Καφές: Νέες τιμές – Πόσο θα τον πληρώνουμε σε καφετέριες και πόσο take away

Καφές: Μόνιμος ο μειωμένος ΦΠΑ σε ταξί και παράδοση καφέ – Επιβάλλεται έκτακτη συνεισφορά 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Όλες οι τιμές στο xristika.gr.

Tην επιβολή προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης 33% στις εταιρίες διύλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023, όπως και τη μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ταξί και στην παράδοση καφέ (take away & delivery) ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Αναλυτικότερα:

Α. Επιβολή Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης

Σε συνέχεια της επιβολής έκτακτης προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης στις εταιρίες διύλισης για το έτος 2022, θεσπίζεται έκτακτη Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης (Π.Σ.Α.) στις εταιρίες διύλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023.

Η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης θα υπολογιστεί με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του φορολογικού έτους 2023, όπως αυτά ορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2022/1854, δηλαδή 33% επί των φορολογητέων κερδών του έτους 2023, που υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των αποτελεσμάτων των ετών 2018 έως 2021.

Σημειώνεται ότι η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης, που υπολογίζεται με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του 2023, θα βεβαιωθεί εντός του 2024 και θα αποτυπωθεί στις δηλώσεις των εταιριών του φορολογικού έτους 2024.

Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους κατά τον μήνα Δεκέμβριο, που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από την νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2025, καθώς και για την ενίσχυση των πιστώσεων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Β. Μονιμοποίηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2024 μονιμοποιήθηκαν οι μειώσεις του συντελεστή ΦΠΑ σε μια σειρά αγαθών που εφαρμόστηκαν την περίοδο της πανδημίας όπως στις μεταφορές, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τους κινηματογράφους και σε μια σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία με ετήσιο κόστος 305 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον επεκτάθηκε ο μειωμένος συντελεστής σε καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι που προσφέρονται στην εστίαση και στα ταξί έως τις 30/06/2024 με εκτιμώμενο κόστος για το εξάμηνο 77 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο μειωμένος συντελεστής στα μη αλκοολούχα ποτά μονιμοποιήθηκε στο 13% για τις περιπτώσεις που αποτελούν παραδόσεις αγαθών (take away και delivery), ενώ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα επανήλθε στο 24%.

Από 1/7/2024 μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής στα ταξί (από το 24% στο 13%) με εκτιμώμενο ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 45 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον παραμένει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (13%) σε καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι που αποτελούν παραδόσεις αγαθών (take away και delivery), με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 65 εκατ. το χρόνο, και επανέρχεται στο 24% μόνο στα σερβιριζόμενα, κατά αναλογία με τα υπόλοιπα μη αλκοολούχα ποτά, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 43 εκατ. το χρόνο.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Καθώς η εικόνα επί των λογιστικών κερδών των εταιριών διύλισης και για το έτος 2023 έχει αποκρυσταλλωθεί, είναι εμφανές ότι αυτά εάν και μερικώς μειωμένα σε σχέση με το έτος 2022 παραμένουν σε αισθητώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν την κρίση, σηματοδοτώντας την ύπαρξη πλεοναζόντων κερδών.

Συνεπώς η έκτακτη εισφορά που επεβλήθη το 2022, επιβάλλεται και το 2023, όπως επιτρέπει ο Κανονισμός 2022/1854 της ΕΕ που εκδόθηκε με αφορμή την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της.

Τα έσοδα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν ανάγκες των συνταξιούχων αλλά και την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων.

Επιπλέον, μονιμοποιείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα ταξί και στην παράδοση του καφέ με τη μορφή take away και delivery.

Η Κυβέρνηση πράττει τα μέγιστα ώστε να ενισχύσει, σε δύσκολες συνθήκες, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους δημοσιονομικούς στόχους, σε μια περίοδο που οι οικονομίες πολλών άλλων χωρών της ΕΕ δοκιμάζονται».

Καφές: Άσχημα νέα – Ο κίνδυνος που δεν έχει αντιληφθεί κανείς

Η κλιματική αλλαγή περιορίζει την παραγωγή και αυξάνει την τιμή του. Μελέτες προβλέπουν ότι μέχρι το 2050 οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα έχουν συρρικνωθεί κατά το ήμισυ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Για πολλούς ανθρώπους είναι αδιανόητο να ξεκινήσουν τη μέρα τους χωρίς καφέ. Στο μέλλον, ωστόσο, το αγαπημένο μας ρόφημα δεν αποκλείεται να κοστίζει ακριβότερα.

Ο λόγος είναι ότι τα καφεόδεντρα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις εναλλαγές θερμοκρασίας. Δεν τους αρέσει δηλαδή ούτε η πολλή ζέστη, ούτε το υπερβολικά ξηρό κλίμα, ούτε η υψηλή υγρασία.

Οι ιδανικές συνθήκες για τα δέντρα του καφέ εντοπίζονται κοντά στον Iσημερινό, τη λεγόμενη «ζώνη του καφέ». Και εκεί ωστόσο οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο αισθητές.

Ο Φρίντελ Χιτς-Άνταμς από το οικονομικό ινστιτούτο Südwind εξηγεί: «Σε πολλές τροπικές χώρες παρατηρείται τα τελευταία χρόνια αστάθεια στις μετεωρολογικές συνθήκες.

Παλαιότερα υπήρχε μια περίοδος βροχών, μια περίοδος με λιγότερες βροχές, υπήρχαν σχετικά σταθερές θερμοκρασίες.

Ο καφές καλλιεργείται κυρίως σε μεγαλύτερο υψόμετρο, ακριβώς επειδή οι θερμοκρασίες εκεί είναι σχετικά σταθερές».

Καφές: Οι μεγάλες εταιρείες εστιάζουν στον ανταγωνισμό

Παραγωγή καφέ στην Κένυα
Παραγωγή καφέ στην ΚένυαΕικόνα: Ute Grabowsky/photothek/picture alliance

Τις τελευταίες δεκαετίες οι χειρότερες κλιματικές συνθήκες μειώνουν σταδιακά την παραγωγή καφέ, όπως δείχνει μελέτη του αυστραλιανού ερευνητικού οργανισμού Commonwealth Scientific & Industrial Research (CSIRO).

Εκτός αυτού υπάρχουν μελέτες που προβλέπουν ότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα συρρικνωθούν κατά το ήμισυ μέχρι το 2050. Αυτό θα επηρεάσει πολλούς καλλιεργητές καφέ, ιδίως στη Βραζιλία και το Βιετνάμ, τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ παγκοσμίως.

Στις χώρες παραγωγής καφέ οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι λίγο πολύ γνωστές, δηλώνει ο Φρίντελ Χιτς-Άνταμς.

Εδώ και 15 χρόνια υπάρχουν πολλά πιλοτικά πρότζεκτ, τα οποία ωστόσο συχνά δεν εφαρμόζονται σε μεγάλη κλίμακα επειδή οι καλλιεργητές καφέ είναι πολύ φτωχοί για να χρηματοδοτήσουν νέα μέτρα. Θα πρέπει, επομένως, να δημιουργηθούν διαφορετικές δομές στην αγορά: με μακροπρόθεσμες συμβάσεις, θέσπιση μέτρων στήριξης και εγγυημένες τιμές αγοράς, προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους καλλιεργητές καφέ να προσαρμόσουν την παραγωγή τους στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής».

Σύμφωνα με τον γερμανό ειδικό από το οικονομικό ινστιτούτο Südwind με έδρα τη Βόννη: «Το καθοριστικό ερώτημα δεν είναι τόσο τι πρέπει να γίνει, αλλά τι συμβαίνει στον ανταγωνισμό.

Αν ένας ανταγωνιστής καταφέρνει να βάζει τον καφέ στο ράφι με 3,99 ευρώ αντί για 4,19 ευρώ, τότε αφαιρεί μερίδια αγοράς από τους άλλους, οι οποίοι εστιάζουν αναγκαστικά στις πωλήσεις τους, και όχι στην προσαρμογή στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής».