Καιρός: Τέλος οι ανοιξιάτικες θερμοκρασίες καθώς ο καιρός θα παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση.
Πιο συγκεκριμένα όπως λέει στο newsit.gr ο μετεωρολόγος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο καιρός θα αλλάξει σημαντικά την επόμενη εβδομάδα, «10 με 14 Ιανουαρίου θα έχει κρύο. Για παράδειγμα στην Αθήνα οι μέγιστες τιμές θα είναι στους 13 βαθμούς Κελσίου και κάτω» και επισημαίνει ότι:
«Αυτά είναι φυσιολογικά αλλά δεν τα έχουμε δει φέτος, έχουμε ξεχάσει πως είναι. Ο μέσος όρος θα έπρεπε να είναι κανονικά στους 13,5 °C στην Αθήνα και τώρα βρισκόμαστε με 17-19°C και ήλιο μέχρι και τα Φώτα, δηλαδή θα έχουμε ήπιο καιρό», προσθέτει.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο «από το βράδυ των Φώτων ξεκινά η αλλαγή του καιρού. Εκτός από νοτιάδες θα έχουμε και βροχές αρχικά στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο. Επιπλέον θα δούμε και λίγα χιόνια το βράδυ του Σαββάτου (σ.σ. 06.01.2024) σε ορεινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας».
Η Κυριακή, 7 Ιανουαρίου, όπως μας αναφέρει, «θα είναι μια μέρα με βροχή και τοπικές καταιγίδες στο Αιγαίο. Θα πέσει η θερμοκρασία. Θα χιονίσει σε ορεινές περιοχές αλλά και σε χαμηλότερες, π.χ. στα Καλάβρυτα», ενώ θα βρέξει και στην Αθήνα με πρόσκαιρες καταιγίδες τα ξημερώματα της ίδιας μέρας.
Και συμπληρώνει «από Τετάρτη 10 Ιανουαρίου θα πέσει η θερμοκρασία και Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο θα είναι κρύες μέρες. Θα έχουμε δηλαδή κανονικές για την εποχή τιμές του υδραργύρου, ίσως και λίγο πιο χαμηλές».
Καιρός: Τι λένε τα Μερομήνια για το 2024
Οι προβλέψεις των ειδικών για τα Μερομήνια 2023-2024 δημοσιεύτηκαν και όπως όλα δείχνουν «έρχονται» δύσκολοι μήνες με τσουχτερό κρύο που θα μας κάνουν να αναπολήσουμε την καλοκαιρία του Οκτωβρίου.
Οι ειδικοί ήδη έχουν στα χέρια τους τα πρώτα στοιχεία για το πως θα κινηθεί ο καιρός μέχρι και τον Φεβρουάριο.
Ιανουάριος 2024
Το πολικό ψύχος θα χαρακτηρίζει τον Ιανουάριο, τουλάχιστον μέχρι τα Θεοφάνεια. Οι δυσκολίες θα είναι καθημερινές, ενώ δεν αποκλείονται και πλημμυρικά φαινόμενα. Οι θερμοκρασίες θα αυξομειώνονται ενώ στο τρίτο δεκαήμερο θα επανέλθει το ψύχος.
Φεβρουάριος 2024
Άστατος θα είναι ο καιρός τον Φεβρουάριο, με πολλές καταιγίδες αλλά και συνέχεια στις χιονοπτώσεις. Τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν αποκλείεται να συνεχιστούν, ενώ ανάλογες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν και άλλες μεσογειακές χώρες.
Μάρτιος 2024
Ο πρώτος μήνας που θα έχει πιο ήπιο καιρό αναμένεται να είναι ο Μάρτιος. Μετά τα μέσα του μήνα, ωστόσο, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να είναι ξανά έντονα κατά τόπους ενώ στο τέλος του θα υπάρχει ισχυρή κακοκαιρία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.
Απρίλιος 2024
Με δύσκολο καιρό θα αρχίσει ο Απρίλιος, ωστόσο, στην πορεία θα αρχίσει να βελτιώνεται. Οι βροχές και ο αέρας θα εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι τα μέσα του μήνα, όταν και σταδιακά θα αρχίσει περαιτέρω βελτίωση.
Καιρός: Πώς γίνεται η πρόβλεψη στα Μερομήνια
Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.
Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να μαντέψουν ή να «δουν» τα μερομήνια, δηλαδή να αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους.
Τα μερομήνια έχουν πολυάριθμους υποστηρικτές ανάμεσα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και γενικά τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ύπαιθρο.
Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα πρώτες ημέρες του όγδοου φεγγαριού του έτους, δηλαδή του Αυγούστου. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα μηνών.
Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας», γιατί σε κάθε μέρα από αυτές, αντιστοιχεί ένας πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας.
Η πρόγνωση του καιρού εντοπιζόταν στον Αύγουστο επειδή αυτός ο μήνας θεωρούνταν η αρχή του Χειμώνα. Βάσει των παρατηρήσεων που πραγματοποιούσαν, αποφαίνονταν στο ότι καιρό θα κάνει την πρώτη μέρα της παρατήρησης, τον ίδιο καιρό θα κάνει τον πρώτο μήνα του χρόνου.
Μερικοί μετρούν τα μερομήνια από την 1η μέχρι την 12η μέρα του Αυγούστου, αντί από την 3η μέχρι την 15η. Οι ημέρες όμως των παρατηρήσεων /προγνώσεων είναι πάντοτε 12 και αντιστοιχούν η κάθε μια προς ένα μήνα του χρόνου που ακολουθεί, αρχίζοντας από τον Αύγουστο. Δηλαδή η 1η ημέρα των παρατηρήσεων (1 ή 3 Αυγούστου) αντιστοιχεί προς τον Αύγουστο, η 2η (2 ή 4 Αυγούστου) προς τον Σεπτέμβριο κ.ο.κ..
Εάν τώρα μια από τις ημέρες αυτές είναι συννεφιασμένη (λ.χ. η 4η Αυγούστου), τότε ο αντίστοιχος μήνας του χρόνου (Σεπτέμβριος ή Νοέμβριος, ανάλογα με το εάν αρχίζει κάποιος να μετρά τα μηναλλάγια από την 1η ή την 3η Αυγούστου), θα είναι βροχερός. Εάν κάποια άλλη μέρα φυσά άνεμος, ο αντίστοιχος μήνας του επόμενου χρόνου θα έχει παγωνιές. Εάν άλλη μέρα είναι ιδιαίτερα θερμή, ανάλογος θα είναι και ο μήνας που αντιστοιχεί σ’ αυτήν.
Αν όμως υπάρχουν σύννεφα μόνο το πρωί, θα είναι βροχερό το πρώτο 15νθήμερο του αντίστοιχου μήνα, εάν φυσά άνεμος μόνο το απόγευμα, θα έχει παγωνιές το δεύτερο 15νθήμερο του αντίστοιχου μήνα κλπ.
Μερικοί χωρικοί, με εμπειρικές κληρονομικές γνώσεις, κάνουν προβλέψεις και τα βράδια, με παρατηρήσεις των κινήσεων των αστεριών.
Καιρός: Ακραίο αυτό που είχαμε 28 μέρες στην Αθήνα
Η ανακοίνωση του meteo για τον καιρό του Νοεμβρίου και τα ρεκόρ που σημειώθηκαν τρομάζουν τους μετεωρολόγους για τον καιρό του Δεκεμβρίου.
Σε ανάρτησή του meteo δίνει μία περιγραφή όσα ζήσαμε τον Νοέμβριο σε μετεωρολογικό επίπεδο, ο οποίος ίσως δείξει τον δρόμο για τον καιρό που θα κάνει τον Δεκέμβριο.
Στην πρώτη του διαπίστωση, αναφέρεται πως τον φετινό Νοέμβριο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.
Το κύριο χαρακτηριστικό του φετινού Νοεμβρίου ήταν οι πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και εκτός από τη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, ήταν ο πιο θερμός Νοέμβριος από το 2010.
Σε δύο περιοχές της Ελλάδας, τη Θεσσαλία, τα Νησιά του Αιγαίου, και την Κρήτη καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται 2,5 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Εξαιρετικά θερμός ήταν και για τη Στερεά Ελλάδα (+2,1 °C).
Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Νοέμβριο 2023 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.
Αυτό που ξεχωρίζει είναι το πανευρωπαϊκό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας που καταγράφηκε για τον μήνα Νοέμβριο στο Σίσι Λασιθίου της Κρήτης.
Απίστευτο και όμως αληθινό, η θερμοκρασία έφτασε στις 4 Νοεμβρίου 2023 τους 35,1 °C.
Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Νοεμβρίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Για τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου ήταν ο πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια, και για τη Στερεά Ελλάδα ο 2ος πιο θερμός.
Αναφορικά με την Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +2,2 °C, με 27 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Στη Θεσσαλονίκη, 24 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +1,3 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα.
Στην Πάρο, στην Τήνο, και στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (28 ημέρες) και ακολουθούν ο Βόλος και η Σκόπελος με 27 ημέρες.