Καιρός: Βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα, φέρνει η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, να προαναγγέλλει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στη Μακεδονία, οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν στα υπόλοιπα δυτικά και βόρεια τμήματα, ενώ μετά το μεσημέρι θα επηρεάσουν περιοχές της Κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Βόρειας Εύβοιας.
Τοπικές βροχές αναμένονται και στην Κρήτη, κυρίως στα ορεινά της τμήματα. Τα φαινόμενα στην Ήπειρο, στο Βόρειο Ιόνιο και αργότερα στη Δυτική Στερεά θα είναι κατά τόπους έντονα, ενώ τοπικές χαλαζοπτώσεις προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου και στα παράκτια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.
Στην παρακάτω Ομάδα Χαρτών παρουσιάζεται το εκτιμώμενο ύψος βροχής για επιλεγμένα τρίωρα των απογευματινών και βραδινών ωρών, όπως υπολογίστηκε από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.
Καιρός: Έκτακτη προειδοποίηση Μαρουσάκη – «Πολύ επικίνδυνο αυτό που έρχεται»
Για ισχυρή και επικίνδυνη κακοκαιρία κάνει λόγω ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Κύρια χαρακτηρτιστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι κατά τόπους έντονες βροχές και καταιγίδες, οι ισχυροί άνεμοι αλλά και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.
Η επιδείνωση αυτή του καιρού αναμένεται να κορυφώσει τη δράση της το διήμερο Τρίτη – Τετάρτη όπου θα είναι και οι πιο επικίνδυνες ημέρες της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε.
Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη είναι η διαταραχή που εντοπίζουμε στο πλαίσιο του χάρτη που ακολουθεί και η οποία από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια θα ωθήσει ψυχρότερο αέρα προς την περιοχή μας και ο οποίος καθώς θα αλληλεπιδράσει με την τοπογραφία που θα συναντήσει αλλά και με θερμότερο αέρα που ήδη υπάρχει στα μέρη μας, θα δημιουργήσει αυτό το κύμα κακοκαιρίας που αν και δείχνει να κινείται γρήγορα, είναι ικανό να προκαλέσει προβλήματα.
Τα γεωγραφικά διαμερίσματα που θέλουν τα προγνωστικά στοιχεία να επηρεάζονται περισσότερο από αυτό το κύμα κακοκαιρίας, είναι η δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα. Εκεί αναμένουμε τον μεγαλύτερο όγκο νερού και ο οποίος δείχνει να πέφτει σε μικρό χρονικό διάστημα.
Περιοχές όπως το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική – κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η δυτική – κεντρική Στερεά, αλλά και η κεντρική και βόρεια Πελοπόννησος, είναι περιοχές οι οποίες ενδέχεται να ξεπεράσουν τοπικά τους 40 με 60 τόνους ανά στρέμμα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του 12ωρου, συνθήκες που οδηγούν σε πλημμυρικά επεισόδια είτε τοπικά είτε και πιο εκτεταμένα.
Καθώς ο ψυχρότερος αέρας θα συγκρουστεί με τις ήδη υπάρχουσες πιο θερμές αέριες μάζες, θα δημιουργήσει μεγάλη οριζόντια βαροβαθμίδα (διαφορά πίεσης), με αποτέλεσμα την επικράτηση επικίνδυνων ανέμων ιδιαίτερα προς τα κεντρικά και βόρεια τμήματα.
Εκτός από αυτόν τον παράγοντα που αφορά τη συνοπτική κλίμακα, θα πρέπει να επισημάνουμε και την πρόσκαιρη αλλά επικίνδυνη ενίσχυση των ανέμων που μπορεί να παρουσιαστεί κατά την ώρα εκδήλωσης των βροχών – καταιγίδων, όπως επίσης και το ενδεχόμενο τα φαινόμενα να συνοδεύονται από χαλάζι ή έντονους κεραυνούς εξαιτίας της έντονα ασταθούς ατμόσφαιρας που θα επικρατήσει.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση για περιοχές που βρίσκονται από το ύψος της Λαμίας και πιο πάνω η οποία πτώση μπορεί τοπικά να ξεπεράσει ακόμη και τους 10° ιδιαίτερα προς τα βορειοδυτικά – βορειοανατολικά της χώρας μας.
Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει και στο πρώτο “άσπρισμα” βουνοκορφών προς τα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας.
Καιρός: Τι δείχνουν τα Μερομήνια
Τα μερομήνια, που από τις πρώτες 12 ημέρες του Αυγούστου, προβλέπεται ο καιρός για τον υπόλοιπο χρόνο, έδειξαν τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.
Ο συγγραφέας – λαογράφος Μιχάλης Γεροντής, με επιστολή του, προχώρησε σε καιρικές προβλέψεις, την οποία τιτλοδοτεί «Οι καιρικές προβλέψεις ως τα μέσα Φεβρουαρίου 2024».
Όπως υπογράμμισε:
«Επανερχόμαστε και φέτος στην καιρική πρόβλεψη, μετά από μια καταστρεπτική χρονιά ανομβρίας που μας άφησε ένα τετράμηνο πολύ λίγων βροχών, ως τη χιονιά του Μάρτη 2023 και μετά σχεδόν τίποτα ουσιαστικό σε όψιμες βροχές που αναμέναμε.
Πολύ διαφορετική η φετινή πρόβλεψη για μεγάλο διάστημα ως τα μέσα του Φεβρουαρίου 2024.
Τα σημάδια, που για 40 χρόνια παρακολουθώ, έδειξαν άλλα πράγματα.
Η σπουδαιότερη παρατήρηση για τη Νότια Ελλάδα κυρίως, ήταν οι άπνοιες για 6 μέρες, μέρα-νύχτα και οι έντονες ζέστες!
Ξεκινώ με ένα καύσωνα του τέλους του Αυγούστου ή των αρχών του Σεπτέμβρη, με συννεφιές και σημάδια ανομβρίας.
Ο καιρός συνεχίζει να φθινοπωριάζει με σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία και την κατάσταση της ατμόσφαιρας, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου και τις αρχές Οκτωβρίου.
Απότομη αλλαγή καιρού και θερμοκρασίας στα μέσα Οκτωβρίου.
Προς τα τέλη Οκτωβρίου πάλι αλλαγή καιρού με συνεχείς εναλλαγές, σύννεφα από ΒΔ έντονα και ψιλοβρόχια, ίσως και έντονη βροχή από ΒΔ».
Καιρός: Απίστευτη πρόβλεψη Μαρουσάκη για τον φετινό χειμώνα – «Δυστυχώς….»
Για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Δυνατοί άνεμοι μέσα στο Αιγαίο, γύρω στα 8 με 9 μποφόρ αναμένονται για σήμερα, Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.
Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνα και του Λαυρίου εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 26 με 28 βαθμούς, ενώ δεν αποκλείονται και τα 30άρια. Καλές θα είναι οι συνθήκες σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ για τις επόμενες δύο ημέρες οι συνθήκες που θα επικρατούν θα είναι παρόμοιες.
Και τις επόμενες ημέρες το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι δυνατοί βοριάδες μέσα στο Αιγαίο. Από την Τετάρτη το μεσημέρι θα αρχίσουν να υποχωρούν οι βοριάδες και δεν φαίνεται κάτι το αξιόλογο για τις επόμενες αρκετές ημέρες.
Μάλιστα, η θερμοκρασία θα ανέβει από την Πέμπτη και στη συνέχεια σε αρκετές περιοχές, κοντά στους 33 με 35 βαθμούς, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open.
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έκανε τέλος πρόβλεψη για «βαρύ φθινόπωρο» στη χώρα μας.
«Φέτος το φθινόπωρο αναμένεται ότι θα είναι αρκετά βαρύ για τη χώρα μας. Και οι επόμενοι μήνες δεν αποκλείεται να δώσουν ισχυρές κακοκαιρίες. Κι αυτό γιατί έχει ξεκινήσει αρκετά νωρίς μια κάθοδος ψυχρότερων αέριων μαζών από τη Βόρεια Ευρώπη, είναι αρκετά θερμή η Μεσόγειος και άρα είναι αρκετά εύκολο να σχηματιστούν κακοκαιρίες και να δώσουν δυστυχώς άσχημα αποτελέσματα και για τη χώρα μας», τόνισε.
Καιρός: Αυτό είναι το φαινόμενο που «βύθισε» την Ελλάδα – Τι είναι το omega block
H Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμη ακραίο καιρικό φαινόμενο, την κακοκαιρία Daniel,επιδεινώνοντας περαιτέρω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες.
Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας, καταστροφικές πυρκαγιές και καυτή ζέστη, η χώρα αντιμετωπίζει τώρα ιστορικές πλημμύρες.
Μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, ορισμένες περιοχές στην Ελλάδα πλημμύρισαν, με βροχή που ξεπέρασε τα δύο μέτρα, οδηγώντας σε σημαντικές συνέπειες.
Με τραγικό τρόπο, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, καθώς η καταιγίδα προχωρούσε προς τη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε «medicane», όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν μεσογειακό τυφώνα.
Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό παράδειγμα της έντασης της βροχόπτωσης σημειώθηκε στη Ζαγορά, όπου έπεσαν 21 εκατοστά βροχής μέσα σε μόλις 10 ώρες από την κακοκαιρία Daniel.
Οι προβλέψεις δείχνουν ότι επιπλέον 300-500 χιλιοστά, τοπικά ακόμη και 600 χιλιοστά, βροχής θα μπορούσαν να πέσουν μέχρι την Πέμπτη, οδηγώντας σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «ιστορικό πλημμυρικό γεγονός».
Η ποσότητα βροχής που δέχθηκε η Ζαγορά είναι σχεδόν 55 φορές μεγαλύτερη από τη μέση βροχόπτωση του Σεπτεμβρίου σε όλη την Ελλάδα, η οποία συνήθως ανέρχεται περίπου στα 16 χιλιοστά κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω από το γεγονός ότι πολλές άλλες πόλεις στην Ελλάδα βίωσαν επίσης έντονες βροχοπτώσεις, με ορισμένες να δέχονται πάνω από ένα μέτρο βροχής σε σύντομο χρονικό διάστημα. Βίντεο που μοιράστηκε η μετεωρολογική υπηρεσία της Ελλάδας απεικονίζουν ραγδαίες πλημμύρες σε αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Σκιάθου, όπου η κατάσταση περιγράφηκε ως επιδεινούμενη κατά τη διάρκεια του απογεύματος.
Αυτοκίνητα βυθισμένα κάτω από τα νερά και διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές έχουν επιδεινώσει την κρίση.
Με τραγικό τρόπο, ένα άτομο σκοτώθηκε όταν οι πλημμύρες προκάλεσαν την κατάρρευση ενός τοίχου πάνω του, ενώ προσπαθούσε να διασώσει τα πρόβατά του, ενώ ένα άλλο άτομο αγνοείται αφού παρασύρθηκε από τα νερά που ανέβαιναν.
Η σοβαρότητα αυτής της καταιγίδας, που ονομάστηκε Daniel, είναι εμφανής από τα στατιστικά στοιχεία. Αναπτύσσεται σε μία από τις ισχυρότερες καταιγίδες που έχει βιώσει η Ελλάδα, με τις ημερήσιες βροχοπτώσεις στην Κεντρική Ελλάδα να ξεπερνούν τα προηγούμενα ρεκόρ, που χρονολογούνται τουλάχιστον από το 2006.
Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας ανέφερε περισσότερα από 7.000 πλήγματα κεραυνών, κατηγοριοποιώντας το ως «βροχοπτώσεις κατηγορίας 5», γεγονός που σηματοδοτεί ακραίες καιρικές συνθήκες.
Οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν ότι ο Daniel θα μπορούσε να οδηγήσει στο σχηματισμό ενός medicane, ενός τροπικού κυκλώνα που μοιάζει με κυκλώνα στη Μεσόγειο.
Αυτή η πιθανή εξέλιξη τροφοδοτείται από ένα συνεχιζόμενο θαλάσσιο κύμα καύσωνα, το οποίο παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες για τον σχηματισμό ενός τέτοιου συστήματος.
Εάν υλοποιηθεί, αυτός ο medicane θα μπορούσε να φέρει ριπές ανέμου περίπου 99 χιλιομέτρων την ώρα, αν και η ακριβής πορεία του παραμένει αβέβαιη.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι θερμότερες θερμοκρασίες των ωκεανών, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες οδηγούν σε αυξημένη εξάτμιση, με αποτέλεσμα περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα και το ενδεχόμενο πιο έντονων καταιγίδων.
Αυτό το πλημμυρικό γεγονός έρχεται την ώρα που η Ελλάδα παλεύει με τις συνέπειες της «μεγαλύτερης πυρκαγιάς που έχει καταγραφεί ποτέ» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.