Καιρός: Ο Μάρτιος μπήκε σχετικά με καλές καιρικές συνθήκες και με την αστάθεια να είναι πρόσκαιρη στα ηπειρωτικά(με έμφαση κυρίως ορεινές, ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές κάτω από βουνά) και με τις θερμοκρασίες να είναι στους 15-17 °C και στα δυτικά, κεντρικά και τα νότια κατά τόπους μέχρι και τους 18°C.
Σύμφωνα με τον προγνώστη, Λευτέρη Σούσο, η θερμοκρασία θα αρχίζει να πέφτει από τη Καθαρά Δευτέρα και τη Τρίτη 4/3 σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και τα προσήνεμα. Θα συνεχιστούν τα φαινόμενα κατά περιόδους τη Τρίτη 4/3 και θα εστιάζουν περιοχές της ανατολικής προσήνεμης χώρας δηλαδή: ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Σποράδες, Εύβοια, Αττική, ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κρήτη και λιγότερα στα Δωδεκάνησα. Στις 5 του μήνα θα περιοριστούν οι ασθενείς βροχοπτώσεις μόνο στη Κρήτη με τάση σταδιακής εξασθένησης έως το βράδυ και στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος σημαντικά με μικρή άνοδο του υδραργύρου και με σταδιακή εξασθένηση των ανέμων προς το βράδυ.
Οι χιονοπτώσεις δεν θα είναι αρκετές αυτό το διάστημα ώστε να υπάρχει σημαντική χιονοκάλυψη και θα εστιάζουν ορεινά τμήματα.
6-10 του μήνα : Οδεύουμε σε έναν αντικυκλώνα εμποδιστή που θα καλύψει μεγάλο μέρος της Ευρώπης(συμπεριλαμβανομένη και η χώρα μας), ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία να ανεβαίνει ακόμη και στους 20-21 βαθμούς Κελσίου, κατά τόπους και λίγο παραπάνω σε ευπαθείς περιοχές. Απουσία των φαινομένων από όλη τη χώρα. Εξασθενημένοι άνεμοι αυτό το διάστημα, υγρασία και εμφάνιση της ομίχλης τις βραδινές μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Μικρή πτώση του υδραργύρου προς του τέλος του πενθημέρου.
11 έως 20 του μήνα: Με θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα το θερμόμετρο. Θα επιστρέψουν οι βροχοπτώσεις σε μεγάλο τμήμα της χώρας αρχικά πιο αξιόλογα στο Ιόνιο, τα δυτικά και στη συνέχεια στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και λιγότερα στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Προς το τελευταίο πενθήμερο τα φαινόμενα θα εστιάζουν κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα και στα υπόλοιπα τμήματα λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα. Χιονοπτώσεις αυτό το διάστημα θα σημειωθούν μόνο σε ορεινά υψόμετρα.
21-31 του μήνα: Φυσιολογικές θερμοκρασίες στα ανατολικά και το Αιγαίο και στα πιο δυτικά ο υδράργυρος θα είναι πιο ανεβασμένος ενώ θα υπάρχουν διαστήματα με άνομβρο σκηνικό για αρκετές περιοχές και με λίγα φαινόμενα κατά περιόδους στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ενώ στις πιο ανατολικές περιοχές και τα προσήνεμα θα υπάρχουν διαστήματα με περισσότερα φαινόμενα. Προς το τελευταίο πενθήμερο ο υδράργυρος θα φτάσει στα κανονικά επίπεδα για την εποχή στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Παροδικές τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινά τμήματα.
Καιρός: Η πρόβλεψη Χατζηγρίβα για τον Μάρτιο
Με ανάρτησή του στο Facebook, ο έμπειρος προγνώστης καιρού, Θεοφάνης Χατζηγρίβας, δημοσίευσε την μακροπρόθεσμη πρόβλεψή του για τον μήνα Μάρτιο.
Σύμφωνα με τον κύριο Χατζηγρίβα, ο Μάρτιος είναι ιδιαίτερα δύσκολος ως προς την πρόβλεψη, ωστόσο η άνοδος του υποτροπικού από τη Βόρεια Αφρική φαίνεται να ανατρέπει τα αναμενόμενα καιρού.
Οι συνθήκες για την πορεία του μήνα δεν φαίνονται ευνοϊκές, καθώς η χώρα μας ενδέχεται να βρεθεί σε μια περίοδο με θερμοκρασίες αρκετά χαμηλές για την εποχή, με έντονα χειμερινά χαρακτηριστικά και πολλά καιρικά φαινόμενα.
Αναλυτικά:
Καιρός: Πώς θα κάνουμε Άνοιξη – Αναλυτική πρόβλεψη για Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο
Το φαινόμενο Λα Νίνια αναμένεται να έχει μια ιδιαίτερη επίδραση στον καιρό της Ευρώπης και της Ελλάδας για την άνοιξη του 2025, προκαλώντας θερμοκρασίες πάνω από το κανονικό και επηρεάζοντας τις βροχοπτώσεις.
Αν και συνήθως η επίδραση της Λα Νίνια στην περιοχή μας είναι δύσκολο να εντοπιστεί με σαφήνεια, οι τελευταίες μακροπρόθεσμες προβλέψεις υποδεικνύουν ότι φέτος το φαινόμενο θα μπορούσε να επηρεάσει σε μεγαλύτερο βαθμό την ανοιξιάτικη περίοδο.
Ο καιρός την άνοιξη (Μάρτιος – Μάιος) στην Ευρώπη χαρακτηρίζεται από αλλαγές λόγω της μεταβατικής φύσης της εποχής, και οι συνθήκες που αναμένονται φέτος είναι αρκετά ποικίλες. Ωστόσο, το φαινόμενο Λα Νίνια φαίνεται να είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που θα διαμορφώσουν τον καιρό της περιοχής.
Το Λα Νίνια, που προκαλεί ψυχρότερες θερμοκρασίες στις τροπικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού, αναμένεται να επηρεάσει τις καιρικές συνθήκες της Ευρώπης.
Καιρός: Πώς όμως επηρεάζει το Λα Νίνια τον καιρό της Ευρώπης;
Το φαινόμενο αυτό προκαλεί συνήθως την εμφάνιση υψηλών πιέσεων στη κεντρική και ανατολική Ευρώπη, καθώς και περιοχές με χαμηλές πιέσεις πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό και τη δυτική Ευρώπη.
Αυτό σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες στην κεντρική και δυτική Ευρώπη θα είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο, ενώ οι νοτιοδυτικές, δυτικές και βόρειες περιοχές της Ευρώπης αναμένονται να έχουν περισσότερες βροχοπτώσεις και άστατο καιρό. Όσον αφορά τη χώρα μας, οι πρώτες εκτιμήσεις για την Ελλάδα δείχνουν πως οι θερμοκρασίες θα είναι πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, με τη Νότια Ελλάδα να καταγράφει ελαφρώς υψηλότερες τιμές από το μέσο όρο.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μεγάλων μετεωρολογικών μοντέλων (ECMWF και UKMO), η άνοιξη του 2025 αναμένεται να είναι πιο ζεστή από τον μέσο όρο για πολλές περιοχές της Ευρώπης.
Οι εκτιμήσεις για τη θερμοκρασία δείχνουν υψηλές τιμές σε μεγάλο μέρος της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ενώ η Ελλάδα φαίνεται να ακολουθεί την ίδια τάση με θερμότερες συνθήκες από τον συνηθισμένο μέσο όρο.
Αναφορικά με τις βροχοπτώσεις, αναμένεται ότι οι περιοχές της Νότιας, Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης θα βιώσουν αυξημένες βροχοπτώσεις λόγω της παρουσίας των χαμηλών πιέσεων που θα επηρεάσουν τον καιρό.
Στην Ελλάδα, η ανοιξιάτικη περίοδος φαίνεται να είναι πιο υετοφόρα, με αυξημένες πιθανότητες για βροχές, ιδιαίτερα στις δυτικές και βόρειες περιοχές της χώρας.
Η εκτίμηση των χιονοπτώσεων για την ανοιξιάτικη περίοδο δείχνει ότι στην πλειοψηφία της Ευρώπης και στη χώρα μας οι χιονοπτώσεις θα είναι περιορισμένες, με αρνητικές αποκλίσεις σε πολλές περιοχές.
Παρά τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτές οι εκτιμήσεις είναι ενδεικτικές και υπόκεινται σε μεταβολές, καθώς η φύση του καιρού είναι εξαιρετικά δυναμική και ενδέχεται να υπάρξουν ανατροπές.
Για τις πιο ακριβείς και λεπτομερείς προβλέψεις, η παρακολούθηση των νέων δεδομένων και εκτιμήσεων θα είναι καθοριστική, καθώς το Λα Νίνια μπορεί να έχει ακούσια ή απρόβλεπτη επίδραση στις καιρικές συνθήκες.