Καιρός: Δεν είναι ευχάριστα τα νέα από το μέτωπο του καιρού καθώς σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, η ανομβρία όχι απλά παραμένει αλλά θα παραμείνει μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη.
Ο έμπειρος προγνώστης με βίντεό του στο Youtube αναφέρθηκε στην πορεία του καιρού τις επόμενες ημέρες με μια ψυχρή κατεβασιά να διαφαίνεται από τα βόρεια. Αν αυτό το μέτωπο καταφέρει να φτάσει στα Βαλκάνια τότε η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά στη χώρα μας ενώ θα έρθουν και βροχές.
Δείτε αναλυτικά την πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου:
Καιρός: Το σπάνιο Jet Stream φέρνει… ανατροπές
Η ανομβρία στη χώρα μας από ότι φαίνεται θα συνεχιστεί και για το επόμενο 10ημερο σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.
Πιο συγκεκριμένα, την ευθύνη για «αλλεργία» στις βροχές έχει ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο, το οποίο ονομάζεται πολικό JetStream και το οποίο επηρεάζει την περιοχή μας. Όσον αφορά στη θερμοκρασία, ο υδράργυρος επανέρχεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, με το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου να ενδείκνυται για βόλτες στην εξοχή.
Τι καιρό θα κάνει το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου
Φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες προβλέπει ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλιας, για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.
Συγκεκριμένα:
«Ούτε ιδιαίτερο κρύο, ούτε 30άρια μέχρι την παρέλαση!
Η εβδομάδα που ξεκινά θα έχει αρκετή ηλιοφάνεια με τον υδράργυρο να σημειώνει σταδιακή άνοδο και να φτάνει τους 24 με 25 βαθμούς κυρίως στη δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο
Επιπλέον οι βοριάδες μέσα στο Αιγαίο θα διατηρηθούν στα 7-8 μποφόρ
Η πρόγνωση για βροχές προς το παρών είναι απαγοητευτική
Η ατμόσφαιρα θα είναι πολύ καθαρή ,με πολύ καλή ορατότητα και χωρίς ιδιαίτερη υγρασία
Ευκαιρία για εξωτερικές δουλειές ,άθληση σε εξωτερικούς χώρους και βόλτες στην ύπαιθρο
Καλή εβδομάδα!»
Παράλληλα, ο Θοδωρής Κολυδάς εξήγησε τι είναι το σπάνιο φαινόμενο Jetstream.
Όπως εξηγεί ο διευθυντής της ΕΜΥ, κ.Θοδωρής Κολυδάς, «η παρουσία του πολικού JetStream σε πολύ μεγάλα γεωγραφικά πλάτη με Δ-ΝΔ ρεύμα και η απουσία ισχυρών ανέμων στις μέσες και τις ανώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας , “αναγκάζει” ακόμη και το χαμηλό που υπάρχει στις ακτές της Αφρικής να γίνει οπισθoδρομούν. Δηλαδή , αντί να κινηθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά , να γυρίσει προς τα πίσω , κάτι το οποίο είναι σπάνιο».
«Όταν το Jet Stream αποκτήσει ροή από βορά προς νότο, τότε θα αρχίσουν και οι ψυχρές αέριες μάζες να κατευθύνονται προς την Κεντρική Μεσόγειο και να δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες κυκλογέννεσης. Δηλαδή, τότε θα αρχίσουν να οργανώνονται υετοφόρα χαμηλά να έρχονται προς την περιοχή μας, τα οποία κινούμενα πλέον από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα μπορούν να επηρεάσουν όλη τη χώρα με βροχές».
Όπως εξηγεί, «οδηγός των μεγάλων συστημάτων στην ατμόσφαιρα είναι το JetStream, το οποίο είναι ένα μεγάλο ποτάμι αέρα με υψηλές ταχύτητες, που κατευθύνει την κίνηση των αερίων μαζών».
Καιρός: Η πρόβλεψη για τον Νοέμβριο
Τι λένε τα κλιματικά μοντέλα για το επόμενο δίμηνο σχολιάζει σε νέα ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας.
Αναλυτικά αναφέρει:
“Βροχές με το κυάλι και υψηλές θερμοκρασίες …”
Τι λένε τα κλιματικά μοντέλα για το επόμενο δίμηνο;
-Η θερμοκρασία φαίνεται να διατηρείται σε πιο υψηλά επίπεδα από τα κανονικά, ενώ για τις επόμενες ημέρες, δυστυχώς, αξιόλογες βροχές δεν φαίνονται στον ορίζοντα.
-Εκτός από μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ανομβρία, το πιο ζεστό περιβάλλον διατηρεί και τις θάλασσες πιο ζεστές από τα φυσιολογικά επίπεδα.
Αυτό σημαίνει περισσότερη τροφή ( υδρατμοί) για κάθε οργανωμένη κακοκαιρία που θα μας επισκεφτεί στο μέλλον άρα και πιο επικίνδυνες καταστάσεις.
-Ας εκμεταλλευτούμε τουλάχιστον αυτές τις ημέρες για εργασίες καθαρισμού ρεμάτων, φρεατίων και αντιπλημμυρικών περεμβάσεων.
Καιρός: Το χειρότερο σενάριο – Καταρρέει ο εμποδιστής, τι έρχεται στην Ελλάδα
Το μίνι… καλοκαιράκι του Οκτώβρη φαίνεται πως φτάνει στο τέλος του.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Θεοφάνης Χατζηγρίβας, ο εμποδιστής της κεντρικής Ευρώπης φαίνεται να σπάει, με αποτέλεσμα να έρθουν κάποιες αξιόλογες βροχές στη χώρα μας.
Παράλληλα, ο έμπειρος προγνώστης τονίζει πως το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη είναι περίεργο, ωστόσο είναι αρκετά νωρίς για προβλέψεις.
Αναλυτικά η ανάρτησή του:
▪️Γυρίζουν οι βοριάδες και πέφτει η θερμοκρασία,κυριως από την Κυριακή και μετά σε φυσιολογικά για,την εποχή επίπεδα.
▪️Κάποιες λίγες βροχές,θα απασχολήσουν περιοχές της Ανατολικής ηπειρωτικής χώρας ,Σποράδες, Εύβοια, και σταδιακά και της Κρήτης ,από το Σάββατο το απόγευμα περίπου και μετά,και ενώ θα,έχει βρέξει αργά,την Παρασκευή προς Σάββατο το βράδυ σε τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας,Θράκης και νησιωτικων του βόρειο ανατολικού Αιγαίου .(Δειτε σχετική πρόγνωση Παρασκευής με χάρτη )
▪️Η θερμοκρασία το Σάββατο θα πέσει σταδιακά, και από τα βόρεια, αλλά παρ,όλα αυτά θα καταφέρει εκ νέου στα νότια και την Κρήτη να φτάσει τους 30 με 33 βαθμούς πολύ τοπικά.
▪️Σημείωση ότι την Παρασκευή η θερμοκρασία θα πιάσει ταβάνι με ιδιαίτερα υψηλές τιμές στα ανατολικά, νότιο ανατολικά ηπειρωτικά, και με την πιθανότητα να δούμε ακόμη και 34 με 36 βαθμούς σε πολύ τοπικό επίπεδο σε ανατολική Στερεά, και βόρειο ανατολικη Πελοπονησσο.
▪️Την Κυριακή η ημέρα θα ξεκινήσει με αρκετές νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά, Θεσσαλία και Κρήτη, και με πιθανότητα για λίγα φαινόμενα, αλλα μέσα,στην ημέρα θα βελτιωθεί γενικώς.
▪️Η θερμοκρασία θα,σημειώσει πτώση σε ολόκληρη τη χώρα, και κυρίως στα ανατολικά, βόρειο ανατολικά.
▪️Απο την ερχομενη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη της νέας,εβδομάδας θα κυριαρχήσει ο ήλιος ,αλλά με φυσιολογικές για,την εποχή θερμοκρασίες, και αρκετή ψυχρα πρωί, και αργά το βράδυ.
▪️Φαίνεται βάση και των τελευταίων στοιχείων, ότι ο εμποδίστης στην κεντρική Ευρώπη ,και την κεντρική μεσόγειο θα καταρρεύσει, η θα διασπαστεί.
▪️Ετσι από την ερχόμενη Πέμπτη 17 Οκτώβρη θα ανοίξει και ο δρόμος για βροχές στην χώρα μας .
▪️Το διήμερο μαλιστα 17 με 19 του μηνός φαίνονται κάποιες,αξιόλογες βροχές στα ηπειρωτικά, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε λεπτομέρειες.
▪️Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε φυσιολογικά επίπεδα για,την εποχή.
▪️Περιεργο το τελευταίο 10ημερο του μηνα , ως έχουμε πει εδώ και πάρα,πολλές ημέρες πριν, με ανοιχτό ενδεχόμενο για αξιόλογες βροχές.
Καιρός: «Έβρασε» η Ελλάδα τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο
Στα ύψη ήταν το θερμόμετρο για το καλοκαίρι του 2024 κατατάσσοντάς το ως το θερμότερο στα χρονικά για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά μετεωρολογικά δεδομένα τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του meteo – Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το καλοκαίρι 2024 στην Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε από μεγάλα διαστήματα με υψηλές τιμές θερμοκρασίας για πολλές ημέρες, ξεπερνώντας κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη την χώρα. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος του 2024 καταγράφηκαν ως οι θερμότεροι στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα, ενώ ο Αύγουστος ως ο 2ος θερμότερος πίσω από τον Αύγουστο του 2021.
Στην Εικόνα 1 παρουσιάζεται η μέση θερμοκρασία για το διάστημα του καλοκαιριού (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) από το 1960 μέχρι το 2024, στο σύνολο της Ελλάδας. Το καλοκαίρι του 2024 καταγράφεται ως το θερμότερο στα χρονικά για την Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά +2.9°C την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 (μαύρη διακεκομμένη γραμμή) και κατά +1°C το μέχρι πρότινος θερμότερο καλοκαίρι του 2012.
Όσον αφορά την τάση της μέσης θερμοκρασίας στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι και το 2024 για την περίοδο του καλοκαιριού αυτή παρουσιάζει άνοδο κατά +2.3°C.
Στην Εικόνα 2 παρουσιάζεται η απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020 στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2024.
Σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας η μέση θερμοκρασία για το καλοκαίρι του 2024 κυμάνθηκε κατά 2-3 °C (μέχρι και +4°C σε κάποιες περιοχές) πάνω από την μέση τιμή της περιόδου 1991-2020, στην υπόλοιπη χώρα κατά 1-2 °C, ενώ σε κανένα σημείο της Ελλάδας η απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας δεν έπεσε κάτω από τους +1.4 °C. Οι χαμηλότερες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του Αιγαίου λόγω της επίδρασης του μελτεμιού.
Καιρός: Θα πεθάνει κόσμος – Τι δείχνει για την Ελλάδα νέα μελέτη
Οι θάνατοι από καύσωνα στην Ευρώπη μπορεί να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, με τους αριθμούς να αυξάνονται δυσανάλογα στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει ο Guardian.
Το κρύο σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τη ζέστη στην Ευρώπη και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή θα βοηθήσει στη μείωση αυτών των θανάτων.
Ωστόσο, μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet Public Health, διαπιστώνει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει περισσότερους θανάτους λόγω της αύξησης της ηλικίας των ανθρώπων που γίνονται πιο ευάλωτοι στις επικίνδυνες θερμοκρασίες.
Εάν η παγκόσμια υπερθέρμανση φθάσει τους 3 με 4 βαθμούς, η αύξηση των θανάτων από τον καύσωνα θα ξεπεράσει κατά πολύ τη μείωση των θανάτων από το ψύχος, καταλήγουν οι ερευνητές.
Σύφμωνα με τη μελέτη, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να φέρει τα συστήματα δημόσιας υγείας αντιμέτωπα με «πρωτοφανείς προκλήσεις», ιδίως κατά τη διάρκεια των καύσωνων.
«Αναμένεται να σημειωθούν πολύ περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη, καθώς το κλίμα θερμαίνεται και οι πληθυσμοί γερνούν, ενώ οι θάνατοι από το κρύο θα μειωθούν ελάχιστα», δήλωσε ο David García-León από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συν-συγγραφέας της μελέτης.
Οι θάνατοι από τη ζέστη μπορεί να φθάσουν τους 129.000 ετησίως, εάν η θερμοκρασία της Γης αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου – από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Σήμερα, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ευρώπη ανέρχονται σε 44.000 ετησίως.
Ο ετήσιος αριθμός των θανάτων από το κρύο και τη ζέστη στην Ευρώπη μπορεί να αυξηθεί από 407.000 άτομα σήμερα σε 450.000 το 2100, ακόμη και αν οι παγκόσμιοι ηγέτες επιτύχουν τον στόχο τους για αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η έρευνα έρχεται έπειτα από καταστροφικούς καύσωνες σε ολόκληρη την ήπειρο. Τα αποτελέσματά της αμφισβητούν το επιχείρημα των αρνητών της κλιματικής αλλαγής ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση είναι καλή για την κοινωνία, επειδή λιγότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν από το κρύο.
«Αυτή η έρευνα αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση του αριθμού των ζωών που θέτουμε σε κίνδυνο αν δεν δράσουμε αρκετά γρήγορα κατά της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Madeleine Thomson, επικεφαλής των κλιματικών επιπτώσεων και της προσαρμογής στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Wellcome για την έρευνα στον τομέα της υγείας, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Ο προβλεπόμενος τριπλασιασμός των άμεσων θανάτων από καύσωνα στην Ευρώπη «δεν είναι καν η πλήρης εικόνα», πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά σε έρευνες που συνδέουν την ακραία ζέστη με αποβολές και χειρότερη ψυχική υγεία. «Υπάρχουν και οι έμμεσες επιπτώσεις : Καλλιέργειες, πυρκαγιές, ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, πλήγματα στην οικονομία…».
Οι ερευνητές μοντελοποίησαν δεδομένα για 854 πόλεις για να εκτιμήσουν τους θανάτους από τη ζέστη και το κρύο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Διαπίστωσαν ότι η ζέστη θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους παντού στην ήπειρο, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχουν οι χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, καθώς και τμήματα της Γαλλίας.
Προέβλεψαν ότι ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί κατά 13,5% (55.000) εάν η θερμοκρασία της Γης αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου. Οπως επισημαίνεται, μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς που θα πεθάνουν θα είναι άνω των 85 ετών.
Οι ερευνητές ενθάρρυναν τις κυβερνήσεις να εξετάσουν πολιτικές για τη μείωση των θανάτων, όπως επενδύσεις σε νοσοκομεία, δημιουργία σχεδίων δράσης και μόνωση των κτιρίων.
«Αν θέλουμε να μην ζήσουμε το χειρότερο σενάριο, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», επισημαίνει η Elisa Gallo, περιβαλλοντική επιδημιολόγος στο ISGlobal.