Καιρός: Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ! Προσοχή σε αυτές τις περιοχές τις επόμενες ώρες

Καιρός: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ. Βροχές και τοπικές καταιγίδες από το απόγευμα της Τρίτης. Αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στα ηπειρωτικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές από το απόγευμα, στα δυτικά τα κεντρικά και τα βόρεια. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ειδικότερα, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα της Τρίτης (22-11-2022) έως και το βράδυ της Τετάρτης (23-11-2022) στα δυτικά και βαθμιαία στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Το βαρομετρικό χαμηλό, που θα έρθει από την Ιταλία συνοδευόμενο από μετωπική δραστηριότητα, θα προκαλέσει παράλληλα και τοπικές χαλαζοπτώσεις καθώς και θυελλώδεις ανέμους.

Από το απόγευμα την Τρίτης (22-11-2022) και μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (23-11-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα σταδιακά θα παρουσιάσουν εξασθένηση.

Την Τετάρτη (23-11-2022) καθώς το σύστημα θα κινηθεί ανατολικότερα θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, αλλά τα ισχυρά φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τη δυτική και νότια Κρήτη και από το μεσημέρι και μετά στα Δωδεκάνησα. Αργά το βράδυ τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και κατά την διάρκεια της νύχτας βαθμιαία και εκεί θα εξασθενήσουν.

Βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια αναμένουμε για σήμερα, με υποχώρηση των φαινομένων από το μεσημέρι της Δευτέρας.

Καιρός: Με… μια ματιά

-Πρόσκαιρη ύφεση από το μεσημέρι της Δευτέρας. Νέα επιδείνωση του καιρού από το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη σε όλη τη χώρα

-Η θερμοκρασία πάνω από τα κανονικά επίπεδα με πτώση από την Τρίτη

-Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ ενισχυόμενοι πρόσκαιρα στα 7 και τοπικά 8 μποφόρ

Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από αύριο, με τα φαινόμενα να εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα. Βροχές θα πλήξουν και την Αττική την Τετάρτη.

Σήμερα Δευτέρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων από το απόγευμα στα δυτικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Καιρός: Πρόγνωση για την Τρίτη 22 Νοεμβρίου

Αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στα ηπειρωτικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές από το απόγευμα, στα δυτικά τα κεντρικά και τα βόρεια.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα νοτιοανατολικά σποραδικές καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν με τοπικές βροχές από το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια. Θα φτάσει τους 16 με 17 βαθμούς στα βόρεια και στην υπόλοιπη χώρα τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: «Έρχονται μαζεμένα 3 κύματα κακοκαιρίας»

Με ανάρτησή του στα social media, ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, τόνισε πως ο καιρός μέσα στις επόμενες ημέρες θα δείξει τα δόντια του!

Σύμφωνα με ανάρτηση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη μπαίνει τέλος στην ανομβρία του Φθινοπώρου και έρχονται αξιόλογες βροχές τον Νοέμβριο.

«Κρατική μηχανή και 112 θα δοκιμαστούν τις επόμενες ημέρες – εβδομάδες»

Ένα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό από τα βορειοδυτικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου φαίνεται πως θα βάλει τέλος στην ανομβρία του φετινού Φθινοπώρου μιας και θα αποδιοργανώσει στην ουσία τα ατμοσφαιρικά βουνά (υψηλές βαρομετρικές πιέσεις) που καλύπτουν εδώ και εβδομάδες μεγάλες εκτάσεις της Ευρώπης, μη επιτρέποντας στην ουσία στις κακοκαιρίες από την πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού να εισχωρήσουν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει την πόρτα και σε άλλες κακοκαιρίες να κινηθούν προς την περιοχή μας, ενώ ταυτόχρονα μια πολύ ψυχρή μάζα από την περιοχή της Ρωσίας θα κατακλύσει μεγάλο τμήμα της κεντρικής Ευρώπης τροφοδοτώντας περαιτέρω αυτές τις κακοκαιρίες.

Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι ο Νοέμβριος θα προσπαθήσει στο τέλος του να αναπληρώσει το υετικό κενό που άφησαν πίσω τους οι άλλοι δύο φθινοπωρινοί μήνες που προηγήθηκαν βάζοντάς μας όμως ταυτόχρονα και σε τροχιά επικίνδυνων κακοκαιριών.

ΚΡΑΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΙ 112 ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ – ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Ο καιρός λοιπόν έρχεται και πάλι να δοκιμάσει τις αντοχές μας με την προγνωστική αστοχία της προηγούμενης κακοκαιρίας να απλώνεται σαν “σκιά” σε οποιαδήποτε σκέψη προειδοποίησης για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Και σαφώς η παροιμία του λύκου με τα πρόβατα έρχεται στην σκέψη πολλών στην ιδέα και μόνο έκτακτων καιρικών προειδοποιήσεων που ενδεχομένως να υπάρξουν, παρόλα αυτά τις δυνάμεις της Φύσης δεν θα πρέπει ΠΟΤΕ να υποεκτιμούμε και την επιστήμη να σεβόμαστε όταν προσπαθεί να βγάλει μια άκρη σε χαοτικά από τον ορισμό τους φαινόμενα που η αστοχία είναι πάντα το φαβορί.

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΕΣ (ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ???) ΕΝ ΟΨΕΙ

Από αύριο λοιπόν και μέχρι την Κυριακή – Δευτέρα αναμένεται να μας επισκεφτούν 3 κύματα κακοκαιρίας.

Η αρχή θα γίνει από αύριο όπου οι βροχές – καταιγίδες θα ξεκινήσουν από τα βορειοδυτικά και μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουν εξαπλωθεί στα 3/4 περίπου της επικράτειας αφήνοντας στην ουσία εκτός τα νοτιότερα θαλάσσια τμήματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ χρειάζεται η δυτική χώρα, ενώ το πέρασμα από τον υπόλοιπο ηπειρωτικό κορμό αν και γρήγορο δείχνει και αυτό να έχει τους κινδύνους του σε τοπικό επίπεδο.

Προσοχή χρειάζεται και το ανατολικό Αιγαίο όπου θα καταλήξει αυτό το πρώτο κύμα.

Την Παρασκευή τα έντονα φαινόμενα θα εστιάζονται στο ανατολικό Αιγαίο με ένα νέο κύμα ισχυρών βροχών – καταιγίδων να ξεκινά και πάλι προς το απόγευμα στα βορειοδυτικά.

Αυτό το κύμα μέσα στο Σάββατο θα απασχολήσει κυρίως τα δυτικά, σε δεύτερο βαθμό το ανατολικό Αιγαίο ενώ θα εμφανίσει τάσεις διάλυσης – εξασθένισης όταν έρθει αντιμέτωπο με την οροσειρά της Πίνδου.

Και πάμε στην Κυριακή όπου μια πολύ οργανωμένη και εκτεταμένη κακοκαιρία φαίνεται να απασχολέί το σύνολο της χώρας μας και από τα βορειοδυτικά όπου θα τα έχει όλα αν μπορεί να μας επιτραπεί η έκφραση, από πολύ ισχυρές βροχές, θυελλώδεις ανέμους ακόμη και χιόνια σε βουνά.

Μια κακοκαιρία που θα μας θυμίσει προχωρημένο Φθινόπωρο που θα “ξεδιψάσει” από τη μια μεγάλες εκτάσεις που περιμένουν πως και πως τις βροχές, από την άλλη όμως πιθανόν να φέρει και προβλήματα.

Φθινόπωρο είναι και τέτοιες κακοκαιρίες είναι αναμενόμενες!

Με την κατάλληλη ετοιμότητα μπορούν να περάσουν ανώδυνα, αρκεί πάντα να μην υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας απέναντι στη Φύση και να πειθαρχούμε στις συστάσεις των αρμόδιων αρχών ακόμη και αν στο παρελθόν εμφάνισαν αστοχία ή έμοιαζαν κατά κάποιους υπερβολικές.

Το ΧΑΟΣ το αντιμετωπίζεις με σωστή ενημέρωση στο μέτρο του δυνατού, αλλά και οργάνωση στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Καιρός: «Συναγερμός» από Μαρουσάκη – «Έρχεται o φονικός Νοέμβριος»

Απότομη και επικίνδυνη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Ο μετεωρολόγος προανήγγειλε μέσω ανάρτησής του στο facebook, κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες του , καθώς το ατμοσφαιρικό βουνό που για βδομάδες μας “προστάτευε” θα εμφανίσει μια μετατόπιση προς τα δυτικά νοτιοδυτικά της Ευρώπης ανοίγοντας στην ουσία τον δρόμο στις κακοκαιρίες να κινηθούν προς την περιοχή μας.

Η ανάρτησή του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

«Ήταν 15 Νοεμβρίου του 2017 όταν βαρομετρικό χαμηλό που επηρέαζε τη χώρα μας δημιούργησε ένα ανατροφοδοτούμενο μέτωπο καταιγίδων που επηρέαζε για αρκετές ώρες τμήματα της δυτικής και κυρίως βορειοδυτικής Αττικής.

Οι καταιγίδες άφησαν πίσω τους πολλές καταστροφές και δυστυχώς νεκρούς!

Πηγαίνοντας λίγο πιο πίσω στο χρόνο θα συναντήσουμε κι άλλα αρκετά καταστροφικά καιρικά γεγονότα που χαράκτηκαν στη μνήμη μας.

Θυμάμαι για παράδειγμα τον Νοέμβρη του 1993 όπου πλημμύρες χτύπησαν ξανά το νομό Αττικής προκαλώντας αρκετές καταστροφές προς τα νότια προάστια.

Λίγο πιο πίσω τον Νοέμβρη του 1990 όπου πλημμύρες “χτύπησαν” Αργολίδα και Αρκαδία.

Σε πολύ μικρή ηλικία τότε δεν θα ξεχάσω περιγραφές από κατοίκους του χωριού μου (Άστρος Κυνουρίας) όπου οι μετακινήσεις γινόντουσαν μόνο με βάρκες. Γεφύρια είχαν πέσει, δρόμοι είχαν καταστραφεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιοχές όπου δεν μπορούσες να προσεγγίσεις.

Το δε Νοέμβρη του 1999 πλημμύρες ξαναχτύπησαν την Αττική αλλά και τη Λακωνία.

ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙΡΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΗΝΑΣ Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Αν ανατρέξουμε σε βιβλία της Κλιματολογίας και της Μετεωρολογίας, θα δούμε να παρουσιάζεται ο Νοέμβριος ως ο στατιστικά πιο επικίνδυνος μήνας σε ότι αφορά τα καιρικά φαινόμενα.

Μια απλή εξήγηση όπου θα μπορούσαμε να δώσουμε είναι ότι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία αρχίζει να αλλάζει και ολοένα πιο ψυχρές αέριες μάζες κατηφορίζουν από το βορρά νοτιότερα.

Το ταξίδι όμως αυτών των ψυχρότερων αερίων μαζών δεν είναι μια απλή υπόθεση, καθώς αυτές αλληλεπιδρούν και με την επιφάνεια της Γης.

Έτσι λοιπόν στο διάβα τους θα συναντήσουν θάλασσες, λίμνες και ωκεανούς κι εκεί είναι στην ουσία όπου κρύβεται μία από τις ουσίες της υπόθεσης.

Και αυτό γιατί οι θαλάσσιες εκτάσεις θερμαίνονται με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με την ξηρά.

Άρα λοιπόν έχουν κρατήσει θερμότητα από τις ζεστές ημέρες των καλοκαιρινών μηνών που έχουν προηγηθεί.

Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές καθ’ ύψος κι έτσι γίνονται πιο έντονα τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα.

ΑΝΟΙΓΕΙ Η “ΠΥΛΗ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Στην ουσία το ατμοσφαιρικό βουνό που για βδομάδες μας “προστάτευε” από τις κακοκαιρίες, θα εμφανίσει μια μετατόπιση προς τα δυτικά νοτιοδυτικά της Ευρώπης ανοίγοντας στην ουσία τον δρόμο στις κακοκαιρίες να κινηθούν προς την περιοχή μας.

Μια ισχυρή λοιπόν κακοκαιρία αναμένεται να μας απασχολήσει το τριήμερο Σάββατο – Δευτέρα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές – καταιγίδες αλλά και τους πολύ ισχυρούς νοτιάδες.

Με δεδομένο ότι έχουν προηγηθεί αρκετές ημέρες καλοκαιρίας διατηρώντας τοπικά τις θαλασσές μας αρκετά ζεστές, είναι πολύ πιθανό αυτό το κύμα κακοκαιρίας να δώσει τοπικά μεγάλο όγκο νερού.

Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας θέλουν τμήματα της δυτικής, κεντρικής και νότιας χώρας να δοκιμάζονται αρκετά από αυτό το κύμα κακοκαιρίας αυξάνοντας σημαντικά και τις πιθανότητες για πλημμυρικά επεισόδια ιδιαίτερα σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις.

Μια πρώτη προειδοποίηση θα μπορούσε να αφορά τα νησιά του Ιονίου, τα παραθαλάσσια τμήματα της δυτικής ηπειρωτικής χώρας, την Πελοπόννησο με έμφαση θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές, την ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής και στο τελείωμα αυτής της εξέλιξης το νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Και λέω μια πρώτη προειδοποίηση διότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η ακριβής τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού.

Καλό είναι από την πλευρά μας σαν πολίτες να πάρουμε κάποια μέτρα αυτοπροστασίας, να ελέγξουμε υδροροές και φρεάτια και να συνεργαστούμε με την πολιτεία ενημερώνοντας τις αρμόδιες αρχές ώστε να ενεργήσουν έγκαιρα.

Ενημερωνόμαστε και ενημερώνουμε για να περιορίσουμε στο μέτρο του δυνατού καταστροφές που είναι σε θέση να στοιχίσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές».

Καιρός: Ανησυχία για το φαινόμενο «La Niña»

Ανατροπή φαίνεται ότι θα έχουμε τελικά στις προβλέψεις για τον καιρό του φετινού χειμώνα.

Και αυτό διότι αναμένεται νωρίτερα φέτος το κρύο στην Ευρώπη και με μεγαλύτερη διάρκεια!

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η μετεωρολογική υπηρεσία της ΕΕ προειδοποιώντας μάλιστα πως το καιρικό φαινόμενο ”La Niña”, καθιστά το κρύο, την άπνοια και την ξηρασία, ως πιο πιθανά σενάρια.

Ειδικότερα, μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο χειμώνας θα έρθει κάπως… νωρίτερα και πιο κρύος

Αυτό αν συμβεί επιβάρυνε το κόστος ζωής, εντείνοντας τις ανησυχίες γύρω από τη θέρμανση και τα αποθέματα αερίου.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, ένα κρύο και ξηρό κύμα το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, είναι πιο πιθανό, εξαιτίας της φετινής La Niña – ενός ισχυρού καιρικού μοντέλου που επηρεάζεται από τις ψυχρότερες θερμοκρασίες στον Ειρηνικό.

Το μόνο θετικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πάντως είναι ότι ένα τυπικό έτος La Niña φέρνει αρχικά πολύ κρύες περιόδους αλλά στην συνέχεια φέρνει θερμότερους δυτικούς ανέμους που ίσως ανεβάσουν τις θερμοκρασίες στην Ευρώπη.

Καιρός: «Αυτό είναι πολύ ύποπτο» – Ανησυχία Σάκη Αρναούτογλου για τον χειμώνα

Πως μπορεί ένα ηφαίστειο στην Τόνγκα να επηρεάσει τον καιρό του φετινού χειμώνα;

“Θα μπορούσε η έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga να αλλάξει τον καιρό του επερχόμενου χειμώνα;”, αναρωτιέται αρχικά σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Ειδικότερα, στην ανάρτησή του με πηγή το wetteronline.de, αναφέρει:

«Στις 15 Ιανουαρίου του 2022, η ισχυρότερη ηφαιστειακή έκρηξη στην πρόσφατη ιστορία, αυτη του ηφαιστείου Hunga Tonga, εκτόξευσε τεράστιες ποσότητες υδρατμών μέχρι τη στρατόσφαιρα.

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε ακόμη και να διαταράξει τα ρεύματα ανέμου που κατευθύνουν τον καιρό εδώ τον ερχόμενο χειμώνα.

Μια ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (ΗΠΑ) έδειξαν ότι η μεγα-έκρηξη του Ιανουαρίου θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει και το κλίμα της Γης. Δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της έκρηξης απελευθερώθηκε ελάχιστο διοξείδιο του θείου, υπέθεσαν ότι η συνήθης ψυκτική επίδραση των μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων δεν θα μπορούσε σχεδόν καθόλου να λειτουργήσει.

Αντίθετα, οι ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες εκπεμπόμενων υδρατμών θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υδρατμοί είναι ένα πολύ ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, η αύξηση του οποίου σε οποιοδήποτε σημαντικό μέγεθος θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε αύξηση της θερμοκρασίας των κατώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων μεσοπρόθεσμα.

Πάνω από αυτό, ωστόσο, στην ανώτερη, ξηρή στρατόσφαιρα, αναμένεται μετρήσιμη ψύξη. Και αυτό ακριβώς κατάφεραν να αποδείξουν οι ερευνητές, την έναρξη μιας μεγάλης κλίμακας ψύξης της ανώτερης στρατόσφαιρας πάνω από το νότιο ημισφαίριο της Γης.

Αυτή η ψύξη της στρατόσφαιρας έχει εν τω μεταξύ λάβει ένα πρωτοφανές μέγεθος και αναμένεται ότι το φαινόμενο αυτό θα επεκταθεί και στο βόρειο ημισφαίριο της Γης κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Ένας μετεωρολόγος από τη σελίδα Severe Weather Europe διερεύνησε τώρα το ερώτημα για το ποιες επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι διαδικασίες στη θερμοκρασία και τις διατάξεις ροής των κύριων ανεμολογικών σχημάτων που καθορίζουν τον καιρό στο βόρειο ημισφαίριο της Γης.

Βασιζόμενος σε μια εξαιρετικά πολύπλοκη αλυσίδα στοιχείων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αναμενόμενες θερμικές ανωμαλίες θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τη συμπεριφορά της λεγόμενης Βορειοατλαντικής Ταλάντωσης (NAO) και να ενισχύσουν την τάση προς το σχηματισμό ενός αρνητικού δείκτη NAO.

Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά πίεσης μεταξύ του χαμηλού της Ισλανδίας και του υψηλού των Αζορών θα εξασθενήσει, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ευνοικότερες συνθήκες για ψυχρές εισβολές από τον βόρειο πόλο σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης!

Δεδομένου ότι η υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη της Hunga Tonga είναι ένα φαινόμενο με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν έχει παρατηρηθεί σε αυτή την κλίμακα στο παρελθόν, τα όποια συμπεράσματα εξάγονται από το γεγονός αυτό πρέπει να αξιολογούνται με μεγάλη προσοχή!!!

Για παράδειγμα, ένα σύστημα υψηλών πιέσεων (Αντικυκλώνας) που μπλοκάρει τα συστήματα από τον Ατλαντικό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πολύ ήπιο χειμερινό καιρό σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης αν αγκυροβολούσε πάνω από τη νοτιοανατολική Ευρώπη αντί για τις Βρετανικές Νήσους.

Επιπλέον, οι αναμενόμενες επιδράσεις στον ΝΑΟ θα μπορούσαν να απουσιάζουν ή να καθυστερήσουν μέχρι την άνοιξη, έτσι ώστε ο χειμώνας να είναι περισσότερο “ατλαντικού τύπου”, δηλαδή ήπιος και υγρός.

Εν ολίγοις: η έρευνα για τις εποχικές προβλέψεις είναι σημαντική και καλή.

Ωστόσο, η έρευνα αυτή βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και δεν μπορεί να παράσχει παρά μόνο πρόχειρες ενδείξεις.

Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να συγχέεται με τις πραγματικά εφικτές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες, οι οποίες χάρη στην πρόοδο της σύγχρονης μετεωρολογίας θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ασφαλείς.

Έτσι, ακόμη και με βάση τα ακόμη πολύ αραιά ευρήματα από την έκρηξη της Τόνγκα, το ζήτημα του επερχόμενου χειμώνα παραμένει ακόμη ανοιχτό. Όπως πάντα, θα ξέρουμε ακριβώς μόνο στο τέλος του χειμώνα, δηλαδή τον Μάρτιο».