Καιρός Καθαρά Δευτέρα: «Κλείδωσε»! Πού θα βρέξει και πού θα έχει… καλοκαιράκι

Καιρός Καθαρά Δευτέρα: Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις που μιλούσαν για επιδείνωση του καιρού την Καθαρά Δευτέρα!

Με γενικά καλές καιρικές συνθήκες, μεταφορά αφρικάνικης σκόνης, υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και ισχυρούς έως πρόσκαιρα θυελλώδεις νοτιάδες θα εορταστούν οι τελευταίες ημέρες της Αποκριάς και η Καθαρά Δευτέρα.

Την Κυριακή αναμένονται λίγες παροδικές λασποψιχάλες στη δυτική Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία πριν το ξημέρωμα.

Από το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο και το βράδυ στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά (κυρίως στο εσωτερικό).

Στην Ήπειρο και κυρίως στο βόρειο τμήμα της θα σημειωθούν και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Σύντομες μπόρες θα σημειωθούν και στη δυτική Πελοπόννησο και το νότιο Ιόνιο.

Επιπλέον, μπόρες και αργά τη νύχτα σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη κυρίως όμως στα βόρεια τμήματα τους και στα ορεινά και την υπήνεμη στο νοτιά πλευρά τους.

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται μουντός καιρός λόγω των υψισυννεφιών που θα συνδυάζονται με σημαντική μεταφορά αφρικάνικης σκόνης, αλλά χωρίς να εκδηλώνονται φαινόμενα.

Η θερμοκρασία θα συνεχίσει να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα φτάνοντας τους 19-21 και τοπικά τους 22-23οC στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Στο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις νοτιάδες 6-8 και τοπικά 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νότιες-νοτιοανατολικές διευθύνσεις 5-7 και πολύ τοπικά 8 μποφόρ, με σταδιακά εξασθένηση από το βράδυ.

Την Καθαρά Δευτέρα, αναμένεται πέρασμα βροχής στη δυτική Μακεδονία και τα δυτικά και βόρεια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας μέσα στη νύχτα μέχρι το ξημέρωμα.

Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην Ήπειρο και το βόρειο Ιόνιο μέχρι το μεσημέρι. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, οι οποίες θα εξασθενήσουν σταδιακά από το απόγευμα προς το βράδυ.

Πιθανότητα για μπόρες το μεσημέρι υπάρχει σε τοπικό επίπεδο στην κεντρική Μακεδονία και κυρίως στα βόρεια τμήματα και στη δυτική Μακεδονία.

Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο αυξημένες και γενικά μουντός καιρός λογω και της αφρικάνικης σκόνης.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα, οπότε και θα φτάνει το μεσημέρι ο υδράργυρος τους 17-19οC.

Οι νοτιάδες στο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν, οπότε ενώ αρχικά θα φτάνουν τα 6-7 και τοπικά στα ανατολικά τα 8 μποφόρ, από το μεσημέρι θα πέσουν στα 5-6 και στα ανατολικά-νοτιοανατολικά μόνο θα φτάνουν τα 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν από νότιες-νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ.

Καιρός Καθαρά Δευτέρα: Ανησυχία για το φαινόμενο «La Niña»

Ανατροπή φαίνεται ότι θα έχουμε τελικά στις προβλέψεις για τον καιρό του φετινού χειμώνα.

Και αυτό διότι αναμένεται νωρίτερα φέτος το κρύο στην Ευρώπη και με μεγαλύτερη διάρκεια!

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η μετεωρολογική υπηρεσία της ΕΕ προειδοποιώντας μάλιστα πως το καιρικό φαινόμενο ”La Niña”, καθιστά το κρύο, την άπνοια και την ξηρασία, ως πιο πιθανά σενάρια.

Ειδικότερα, μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο χειμώνας θα έρθει κάπως… νωρίτερα και πιο κρύος

Αυτό αν συμβεί επιβάρυνε το κόστος ζωής, εντείνοντας τις ανησυχίες γύρω από τη θέρμανση και τα αποθέματα αερίου.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, ένα κρύο και ξηρό κύμα το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, είναι πιο πιθανό, εξαιτίας της φετινής La Niña – ενός ισχυρού καιρικού μοντέλου που επηρεάζεται από τις ψυχρότερες θερμοκρασίες στον Ειρηνικό.

Το μόνο θετικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πάντως είναι ότι ένα τυπικό έτος La Niña φέρνει αρχικά πολύ κρύες περιόδους αλλά στην συνέχεια φέρνει θερμότερους δυτικούς ανέμους που ίσως ανεβάσουν τις θερμοκρασίες στην Ευρώπη.

Καιρός Καθαρά Δευτέρα: «Αυτό είναι πολύ ύποπτο» – Ανησυχία Σάκη Αρναούτογλου για τον χειμώνα

Πως μπορεί ένα ηφαίστειο στην Τόνγκα να επηρεάσει τον καιρό του φετινού χειμώνα;

“Θα μπορούσε η έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga να αλλάξει τον καιρό του επερχόμενου χειμώνα;”, αναρωτιέται αρχικά σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Ειδικότερα, στην ανάρτησή του με πηγή το wetteronline.de, αναφέρει:

«Στις 15 Ιανουαρίου του 2022, η ισχυρότερη ηφαιστειακή έκρηξη στην πρόσφατη ιστορία, αυτη του ηφαιστείου Hunga Tonga, εκτόξευσε τεράστιες ποσότητες υδρατμών μέχρι τη στρατόσφαιρα.

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε ακόμη και να διαταράξει τα ρεύματα ανέμου που κατευθύνουν τον καιρό εδώ τον ερχόμενο χειμώνα.

Μια ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (ΗΠΑ) έδειξαν ότι η μεγα-έκρηξη του Ιανουαρίου θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει και το κλίμα της Γης. Δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της έκρηξης απελευθερώθηκε ελάχιστο διοξείδιο του θείου, υπέθεσαν ότι η συνήθης ψυκτική επίδραση των μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων δεν θα μπορούσε σχεδόν καθόλου να λειτουργήσει.

Αντίθετα, οι ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες εκπεμπόμενων υδρατμών θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υδρατμοί είναι ένα πολύ ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, η αύξηση του οποίου σε οποιοδήποτε σημαντικό μέγεθος θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε αύξηση της θερμοκρασίας των κατώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων μεσοπρόθεσμα.

Πάνω από αυτό, ωστόσο, στην ανώτερη, ξηρή στρατόσφαιρα, αναμένεται μετρήσιμη ψύξη. Και αυτό ακριβώς κατάφεραν να αποδείξουν οι ερευνητές, την έναρξη μιας μεγάλης κλίμακας ψύξης της ανώτερης στρατόσφαιρας πάνω από το νότιο ημισφαίριο της Γης.

Αυτή η ψύξη της στρατόσφαιρας έχει εν τω μεταξύ λάβει ένα πρωτοφανές μέγεθος και αναμένεται ότι το φαινόμενο αυτό θα επεκταθεί και στο βόρειο ημισφαίριο της Γης κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Ένας μετεωρολόγος από τη σελίδα Severe Weather Europe διερεύνησε τώρα το ερώτημα για το ποιες επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι διαδικασίες στη θερμοκρασία και τις διατάξεις ροής των κύριων ανεμολογικών σχημάτων που καθορίζουν τον καιρό στο βόρειο ημισφαίριο της Γης.

Βασιζόμενος σε μια εξαιρετικά πολύπλοκη αλυσίδα στοιχείων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αναμενόμενες θερμικές ανωμαλίες θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τη συμπεριφορά της λεγόμενης Βορειοατλαντικής Ταλάντωσης (NAO) και να ενισχύσουν την τάση προς το σχηματισμό ενός αρνητικού δείκτη NAO.

Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά πίεσης μεταξύ του χαμηλού της Ισλανδίας και του υψηλού των Αζορών θα εξασθενήσει, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ευνοικότερες συνθήκες για ψυχρές εισβολές από τον βόρειο πόλο σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης!

Δεδομένου ότι η υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη της Hunga Tonga είναι ένα φαινόμενο με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν έχει παρατηρηθεί σε αυτή την κλίμακα στο παρελθόν, τα όποια συμπεράσματα εξάγονται από το γεγονός αυτό πρέπει να αξιολογούνται με μεγάλη προσοχή!!!

Για παράδειγμα, ένα σύστημα υψηλών πιέσεων (Αντικυκλώνας) που μπλοκάρει τα συστήματα από τον Ατλαντικό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πολύ ήπιο χειμερινό καιρό σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης αν αγκυροβολούσε πάνω από τη νοτιοανατολική Ευρώπη αντί για τις Βρετανικές Νήσους.

Επιπλέον, οι αναμενόμενες επιδράσεις στον ΝΑΟ θα μπορούσαν να απουσιάζουν ή να καθυστερήσουν μέχρι την άνοιξη, έτσι ώστε ο χειμώνας να είναι περισσότερο “ατλαντικού τύπου”, δηλαδή ήπιος και υγρός.

Εν ολίγοις: η έρευνα για τις εποχικές προβλέψεις είναι σημαντική και καλή.

Ωστόσο, η έρευνα αυτή βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και δεν μπορεί να παράσχει παρά μόνο πρόχειρες ενδείξεις.

Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να συγχέεται με τις πραγματικά εφικτές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες, οι οποίες χάρη στην πρόοδο της σύγχρονης μετεωρολογίας θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ασφαλείς.

Έτσι, ακόμη και με βάση τα ακόμη πολύ αραιά ευρήματα από την έκρηξη της Τόνγκα, το ζήτημα του επερχόμενου χειμώνα παραμένει ακόμη ανοιχτό. Όπως πάντα, θα ξέρουμε ακριβώς μόνο στο τέλος του χειμώνα, δηλαδή τον Μάρτιο».

Καιρός Καθαρά Δευτέρα: Τα Μερομήνια… μίλησαν – Τι έρχεται

Με την ενεργειακή κρίση να αποτελεί βραχνά και φόβο για όλους, οι προβλέψεις για φέτος από τα Μερομήνια δεν είναι ευχάριστες…

Μερομήνια Μάρτιος 2023:

Γελαστός και γλυκούλης μας καλημερίζει ο προάγγελος της άνοιξης, Μάρτιος.

Φυσάει λίγο έντονα βέβαια, αλλά δεν μας ενοχλεί η δροσερή πνοή του. Αντιλαμβάνεται, ως φαίνεται, αυτή την πραγματικότητα κι αποφασίζει να την αλλάξει λιγουλάκι.

Έτσι σηκώνει συννεφάκια, που σιγά σιγά μαυρίζουν και το ποθητό νεράκι πέφτει, στα χαμηλά ως βροχούλα και στα ψηλώματα ως χιονόνερο. Όλα αυτά , ως τη συμπλήρωση της πρώτης δεκάδας των μαρτιάτικων ημερών.

Και η συνέχεια όμως δεν εμφανίζεται πολύ αλλαγμένη. Ίσως με κάπως ηπιότερα φαινόμενα, αλλά με τη γενική εικόνα να συνεχίζεται μέχρι και το τέλος της τρίτης εβδομάδας του μήνα.

Οδεύοντας προς την έξοδο, τα πράγματα ηρεμούν ακόμα περισσότερο κι αφού, μια ακόμα βροχούλα δώσει τονωτική πνοή στην αρχόμενη βλάστηση της άνοιξης, περνάμε την πύλη του Απρίλη μέσα σε συνθήκες πραγματικά ανοιξιάτικες.

Μερομήνια Απρίλιος 2022:

Ο Απρίλιος μας υποδέχεται σύμφωνα την χιλιοτραγουδισμένη εικόνα του, ξανθός, δροσερός και μυρωδάτος. Έτσι συνεχίζει την πορεία του, τουλάχιστο ως την αρχή της Μεγάλης ορθόδοξης εβδομάδας.

Από βόρειες διευθύνσεις φυσούν οι άνεμοι, αλλά οι εντάσεις τους είναι χαμηλές, οι θερμοκρασίες ευχάριστες, οι κυματισμοί μέτριοι και μόνο η παρατεταμένη ασυννέφιαστη εικόνα του στερεώματος αρχίζει να δημιουργεί ανησυχίες, αφού η προσδοκία βροχής έχει καταστεί απαίτηση από την εικόνα της θαλερής κι ολάνθιστης φύσης.

Λίγο πριν την Ανάσταση, ωστόσο, θα συννεφιάσει και η πιθανότητα βροχής είναι πραγματικότητα. Ο οβελίας μάλλον δεν θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει τις καιρικές συνθήκες και όλα θα κυλήσουν ομαλά, ως την εξόδιο ημέρα.

Μερομήνια Μάιος 2023:

Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη, ο Μάιος συνεχίζει στα μετεωρολογικά βήματα του Απρίλη, τουλάχιστο τις πρώτες μέρες.

Στη βδομάδα πάνω, κάνει να αγριέψει, ρίχνει λίγο τις θερμοκρασίες κι αναστατώνει τις θάλασσες, αλλά γρήγορα εκτονώνει την αγριάδα του, με μια ήπια βροχόπτωση.

Από κει και πέρα αρχίζει και συνεχίζεται η μαγιάτικη πεπατημένη, με όλες τις γνωστές εικόνες παρούσες.

Στα μισά της διαδρομής όμως αλλάζει τακτική, μουχρώνει, αγριεύει, μουσκεύει τη γη και η εικόνα αυτή συνεχίζεται ως τη συμπλήρωση και της τρίτης εβδομάδας.

Από κει και πέρα ξαναμπαίνει στους γνώριμους ρυθμούς του, με χαλαρό, ζεστό κι ευχάριστο βοριαδάκι.

Λίγο πριν αποχαιρετισμό όμως, ρίχνει κι άλλο τις εντάσεις, ενεργοποιεί λίγο, προς πάνω, τα θερμόμετρα και στα πλαίσια των φυσιολογικότατων, για την εποχή, συνθηκών, παραλαμβάνει τη σκυτάλη ο Θεριστής.

Μερομήνια Ιούνιος 2023:

Με χαρά κι αισιοδοξία μας καλημερίζει ο Ιούνιος. Προαγγέλλει την έλευση του καλοκαιριού και δημιουργεί ατμόσφαιρα θερινής ελπίδας. Μια μικρή συνοφρύωση του ουράνιου θόλου, δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς διαλύεται γρήγορα και ουδέν πρόβλημα δημιουργεί .

Έτσι κυλούν οι μέρες χωρίς μετεωρολογικές αγωνίες και μακάρι στον ίδιο δρόμο να κινούνται και τα υπόλοιπα θέματά μας.

Κατά τη μέση του περίπου ενσκήπτει ένα πρώιμο, πλην σύντομο καυσωνάκι, σαν προειδοποίηση για τους μήνες που έρχονται, για να το διαδεχτεί το πρώτο μελτέμι της χρονιάς, με ζεστά μεσημέρια και δροσερά βραδάκια. Η κατάσταση αυτή δε λέει να μεταβληθεί ως την ύστατη ώρα.

Μερομήνια Ιούλιος 2023:

Μας καλημερίζει σαν να μην άλλαξε τίποτα ο Ιούλιος. Καθώς περνούν οι μέρες, ωστόσο, δυναμώνουν οι ΒΑ άνεμοι, οι θάλασσες γεμίζουν λευκά «προβατάκια» και τα θαλασσινά ταξίδια συνοδεύονται από μικρές ταλαιπωρίες.

Με λίγα λόγια, τα καθιερωμένα ετήσια μελτέμια δηλώνουν δυναμικά την παρουσία τους. Η παρουσία των μελτεμιών δεν παραμένει ως το τέλος του μήνα, αφού λίγο πριν την εικοσάδα, τη διαδέχεται ένας υποφερτός καύσωνας, με διάρκεια μιας περίπου εβδομάδας.

Ο μήνας και το «ημερομηνιακό» έτος μας αποχαιρετούν με ήπια καλοκαιρινά χαρακτηριστικά.