Καιρός: Στο μάτι του κλιματικού Αρμαγεδδώνα η Ευρώπη. Υπερθερμάνθηκε δύο φορές πιο πολύ από κάθε άλλο σημείο του πλανήτη, έπονται χειρότερα και ο καιρός αναμένεται να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο εχθρό. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Η Ευρώπη έχει υπερθερμανθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες πάνω από δύο φορές περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο και γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση θερμοκρασίας από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) που δημοσιεύθηκε σήμερα
Η έκθεση για την κατάσταση του κλίματος στην Ευρώπη ακολουθεί ένα καλοκαίρι ακραίων φαινομένων. Ενός καύσωνα που έσπασε κάθε ρεκόρ και κατέκαψε τη Βρετανία, με αλπικούς παγετώνες που εξαφανίστηκαν με πρωτοφανή ρυθμό και έναν μακροχρόνιος θαλάσσιος καύσωνας που έβρασε τα νερά της Μεσογείου .
«Η Ευρώπη παρουσιάζει μια ζωντανή εικόνα ενός κόσμου που θερμαίνεται και μας υπενθυμίζει ότι ακόμη και οι καλά προετοιμασμένες κοινωνίες δεν είναι ασφαλείς από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WMO, Πέτρι Ταάλας.
Από το 1991 έως το 2021, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη αυξάνονταν κατά μέσο όρο 0,5 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν μόλις 0,2 βαθμούς Κελσίου.
Καιρός: «Δεν είναι όλα άσχημα τα νέα…»
Η έκθεση για την κατάσταση του κλίματος στην Ευρώπη, που εκπονήθηκε από κοινού με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικεντρώθηκε στο 2021.
Παρέχει πληροφορίες για την άνοδο της θερμοκρασίας, τους καύσωνες στην ξηρά και τη θάλασσα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την αλλαγή στις βροχοπτώσεις και την υποχώρηση πάγου και χιονιού.
Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί σημαντικά την περίοδο 1991-2021, με μέσο ρυθμό περίπου +0,5 °C ανά δεκαετία.
Ως αποτέλεσμα, οι αλπικοί παγετώνες έχασαν 30 μέτρα σε πάχος πάγου από το 1997 έως το 2021.
Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας λιώνει και συμβάλλει στην επιτάχυνση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Το καλοκαίρι του 2021, στην Γροιλανδία παρατηρήθηκε ένα φαινόμενο τήξης και η πρώτη καταγεγραμμένη βροχόπτωση στο υψηλότερο σημείο της, τον σταθμό Summit.
Το 2021, τα έντονα καιρικά και κλιματικά φαινόμενα οδήγησαν σε εκατοντάδες θανάτους, επηρέασαν άμεσα περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους και προκάλεσαν οικονομικές ζημιές που ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Περίπου το 84% των γεγονότων ήσαν πλημμύρες ή καταιγίδες.
«Δεν είναι όλα τα νέα άσχημα», όμως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Ορισμένες χώρες στην Ευρώπη έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ειδικότερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 31% μεταξύ 1990 και 2020, με καθαρό στόχο μείωσης 55% για το 2030.
Η Ευρώπη είναι επίσης μία από τις πιο προηγμένες περιφέρειες στη διασυνοριακή συνεργασία για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ιδίως σε διακρατικές λεκάνες απορροής ποταμών. Είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην παροχή αποτελεσματικών συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, με περίπου το 75% των ανθρώπων να προστατεύονται. Τα σχέδια δράσης για τη θερμότητα-υγεία έχουν σώσει πολλές ζωές από την υπερβολική ζέστη.
Όμως οι προκλήσεις είναι τρομερές
«Η Ευρώπη παρουσιάζει μια ζωντανή εικόνα ενός κόσμου που θερμαίνεται και μας υπενθυμίζει ότι ακόμη και οι καλά προετοιμασμένες κοινωνίες δεν είναι ασφαλείς από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων. Φέτος, όπως και το 2021, μεγάλα τμήματα της Ευρώπης έχουν πληγεί από εκτεταμένους καύσωνες και ξηρασία, τροφοδοτώντας τις πυρκαγιές. Το 2021, εξαιρετικές πλημμύρες προκάλεσαν θάνατο και καταστροφές», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, καθηγητής Πέτρι Ταάλας.
Η Υπηρεσία της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή Copernicus (C3S), που εφαρμόζεται από το ECMWF για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρέχει τελευταίας τεχνολογίας δεδομένα και εργαλεία παρακολούθησης του κλίματος για την υποστήριξη του μετριασμού και της προσαρμογής του κλίματος και πρωτοβουλιών όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
«Η ευρωπαϊκή κοινωνία είναι ευάλωτη στην κλιματική μεταβλητότητα και την αλλαγή, αλλά η Ευρώπη βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή της διεθνούς προσπάθειας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων προσαρμογής στο νέο κλίμα που θα πρέπει να ζήσουν οι Ευρωπαίοι», δήλωσε ο Δρ. Carlo Buontempo. , Διευθυντής, Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού (ECMWF).
Μελλοντικά σενάρια
Οι καιρικές συνθήκες, το κλίμα και οι καταστροφές που σχετίζονται με τα ύδατα προβλέπεται να αυξηθούν στο μέλλον, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Έκθεση Αξιολόγησης της Κλιματικής Αλλαγής.
Βάσει των εκτιμήσεών της θεωρείται πολύ πιθανό ότι:
• Ανεξάρτητα από τα μελλοντικά επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν σε όλες τις ευρωπαϊκές περιοχές με ρυθμό που θα υπερβαίνει τις μεταβολές της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, παρόμοιο με παλαιότερες παρατηρήσεις.
• Η συχνότητα και η ένταση των ακραίων περιστάσεων καύσωνα, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων καυσώνων, προβλέπεται να συνεχίσουν να αυξάνονται ανεξάρτητα από το σενάριο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
• Οι παρατηρήσεις έχουν εποχιακό και περιφερειακό μοτίβο που συνάδει με την προβλεπόμενη αύξηση των βροχοπτώσεων το χειμώνα στη Βόρεια Ευρώπη. Προβλέπεται μείωση των βροχοπτώσεων το καλοκαίρι στη Μεσόγειο που θα επεκτείνεται και στις βόρειες περιοχές. Οι ακραίες βροχοπτώσεις και οι μεγάλες πλημμύρες προβλέπεται να αυξηθούν σε επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη που ξεπερνούν τους 1,5°C σε όλες τις περιοχές εκτός από τη Μεσόγειο.
Η έκθεση του World Meteorological Organization καταλήγει με τις επιπτώσεις της υπερθέμανσης στην ανθρώπινη υγεία και τις υποδομές μεταφορών ενώ όσον αφορά στις πυρκαγιές αναφέρει:
Οι περισσότερες ζημιές από τις πυρκαγιές οφείλονται σε ακραία γεγονότα για τα οποία δεν είναι προσαρμοσμένα ούτε τα οικοσυστήματα ούτε οι κοινότητες.
Η κλιματική αλλαγή, οι ανθρώπινες συμπεριφορές και άλλοι βαθύτεροι παράγοντες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πιο συχνές, έντονες και καταστροφικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, με σημαντικές κοινωνικοοικονομικές και οικολογικές συνέπειες.
Καιρός: Πότε θα χιονίσει, οι βροχεροί και κρύοι μήνες
Βγήκε η πρόγνωση του καιρού από τα Μερομήνια και αποκαλύπτουν τις συνθήκες που θα έχουμε τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Τα Μερομήνια για το υπόλοιπο του 2022 και τις αρχές του 2023 είναι εδώ. Σύμφωνα με τον Θεοφάνη Χατζηγρίβα, ο οποίος αναλύει τα Μερομήνια, από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε έναν ιδιαίτερα βροχερό μήνα, με τα φαινόμενα μάλιστα να είναι έντονα το τρίτο δεκαήμερο.
Ο Νοέμβριος θα είναι αρκετά ήπιος από πλευράς θερμοκρασιών, κάτι που θα αλλάξει στο τέλος του μήνα.
Ο Δεκέμβριος θα είναι δύσκολος μήνας, καθώς θα υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Τα σκαμπανεβάσματα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Ιανουαρίου, με ψύχος να εμφανίζεται το τρίτο δεκαήμερο. Ο Φλεβάρης θα «μυρίσει» άνοιξη αλλά με πολλές βροχές.
Καιρός: Τι είναι τα Μερομήνια και πώς γίνεται η πρόβλεψη του καιρού
Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.
Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να μαντέψουν ή να «δουν» τα μερομήνια, δηλαδή να αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους.
Τα μερομήνια έχουν πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.
Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα μηνών.
Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας», γιατί σε κάθε μέρα από αυτές, αντιστοιχεί ένας πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας.
Η πρόγνωση του καιρού εντοπιζόταν στον Αύγουστο επειδή αυτός ο μήνας θεωρούνταν η αρχή του Χειμώνα. Βάσει των παρατηρήσεων που πραγματοποιούσαν, αποφαίνονταν στο ότι καιρό θα κάνει την πρώτη μέρα της παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει τον πρώτο μήνα του χρόνου.
Μερικοί μετρούν τα μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου, αντί από την 3η μέχρι την 15η. Οι ημέρες όμως των παρατηρήσεων /προγνώσεων είναι πάντοτε 12 και αντιστοιχούν η κάθε μια προς ένα μήνα του χρόνου που ακολουθεί, αρχίζοντας από τον Αύγουστο. Δηλαδή η 1η ημέρα των παρατηρήσεων (1 ή 3 Αυγούστου) αντιστοιχεί προς τον Αύγουστο, η 2η (2 ή 4 Αυγούστου) προς τον Σεπτέμβριο κ.ο.κ..
Εάν τώρα μια από τις ημέρες αυτές είναι συννεφιασμένη (λ.χ. η 4η Αυγούστου), τότε ο αντίστοιχος μήνας του χρόνου (Σεπτέμβριος ή Νοέμβριος, ανάλογα με το εάν αρχίζει κάποιος να μετρά τα μηναλλάγια από την 1η ή την 3η Αυγούστου), θα είναι βροχερός. Εάν κάποια άλλη μέρα φυσά άνεμος, ο αντίστοιχος μήνας του επόμενου χρόνου θα έχει παγωνιές. Εάν άλλη μέρα είναι ιδιαίτερα θερμή, ανάλογος θα είναι και ο μήνας που αντιστοιχεί σ’ αυτήν.
Αν όμως υπάρχουν σύννεφα μόνο το πρωί, θα είναι βροχερό το πρώτο 15νθήμερο του αντίστοιχου μήνα, εάν φυσά άνεμος μόνο το απόγευμα, θα έχει παγωνιές το δεύτερο 15νθήμερο του αντίστοιχου μήνα κλπ.
Μερικοί χωρικοί, με εμπειρικές κληρονομικές γνώσεις, κάνουν προβλέψεις και τα βράδια, με παρατηρήσεις των κινήσεων των αστεριών