Καιρός: Ο Νοέμβρης, διαχρονικά αποτελούσε – ιδιαίτερα μετά το πέρας του πρώτου 10ημέρου -, τον προθάλαμο του Χειμώνα. Ιδιαίτερα το δεύτερο μισό του, συνδέεται πολλές φορές, με την εξέλιξη ολόκληρου του Δεκέμβρη.
Δεν ήταν λίγες οι φορές, που κάποιες κακοκαιρίες που προέκυπταν σε εκείνο το διάστημα, ήταν προπομποί μεγαλύτερων κυμάτων που έφερναν ονομαστές κακοκαιρίες.
Τα πράγματα όμως, έχουν αλλάξει, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια. Πάμε να δούμε τώρα, τα στοιχεία που θα κυριαρχήσουν στον φετινό Νοέμβρη. Όπως διακρίνετε και στον χάρτη, όλη η Ευρώπη, θα γίνει πεδίο εγκατάστασης ενός γιγαντιαίου αντικυκλώνα, ο οποίος θα αφαιρέσει από τον Νοέμβρη, τα φθινοπωρινά χαρακτηριστικά του. Η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες θα κυριαρχούν στο σύνολο της ηπείρου. Στα ανατολικά κράσπεδα του αντικυκλώνα, θα υπάρχει μια μόνιμη ροή βοριάδων, οι οποίοι θα κατεβάζουν κρύο αέρα από την Ρωσία, προς τα Βαλκάνια, κατά περιόδους.
Τα βαρομετρικά συστήματα, θα βρίσκονται σχεδόν ολον τον μήνα, αποτραβηγμένα στον βόρειο Ατλαντικό, χωρίς να μπορούν να ‘τρυπήσουν’ το τείχος του αντικυκλώνα, τουλάχιστον έως και τα τέλη του μήνα.
Ο Οκτώβρης, ήταν ιδιαίτερα δραστήριος στο σύνολο της Μεσογείου. Τόσο η Ισπανία, όσο και η νότια Γαλλία αλλά και η Ιταλία, πήραν υετικές επιδόσεις που ξεπέρασαν έως συνέτριψαν κατά πολύ το μηνιαίο ύψος βροχής.
Ο Νοέμβρης θα έχει τελείως διαφορετική όψη, με την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες να κυριαρχούν. Αξίζει να σημειωθεί, πως πολύ πιθανόν πως τον Νοέμβρη, τα νερά της Μεσογείου, θα τα διασχίσει από μία έως καμία οργανωμένη βαρομετρική διαταραχή καθώς οι υψηλές πιέσεις θα κυριαρχούν μέσα στον μήνα.
Η Ελλάδα, τον Οκτώβρη βρέθηκε σε μια δυσάρεστη συγκυρία ενός Βαλκανικού αντικυκλώνα, που δεν άφησε καμία κακοκαιρία της Μεσογείου, να την επηρεάσει. Δυστυχώς, τώρα θα βρεθεί στην επιρροή του τεράστιου Ευρωπαικού αντικυκλώνα.
Το σύνολο του μήνα, θα κυριαρχηθεί από ηλιόλουστες ημέρες και τα βαρόμετρα μάλλον σταθερά, πάνω από τα 1020hpa. Αξιοσημείωτο είναι πως υπάρχει η πιθανότητα, η χώρα μας, να μην επηρεαστεί καθόλου από κάποιο οργανωμένο βαρομετρικό σύστημα, με τα βροχόμετρα σε πολλές περιοχές, να παραμένουν στο μηδέν!
Κάποιες περισσότερες πιθανότητες για κάποια φαινόμενα βορείου ρεύματος, έχει η Κρήτη, η Εύβοια και γενικά τα ανατολικά ηπειρωτικά, καθώς το βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο θα κυριαρχεί όλο τον μήνα, και το οποίο θα ‘κατεβάζει’ κατά περιόδους ψύχρα έως και κρύο, οπότε και θα αναπτύσσει, κατά μήκος των ακτών του Αιγαίου, τα αντίστοιχα νέφη βορείου ρεύματος. Η γενική εικόνα πάντως για τα ηπειρωτικά και την δυτική Ελλάδα, είναι πως υετικά ο μήνας θα κλείσει πολύ κάτω από τις μέσες τιμές βροχής.
Θερμοκρασιακά, οι βοριάδες, θα φέρουν μια σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στο πρώτο μισό του μήνα, αλλά προς τα μέσα και κυρίως τα τέλη του, ο υδράργυρος θα ξαναπαρουσιάσει άνοδο.
Συμπερασματικά λοιπόν, αναμένεται ένας μήνας στον οποίο θα κυριαρχήσουν οι μέρες ηλιοφάνειας έναντι αυτών με συννεφιά, οι μέρες βροχής θα είναι από ελάχιστες έως μηδενικές, ενώ κυρίαρχοι άνεμοι θα είναι οι βοριάδες.
Καιρός: Τι βλέπουν για τον χειμώνα οκτώ παγκόσμια προγνωστικά κέντρα
Δεν διαφέρουν πολύ, αλλά κρύβουν… εκπλήξεις τα προγνωστικά στοιχεία από οκτώ παγκόσμια προγνωστικά κέντρα για την πιθανή πορεία του καιρού τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου, καθώς και μία πρώτη εικόνα για το χειμώνα που έρχεται.
Συγκεκριμένα:
Νοέμβριος 2024
Σημαντικά υψηλότερες από τις κανονικές βροχές σε τμήματα της Σκανδιναβίας της Ρωσίας και της Μαύρης θάλασσας και γενικά χαμηλότερες από τις κανονικές βροχοπτώσεις σε τμήματα της Μεσογείου.
Για τη χώρα μας φαίνεται ότι θα σημειωθούν βροχές κοντά στις κανονικές τιμές ιδιαίτερα στα δυτικά κεντρικά τα βόρεια το ανατολικό Αιγαίο ενώ όσο πιο νότια τόσο ελαφρώς χαμηλότερα από τις κανονικές τιμές θα είναι αυτές. Γενικά θα έχουμε έναν αξιοπρεπή μήνα από άποψη βροχοπτώσεων στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης ενώ κοντά στις κανονικές θα βρίσκονται τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
Για τη χώρα μας φαίνεται ότι θα είναι ένας μήνας ελαφρώς θερμότερος από τα κανονικά επίπεδα και μάλιστα θα υπάρξουν και αρκετές μέρες κυρίως στην ανατολική και βόρεια χώρα που η επικράτηση βοριάδων θα κατεβάζει τη θερμοκρασία και κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Σημαντική πιθανότητα λόγω των αυξημένων φαινομένων σε κάποιες περιοχές να υπάρξουν και αξιόλογες χιονοπτώσεις σε βουνά της βόρειας Ελλάδας.
Δεκέμβριος 2024
Σημαντικά αυξημένες βροχοπτώσεις μόνο στα βορειότερα τμήματα της Σκανδιναβίας και ενδεχομένως σε κάποια τμήματα της κεντρικής Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας. Σημαντικά μειωμένες σε τμήματα της ανατολικής Μεσογείου και της μέσης Ανατολής.
Για τη χώρα μας φαίνεται ότι θα σημειωθούν βροχοπτώσεις πάνω από τα κανονικά επίπεδα κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα ενώ ελαφρώς κάτω από τα κανονικά επίπεδα στα ανατολικά και βορειοανατολικά τμήματα αυτής.
Σημαντικά υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στην βόρεια Ευρώπη και τμήματα της βορειοδυτικής ενώ αντίθετα τμήματα της Μεσογείου και τμημάτων της νότιας Ευρώπης θα βρεθούν κοντά στις κανονικές τιμές.
Για τη χώρα μας φαίνεται ότι η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά επίπεδα αφού θα υπάρχει και συνεχή μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από τη βορειοανατολική Ευρώπη σε σύγκρουση με νότιο ρεύμα στα δυτικά και ανάπτυξη βαρομετρικών χαμηλών. Αρκετά πιθανές αξιόλογες χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.
Ιανουάριος 2025
Σημαντικά αυξημένες βροχοπτώσεις μόνο στα πολύ βόρεια της Σκανδιναβίας γύρω από την Ισλανδία και στην Μεσόγειο στα ανατολικά και νότια τμήματα αυτής.
Για τη χώρα μας φαίνεται ότι θα είναι ένας μήνας με αξιόλογα φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της νότιας χώρας αρκετά πάνω από τα κανονικά επίπεδα ενώ αξιόλογες βροχοπτώσεις θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη χώρα κοντά στις κανονικές τιμές.
Συνεχίζεται το ίδιο μοτίβο του καιρού και τον Ιανουάριο με υψηλές θερμοκρασίες στην βορειοδυτική και βόρεια Ευρώπη και κανονικές ή και κάτω από τις κανονικές στο ανατολικό και νότιο κομμάτι αυτής και τμήματα της Μεσογείου.
Για τη χώρα μας φαίνεται ότι η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά επίπεδα και ενδεχομένως και λίγο κάτω από αυτά. Σε συνδυασμό και με τις αυξημένες βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της χώρας η πιθανότητα αξιόλογων χιονοπτώσεων ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα της χώρας είναι μεγάλη.
Φεβρουάριος 2025
Σημαντικά αυξημένες βροχοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της δυτικής κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Για τη χώρα μας φαίνεται ένας αξιόλογος μήνας ακόμα με βροχοπτώσεις κοντά ή και πάνω από τα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα ανατολικό τμήμα του Αιγαίου και την δυτική Ελλάδα ενώ και στις υπόλοιπες περιοχές θα έχουμε βροχοπτώσεις κοντά στις κανονικές τιμές.
Υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στην ανατολική Ευρώπη και τμήματα της βόρειας ενώ σε κανονικά επίπεδα κυρίως στην κεντρική και δυτική.
Για τη χώρα μας υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να βρεθούμε στο θερμό τομέα αυτό το μήνα με αποτέλεσμα η θερμοκρασίες να βρεθούν σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά με επικράτηση νοτιάδων. Έτσι λοιπόν οι αυξημένες βροχοπτώσεις ή κανονικές σε αρκετές περιοχές της χώρας δεν θα ευνοήσουν φαινόμενα χιονιού σε πεδινά τμήματα αλλά μόνο σε ορεινά κυρίως της δυτικής και βόρειας χώρας.
Μάρτιος 2025
Αυξημένες βροχοπτώσεις στις Σκανδιναβία και περιοχές της Ρωσίας.
Για τη χώρα μας προβλέπεται ακόμα ένας ενδιαφέρον μήνας με αξιόλογες έως πάνω από τις κανονικές τιμές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ ενδεχομένως μόνο κάποια τμήματα της δυτικής Ελλάδας να βρεθούν οριακά κάτω από τις κανονικές τιμές.
Επιστρέφει το ευνοϊκό μοτίβο του καιρού με υψηλές θερμοκρασίες στη δυτική και βόρεια Ευρώπη καθώς και στη μέση Ανατολή και κανονικές η χαμηλότερες από τις κανονικές το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής ανατολικής και νότιας Ευρώπης.
Για τη χώρα μας αναμένετε ακόμα ένας μήνας που θα βρεθούμε θερμοκρασιακά κοντά στα κανονικά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας λίγο πάνω ή λίγο κάτω από αυτά. Ο συνδυασμός των αυξημένων βροχοπτώσεων η κανονικών στις περισσότερες περιοχές της χώρας με αυτές τις θερμοκρασίες θα ευνοήσουν αξιόλογες χιονοπτώσεις σε αρκετές ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Προγνώσεις γίνονται τρεις έως πέντε ημέρες μπροστά. Όλες οι υπόλοιπες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λέγονται εκτιμήσεις – τάσεις και σε καμία περίπτωση δεν έχουν την ακρίβεια των προγνώσεων.
Καιρός: Το χειρότερο σενάριο – Καταρρέει ο εμποδιστής, τι έρχεται στην Ελλάδα
Το μίνι… καλοκαιράκι του Οκτώβρη φαίνεται πως φτάνει στο τέλος του.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Θεοφάνης Χατζηγρίβας, ο εμποδιστής της κεντρικής Ευρώπης φαίνεται να σπάει, με αποτέλεσμα να έρθουν κάποιες αξιόλογες βροχές στη χώρα μας.
Παράλληλα, ο έμπειρος προγνώστης τονίζει πως το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη είναι περίεργο, ωστόσο είναι αρκετά νωρίς για προβλέψεις.
Αναλυτικά η ανάρτησή του:
▪️Γυρίζουν οι βοριάδες και πέφτει η θερμοκρασία,κυριως από την Κυριακή και μετά σε φυσιολογικά για,την εποχή επίπεδα.
▪️Κάποιες λίγες βροχές,θα απασχολήσουν περιοχές της Ανατολικής ηπειρωτικής χώρας ,Σποράδες, Εύβοια, και σταδιακά και της Κρήτης ,από το Σάββατο το απόγευμα περίπου και μετά,και ενώ θα,έχει βρέξει αργά,την Παρασκευή προς Σάββατο το βράδυ σε τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας,Θράκης και νησιωτικων του βόρειο ανατολικού Αιγαίου .(Δειτε σχετική πρόγνωση Παρασκευής με χάρτη )
▪️Η θερμοκρασία το Σάββατο θα πέσει σταδιακά, και από τα βόρεια, αλλά παρ,όλα αυτά θα καταφέρει εκ νέου στα νότια και την Κρήτη να φτάσει τους 30 με 33 βαθμούς πολύ τοπικά.
▪️Σημείωση ότι την Παρασκευή η θερμοκρασία θα πιάσει ταβάνι με ιδιαίτερα υψηλές τιμές στα ανατολικά, νότιο ανατολικά ηπειρωτικά, και με την πιθανότητα να δούμε ακόμη και 34 με 36 βαθμούς σε πολύ τοπικό επίπεδο σε ανατολική Στερεά, και βόρειο ανατολικη Πελοπονησσο.
▪️Την Κυριακή η ημέρα θα ξεκινήσει με αρκετές νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά, Θεσσαλία και Κρήτη, και με πιθανότητα για λίγα φαινόμενα, αλλα μέσα,στην ημέρα θα βελτιωθεί γενικώς.
▪️Η θερμοκρασία θα,σημειώσει πτώση σε ολόκληρη τη χώρα, και κυρίως στα ανατολικά, βόρειο ανατολικά.
▪️Απο την ερχομενη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη της νέας,εβδομάδας θα κυριαρχήσει ο ήλιος ,αλλά με φυσιολογικές για,την εποχή θερμοκρασίες, και αρκετή ψυχρα πρωί, και αργά το βράδυ.
▪️Φαίνεται βάση και των τελευταίων στοιχείων, ότι ο εμποδίστης στην κεντρική Ευρώπη ,και την κεντρική μεσόγειο θα καταρρεύσει, η θα διασπαστεί.
▪️Ετσι από την ερχόμενη Πέμπτη 17 Οκτώβρη θα ανοίξει και ο δρόμος για βροχές στην χώρα μας .
▪️Το διήμερο μαλιστα 17 με 19 του μηνός φαίνονται κάποιες,αξιόλογες βροχές στα ηπειρωτικά, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε λεπτομέρειες.
▪️Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε φυσιολογικά επίπεδα για,την εποχή.
▪️Περιεργο το τελευταίο 10ημερο του μηνα , ως έχουμε πει εδώ και πάρα,πολλές ημέρες πριν, με ανοιχτό ενδεχόμενο για αξιόλογες βροχές.
Καιρός: «Έβρασε» η Ελλάδα τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο
Στα ύψη ήταν το θερμόμετρο για το καλοκαίρι του 2024 κατατάσσοντάς το ως το θερμότερο στα χρονικά για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά μετεωρολογικά δεδομένα τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του meteo – Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το καλοκαίρι 2024 στην Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας για πολλές ημέρες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη την χώρα. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος του 2024 καταγράφηκαν ως οι θερμότεροι στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα, ενώ ο Αύγουστος ως ο 2ος θερμότερος πίσω από τον Αύγουστο του 2021.
Στην Εικόνα 1 παρουσιάζεται η μέση θερμοκρασία για το διάστημα του καλοκαιριού (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) από το 1960 μέχρι το 2024, στο σύνολο της Ελλάδας. Το καλοκαίρι του 2024 καταγράφεται ως το θερμότερο στα χρονικά για την Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά +2.9°C την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 (μαύρη διακεκομμένη γραμμή) και κατά +1°C το μέχρι πρότινος θερμότερο καλοκαίρι του 2012.
Όσον αφορά την τάση της μέσης θερμοκρασίας στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι και το 2024 για την περίοδο του καλοκαιριού αυτή παρουσιάζει άνοδο κατά +2.3°C.
Στην Εικόνα 2 παρουσιάζεται η απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2024.
Σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας η μέση θερμοκρασία για το καλοκαίρι του 2024 κυμάνθηκε κατά 2-3 °C (μέχρι και +4°C σε κάποιες περιοχές) πάνω από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020, στην υπόλοιπη χώρα κατά 1-2 °C, ενώ σε κανένα σημείο της Ελλάδας η απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας δεν έπεσε κάτω από τους +1.4 °C. Οι χαμηλότερες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του Αιγαίου λόγω της επίδρασης του μελτεμιού.
Καιρός: Θα πεθάνει κόσμος – Τι δείχνει για την Ελλάδα νέα μελέτη
Οι θάνατοι από καύσωνα στην Ευρώπη μπορεί να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, με τους αριθμούς να αυξάνονται δυσανάλογα στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει ο Guardian.
Το κρύο σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τη ζέστη στην Ευρώπη και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή θα βοηθήσει στη μείωση αυτών των θανάτων.
Ωστόσο, μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet Public Health, διαπιστώνει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει περισσότερους θανάτους λόγω της αύξησης της ηλικίας των ανθρώπων που γίνονται πιο ευάλωτοι στις επικίνδυνες θερμοκρασίες.
Εάν η παγκόσμια υπερθέρμανση φθάσει τους 3 με 4 βαθμούς, η αύξηση των θανάτων από τον καύσωνα θα ξεπεράσει κατά πολύ τη μείωση των θανάτων από το ψύχος, καταλήγουν οι ερευνητές.
Σύφμωνα με τη μελέτη, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να φέρει τα συστήματα δημόσιας υγείας αντιμέτωπα με «πρωτοφανείς προκλήσεις», ιδίως κατά τη διάρκεια των καύσωνων.
«Αναμένεται να σημειωθούν πολύ περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη, καθώς το κλίμα θερμαίνεται και οι πληθυσμοί γερνούν, ενώ οι θάνατοι από το κρύο θα μειωθούν ελάχιστα», δήλωσε ο David García-León από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συν-συγγραφέας της μελέτης.
Οι θάνατοι από τη ζέστη μπορεί να φθάσουν τους 129.000 ετησίως, εάν η θερμοκρασία της Γης αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου – από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Σήμερα, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ευρώπη ανέρχονται σε 44.000 ετησίως.
Ο ετήσιος αριθμός των θανάτων από το κρύο και τη ζέστη στην Ευρώπη μπορεί να αυξηθεί από 407.000 άτομα σήμερα σε 450.000 το 2100, ακόμη και αν οι παγκόσμιοι ηγέτες επιτύχουν τον στόχο τους για αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η έρευνα έρχεται έπειτα από καταστροφικούς καύσωνες σε ολόκληρη την ήπειρο. Τα αποτελέσματά της αμφισβητούν το επιχείρημα των αρνητών της κλιματικής αλλαγής ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση είναι καλή για την κοινωνία, επειδή λιγότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν από το κρύο.
«Αυτή η έρευνα αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση του αριθμού των ζωών που θέτουμε σε κίνδυνο αν δεν δράσουμε αρκετά γρήγορα κατά της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Madeleine Thomson, επικεφαλής των κλιματικών επιπτώσεων και της προσαρμογής στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Wellcome για την έρευνα στον τομέα της υγείας, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Ο προβλεπόμενος τριπλασιασμός των άμεσων θανάτων από καύσωνα στην Ευρώπη «δεν είναι καν η πλήρης εικόνα», πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά σε έρευνες που συνδέουν την ακραία ζέστη με αποβολές και χειρότερη ψυχική υγεία. «Υπάρχουν και οι έμμεσες επιπτώσεις : Καλλιέργειες, πυρκαγιές, ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, πλήγματα στην οικονομία…».
Οι ερευνητές μοντελοποίησαν δεδομένα για 854 πόλεις για να εκτιμήσουν τους θανάτους από τη ζέστη και το κρύο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Διαπίστωσαν ότι η ζέστη θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους παντού στην ήπειρο, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχουν οι χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, καθώς και τμήματα της Γαλλίας.
Προέβλεψαν ότι ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί κατά 13,5% (55.000) εάν η θερμοκρασία της Γης αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου. Οπως επισημαίνεται, μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς που θα πεθάνουν θα είναι άνω των 85 ετών.
Οι ερευνητές ενθάρρυναν τις κυβερνήσεις να εξετάσουν πολιτικές για τη μείωση των θανάτων, όπως επενδύσεις σε νοσοκομεία, δημιουργία σχεδίων δράσης και μόνωση των κτιρίων.
«Αν θέλουμε να μην ζήσουμε το χειρότερο σενάριο, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», επισημαίνει η Elisa Gallo, περιβαλλοντική επιδημιολόγος στο ISGlobal.