Καιρός: Γεμάτος εκπλήξεις φαίνεται πως είναι ο Μάιος, σύμφωνα με τον προγνώστη, Λευτέρη Σούσο.
Αναλυτικά η πρόγνωση του Λευτέρη Σούσου:
ΔΕΥΤΕΡΑ(5/5): Έλευση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα(όχι μεγάλες συγκεντρώσεις) και περιμένουμε λίγες αραιές νεφώσεις οι όποιες θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους πιο πυκνές αρχικά στα δυτικά και στη συνέχεια και στην κεντρική και βόρεια χώρα και θα δώσουν λίγες τοπικές βροχές μικρής γενικά διάρκειας, στο Ιόνιο, δυτική Πελοπόννησο(πρόσκαιρα και σε περιοχές της υπόλοιπης Πελοποννήσου τοπικά), δυτική Στερεά αλλά στη συνέχεια πρόσκαιρα τοπικά και στην υπόλοιπη ηπειρωτική κεντρική και ανατολική Στερεά, επίσης σε περιοχές της Ηπείρου, ηπειρωτικά(κυρίως ορεινά) της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.
Στην υπόλοιπη χώρα αίθριος καιρός με λίγες αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι στις περισσότερες περιοχές θα φτάσουν τα 2-4 μποφόρ και κατά τόπους τα 5 μποφόρ, ενώ μόνο στα νότια θαλάσσια τοπικά έως 5 με 6 μποφόρ. Οι άνεμοι από νότιες νοτιοδυτικές κυρίως διευθύνσεις, στα νότια Πελάγη κυρίως δυτικοί. Η θερμοκρασία παραμένει κοντά στα ίδια υψηλά επίπεδα για την εποχή, φτάνοντας τους 26-28 στις περισσότερες περιοχές και τοπικά σε κλειστούς κυρίως κάμπους που επηρεάζονται περιοχές λόγω του καταβάτη ανέμου ο υδράργυρος θα φτάσει τους 30-33 βαθμούς(ξανατονίζω πολύ τοπικά).
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στις περισσότερες περιοχές τους 15-18 βαθμούς.
ΤΡΙΤΗ(6/5): Αφρικάνικη σκόνη στην ατμόσφαιρα, με λίγες αραιές κατά διαστήματα νεφώσεις και τα μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας στις περισσότερες περιοχές συνεχίζονται.
Λίγες τοπικές βροχές πρόσκαιρου χαρακτήρα (με την μορφή αστάθειας) στο Ιόνιο, Στερεά(κυρίως τις πιο βόρειες περιοχές της), περιοχές της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας, σημαντική βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα μεγαλύτερα θα είναι τα διαστήματα ηλιοφάνειας, χωρίς όμως φαινόμενα.
Οι άνεμοι από νότιες νοτιοδυτικές διευθύνσεις που θα φτάσουν τα 2-4 μποφόρ στις περισσότερες περιοχές και τοπικά τα 5 μποφόρ. Πρόσκαιρα πιθανόν πολύ τοπικά έως 6 μποφόρ στα Πελάγη. Η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα για την εποχή φτάνοντας τους 26-28 στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ τοπικά σε ευαίσθητες κλειστές περιοχές ακόμη και τους 30-33 βαθμούς.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν κοντά στους 16 με 19 βαθμούς.
ΤΕΤΑΡΤΗ(7/5) – ΠΕΜΠΤΗ(8/5): Παρόμοιο καιρικό σκηνικό στη χώρα, με αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα(όχι πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις), μέχρι μέτριας έντασης νοτιάδες στα 4-5 και τοπικά έως 6 μποφόρ(λίγο τοπικά ενισχυμένοι περαιτέρω κυρίως στα Πελάγη στα 6-7bf) λίγες αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές με λίγες βροχές αστάθειας(όχι γενικευμένες) έως και το απόγευμα σε τοπικό χαρακτήρα.
Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή θα διατηρηθούν κοντά στους 26-28 βαθμούς και πολύ τοπικά και λίγο παραπάνω σε ευαίσθητες κλειστές περιοχές(κάμπους κυρίως) γύρω στους 30-33 βαθμούς. Οι ελάχιστες τιμές υπολογίζονται κοντά στους 16-19 βαθμούς στις περισσότερες πεδινές/παραθαλάσσιες περιοχές.
Να σημειωθεί ότι όλες αυτές τις ημέρες θα υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας σε νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές μεταξύ ηπειρωτικής χώρας(περιοχές δηλαδή μακριά από την θάλασσα). Ωστόσο στα νησιωτικά και σε παραθαλάσσιες περιοχές η θερμοκρασία θα βρίσκεται πιο χαμηλή 2-4 βαθμούς σε σχέση με τα ηπειρωτικά που παρατηρηθούν θερμοκρασίες άνω των 26 βαθμών.
Όσο θα βαδίζουμε προς το τέλος του δεκαημέρου με αρχές του δευτέρου υπάρχει τάση να υποχωρήσει σταδιακά όμως ο υδράργυρος με μικρή πτώση εξαιτίας της αλλαγής του ρεύματος(άνεμοι) και να γυρνούν σε βοριάδες και υποχώρηση της αφρικανικής σκόνης.
Η αστάθεια θα παραμείνει κυρίως στα ηπειρωτικά(με ιδιαίτερη έμφαση ορεινές/ημιορεινές περιοχές πιο γενικευμένα) κατά κανόνα το μεσημέρι με απόγευμα.
Έτσι φαίνεται να εξελίσσεται και το υπόλοιπο μισό του Μαΐου με έντονες εναλλαγές(θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα), εναλλαγές των ρευμάτων από νοτιά σε βοριά και με την αστάθεια να παραμένει τις περισσότερες ημέρες του κυρίως στα ηπειρωτικά κατά κανόνα το μεσημέρι με απόγευμα(πιο γενικευμένα φαινόμενα ως συνήθως σε ορεινά/ημιορεινά τμήματα και σε περιοχές που βρίσκονται όσο πιο κοντά σε βουνά).
Η θερμοκρασία λόγω και της εποχής αλλά και της θαλάσσιας αύρας που θα επικρατεί, θα βρίσκεται πιο χαμηλή στην νησιωτική/παραθαλάσσια χώρα σε σχέση με τα ηπειρωτικά(περιοχές μακριά από την θάλασσα). Πιθανόν να έχουμε και νέα κύματα ήπια αφρικανικής σκόνης στην συνέχεια του Μάη.
Η θερμοκρασία στο σύνολο του μήνα θα βρεθεί λίγο πιο πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή κυρίως στα ηπειρωτικά της χώρας, ωστόσο παρόλο που θα υπάρχει υετός δεν φαίνεται να είναι τόσο ”χορταστικός” στις περισσότερες ημέρες του και να βρεθεί στο σύνολό του κάτω από τα κανονικά επίπεδα.
Επισήμανση: η θερμοκρασία της θάλασσας αυτή την περίοδο βρίσκεται στους 17-21 βαθμούς και είναι ακόμα κρύα, για όσους θέλουν να τολμήσουν να κάνουν τα πρώτα τους μπάνια.
Καιρός: Ξεχάστε φέτος το καλοκαίρι – Τι δείχνει η τελευταία πρόγνωση
Βροχερό καιρικό σκηνικό προβλέπεται για την Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τις πρώτες εποχικές εκτιμήσεις, με την Ευρώπη να «χωρίζεται στα δύο» από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών.
Σύμφωνα με την υπηρεσία μακροπρόθεσμης πρόγνωσης mkweather.com, η Δυτική Ευρώπη αναμένεται να βιώσει ένα δροσερό και θυελλώδες καλοκαίρι, ενώ τα ανατολικά και ηπειρωτικά τμήματα της ηπείρου φαίνεται πως θα ζήσουν ένα θερμό και ξηρό καλοκαίρι.
Για την Ελλάδα, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για έντονη εναλλαγή καιρικών φαινομένων, με το πρώτο μισό του καλοκαιριού να χαρακτηρίζεται από αυξημένες βροχοπτώσεις και καταιγίδες, ενώ το δεύτερο μισό αναμένεται πιο ζεστό και ξηρό.
Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει μια ευρεία γεωγραφική ζώνη, η οποία περιλαμβάνει, πέρα από την Ελλάδα, περιοχές όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, το βόρειο τμήμα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αλλά και τα Βαλκάνια, η Κύπρος και τμήματα της Μέσης Ανατολής. Στις περιοχές αυτές δεν αποκλείονται καιρικά φαινόμενα μεγάλης έντασης, με πιθανές πλημμύρες σε ορεινές περιοχές, κυρίως στα σύνορα Γαλλίας–Ιταλίας.
Αντίθετα, η Ανδαλουσία, η νότια Πορτογαλία και το Μαρόκο φαίνεται πως θα επηρεαστούν από πιο ήπιες συνθήκες, ενώ στη Βόρεια Αφρική –ιδίως σε Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη και Αίγυπτο– αναμένονται ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες.
Καιρός: Δύσκολο το φετινό καλοκαίρι – Τι δείχνει αναθεωρημένη πρόβλεψη
Καθώς ο Μάιος πλησιάζει και η άνοιξη οδεύει προς την κορύφωσή της, τα βλέμματα στρέφονται ήδη προς το φετινό καλοκαίρι, με το ερώτημα για το τι καιρό θα κάνει να απασχολεί όλο και περισσότερο.
Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως οδεύουμε ξανά σε μια ιδιαίτερα θερμή περίοδο, σε συνέχιση της τάσης που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια.
Σε σχετική ανάρτηση της σελίδας Weather Phenomena, επισημαίνεται ότι πλέον δεν τίθεται ζήτημα για το αν το φετινό καλοκαίρι θα είναι θερμότερο από τον κλιματικό μέσο όρο, αλλά το πόσο θερμότερο θα είναι.
«Στη σκιά της κλιματικής αλλαγής, αποδεχόμαστε πλέον ότι οι περισσότεροι μήνες στην τελική τους ανασκόπηση βγαίνουν θερμότεροι από τον μέσο όρο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση.
Αναφορικά με τον υετό, υπογραμμίζεται ότι ο Ιούνιος παρουσιάζει κάποιες τοπικές βροχές, κυρίως στα ηπειρωτικά, Ενώ οι Ιούλιος και Αύγουστος κινούνται σε σαφώς ξηρότερα πλαίσια, όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάιος παραμένει «κλειδί» για τις πρώτες ενδείξεις, καθώς μπορεί να παρουσιάσει ποικιλία φαινομένων και να επηρεάσει τις καιρικές ισορροπίες λίγο πριν την έναρξη του καλοκαιριού.
Ακολουθεί αναλυτικά η ανάρτηση:
«Το καλοκαίρι πλησιάζει (τουλάχιστον ημερολογιακα?) και το ενδιαφέρον για τις συνθήκες που ενδεχομένως θα επικρατήσουν μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο.
Στην σκιά της κλιματικής αλλαγής, αποδεχόμαστε πλέον ότι οι περισσότεροι μήνες στην τελική τους ανασκόπηση βγαίνουν θερμότεροι από τον μέσο όρο, ενώ κάτι τέτοιο διαφαίνεται συνήθως και σε μελλοντικές εκτιμήσεις.
Οπότε το θέμα κατά τη γνώμη μου δεν είναι το αν το φετινό καλοκαίρι θα είναι θερμότερο από τον μέσο όρο. Είναι κάτι σίγουρο. Εκεί που πρέπει να εστιάζουμε είναι το ΠΟΣΟ θερμότερο πρόκειται να είναι. Πολύ ή λίγο.
Σε θέμα υετού, έχουμε συνηθίσει σε έναν Ιουνιο με τοπικές βροχές (εξαιρείται η περσινή χρονιά) και ένα δίμηνο (Ιούλιος – Αύγουστος) με πιο ξηρές καιρικές συνθήκες, οπότε σε θέμα υετού, δύσκολα μπορεί να πάει κάτι προς τη χειρότερη κατεύθυνση. Έχουμε μπροστά μας και τον Μάιο που μπορεί να κάνει πολλά…
Αναλυτικά λοιπόν ΟΛΑ τα στοιχεία για το φετινό καλοκαίρι».