Καιρός: Έχουμε σε εξέλιξη ένα πολύ ισχυρό κύμα ζέστης καθώς σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη πολύ θερμές αέριες μάζες έρχονται από τη βόρεια Αφρική προς την περιοχή μας.
Αυτές οι πολύ θερμές αέριες μάζες θα συνεχίσουν την πορεία τους προς τη χώρα μας και έτσι σήμερα αλλά και αύριο θα είναι οι πιο θερμές ημέρες, θα είμαστε κοντά στους 35 ακόμα και 38 βαθμούς Κελσίου.
Η Κρήτη θα είναι στο επίκεντρο αυτής της θερμής αέριας μάζας, καθώς θα φθάσει έως και 38 βαθμούς Κελσίου, συνοδεία αφρικανικής σκόνης.
Ερχεται μια σημαντική κακοκαιρία. Μία αστάθεια και καποιες καταιγίδες θα δούμε το μεσημέρι με το απόγευμα στα βόρεια το Σάββατο.
Η Κρήτη θα έχει αυξημένες θερμοκρασιακές τιμές.
Την Κυριακή, από το μεσημέρι και μετά θα δούμε ραγδαία επιδείνωση ιδιαίτερα για την δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
Η πιο ψυχρή και η πιο θερμή μάζα θα συγκρουστούν δημιουργώντας συνθήκες έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας και ενδέχεται να έχουμε έντονες καταιγίδες που να συνοδεύονται ακόμη και απο χαλαζοπτώσεις.
Αυτή η σύγκρουση μπορεί να παράξει πολύ επικίνδυνα φαινόμενα.
Τη Δευτέρα, αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα μετατοπιστεί μέσα στο Αιγαίο. Μεγάλη προσοχή στο ανατολικό – βόρειο Αιγαίο και τη βορειοανατολική ηπειρωτική χώρα. Θα είναι πολύ έντονα τα καιρικά φαινόμενα τουλάχιστον μέχρι και το μεσημέρι και από εκεί και μετά απομακρύνεται αυτή η κακοκαιρία.
Κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας θα παραμείνουμε σε κλοιό ασταθών αερίων μαζών, που σημαίνει οτι και θερμοκρασιακά θα βρισκόμαστε στα κανονικά για την εποχή επίπεδα ίσως και πιο κάτω καθώς τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα κάνει λίγο ψύχρα.
Θα έχουμε παράλληλα και τις καταιγίδες να μας συντροφεύουν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες εκεί οπου ανεβαίνει σιγά σιγά και η θερμοκρασία.
Καιρός: Συναγερμός τις επόμενες ώρες – Σε αυτές τις περιοχές θα πέσει πολύ νερό
Προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα αυτήν την Κυριακή ο προγνώστης καιρού, Θεοφάνης Χατζηγρίβας.
Αναλυτικά ανέφερε:
Θα ρίξουμε για την ώρα όλο το βάρος στην Κυριακή που μας έρχεται, και θα υπάρχει τακτική ενημέρωση ,καθώς φαίνεται, και όσο πλησιάζουμε ,ότι τελικά θα υπάρξουν έντονα καιρικά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές.
▪️Ποιες είναι αυτές?
?️ΗΠΕΙΡΟΣ (εσωτερικό κυρίως)
?️ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑ (βορειότερα αυτων)
?️ΘΕΣΣΑΛΙΑ (τοπικά στο σύνολο)
?️ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Στο σύνολο)
Αν και την ερχόμενη Κυριακή θα έχουμε καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας, στις άνω περιοχές τα φαινόμενα φαίνεται αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά ότι τοπικά θα έχουν μεγάλη ραγδαιοτητα ,με αρκετές ηλεκτρικές εκκενωσεις και πιθανές χαλαζοπτωσεις συνοδεία ισχυρών ανέμων.
▪️Τμηματα (ενδεικτικά ) περιοχών όπως:
?️ΙΩΑΝΝΙΝΑ
?️ΤΡΙΚΑΛΑ
?️ΚΑΡΔΙΤΣΑ
?️ΛΑΡΙΣΑ
?️ΒΟΛΟΣ
?️ΚΟΖΑΝΗ
?️ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ
?️ΚΑΣΤΟΡΙΑ
?️ΦΛΩΡΙΝΑ
?️ΚΙΛΚΙΣ
?️ΚΑΤΕΡΙΝΗ
?️ΒΕΡΟΙΑ
?️ΝΑΟΥΣΑ
?️ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
?️ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
?️ΣΕΡΡΕΣ
?️ΛΑΜΙΑ
▪️Είναι μέσα στις περιοχές που βάση των τελευταίων στοιχείων που θα δεχθούν το Μαξ του υετου.
-Το τονίζω όμως ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ,και κατά μεγάλο ποσοστό θα
αλλάξουν.
▪️Το σύνολο όμως των προγνωστικών μοντέλων γέρνει προς αυτό το αποτέλεσμα.
-Δεν χρειάζεται βέβαια κανένας πανικός, μιας και δεν μπορεί το συγκεκριμένο σύστημα να δημιουργήσει προβλήματα τύπου Ντάνιελ σε καμία περίπτωση, παρά μόνο σε πολύ τοπικό επίπεδο .
▪️Αύριο θα δούμε αν κάτι θα αλλάξει η όχι..
Καιρός: Καύσωνας αλλά και… κακοκαιρία προ των πυλών – Πότε αλλάζουν όλα
Σε πρώτη φάση αναμένεται το πρώτο….καλό κύμα ζέστης, αλλά η συνέχεια θα είναι διαφορετική.
Αναλυτικά ο προγνώστης καιρού Λευτέρης Σούσος αναφέρει:
Πότε επιστρέφουν οι ασταθείς καιρικές συνθήκες;
Μπορεί από τη Τετάρτη και μέχρι το Σάββατο να εισέλθουμε σε μια έντονη μεταφορά θερμών αερίων μαζών για την εποχή, ωστόσο από τις 25 του μήνα η ατμοσφαιρική κυκλοφορία αλλάζει και επιστρέφουμε σε αυξημένη αστάθεια(με την έλευση βαρομετρικού χαμηλού ήπιας δυναμικής), πτώση της θερμοκρασίας με την έλευση των ενισχυμένων βοριάδων, που θα γίνει πιο αισθητή η πτώση από αρχές της επόμενης εβδομάδας που θα φτάσει κοντά στα κανονικά επίπεδα την εποχή έως και τους 25-28 βαθμούς και απομάκρυνση της αφρικανικής σκόνης από την ατμόσφαιρα.
Επίσης, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα αρχίζουν να πέφτουν σε αυτό το διάστημα και να φτάνουν σε καλά επίπεδα με την ελαφριά ψυχρούλα να επιστρέφει την νύχτα και νωρίς το πρωί, όπως και η πολύ υγρασία θα αρχίζει να υποχωρεί όπου θα έχει προηγηθεί κυρίως στα τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας(όπου σε αυτά τα τμήματα περιμένουμε τις πιο υψηλές θερμοκρασίες).
Με την αυξημένη αστάθεια να μας συντροφεύει περίπου μέχρι και το τέλος του μήνα κατά κανόνα το μεσημέρι με απόγευμα στα ηπειρωτικά.
•Το Σάββατο περιμένουμε την κορύφωση της θερμής εισβολής που θα δούμε τις πιο υψηλότερες θερμοκρασίες όπου θα βοηθήσουν και νοτιάδες, με τον υδράργυρο να φτάνει ακόμη και τους 32-34 στα ανατολικά ηπειρωτικά και τοπικά τους 35 βαθμούς αλλά και σε περιοχές της Κρήτης που τοπικά ενδέχεται ακόμη τους 36-37 βαθμούς. Ενώ ο υδράργυρος στην υπόλοιπη χώρα τους 29-31 βαθμούς και τοπικά στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά τους 32-33 βαθμούς.
○Θα μαλακώσει περαιτέρω ο καιρός την νύχτα και νωρίς το πρωί από τη Τετάρτη έως και το Σάββατο, με την αυξημένη υγρασία να είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού.
●Οι άνεμοι γενικά δεν θα προβληματίσουν έως και το Σάββατο που θα φτάνουν τα 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Λίγες γενικά θα είναι οι αραιές νεφώσεις, κατά τόπους πρόσκαιρα πυκνότερες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια αλλά θα υπάρχουν και διαστήματα καθαρού καιρού. Λίγα τα φαινόμενα αστάθειας άνευ σημασίας σε τοπικό και πρόσκαιρο χαρακτήρα έως το Σάββατο στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια(λίγο πιο αυξημένη αστάθεια στα βόρεια προς το Σάββατο).
Καιρός: Δύσκολο το φετινό καλοκαίρι – Τι δείχνει αναθεωρημένη πρόβλεψη
O Μάιος έφτασε και η άνοιξη οδεύει προς την κορύφωσή της, τα βλέμματα στρέφονται ήδη προς το φετινό καλοκαίρι, με το ερώτημα για το τι καιρό θα κάνει να απασχολεί όλο και περισσότερο.
Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως οδεύουμε ξανά σε μια ιδιαίτερα θερμή περίοδο, σε συνέχιση της τάσης που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια.
Σε σχετική ανάρτηση της σελίδας Weather Phenomena, επισημαίνεται ότι πλέον δεν τίθεται ζήτημα για το αν το φετινό καλοκαίρι θα είναι θερμότερο από τον κλιματικό μέσο όρο, αλλά το πόσο θερμότερο θα είναι.
«Στη σκιά της κλιματικής αλλαγής, αποδεχόμαστε πλέον ότι οι περισσότεροι μήνες στην τελική τους ανασκόπηση βγαίνουν θερμότεροι από τον μέσο όρο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση.
Αναφορικά με τον υετό, υπογραμμίζεται ότι ο Ιούνιος παρουσιάζει κάποιες τοπικές βροχές, κυρίως στα ηπειρωτικά, Ενώ οι Ιούλιος και Αύγουστος κινούνται σε σαφώς ξηρότερα πλαίσια, όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάιος παραμένει «κλειδί» για τις πρώτες ενδείξεις, καθώς μπορεί να παρουσιάσει ποικιλία φαινομένων και να επηρεάσει τις καιρικές ισορροπίες λίγο πριν την έναρξη του καλοκαιριού.
Ακολουθεί αναλυτικά η ανάρτηση:
«Το καλοκαίρι πλησιάζει (τουλάχιστον ημερολογιακα?) και το ενδιαφέρον για τις συνθήκες που ενδεχομένως θα επικρατήσουν μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.
Στην σκιά της κλιματικής αλλαγής, αποδεχόμαστε πλέον ότι οι περισσότεροι μήνες στην τελική τους ανασκόπηση βγαίνουν θερμότεροι από τον μέσο όρο, ενώ κάτι τέτοιο διαφαίνεται συνήθως και σε μελλοντικές εκτιμήσεις.
Οπότε το θέμα κατά τη γνώμη μου δεν είναι το αν το φετινό καλοκαίρι θα είναι θερμότερο από τον μέσο όρο. Είναι κάτι σίγουρο. Εκεί που πρέπει να εστιάζουμε είναι το ΠΟΣΟ θερμότερο πρόκειται να είναι. Πολύ ή λίγο.
Σε θέμα υετού, έχουμε συνηθίσει σε έναν Ιουνιο με τοπικές βροχές (εξαιρείται η περσινή χρονιά) και ένα δίμηνο (Ιούλιος – Αύγουστος) με πιο ξηρές καιρικές συνθήκες, οπότε σε θέμα υετού, δύσκολα μπορεί να πάει κάτι προς τη χειρότερη κατεύθυνση. Έχουμε μπροστά μας και τον Μάιο που μπορεί να κάνει πολλά…
Αναλυτικά λοιπόν ΟΛΑ τα στοιχεία για το φετινό καλοκαίρι».
Καιρός: Πώς προβλέπεται μέχρι τον Δεκέμβριο
Η παραδοσιακή μέθοδος των μερομηνίων, που βασίζεται στην παρατήρηση του καιρού κατά τη διάρκεια του πρώτου πενθήμερου κάθε μήνα, εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον των Ελλήνων. Αν και τα μερομήνια δεν αποτελούν επιστημονική πρόβλεψη, είναι γεμάτα από λαϊκή σοφία και προσφέρονται για μια γενική εικόνα του καιρού για όλη τη διάρκεια του έτους. Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο σημαντικές προβλέψεις για το 2025, από τον Μάρτιο έως και τον Δεκέμβριο.
Ιούνιος 2025: Εναλλαγές και πιθανές καταιγίδες (16-20 Ιουνίου) Ο Ιούνιος αναμένεται να ξεκινήσει με καλές και ζεστές ημέρες, όμως το διάστημα 16-20 Ιουνίου ίσως φέρει μια περίοδο με έντονες εναλλαγές καιρικών συνθηκών. Ενδέχεται να υπάρξουν τοπικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στην ηπειρωτική χώρα και τα ορεινά, αλλά και πάλι με γενική επικράτηση της καλοκαιρίας για το υπόλοιπο του μήνα.
Ιούλιος 2025: Ζέστη και καύσωνας (21-25 Ιουλίου) Η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου αναμένεται να είναι εξαιρετικά ζεστή, με θερμοκρασίες που θα αγγίζουν ή και θα ξεπερνούν τους 35 βαθμούς Κελσίου. Ο καύσωνας αναμένεται να επηρεάσει όλη τη χώρα, με τους πολίτες να προετοιμάζονται για ακραίες θερμοκρασίες. Οι νύχτες θα παραμείνουν ζεστές και ο υδράργυρος θα παραμείνει υψηλός για αρκετές ημέρες.
Αύγουστος 2025: Εντονότερες βροχές στο τέλος του μήνα (26-30 Αυγούστου) Ο Αύγουστος θα ξεκινήσει με καλοκαιρινές συνθήκες και ζέστη, αλλά το τέλος του μήνα αναμένεται να φέρει αυξημένες βροχοπτώσεις και πιθανές καταιγίδες. Αυτές θα πλήξουν κυρίως τα βόρεια και τα δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να πέφτουν ελαφρώς.
Σεπτέμβριος 2025: Επιστροφή στη ζέστη (1-5 Σεπτεμβρίου) Ο Σεπτέμβριος ξεκινά με ήπιες και ζεστές ημέρες, ιδανικές για να συνεχιστούν οι καλοκαιρινές δραστηριότητες. Η θερμοκρασία αναμένεται να παραμείνει υψηλή για την εποχή, με τον καιρό να παραμένει σταθερός και ηλιοφάνεια να κυριαρχεί.
Οκτώβριος 2025: Ελαφρά ψυχρότερος καιρός με βροχές (6-10 Οκτωβρίου) Η αρχή του Οκτωβρίου θα φέρει μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ η ζέστη του Σεπτεμβρίου θα υποχωρήσει σταδιακά. Παράλληλα, οι βροχές και οι καταιγίδες θα είναι πιο συχνές, κυρίως στα βόρεια και δυτικά της χώρας, προσφέροντας έτσι την πρώτη αίσθηση του φθινοπώρου.
Νοέμβριος 2025: Ψύχρα και έντονη βροχόπτωση (11-15 Νοεμβρίου) Ο Νοέμβριος αναμένεται να είναι ψυχρός, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και έντονες βροχοπτώσεις. Οι συνθήκες θα γίνουν πιο χειμερινές, με τη χώρα να εισέρχεται σταδιακά στην πιο κρύα περίοδο του έτους. Οι βροχές θα είναι μόνιμο χαρακτηριστικό του μήνα, και οι πρώτες νιφάδες χιονιού θα κάνουν την εμφάνισή τους στα ορεινά.
Δεκέμβριος 2025: Χειμωνιάτικες μέρες και πιθανές χιονοπτώσεις (16-20 Δεκεμβρίου) Ο Δεκέμβριος αναμένεται να είναι κρύος και χειμωνιάτικος, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν αρκετά. Τα χιόνια είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν στα βόρεια και ορεινά τμήματα της χώρας, ενώ στα πεδινά αναμένονται ισχυρές βροχές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δημιουργώντας τις συνθήκες για μια παραδοσιακή χειμερινή ατμόσφαιρα. Με τα μερομήνια να αποτελούν έναν παραδοσιακό τρόπο πρόβλεψης του καιρού, οι Έλληνες θα μπορούν να προετοιμαστούν για τις καιρικές συνθήκες του 2025, αν και πάντα με τη δόση της αβεβαιότητας που φέρνει η φύση.