Καιρός: Σε έναν ασυνήθιστα θερμό Μάιο φαίνεται πως οδεύουμε, με βάση τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση του μετεωρολόγου Κώστα Λαγουβάρδου.

Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από την ανάλυση 350 διαφορετικών σεναρίων, τα οποία προέρχονται από κορυφαία διεθνή κέντρα πρόγνωσης, όπως το ECMWF (Ευρώπη), το UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), το Meteo-France (Γαλλία), το JMA (Ιαπωνία), το NCEP (ΗΠΑ), το DWD (Γερμανία) και το CMCC (Ιταλία).

Τα δεδομένα αυτά παρέχονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus Climate Change Service, η οποία υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις συνοδεύονται πάντοτε από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

Ο βασικός τους στόχος είναι η αποτύπωση της γενικής τάσης των καιρικών συνθηκών σε μηνιαίο ή εποχιακό ορίζοντα, και όχι η ακριβής πρόβλεψη του καιρού για συγκεκριμένες ημέρες.

Αναλυτικά:

Μακροπρόθεσμη πρόγνωση για τη μέση θερμοκρασία του Μαΐου 2025
Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Μάιος στην ΝΑ Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Απρίλιο και αναλύθηκαν από τον συνάδελφο Γιώργο Φραγκουλίδη. Όπως φαίνεται στο πρώτο γράφημα, σύμφωνα με το 84% των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Μαΐου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016).
Συγκεκριμένα, η πιθανότητα για θετικές αποκλίσεις μεταξύ 0 και 1
°C, μεταξύ 1 και 2 °C και άνω των 2 °C είναι 35%, 31% και 18% αντίστοιχα. Οι πιθανότητες για αρνητικές αποκλίσεις μεταξύ 0 και 1 °C και άνω του 1 °C είναι 14% και 2% αντίστοιχα. Η μέση τιμή των 350 σεναρίων είναι +1.03 °C.
Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 350 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Επιπρόσθετα, οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση ενός μήνα σε μια ευρύτερη περιοχή.
Αξιολόγηση πρόγνωσης για την μέση θερμοκρασία Μαρτίου 2025
Όσον αφορά τον περασμένο Μάρτιο, η μέση θερμοκρασιακή απόκλιση στην ΝΑ Ευρώπη ήταν +2.36 °C, ενώ η μέση τιμή όλων των σεναρίων της μακροπρόθεσμης πρόγνωσης που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2025 ήταν +0.89 °C. Όπως φαίνεται στο δεύτερο γράφημα, το μέγεθος της απόκλισης που παρατηρήθηκε είχε πιθανότητα 16% και ήταν το 4ο πιθανότερο πεδίο τιμών στην μακροπρόθεσμη πρόγνωση.

Καιρός: Υπέρ… κάψα στην Ευρώπη το καλοκαίρι – Τι έρχεται στην Ελλάδα

Την μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για το φετινό καλοκαίρι έδωσε η σελίδα Weather Analysis Greece.

Σύμφωνα με την ανάλυση η Ευρώπη πάει σε καλοκαίρι… κόλαση, με τον Ιούνιο να δείχνει, σε πρώτη φάση, ως ο μήνας που η Ελλάδα θα βρεθεί και εκείνη στο επίκεντρο υψηλών θερμοκρασιών.

Ωστόσο σημειώνεται πως η πρόβλεψη δεν εμπεριέχει μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας καθώς «βλέπει» ουσιαστικά σε μεγάλο χρονικό ορίζοντα και τα δεδομένα μπορεί να διαφοροποιηθούν, ωστόσο τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα θερμό.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Μιας και σήμερα ανανέωσαν όλα τα μακροπρόθεσμα ενσέμπλς και μοντέλα για τον Απρίλη, δίνω τη μετάφρασή τους βάσει της κυκλοφορίας που δίνουν για το καλοκαίρι 2025.

Φυσικά και πάλι πρέπει να σημειώσω ότι α) μιλάμε για 2 μήνες μετά πρόβλεψη οπότε η αξιοπιστία δεν είναι και ό,τι φοβερότερο και β) η μετάφρασή μου είναι ακριβώς το τι δίνουν τα μοντέλα βάσει κυκλοφορίας που δίνουν (και όχι θερμοκρασιών που δίνουν, και το λέω αυτό μιας και στην προηγούμενη ανανέωση για Μάρτιο υπήρχαν αμφιλεγόμενα στοιχεία μεταξύ τους (άλλες αποκλίσεις θερμοκρασιών θα έδινε η κυκλοφορία που έδιναν και άλλες αποκλίσεις θερμοκρασιών έδιναν τα ίδια τα μοντέλα), ενώ τώρα λιγόστεψαν αυτά αν και δεν μηδενίστηκαν) και όχι βάσει και άλλων δεικτών ατμοσφαιρικών ταλαντώσεων ή και άλλων πραγμάτων που επηρεάζουν την κυκλοφορία. Δεν δίνω δηλαδή μια προσωπική εμπειρική γνώμη βάσει και μακροπρόθεσμων μοντέλων αλλά και ατμοσφαιρικών ταλαντώσεων, αλλά είμαι απλώς 100% ταχυδρόμος των μοντέλων.

Έτσι λοιπόν η ανανέωση του μούλτι-ενσέμπλ από όλα τα μακροπρόθεσμα μοντέλα για Απρίλη, δίνει για καλοκαίρι 2025:

Ιούνιος:
Υπερκάψα (πολλή ζέστη) αρχικά σε Ισπανία και Γαλλία (αν και συνήθως έτσι ξεκινάμε και μετά καταλήγουμε και σε έναν μεγάλο καύσωνα σε Ελλάδα, κάτι που παίζει να συμβεί και εδώ), αλλά και Ευρώπη γενικά. Από καταιγίδες/βροχές κανονικά πράγματα σε Ελλάδα (ίσως λιγότερες σε αυτές που επηρεάζονται από το μελτέμι αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αυτό και πρέπει να τα δω ανά εβδομάδα και βαριέμαι), και Ιούνιο με πρώιμα μελτέμια μάλιστα, αφού δίνουν ένα ενεργότατο Περσικό χαμηλό. Ένας μεγάλος καύσωνας μετά τα μέσα Ιούνη θα παραμονεύει βάσει κυκλοφορίας που δίνουν.

Ιούλιος:
Μελτεμάτος Ιούλιος, με θερμό Μελτέμι όμως, δηλαδή κάψα σε Τουρκία, Ισραήλ, Κύπρο και όχι το κλασικό Μελτέμι του 17 °C στα 850 π.χ. αλλά του +20 °C – ήπιες ζέστες δηλαδή, αλλά ζέστες. Ξηρότατος όπως είναι λογικό Ιούλιος σε νότια Ελλάδα (περιοχές που επηρεάζονται από το Μελτέμι), κανονικός υετικά στην υπόλοιπη. Κάψα σε όλη την Ευρώπη, κυρίως Σκανδιναβία και Ευρωπαϊκή Ρωσία και όχι μόνο, αλλά και ξηρός Ιούλιος για Ευρώπη γενικά. Μεγάλος ή έστω μέτριος καύσωνας δεν φαίνεται βάσει κυκλοφορίας – ένας απλώς ζεστός Ιούλιος με κάποιες καταιγίδες στα βόρεια, κινούμενος πάνω στα κλιματικά τους, και ξηρός αλλά «μελτεμάτος» στα νότια.

Αύγουστος:
Θα «καεί» όλη σχεδόν η Ευρώπη βάσει κυκλοφορίας που δίνουν. Θερμοκρασιακά θα καεί εννοώ, αφού δίνουν τρομερές ζέστες διάρκειας στην Ευρώπη (όχι στη δυτική). Στην Ελλάδα δίνουν ζέστες διάρκειας μεν, αλλά δεν είναι κυκλοφορία με κάποιον δυνατό ή έστω και μικρότερο καύσωνα. Αντίθετα, είναι κυκλοφορία καταιγίδων σε ΒΔ και βόρεια Ελλάδα αλλά πιθανότατα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, μιας και παρότι δίνουν ισχυρά μελτέμια για τον Ιούλιο, για τον Αύγουστο τα παύουν σε μεγάλο βαθμό. Ο Θεός να λυπηθεί την ανατολική Ευρώπη (Μολδαβία ως Φινλανδία και Ευρωπαϊκή Ρωσία) αφού φαίνονται τρομεροί καύσωνες εκεί για τα στάνταρντς τους.

Ξαναλέω: αυτό είναι απλώς η ανανέωση του Απριλίου. Η αξιοπιστία όχι και ό,τι καλύτερο, αν και δεν είναι καθόλου για τα σκουπίδια πλέον τέτοιες προβλέψεις από μούλτιενσέμπλς πολλών μακροπρόθεσμων μοντέλων μαζί και έχει αυξηθεί η ικανότητά τους (π.χ. πέρυσι προέβλεψαν από Μάρτιο το χάος ζέστη που θα είχαμε σε Μεσόγειο), αλλά φυσικά παραμένει μεγάλος ο κίνδυνος να αποτύχουν.

Δίνω και έναν ενδεικτικό χάρτη αποκλίσεων θερμοκρασιών (τα χρώματα του χάρτη) από τα κανονικά του νέου κλίματος (γιατί άμα μιλάμε σε σχέση με του παλιού, 1961–1990 π.χ., τότε παντού βγαίνουν αρκετά θερμά τα καλοκαίρια πάντα!) καθώς και υετού (τα ορθογώνια με τα χρώματα), βάσει κυκλοφορίας που δίνουν».

Καιρός: Οριστικό – Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Η αστάθεια που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες αρχίζει σταδιακά να υποχωρεί και από το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα παρουσιάσει σταθερή βελτίωση.

Η Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να κυλήσει με ήπιο, ανοιξιάτικο καιρό και θερμοκρασίες που θα φτάνουν ακόμη και τους 26-27 βαθμούς Κελσίου, ενώ το Πάσχα προβλέπεται να έχει καλές καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Σήμερα, αναμένονται τοπικές βροχές στην Κρήτη, ενώ το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα για μπόρες και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν, η θερμοκρασία το πρωί θα είναι αρκετά χαμηλή και το μεσημέρι θα φτάσει έως τους 18 βαθμούς. Οι πρωινές και βραδινές ώρες θα διατηρούν την ψύχρα, με πιθανό παγετό σε ορισμένες περιοχές.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά ήπιος, με λίγη περισσότερη ψύχρα στα ανατολικά και βόρεια, ενώ η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 18 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη θα κυριαρχήσει ηλιοφάνεια και προς το απόγευμα ενδέχεται να σημειωθούν μπόρες σε γύρω ορεινά σημεία.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 17 βαθμούς. Ένα ψυχρό μέτωπο θα επηρεάσει τη χώρα από απόψε και κυρίως αύριο, φέρνοντας βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου. Το Σάββατο θα περάσει ένα ακόμη ψυχρό μέτωπο από τα βορειοανατολικά, που ίσως δώσει πρόσκαιρα χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα στον Έβρο.

Από την Κυριακή των Βαΐων και έπειτα, ο καιρός βελτιώνεται σημαντικά, με άνοδο της θερμοκρασίας και περιορισμό των φαινομένων σε τοπικές απογευματινές μπόρες σε ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Η Μεγάλη Παρασκευή προβλέπεται με παροδικές νεφώσεις και πιθανότητα για ασθενείς λασποβροχές στα δυτικά και βόρεια, λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. Το Μεγάλο Σάββατο ο καιρός θα παραμείνει ήπιος, χωρίς φαινόμενα.

Ανήμερα το Πάσχα, η ημέρα θα είναι κατάλληλη για εξωτερικές δραστηριότητες, με θερμοκρασίες στους 24-26 βαθμούς και μόνο μικρή πιθανότητα απογευματινών όμβρων σε ορεινές περιοχές. Τη Δευτέρα του Πάσχα διατηρείται το ίδιο μοτίβο, με θερμική αστάθεια στα ηπειρωτικά το απόγευμα.

Από τη Μεγάλη Δευτέρα και για το υπόλοιπο της εβδομάδας, ο καιρός δεν θα παρουσιάσει κάτι ανησυχητικό και θα είναι ιδανικός για τις γιορτινές ημέρες.

Καιρός: Τι δείχνουν τα Μερομήνια

Με ανάρτησή του ο προγνώστης, Θεοφάνης Χατζηγρίβας, γνωστοποίησε το δεύτερο μέρος των Μερομηνίων 2025, το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την πρόγνωση, οι καύσωνες φέτος δεν θα κάνουν την εμφάνισή τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «θα υπάρξει ένας, έως κανένας». Παράλληλα, σημειώνει πως θα πάμε σε «ένα όμορφο καλοκαίρι» χωρίς ακρότητες, αφήνοντας πίσω τα προηγούμενα που έμειναν στην Ιστορία με τις ακραίες θερμοκρασίες.

Δείτε στο video την πρόγνωση: