Καιρός: Άσχημα νέα για το φετινό καλοκαίρι – Καμία σωτηρία

Καιρός: Το φετινό καλοκαίρι φέρνει ακραίες θερμοκρασίες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το 2024 αναμένεται να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων ετών αναμένεται να ζήσουν φέτος η Ελλάδα και η Ευρώπη. Ύστερα από 10 συνεχόμενους μήνες με μέσες θερμοκρασίες υψηλότερες από το κανονικό, οι ανησυχίες για ένα εξίσου ζεστό καλοκαίρι φαίνεται να επιβεβαιώνονται, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα.

Σύμφωνα με τις δυσοίωνες αναφορές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων, ο υδράργυρος κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο θα σκαρφαλώσει πάνω από τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1993-2016, η οποία ήταν ήδη μια πολύ θερμή περίοδος.

Τα προγνωστικά δεδομένα δείχνουν αύξηση κατά μέσο όρο ενός βαθμού Κελσίου, που χαρακτηρίζεται ως σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας από τους επιστήμονες, ενώ τα ακραία σενάρια προβλέπουν αύξηση ακόμα και κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από την κλιματική τιμή, όμως προς το παρόν συγκεντρώνουν μικρές πιθανότητες επαλήθευσης.

Καιρός: Πάνω από τα κανονικά επίπεδα

Σχολιάζοντας τις τάσεις που διαφαίνονται στην παρούσα φάση, ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και συντονιστής της μονάδας ΜΕΤΕΟ, εξηγεί ότι στην Ελλάδα η μέση θερμοκρασία τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο κυμαίνεται στους 33 βαθμούς Κελσίου.

«Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου αποτελούν μια εκτίμηση της τάσης της θερμοκρασίας για ολόκληρο το τρίμηνο Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος και για το σύνολο της Ευρώπης. Ως εκ τούτου δεν πρόκειται για ακριβείς προγνώσεις αλλά για εκτιμήσεις με πιθανότητες απόκλισης· στο παρελθόν πάντως έχει φανεί ότι επιβεβαιώνονται σε μεγάλο βαθμό» εξηγεί.

«Φέτος είναι ανησυχητικό ότι όλα τα σενάρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Προγνώσεων συντείνουν στο ότι η θερμοκρασία θα κυμανθεί πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Κανένα απολύτως σενάριο δεν δίνει αρνητική απόκλιση της τιμής, και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά. Το αν αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας θα εκφραστεί με επεισόδια καύσωνα ή αν οι τιμές θα είναι σε σταθερή βάση 1-2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε» λέει.

Τον προβληματισμό για τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να εκδηλωθούν το φετινό καλοκαίρι εντείνει η ξηρασία που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα.

«Η ξηρασία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα» αναφέρει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

«Από τον Οκτώβριο του 2023 ως τον Απρίλιο του 2024 στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας – συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και κυρίως στη Νότια Κρήτη – είχαμε 30%-45% λιγότερες βροχές σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας» εξηγεί.

«Εκτός από τις μειωμένες βροχοπτώσεις, στα τέλη Απριλίου είχαμε και πολύ χαμηλή χιονοκάλυψη, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα».

Καιρός: Ρεκόρ ζέστης και ακραία καιρικά φαινόμενα

Και όλα αυτά ενώ το καλοκαίρι του 2023 ήταν ένα καλοκαίρι με ρεκόρ και ακραία καιρικά γεγονότα. Κατά τη διάρκειά του η Ελλάδα έζησε τον μεγαλύτερο σε διάρκεια καύσωνα που έχει καταγραφεί στην ιστορία της, με 15 συνεχόμενες ημέρες ακραίων θερμοκρασιών τον Ιούλιο, τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος από το 2000 μέχρι σήμερα – στον Έβρο, με 938.000 καμένα στρέμματα –, η οποία συνδέεται με την κλιματική κρίση, ενώ βίωσε και τη μεγαλύτερη πλημμύρα που έχει συμβεί ποτέ στη χώρα.

Όλους τους μήνες που ακολούθησαν από τον Ιούλιο του 2023 μέχρι και τον Απρίλιο του 2024, δηλαδή για 10 συνεχόμενους μήνες, η μέση θερμοκρασία στη χώρα μας ήταν σταθερά πάνω από το κανονικό, με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις να σημειώνονται στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ελλάδας, όπου έφτασαν τους +2,5-3 βαθμούς Κελσίου.

Συνολικά, το 2023 είχε, σύμφωνα με το Climatebook, την υψηλότερη μέση ετήσια θερμοκρασία από το 1991 μέχρι σήμερα – φτάνοντας τους 15,2 βαθμούς Κελσίου έναντι 13,4 βαθμών το 1991 –, ήταν μια σχετικά ξηρή χρονιά, με την Κρήτη να δέχεται 30%-40% λιγότερες βροχές από το σύνηθες, και περιλάμβανε 34 καιρικά φαινόμενα με έντονες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Καιρός: Τα… έχασε μέχρι και ο Καλλιάνος – Δείτε τι «χτυπάει» την Ελλάδα

Σε… βαθύ καλοκαίρι θα περάσουμε σε λίγες ώρες καθώς σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο, μια θερμή εισβολή θα εκτινάξει τη θερμοκρασία πάνω από τους 35 βαθμούς.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον κύριο Καλλιάνο, η θερμοκρασία από το Σάββατο θα αρχίσει σταδιακά να ανεβαίνει, ενώ η ζέστη θα αρχίσει να είναι αισθητή από την Κυριακή με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 36 βαθμούς.

Δείτε την ανάρτησή του:

«ΑΜΕΣΩΣ ΜΟΛΙΣ ΜΠΕΙ Ο ΙΟΥΝΙΟΣ ΘΑ “ΜΥΡΙΣΕΙ” ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ενώ η εβδομάδα που διανύουμε θα αποδειχθεί άστατη ως προς τα καιρικά φαινόμενα, με το που θα μπει ο Ιούνιος φαίνεται ότι όλα θα αλλάξουν. Αυτό σημαίνει ότι ενώ μέχρι την Παρασκευή, κατά διαστήματα, θα εκδηλώνονται μεσημεριανές – απογευματινές μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά – ημιορεινά ηπειρωτικά (και τοπικά και σε πεδινές περιοχές), από το Σάββατο 1 Ιουνίου και στη συνέχεια θα ξεκινήσει σιγά σιγά να ανεβαίνει η θερμοκρασία, κάτι το οποίο θα γίνει περισσότερο αισθητό ειδικά από την Κυριακή 2 Ιουνίου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Αν ασφαλώς διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από την Κυριακή 2 Ιουνίου και έπειτα θα μας επισκεφθούν θερμές αέριες μάζες που θα ανεβάσουν τον υδράργυρο αρκετά υψηλότερα σε σχέση με τη μέση τιμή του.

ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΥΣ 35°C Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Το Σάββατο, στα ηπειρωτικά, θα σημειωθούν θερμοκρασίες της τάξεως των 32-34°C και τοπικά 35°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές (Θεσσαλία, Κεντρική & Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος). Την Κυριακή όμως θα σημειωθούν και θερμοκρασίες που θα προσεγγίσουν ή και θα ξεπεράσουν τους 35-36°C με τάση να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου και στη συνέχεια.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΜΑΚΡΙΑ (ΧΡΟΝΙΚΑ) ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ Η ΖΕΣΤΗ

Φαίνεται ότι η θερμή εισβολή που θα αρχίσει από την Κυριακή 2 Ιουνίου θα έχει μια σχετική διάρκεια η οποία όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει. Δεν έχει ξεκαθαρίσει και πόσο θα φτάσουν οι μέγιστες μέσα στην επόμενη εβδομάδα. όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν όσο πλησιάζουμε προς τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τετάρτη 29/5 : 29°C Πέμπτη 30/5 : 28°C Παρασκευή 31/5 : 28°C Σάββατο 1/6 : 30-31°C (με επιφύλαξη) Κυριακή 2/6 : 33-34°C (με επιφύλαξη) Δευτέρα 3/6 : 35-36°C (με μεγάλη επιφύλαξη)

  • Όπως μπορείτε να καταλάβετε, από την προσεχή Κυριακή 2 Ιουνίου θα εισέλθουμε σε καλοκαιρινές θερμοκρασίες και ασφαλώς η πρόβλεψη των θερμοκρασιών για μετά από 4-5 μέρες εμπεριέχουν ρίσκο γι’ αυτό και έχω βάλει την ένδειξη «με επιφύλαξη» ή «με μεγάλη επιφύλαξη».

Καιρός: Εφιαλτική πρόβλεψη για το καλοκαίρι – Δείτε τι θερμοκρασίες έρχονται

Μια νέα πρόβλεψη βόμβα αναφορικά με τον καιρό που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι βγήκε στο φως της δημοσιότητας σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων ετών, με μια ακραία τιμή απόκλισης κοντά στο +2.5 ºC.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF) το καλοκαίρι του 2024 αναμένεται να ζήσουμε δύσκολες καταστάσεις, αν λάβουμε υπόψη την πρόβλεψη της θερμοκρασίας όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα.

Μάλιστα, το κέντρο με τα προγνωστικά δεδομένα που βγάζει μέχρι και σήμερα πέφτει πάντα μέσα και με μεγάλη ακρίβεια.

Το γράφημα που δημοσιεύει το Meteo, παρουσιάζει τις παρελθοντικές προγνώσεις κάθε μήνα Μαΐου από το 2017 μέχρι σήμερα για τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο).

Οι γκρι μπάρες δείχνουν την αβεβαιότητα στις αποκλίσεις των τιμών από την κλιματική τιμή της περιόδου 1993-2016 (ήδη μια πολύ θερμή περίοδος) και οι γκρι κύκλοι δείχνουν τις ακραίες προγνωστικές τιμές όλων των διαθέσιμων σεναρίων.

Τα κόκκινα στίγματα “Χ” δείχνουν τις πραγματικές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν από μετεωρολογικούς σταθμούς μετά το πέρας των προγνωστικών περιόδων και παρατηρούμε ότι το πιο θερμό καλοκαίρι καταγράφηκε το 2022, πολύ κοντά σε μια από τις ακραίες προγνωστικές τιμές τον Μάιο 2022.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως επισημαίνει το Meteo, είναι η πρώτη φορά που κανένα από τα διαθέσιμα προγνωστικά σενάρια τον φετινό Μάιο δεν δείχνει αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας για το σύνολο της Ευρώπης.

Καιρός: Τα έχασαν οι ειδικοί με το φετινό καλοκαίρι – Δεν… υπάρχει αυτό που θα ζήσουμε

Η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε ετοιμότητα επιπέδου 4 σχεδόν στη μισή χώρα.

Ήδη η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από αμέλεια στο νομό Λασιθίου έκανε στάχτη σε λίγες ώρες 2.000 στρέμματα.

Ειδικοί μίλησαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι ακραίες συνθήκες ξηρασίας που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ο άνομβρος χειμώνας φέρνουν υψηλότερες θερμοκρασίες, παρατεταμένους καύσωνες και καταστροφικές πυρκαγιές.

«Είναι πολύ πιο εύκολο δηλαδή να έχουμε δασικές πυρκαγιές, οι οποίες και θα έχουν ένταση και θα μπορούν δυνητικά να καταστούν καταστροφικές. Η αυξημένη συχνότητα με την οποία εκδηλώνονται δασικές πυρκαγιές, σίγουρα είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει», ανέφερε χαρακτηρστικά ο πυρομετερωλόγος Θοδωρής Γιάνναρος.

Ο χειμώνας φέτος στη χώρα μας δεν ήρθε ποτέ κι ήταν ο θερμότερος των τελευταίων ετών, με θύματα της κλιματικής αλλαγής να είναι κυρίως όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μεσογείου γενικότερα, τόσο η θάλασσα όσο κι ο αέρας έχουν φαινόμενα που δεν τα περιμέναμε ποτέ. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι όλη η Μεσόγειος, ιδιαίτερα η ανατολική, κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο ζεστή, κάθε χρόνο γίνεται και πιο ξηρή. Κάθε χρόνο έχουμε ακραία φαινόμενα», εξήγησε ο γ.γ. Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός.

Τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών συνεχώς καταρρίπτονται και οι βροχοπτώσεις ήταν όλο και λιγότερες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

«Ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο θερμότερος που έχουμε καταγράψει ποτέ και στη συνέχεια ο Μάρτιος ήταν ένας ζεστός μήνας με λίγες βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε διαπιστώσει ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει γρήγορα τις τελευταίες δεκαετίες και στη χώρα μας. Γενικά βλέπουμε όλο και συχνότερα να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, όλο και συχνότερα βλέπουμε ρεκόρ στις θερμοκρασίες με εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών με μικρά διαλλείματα κρύου. Αυτό είναι ένδειξη κλιματικής αλλαγής», είπε ο διευθ. Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.

Η Πολιτική Προστασία είναι σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να γίνει νωρίτερα από την πρώτη Μαΐου.