα νέα για τον χειμώνα – Το παλιό ημερολόγιο ανατρέπει τα πάντα

έο ενδιαφέρον βίντεο ανέβηκε στο κανάλι 36 Weather, όπου γίνεται αναφορά στα στις προβλέψεις του παλαιού ημερολογίου.

Και ενώ οι προβλέψεις των παραδοσιακών μεθόδων έδειχναν πως ο φετινός χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα «βαρύς», το παλαιό ημερολόγιο δείχνει τελείως διαφορετική εικόνα.

Σύμφωνα με τα μερομήνια του παλιού ημερολογίου, το φθινόπωρο του 2025 θα κυλήσει ήπια, με λίγες βροχές και χωρίς ακραία φαινόμενα. Από τον Δεκέμβριο και μετά οι προβλέψεις διαφοροποιούνται σημαντικά από όσα δίνουν τα μερομήνια του νέου ημερολογίου. Ο Δεκέμβριος αναμένεται σχετικά ήπιος, με λίγες βροχές στις αρχές του μήνα και πιο βελτιωμένο καιρό μέχρι τα Χριστούγεννα. Οι γιορτές, πάντως, προβλέπεται να έχουν βροχερό σκηνικό σε πολλές περιοχές της χώρας, χωρίς όμως ψυχρή εισβολή.

Με την αλλαγή του έτους προβλέπονται εκτεταμένες βροχές και καταιγίδες, που θα διαρκέσουν για αρκετές ημέρες, ενώ αμέσως μετά αναμένονται χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Στη συνέχεια εκτιμάται ότι θα επικρατήσει περίοδος αλκυονίδων ημερών, με ήπιο καιρό έως το τέλος του μήνα.

Για τον Φεβρουάριο τα μερομήνια του παλιού ημερολογίου «βλέπουν» ισχυρότερη κακοκαιρία. Στις αρχές του μήνα αναμένονται βροχές, ενώ γύρω στις 10 Φεβρουαρίου προβλέπεται μια ψυχρή εισβολή που μπορεί να φέρει χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα. Ωστόσο, το κύμα κακοκαιρίας εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μόλις δύο ημέρες, καθώς στη συνέχεια προβλέπεται γρήγορη άνοδος της θερμοκρασίας, νοτιάδες και εκ νέου βροχοπτώσεις. Από τα μέσα Φεβρουαρίου και μέχρι το τέλος του μήνα ο καιρός αναμένεται βελτιωμένος.

Ο Μάρτιος, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, δεν θα έχει ψυχρές εισβολές ούτε χιονοπτώσεις στα χαμηλά. Μόνο ένα διάστημα μεταξύ 10 και 17 Μαρτίου αναμένεται να φέρει αξιόλογες βροχές, πριν επανέλθει και πάλι η βελτίωση μέχρι το τέλος του μήνα.

Συνολικά, τα μερομήνια με το παλιό ημερολόγιο «βλέπουν» έναν χειμώνα 2025-2026 ιδιαίτερα ήπιο, παρόμοιο με τον θερμό χειμώνα της περασμένης χρονιάς.

Καιρός: Τι δείχνει το φεγγάρι για τον φετινό χειμώνα – Δυσάρεστα νέα

Μια αρχαία και ταυτόχρονα γνωστή σε όλους μας μέθοδος συνεχίζει να χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη του καιρού, βασισμένη στις φάσεις του φεγγαριού.

Ο πλήρης κύκλος των 28 ημερών φέρεται να αποκαλύπτει με αξιοσημείωτη ακρίβεια τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, η μέθοδος αυτή σχεδόν ποτέ δεν αποτυγχάνει και η ακρίβειά της αγγίζει το 99% έως 100%.

Όταν το φεγγάρι φωτίζεται από την κάτω πλευρά και φαίνεται ανάποδο, σηματοδοτεί έναν ιδιαίτερα δύσκολο μήνα από πλευράς καιρικών φαινομένων.

Οι βροχές, οι καταιγίδες και οι πιθανές χιονοπτώσεις είναι πιο έντονες, ενώ η παρατήρηση αυτή είναι ιδιαίτερα γνωστή στην Κρήτη, όπου την ονομάζουν «χασοφεγγαριά».

Το φαινόμενο αυτό προειδοποιεί για 28 μέρες με ασταθή καιρική κατάσταση.

Ορισμένες φάσεις του φεγγαριού παρέχουν πληροφορίες για την εξέλιξη του καιρού σε βάθος μεγαλύτερο του μήνα, ακόμα και έως ένα χρόνο.

Οι παρατηρήσεις δείχνουν ένα ήπιο και ζεστό φθινόπωρο με λίγες και ασήμαντες βροχές μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Αντίθετα, από τις αρχές Δεκεμβρίου, ο καιρός αλλάζει ξαφνικά, με έντονες βροχοπτώσεις και χιόνια, ιδιαίτερα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, που θεωρούνται οι πιο δύσκολοι χειμωνιάτικοι μήνες.

Τα μερομήνια, η παραδοσιακή ελληνική μέθοδος που δίνει ακριβείς ημερομηνίες για τις καιρικές μεταβολές, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις του φεγγαριού.

Η ακρίβεια των προβλέψεων μέσω των μερομηνίων ξεπερνά το 95%, και έχει καταγραφεί επανειλημμένα σε βίντεο επαλήθευσης στο YouTube και το TikTok, δημιουργώντας μια σχέση εμπιστοσύνης με τους θεατές.