Καιρός: Ο καιρός στη χώρα μας συνεχίζει να παρουσιάζει αστάθεια, καθώς – σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – το φθινόπωρο επιστρέφει.
Σήμερα Παρασκευή, το καιρικό μοτίβο παραμένει αμετάβλητο, με αρκετές βροχές και καταιγίδες, κυρίως κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν αρχικά στην ξηρά και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα επηρεάσουν και θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.
Αυτή η έντονη αστάθεια θα διατηρηθεί μέχρι και την Κυριακή, με τον καιρό να παρουσιάζει κατά κύριο λόγο φαινόμενα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται μεταξύ 23 και 25 βαθμών Κελσίου.
Ωστόσο, από την Κυριακή αναμένεται η ενίσχυση ενός ισχυρού και τοπικά πολύ ισχυρού βοριά στο Αιγαίο, γεγονός που θα οδηγήσει σε ακόμα πιο φθινοπωρινό σκηνικό και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από την επόμενη εβδομάδα.
Οι μέγιστες θερμοκρασίες τότε θα φτάνουν μόλις τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου, επιβεβαιώνοντας την έλευση καθαρά φθινοπωρινών καιρικών συνθηκών.
Καιρός: Έτσι θα κάνουμε Μάιο – Τι «βλέπουν» Γιαπωνέζοι, Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι
Σε έναν ασυνήθιστα θερμό Μάιο φαίνεται πως οδεύουμε, με βάση τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση του μετεωρολόγου Κώστα Λαγουβάρδου.
Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από την ανάλυση 350 διαφορετικών σεναρίων, τα οποία προέρχονται από κορυφαία διεθνή κέντρα πρόγνωσης, όπως το ECMWF (Ευρώπη), το UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), το Meteo-France (Γαλλία), το JMA (Ιαπωνία), το NCEP (ΗΠΑ), το DWD (Γερμανία) και το CMCC (Ιταλία).
Τα δεδομένα αυτά παρέχονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus Climate Change Service, η οποία υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις συνοδεύονται πάντοτε από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.
Ο βασικός τους στόχος είναι η αποτύπωση της γενικής τάσης των καιρικών συνθηκών σε μηνιαίο ή εποχιακό ορίζοντα, και όχι η ακριβής πρόβλεψη του καιρού για συγκεκριμένες ημέρες.
Αναλυτικά:
Καιρός: Υπέρ… κάψα στην Ευρώπη το καλοκαίρι – Τι έρχεται στην Ελλάδα
Την μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για το φετινό καλοκαίρι έδωσε η σελίδα Weather Analysis Greece.
Σύμφωνα με την ανάλυση η Ευρώπη πάει σε καλοκαίρι… κόλαση, με τον Ιούνιο να δείχνει, σε πρώτη φάση, ως ο μήνας που η Ελλάδα θα βρεθεί και εκείνη στο επίκεντρο υψηλών θερμοκρασιών.
Ωστόσο σημειώνεται πως η πρόβλεψη δεν εμπεριέχει μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας καθώς «βλέπει» ουσιαστικά σε μεγάλο χρονικό ορίζοντα και τα δεδομένα μπορεί να διαφοροποιηθούν, ωστόσο τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα θερμό.
Αναλυτικά η ανάρτηση:
«Μιας και σήμερα ανανέωσαν όλα τα μακροπρόθεσμα ενσέμπλς και μοντέλα για τον Απρίλη, δίνω τη μετάφρασή τους βάσει της κυκλοφορίας που δίνουν για το καλοκαίρι 2025.
Φυσικά και πάλι πρέπει να σημειώσω ότι α) μιλάμε για 2 μήνες μετά πρόβλεψη οπότε η αξιοπιστία δεν είναι και ό,τι φοβερότερο και β) η μετάφρασή μου είναι ακριβώς το τι δίνουν τα μοντέλα βάσει κυκλοφορίας που δίνουν (και όχι θερμοκρασιών που δίνουν, και το λέω αυτό μιας και στην προηγούμενη ανανέωση για Μάρτιο υπήρχαν αμφιλεγόμενα στοιχεία μεταξύ τους (άλλες αποκλίσεις θερμοκρασιών θα έδινε η κυκλοφορία που έδιναν και άλλες αποκλίσεις θερμοκρασιών έδιναν τα ίδια τα μοντέλα), ενώ τώρα λιγόστεψαν αυτά αν και δεν μηδενίστηκαν) και όχι βάσει και άλλων δεικτών ατμοσφαιρικών ταλαντώσεων ή και άλλων πραγμάτων που επηρεάζουν την κυκλοφορία. Δεν δίνω δηλαδή μια προσωπική εμπειρική γνώμη βάσει και μακροπρόθεσμων μοντέλων αλλά και ατμοσφαιρικών ταλαντώσεων, αλλά είμαι απλώς 100% ταχυδρόμος των μοντέλων.
Έτσι λοιπόν η ανανέωση του μούλτι-ενσέμπλ από όλα τα μακροπρόθεσμα μοντέλα για Απρίλη, δίνει για καλοκαίρι 2025:
Ιούνιος:
Υπερκάψα (πολλή ζέστη) αρχικά σε Ισπανία και Γαλλία (αν και συνήθως έτσι ξεκινάμε και μετά καταλήγουμε και σε έναν μεγάλο καύσωνα σε Ελλάδα, κάτι που παίζει να συμβεί και εδώ), αλλά και Ευρώπη γενικά. Από καταιγίδες/βροχές κανονικά πράγματα σε Ελλάδα (ίσως λιγότερες σε αυτές που επηρεάζονται από το μελτέμι αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αυτό και πρέπει να τα δω ανά εβδομάδα και βαριέμαι), και Ιούνιο με πρώιμα μελτέμια μάλιστα, αφού δίνουν ένα ενεργότατο Περσικό χαμηλό. Ένας μεγάλος καύσωνας μετά τα μέσα Ιούνη θα παραμονεύει βάσει κυκλοφορίας που δίνουν.
Ιούλιος:
Μελτεμάτος Ιούλιος, με θερμό Μελτέμι όμως, δηλαδή κάψα σε Τουρκία, Ισραήλ, Κύπρο και όχι το κλασικό Μελτέμι του 17 °C στα 850 π.χ. αλλά του +20 °C – ήπιες ζέστες δηλαδή, αλλά ζέστες. Ξηρότατος όπως είναι λογικό Ιούλιος σε νότια Ελλάδα (περιοχές που επηρεάζονται από το Μελτέμι), κανονικός υετικά στην υπόλοιπη. Κάψα σε όλη την Ευρώπη, κυρίως Σκανδιναβία και Ευρωπαϊκή Ρωσία και όχι μόνο, αλλά και ξηρός Ιούλιος για Ευρώπη γενικά. Μεγάλος ή έστω μέτριος καύσωνας δεν φαίνεται βάσει κυκλοφορίας – ένας απλώς ζεστός Ιούλιος με κάποιες καταιγίδες στα βόρεια, κινούμενος πάνω στα κλιματικά τους, και ξηρός αλλά «μελτεμάτος» στα νότια.
Αύγουστος:
Θα «καεί» όλη σχεδόν η Ευρώπη βάσει κυκλοφορίας που δίνουν. Θερμοκρασιακά θα καεί εννοώ, αφού δίνουν τρομερές ζέστες διάρκειας στην Ευρώπη (όχι στη δυτική). Στην Ελλάδα δίνουν ζέστες διάρκειας μεν, αλλά δεν είναι κυκλοφορία με κάποιον δυνατό ή έστω και μικρότερο καύσωνα. Αντίθετα, είναι κυκλοφορία καταιγίδων σε ΒΔ και βόρεια Ελλάδα αλλά πιθανότατα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, μιας και παρότι δίνουν ισχυρά μελτέμια για τον Ιούλιο, για τον Αύγουστο τα παύουν σε μεγάλο βαθμό. Ο Θεός να λυπηθεί την ανατολική Ευρώπη (Μολδαβία ως Φινλανδία και Ευρωπαϊκή Ρωσία) αφού φαίνονται τρομεροί καύσωνες εκεί για τα στάνταρντς τους.
Ξαναλέω: αυτό είναι απλώς η ανανέωση του Απριλίου. Η αξιοπιστία όχι και ό,τι καλύτερο, αν και δεν είναι καθόλου για τα σκουπίδια πλέον τέτοιες προβλέψεις από μούλτιενσέμπλς πολλών μακροπρόθεσμων μοντέλων μαζί και έχει αυξηθεί η ικανότητά τους (π.χ. πέρυσι προέβλεψαν από Μάρτιο το χάος ζέστη που θα είχαμε σε Μεσόγειο), αλλά φυσικά παραμένει μεγάλος ο κίνδυνος να αποτύχουν.
Δίνω και έναν ενδεικτικό χάρτη αποκλίσεων θερμοκρασιών (τα χρώματα του χάρτη) από τα κανονικά του νέου κλίματος (γιατί άμα μιλάμε σε σχέση με του παλιού, 1961–1990 π.χ., τότε παντού βγαίνουν αρκετά θερμά τα καλοκαίρια πάντα!) καθώς και υετού (τα ορθογώνια με τα χρώματα), βάσει κυκλοφορίας που δίνουν».
Καιρός: Τι δείχνουν τα Μερομήνια
Με ανάρτησή του ο προγνώστης, Θεοφάνης Χατζηγρίβας, γνωστοποίησε το δεύτερο μέρος των Μερομηνίων 2025, το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με την πρόγνωση, οι καύσωνες φέτος δεν θα κάνουν την εμφάνισή τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «θα υπάρξει ένας, έως κανένας». Παράλληλα, σημειώνει πως θα πάμε σε «ένα όμορφο καλοκαίρι» χωρίς ακρότητες, αφήνοντας πίσω τα προηγούμενα που έμειναν στην Ιστορία με τις ακραίες θερμοκρασίες.
Δείτε στο video την πρόγνωση: