Καιρός: Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 04-07-2025/12:00 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.
Πολύ υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται στη χώρα μας έως και την Τετάρτη (09-07-25). Οι υψηλότερες τιμές (μέγιστες τιμές άνω των 40 βαθμών) θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Την Πέμπτη (10-07-25) αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.
Επισημαίνεται ότι:
Α. Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Β. Η σχετική υγρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα (ενδεικτικά 20% με 30% τις μεσημβρινές ώρες στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας).
Γ. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες την Τρίτη και την Τετάρτη στα αστικά κέντρα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και θα κυμαίνονται περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
Πιο αναλυτικά:
1. Σήμερα Δευτέρα (07-07-25) υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς και στην ανατολική νησιωτική χώρα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:
α) στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 38 με 40 και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β) στα νησιά του Ιονίου τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
γ) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
2. Την Τρίτη (08-07-25) αναμένεται μικρή πτώση στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά και μικρή άνοδος (περίπου κατά 1 με 2 βαθμούς) στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:
α) στα ανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
β) στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 κατά τόπους τους 39 βαθμούς Κελσίου.
γ) στα νησιά του Ιονίου τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
δ) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
3. Την Τετάρτη (09-07-25) αναμένεται μικρή περαιτέρω πτώση των υψηλών θερμοκρασιών στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά, ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στα ίδια υψηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:
α) στα ανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.
β) στα δυτικά ηπειρωτικά τους 35 με 36 και κατά τόπους τους 37 βαθμούς Κελσίου.
γ) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και κατά τόπους στην Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Το έκτακτο δελτίο θα επικαιροποιείται ανά 24ωρο οπότε θα γίνεται και
επαναπροσδιορισμός των θερμοκρασιών ανά ημέρα.
Μπορείτε να έχετε μια γενική εικόνα για την εξέλιξη του καιρού, μέσα από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (oldportal.emy.gr).
Ενημερωθείτε και μέσω των επίσημων προειδοποιήσεων του Meteoalarm σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Καιρός: Έτσι θα κυλήσει ο Ιούλιος – «Κλείδωσε» ο μήνας
Εκπλήξεις θα πρέπει να αναμένουμε μέσα στον Ιούλιο, καθώς ήδη έχει αποτυπωθεί μια πρώτη εικόνα για τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού.
Αναλυτικά σύμφωνα με το meteology.gr:
Οι υψηλότερες από τους μέσους όρους θερμοκρασίες, καθώς και η απειλή ενός μεγάλου κύματος καύσωνα ( κυρίως στο τελευταίο του δεκαήμερο) κυρίως στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο, καθώς τα ενισχυμένα μελτέμια στο Αιγαίο, θα δίνουν γενναία μάχη ώστε οι πύρινες γλώσσες να κρατηθούν σε αποστάσεις…ασφαλείας από την Ελλάδα.
Παράλληλα όμως, θα ανεβάζουν κατακόρυφα τον κίνδυνο εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών αξιοσημείωτης έκτασης. Ο κίνδυνος αυτός φέτος επεκτείνεται και στην βόρεια χώρα, λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας που προηγήθηκε τον Ιούνη.
‘Εχουμε όμως και μια διαφοροποίηση, σε σχέση με το πως εξελίχθηκε ο Ιούνης, όσον αφορά τις καταιγίδες!
Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες, η έξοδος από τις υψηλές θερμοκρασίες, να συνοδευτεί από το πέρασμα μιας ή περισσοτέρων διαταραχών, δίνοντας μετά από πολλές πολλές ημέρες , ισχυρές καταιγίδες. Τούτο δεν το αποτυπώνω στον χάρτη, καθώς αν συμβεί θα είναι σύντομο (όχι όμως αμελητέο) και δεν θα είναι ικανό να ορίσει τον χαρακτήρα όλου του μήνα.
Θα μπορέσει όμως, να σπάσει την ιστορικά χαμηλή απόδοση σε βροχές/καταιγίδες που έδωσε ο Ιούνης. Η κύρια ανησυχία στην παραπάνω εξέλιξη, είναι το οτι οι καταιγίδες, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, θα έχουν πολύ ισχυρό χαρακτήρα, εάν τελικά αυτές έρθουν.
Γενικά είναι μια εξέλιξη που θα την παρακολουθούμε και στα τακτικά δελτία μας.
Συνοψίζοντας, αναμένεται ένας μήνας με πάνω έως αρκετά πάνω από τις μέσες κλιματικές τιμές – πλέον δεν αποτελεί είδηση – καθώς θα υπάρξουν αρκετές ημέρες μέσα του που θα χαρακτηρίζονται ως ημέρες καύσωνα, ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά.
Αναμένεται επίσης να είναι ένας πολύ ανεμώδης μήνας ιδιαίτερα στο Αιγαίο, με τα μελτέμια να φυσούν σε μεγάλες εντάσεις κατά περιόδους, ενώ το ενδιαφέρον για τα ηπειρωτικά εστιάζεται στην πιθανότητα να απασχοληθούν από ισχυρές καταιγίδες.
Καιρός: Πώς προβλέπεται μέχρι τον Δεκέμβριο
Η παραδοσιακή μέθοδος των μερομηνίων, που βασίζεται στην παρατήρηση του καιρού κατά τη διάρκεια του πρώτου πενθήμερου κάθε μήνα, εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον των Ελλήνων. Αν και τα μερομήνια δεν αποτελούν επιστημονική πρόβλεψη, είναι γεμάτα από λαϊκή σοφία και προσφέρονται για μια γενική εικόνα του καιρού για όλη τη διάρκεια του έτους. Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο σημαντικές προβλέψεις για το 2025, από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο.
Ιούλιος 2025: Ζέστη και καύσωνας (21-25 Ιουλίου) Η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου αναμένεται να είναι εξαιρετικά ζεστή, με θερμοκρασίες που θα αγγίζουν ή και θα ξεπερνούν τους 35 βαθμούς Κελσίου. Ο καύσωνας αναμένεται να επηρεάσει όλη τη χώρα, με τους πολίτες να προετοιμάζονται για ακραίες θερμοκρασίες. Οι νύχτες θα παραμείνουν ζεστές και ο υδράργυρος θα παραμείνει υψηλός για αρκετές ημέρες.
Αύγουστος 2025: Εντονότερες βροχές στο τέλος του μήνα (26-30 Αυγούστου) Ο Αύγουστος θα ξεκινήσει με καλοκαιρινές συνθήκες και ζέστη, αλλά το τέλος του μήνα αναμένεται να φέρει αυξημένες βροχοπτώσεις και πιθανές καταιγίδες. Αυτές θα πλήξουν κυρίως τα βόρεια και τα δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να πέφτουν ελαφρώς.
Σεπτέμβριος 2025: Επιστροφή στη ζέστη (1-5 Σεπτεμβρίου) Ο Σεπτέμβριος ξεκινά με ήπιες και ζεστές ημέρες, ιδανικές για να συνεχιστούν οι καλοκαιρινές δραστηριότητες. Η θερμοκρασία αναμένεται να παραμείνει υψηλή για την εποχή, με τον καιρό να παραμένει σταθερός και ηλιοφάνεια να κυριαρχεί.
Οκτώβριος 2025: Ελαφρά ψυχρότερος καιρός με βροχές (6-10 Οκτωβρίου) Η αρχή του Οκτωβρίου θα φέρει μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ η ζέστη του Σεπτεμβρίου θα υποχωρήσει σταδιακά. Παράλληλα, οι βροχές και οι καταιγίδες θα είναι πιο συχνές, κυρίως στα βόρεια και δυτικά της χώρας, προσφέροντας έτσι την πρώτη αίσθηση του φθινοπώρου.
Νοέμβριος 2025: Ψύχρα και έντονη βροχόπτωση (11-15 Νοεμβρίου) Ο Νοέμβριος αναμένεται να είναι ψυχρός, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και έντονες βροχοπτώσεις. Οι συνθήκες θα γίνουν πιο χειμερινές, με τη χώρα να εισέρχεται σταδιακά στην πιο κρύα περίοδο του έτους. Οι βροχές θα είναι μόνιμο χαρακτηριστικό του μήνα, και οι πρώτες νιφάδες χιονιού θα κάνουν την εμφάνισή τους στα ορεινά.
Δεκέμβριος 2025: Χειμωνιάτικες μέρες και πιθανές χιονοπτώσεις (16-20 Δεκεμβρίου) Ο Δεκέμβριος αναμένεται να είναι κρύος και χειμωνιάτικος, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν αρκετά. Τα χιόνια είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν στα βόρεια και ορεινά τμήματα της χώρας, ενώ στα πεδινά αναμένονται ισχυρές βροχές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δημιουργώντας τις συνθήκες για μια παραδοσιακή χειμερινή ατμόσφαιρα. Με τα μερομήνια να αποτελούν έναν παραδοσιακό τρόπο πρόβλεψης του καιρού, οι Έλληνες θα μπορούν να προετοιμαστούν για τις καιρικές συνθήκες του 2025, αν και πάντα με τη δόση της αβεβαιότητας που φέρνει η φύση.
Καιρός: Πώς προβλέπουν τα Μερομήνια
Τα Μερομήνια είναι μία πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού. Στην επαρχία οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια διατήρησαν από γενιά σε γενιά την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού. Εξετάζοντας φυσικά φαινόμενα και «σημάδια» από τον ουρανό, προσπαθούσαν να μαντέψουν τις καιρικές συνθήκες για το επόμενο έτος.
Οι άνθρωποι επέλεγαν τον Αύγουστο σαν μήνα αποκωδικοποίησης των συμβόλων του καιρού, καθώς αυτός ο μήνας θεωρούταν η αρχή του χειμώνα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα παρατηρούσαν πώς ότι καιρό κάνει την πρώτη μέρα παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει και τον πρώτο μήνα του χρόνου.
Κάποιοι μετρούν τα Μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου ενώ κάποιοι άλλοι από την 3η μέχρι την 15 ημέρα. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι πως οι μέρες είναι δώδεκα πάντα και η καθεμία αντιστοιχεί σε έναν μήνα παίρνοντας ως αφετηρία τον Αύγουστο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μερικοί άνθρωποι στην ύπαιθρο, οι οποίοι κάνουν προβλέψεις τα βράδια παρατηρώντας τις κινήσεις των αστεριών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν τα Μερομήνια καθώς θεωρούν ότι έτσι θα μπορούν να προβλέψουν τις εργασίες τους και τις ασχολίες του, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στην ύπαιθρο και ασχολούνται με γεωργικές και κτηνοτροφικές δουλειές.