Καιρός: «Έρχεται η πιο δύσκολη ημέρα του καλοκαιριού αλλά μετά… » – Έκτακτη προειδοποίηση

Καιρός: Ο πρώτος καύσωνας είναι γεγονός ωστόσο φαίνεται πως ο καιρός μας επιφυλάσσει ακόμη εκπλήξεις!

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου από το πρωί της Τετάρτης θα έχουμε ηλιοφάνεια παντού και από το μεσημέρι και μετά θα έχουμε κάποια σύννεφα στα ορεινά της βόρειας χώρας και της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σε αυτές τις περιοχές θα έχουμε διάσπαρτες μπόρες και καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός θα φτιάξει και η αστάθεια θα περιοριστεί.

Η θερμοκρασία την Τετάρτη θα φτάσει στα ηπειρωτικά στους 37 βαθμούς, στο Ιόνιο στους 33 και στο Αιγαίο στους 31 βαθμούς.

Στην Αττική ηλιοφάνεια από το πρωί και τη νύχτα ξαστεριά. Η θερμοκρασία από 2 έως 37 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε ηλιοφάνεια και από το μεσημέρι κάποια σύννεφα θα πυκνώσουν και δεν αποκλείονται κάποιες βροχές ή και τοπικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία από 19 έως 35 βαθμούς.

Την Πέμπτη επίσης θα έχουμε ηλιοφάνεια αλλά από τα Βαλκάνια θα έρθουν σύννεφα και θέλει προσοχή στην ανατολική Μακεδονία και την Θράκη για μπουρίνια. Την Παρασκευή η αστάθεια θα παραμείνει στα ΒΑ της Ελλάδας και θα δώσει εκ νέου μπόρες και καταιγίδες.

Το Σάββατο θα έχουμε ηλιοφάνεια και τοπικές μπόρες στα Βόρεια όπως και την Κυριακή.

Οι θερμοκρασίες την Πέμπτη θα είναι πολύ υψηλές με 40άρια σε Αττική και Πελοπόννησο και τοπικά ακόμη και 42 βαθμούς!

Την Παρασκευή από βορρά προς νότο θα πέσει η θερμοκρασία και το Σάββατο, αλλά και την Κυριακή θα έχουμε 35 βαθμούς στα ηπειρωτικά.

Καιρός: Και μετά… ψύχρα!

Παράλληλα, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς, τονίζει σε ανάρτησή του πως διατηρούνται τα προγνωστικά για την Πέμπτη «όπως τα έχουμε ήδη θέσει στο έκτακτο δελτίο με τοπικά 40 με 41 °C» .

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ψυχρό μέτωπο της Πέμπτης εκτός από τα μπουρίνια το απόγευμα στα βόρεια, θα φέρει μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή και το Σάββατο.

Σε δεύτερη ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνει πως «πέραν των υψηλών θερμοκρασιών έχουμε και το ψυχρό μέτωπο στα βόρεια που θα προκαλέσει ισχυρές καταιγίδες. Όσοι ασχολούνται με θαλάσσιες δραστηριότητες (ψαράδες, κολυμβητές κ.α) ας είναι προσεκτικοί».

Την ίδια ώρα, ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για τον δεκαήμερο καύσωνα που βρίσκεται προ των πυλών.

Εκτιμάται ότι την Πέμπτη θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 39 ή και 40 βαθμούς Κελσίου.

Από την Παρασκευή όμως, το παρήγορο είναι, όπως αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος, ότι θα παρατηρηθεί πτώση της θερμοκρασίας και καταιγίδες σε ορισμένες βόρειες περιοχές της χώρας.

Έως το τέλος του μήνα, οι θερμοκρασίες θα διατηρούνται αρκετά υψηλές, με μία πρώτη αιχμή την Τετάρτη, Πέμπτη και εν μέρει την Παρασκευή. «Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τον πρώτο καύσωνα, το πρώτο ισχυρό θερμό κύμα», τόνισε ο μετεωρολόγος.

Αναφορικά με τις πυρκαγιές, δήλωσε ότι πέρα από τους ανέμους, που σε αυτή την περίπτωση δεν θα είναι έντονοι, «Μία παρατεταμένη περίοδος ανομβρίας, ξηρασίας, ξηρών μαζών και θερμών αερίων μαζών, σίγουρα κάνουν την κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη».

Οι προγνώσεις δείχνουν ότι πιθανόν, φέτος το καλοκαίρι πέρα από τις αναμενόμενες υψηλές θερμοκρασίες, θα παρατηρηθούν αρκετά μελτέμια, που είναι αδιαμφισβήτητα επιβαρυντικός παράγοντας για τις δασικές πυρκαγιές.

Καιρός: Τι είναι τα μερομήνια

Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.

Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να μαντέψουν ή να «δουν» τα μερομήνια, δηλαδή ν’ αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους, αρχής γενομένης από την εμφάνιση του ένατου φεγγαριού μέχρι και το χάσιμο του επόμενου ογδόου (μετρώντας πάντα τα φεγγάρια από την αρχή του εκάστοτε έτους).

Αυτοί ήσαν συνήθως άνθρωποι της υπαίθρου, της θάλασσας και οι ιδίως οι μοναχοί, οι οποίοι καθώς φαίνεται είχαν αφιερώσει αρκετό μέρος της ζωής τους, στην σπουδή και την παρατήρηση του σύμπαντος, με τον τρόπο που διέθετε έκαστος αλλά και με την βοήθεια των καιρικών φαινομένων.

Οι αποκλίσεις που υπάρχουν τόσο στα παρατηρούμενα σημάδια, όσο και στις ημέρες κατά τις οποίες γίνονται οι παρατηρήσεις μπορούν να δικαιολογηθούν από τις διάφορες, εδαφολογικές και τις κλιματολογικές συνθήκες του κάθε τόπου.

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα (12) πρώτες ημέρες του ογδόου φεγγαριού του έτους.

Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα (12) στην αρχή φεγγαριών και αργότερα μηνών. Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας» γιατί σε κάθε μέρα απ’ αυτές, αντιστοιχεί ένα πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας.

Κατά τον Ν. Πολίτη τα μερομήνια ήταν λείψανα αρχαίων προγνωστικών του καιρού, που έχουν άμεση σχέση με αστρολογικές παρατηρήσεις.

Επειδή ο Αύγουστος θεωρείται η αρχή του Χειμώνα, γι’ αυτό στο μήνα αυτό εντοπιζόταν η πρόγνωση του καιρού. (Γαλανίδου- Μπαλφούσια Έλσα, μν. Έργο, σελ 192).

Τα μερομήνια δεν περιγράφονται, είναι θέμα γνώσης και πρακτικής και όχι θεωρίας. Είναι υπόθεση πείρας και αντίληψης που χρήζει μιας ιδιαίτερης προσοχής.

Μπορεί αρκετοί άνθρωποι να παρατηρούν το ίδιο πράγμα αλλά να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και οι προβλέψεις τους να μην ταυτίζονται.

Η διαφορά δεν θα είναι ακραία, μα η πρόβλεψη του καθενός μπορεί να μη συμπέσει ως προς την ένταση του φαινομένου.

Είναι κατάλοιπο παλαιών αστρολογικών αντιλήψεων που απόκτησε ο άνθρωπος εξετάζοντας τα καιρικά φαινόμενα με βάση τ’ άστρα.

Πίστευαν ότι μπορούσαν να μαντέψουν τον καιρό που θα έχει κάθε μήνας αν εξέταζαν τις πρώτες τρεις ή εξι ή δώδεκα μέρες των μηνών Ιουλίου ή Αυγούστου κατ’ άλλους του Μαρτίου ή Ιανουαρίου.

Τα Μερομήνια (Μήνας+ημέρα) είναι γνωστά και ως Μηναλλάγια (Μήνας+αλλαγή). Σε άλλες περιοχές της χώρας μας είναι γνωστά ως Μεραμήνια, Μηνολόγια, Καταμήνια, Νερομήνια, Κεφαλομήνια, Καταμηνάτα, Αλλαξομήνια, Προφάνερα ή Φανερά, Λογομήνια, Δρίμες, Δρίματα κ.λπ.

Πιστεύεται ότι ο Θεός έδωσε τα μερομήνια σαν σημάδια του καιρού και εμφύτευσε νου και γνώση στους ανθρώπους και τους βοήθησε να μπορούν να τα διαβάζουν ώστε να προγραμματίζουν και να σχεδιάζουν για το επόμενο καλλιεργητικό έτος. Αν αναλογιστούμε ότι ένα μήνα περίπου μετά τα μερομήνια, άρχιζε το έτος της σποράς.

Γνωρίζουμε ότι οι ενοίκια των αγρών άρχιζαν του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εκάστοτε έτους), δηλαδή η καλλιεργητική περίοδος άρχιζε και τέλειωνε αυτή την ημερομηνία. Εφόσον παρατηρούσαν τα μερομήνια, στην διάρκεια του ενός μηνός περίπου σχεδίαζαν τις εργασίες τους, ανάλογα με τον καιρό που πρόβλεπαν και ανέμεναν.

Τα μερομήνια συσχετίζονται κατ’ αρχήν με το Φεγγάρι, τ’ Άστρα, τον Ήλιο και τους Γαλαξίες. Δευτερέυοντα ρόλο σε αυτή την συσχέτηση έχουν, ο άνεμος, η υγρασία και τα σύννεφα. Ακόμη στην πρόβλεψη δύναται να συμβάλλουν οι ζωντανοί οργανισμοί και τα φυτά.

Βάσει των παρατηρήσεων που πραγματοποιούν αποφαίνονται στο, ότι καιρό θα κάνει τη πρώτη μέρα της παρατήρησης τον ίδιο καιρό θα κάνει τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Ο υπολογισμός των μηνών για τις καιρικές προβλέψεις αρχίζει καθώς προανάφερα από την εμφάνιση του ογδόου φεγγαριού.

Αυτό συνεπάγεται από τις κινήσεις της Σελήνης και όχι μόνο. Αρκετοί καιροσκόποι αρχίζουν από διάφορες ημερομηνίες, όπως την 20 Ιούλη, αρχές Αυγούστου κ.α.

Αυτές είναι λανθασμένες πρόβλεψεις, διότι τις ημερομηνίες τις όρισε ο άνθρωπος ενώ οι κινήσεις της Σελήνης είναι ένα φυσικό φαινόμενο και όπως γνωρίζουμε η Σελήνη επηρεάζει κατά μεγάλο ποσοστό τις καιρικές συνθήκες.

Στην Ηλεία (Πελοπόννησος) ο καιρός της πρώτης Αυγούστου αντιστοιχεί για τον καιρό που θα κάνει το μήνα Αύγουστο.

Η δεύτερη μέρα του Αυγούστου αντιστοιχεί για το Σεπτέμβριο και ούτω καθεξής. Στη Λέσβο αρχίζουν τις παρατηρήσεις και προβλέψεις του καιρού από τις 26 Ιουλίου ως τις 6 Αυγούστου.

Στα Κύθηρα αρχίζουν από τις 20 Ιουλίου γιορτή του Προφήτη Ηλία. Στον Πόντο μετρούν τις πρώτες ημέρες του Γενάρη.

Οι παρατηρήσεις του καιρού της 1ης Γενάρη αφορούν τη πρόβλεψη του Γενάρη και ούτω καθεξής.

Σε άλλα μέρη της χώρας η πρόβλεψη του καιρού άρχιζε σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Σε αρκετές περιοχές υπάρχει η αντίληψη, ότι οι μέρες αυτές είναι αποφράδες όπως οι δρίμες.

Κατά συνέπεια τις ημέρες των Μερομήνιων απαγορεύονται οι εργασίες.

Πίστευαν ότι αν τις ημέρες εκείνες ο ξυλουργός έκοβε ξύλα, η ξυλεία θα σάπιζε.

Αν οι νοικοκυρές έπλυναν τα ρούχα τότε αυτά θα φθειρόταν πολύ γρήγορα.

Πρόσεχαν πολύ τη κάθε εκδήλωση τους. Δεν έκαναν γάμους και προξενιά τις ημέρες των Μερομήνιων διότι πίστευαν ότι οι γάμοι θα διαλυόταν και τα προξενιά θα χαλούσαν.

Οι γυναίκες δεν λούζονταν την νύκτα και δεν έβγαιναν έξω από το σπίτι.

Τα Μερομήνια βασίζονται σε παμπάλαιες αντιλήψεις των αρχαίων που πίστευαν ότι τα ουράνια σώματα επηρεάζουν την ατμόσφαιρα της γης.

Ειδικά εκείνοι που μετρούσαν τα Μερομήνια από τις 20 Ιουλίου πίστευαν ότι τότε γίνεται η εμφάνιση του Αστερισμού του Κυνός.