Καφές: Η κλιματική αλλαγή περιορίζει την παραγωγή και αυξάνει την τιμή του. Μελέτες προβλέπουν ότι μέχρι το 2050 οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα έχουν συρρικνωθεί κατά το ήμισυ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Για πολλούς ανθρώπους είναι αδιανόητο να ξεκινήσουν τη μέρα τους χωρίς καφέ. Στο μέλλον, ωστόσο, το αγαπημένο μας ρόφημα δεν αποκλείεται να κοστίζει ακριβότερα.
Ο λόγος είναι ότι τα καφεόδεντρα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις εναλλαγές θερμοκρασίας. Δεν τους αρέσει δηλαδή ούτε η πολλή ζέστη, ούτε το υπερβολικά ξηρό κλίμα, ούτε η υψηλή υγρασία.
Οι ιδανικές συνθήκες για τα δέντρα του καφέ εντοπίζονται κοντά στον Iσημερινό, τη λεγόμενη «ζώνη του καφέ». Και εκεί ωστόσο οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο αισθητές.
Ο Φρίντελ Χιτς-Άνταμς από το οικονομικό ινστιτούτο Südwind εξηγεί: «Σε πολλές τροπικές χώρες παρατηρείται τα τελευταία χρόνια αστάθεια στις μετεωρολογικές συνθήκες.
Παλαιότερα υπήρχε μια περίοδος βροχών, μια περίοδος με λιγότερες βροχές, υπήρχαν σχετικά σταθερές θερμοκρασίες.
Ο καφές καλλιεργείται κυρίως σε μεγαλύτερο υψόμετρο, ακριβώς επειδή οι θερμοκρασίες εκεί είναι σχετικά σταθερές».
Καφές: Οι μεγάλες εταιρείες εστιάζουν στον ανταγωνισμό
Τις τελευταίες δεκαετίες οι χειρότερες κλιματικές συνθήκες μειώνουν σταδιακά την παραγωγή καφέ, όπως δείχνει μελέτη του αυστραλιανού ερευνητικού οργανισμού Commonwealth Scientific & Industrial Research (CSIRO).
Εκτός αυτού υπάρχουν μελέτες που προβλέπουν ότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα συρρικνωθούν κατά το ήμισυ μέχρι το 2050. Αυτό θα επηρεάσει πολλούς καλλιεργητές καφέ, ιδίως στη Βραζιλία και το Βιετνάμ, τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ παγκοσμίως.
Στις χώρες παραγωγής καφέ οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι λίγο πολύ γνωστές, δηλώνει ο Φρίντελ Χιτς-Άνταμς.
Εδώ και 15 χρόνια υπάρχουν πολλά πιλοτικά πρότζεκτ, τα οποία ωστόσο συχνά δεν εφαρμόζονται σε μεγάλη κλίμακα επειδή οι καλλιεργητές καφέ είναι πολύ φτωχοί για να χρηματοδοτήσουν νέα μέτρα. Θα πρέπει, επομένως, να δημιουργηθούν διαφορετικές δομές στην αγορά: με μακροπρόθεσμες συμβάσεις, θέσπιση μέτρων στήριξης και εγγυημένες τιμές αγοράς, προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους καλλιεργητές καφέ να προσαρμόσουν την παραγωγή τους στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής».
Σύμφωνα με τον γερμανό ειδικό από το οικονομικό ινστιτούτο Südwind με έδρα τη Βόννη: «Το καθοριστικό ερώτημα δεν είναι τόσο τι πρέπει να γίνει, αλλά τι συμβαίνει στον ανταγωνισμό.
Αν ένας ανταγωνιστής καταφέρνει να βάζει τον καφέ στο ράφι με 3,99 ευρώ αντί για 4,19 ευρώ, τότε αφαιρεί μερίδια αγοράς από τους άλλους, οι οποίοι εστιάζουν αναγκαστικά στις πωλήσεις τους, και όχι στην προσαρμογή στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής».
Καφές: Μας τον κόβουν και αυτόν – Δείτε πού θα φτάσει η τιμή του
Καφές: Πού οφείλεται η εκτίναξη της τιμής για την ποικιλία robusta. Η ακρίβεια ωθεί τους καταναλωτές σε αυτή την ποικιλία έναντι της πιο ακριβής arabica. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
H τιμή της ποικιλίας robusta «σκαρφάλωσε» στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2008, καθιστώντας το ρόφημα ιδιαίτερα… αλμυρό για τους λάτρεις του καφέ.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Λονδίνο εκτινάχθηκαν έως και τα 2.790 δολάρια ανά τόνο, στην υψηλότερη τιμή από την έναρξη των συμβολαίων 15 χρόνια πριν.
Το Κέντρο Κλιματικών Προβλέψεων των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την επιστροφή του φαινομένου «Ελ Νίνιο» και οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι η έντασή του θα είναι από μέτρια έως και ενδεχομένως ισχυρή.
Το καιρικό αυτό φαινόμενο φέρνει συνήθως θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες στις κύριες περιοχές καλλιέργειας της ποικιλίας, όπως το Βιετνάμ και η Ινδονησία.
Οι τιμές έχουν σημειώσει αύξηση τουλάχιστον 50% από την έναρξη της χρονιάς καθώς οι προμήθειες των κόκκων —που χρησιμοποιούνται σε στιγμιαίο καφέ και εσπρέσο— δεν ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη ζήτηση.
Το αυξημένο κόστος ζωής ωθεί τους καταναλωτές σε αυτή την ποικιλία έναντι της πιο ακριβής arabica.
Σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς οι παρασκευαστές χαρμανιών καφέ αυξάνουν την ποσότητα της ποικιλίας robusta που χρησιμοποιούν, οι καλλιεργητές προσπαθούν να αυξήσουν τους ρυθμούς παραγωγής.
Ωστόσο, εμπόδιο καθίσταται τόσο το υψηλότερο κόστος λιπασμάτων όσο και η ξηρασία. Όλα αυτά καθιστούν ελλειμματική την παγκόσμια αγορά καφέ για τρίτη συνεχόμενη σεζόν το 2023-24.
Το Βιετνάμ, ο μεγαλύτερος παραγωγός της ποικιλίας robusta στον κόσμο, συγκέντρωσε πιθανώς τη μικρότερη σοδειά του εδώ και τέσσερα χρόνια.
Η καλλιέργεια στη Βραζιλία, τη Νο. 2 χώρα-παραγωγό της ποικιλίας, αναμένεται να μειωθεί κατά 5%, ενώ η παραγωγή της Ινδονησίας προβλέπεται να μειωθεί κατά 20% λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Καφές: Αν τον πίνετε έτσι σταματήστε αμέσως – Αυξάνονται οι πιθανότητες καρκίνου
Κακά νέα για τους λάτρεις του καφέ καθώς μια νέα έρευνα δείχνει πως οι πιθανότητες για καρκίνο αυξάνονται!
Για πολλούς από εμάς, η μέρα δεν ξεκινά επίσημα μέχρι να κατέβουν στο στομάχι οι πρώτες γουλιές καφέ.
Δυστυχώς, αν και για πολλούς ο πρωινός καφές είναι μια τελετουργία, αν πίνετε τον καφέ σας με έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα μπορούσατε να αυξήσετε σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, λένε ερευνητές.
Αν σας αρέσει να ξεκινάτε το πρωί σας με ένα καυτό φλιτζάνι καφέ, ενδέχεται να αυξήσετε άθελά σας τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.
Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Cancer ανέλυσε μια ομάδα 50.045 ενηλίκων μεταξύ 45 και 75 ετών για 10 χρόνια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν 700ml τσάι την ημέρα σε θερμοκρασία 60°C και πάνω είχαν 90% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τα ποτά τους σε θερμοκρασίες που λογίζονται “χλιαρό” και κάτω.
Αν και η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα όσους πίνουν τσάι, ήταν η θερμοκρασία του ροφήματος που φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο, οπότε τα αποτελέσματα είναι πιθανώς παρόμοια και για όσους πίνουν καφέ.
Εάν θέλετε να απολαύσετε τον καφέ ή το τσάι σας χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας, η αναμονή λίγων λεπτών μέχρι να κρυώσει μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά στον κίνδυνο καρκίνου που προκύπτει.
«Η κατανάλωση πολύ ζεστού τσαγιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και συνεπώς είναι σκόπιμο να περιμένετε μέχρι να κρυώσει λίγο πριν το πιείτε», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Farhad Islami, επιστημονικός διευθυντής για την έρευνα καρκίνου στο American Cancer Society.
Δεν σας αρέσει να περιμένετε να κρυώσει ο καφές ή το τσάι σας από μόνο του;
Η προσθήκη κρύου γάλακτος, ή το πολύ σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να μειώσει επαρκώς τη θερμοκρασία του ποτού σας σε σημείο που δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για το πεπτικό σας σύστημα.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, η κατανάλωση μόνο ενός ή δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέθηκε με τη μείωση κατά 26 % του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Καφές: Ποιος είναι πιο επικίνδυνος; Αυτόν πρέπει να αποφεύγετε
Πόσα φλιτζάνια καφέ εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία της καρδιάς; Πώς ο καφές αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης; Οι επιστήμονες απαντούν και οι λάτρεις του καφέ δυσανασχετούν. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Σε μια καινοτόμο για τα παγκόσμια δεδομένα γονιδιακή μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας βρήκαν ότι η μακροχρόνια και αυξημένη κατανάλωση καφέ –δηλαδή περισσότερες από έξι κούπες την ημέρα- μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των λιπιδίων στο αίμα και ως εκ τούτου να εντείνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Το πιο σημαντικό, μάλιστα, είναι ότι ο συσχετισμός αυτός είναι θετικός και εξαρτάται από τη δοσολογία, που σημαίνει ότι όσο περισσότερο καφέ πίνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Clinical Nutrition.
Οι επιστήμονες συζητούν εκτενώς τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καφέ και έχουν καλύψει αρκετό έδαφος με τα μέχρι τώρα στοιχεία, είναι σημαντικό όμως να κατανοήσουμε απόλυτα τον τρόπο που ένα από τα ροφήματα που καταναλώνονται περισσότερο σε όλο τον κόσμο μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.
Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, λοιπόν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 362.571 συμμετέχοντες στη βρετανική βιοτράπεζα, ηλικίας 37-73 ετών, και πραγματοποίησαν λεπτομερή ανάλυση.
«Στη μελέτη αυτή, εξετάσαμε τους γονιδιακούς και φαινοτυπικούς συσχετισμούς ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και τα προφίλ λιπιδίων πλάσματος –την χοληστερόλη και τα λιπαρά στο αίμα– διαπιστώνοντας αιτιώδη στοιχεία που δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ συμβάλλει σε ανεπιθύμητο λιπιδικό προφίλ που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την καρδιά», αναφέρει η ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και καθηγήτρια Elina Hyppönen και συμπληρώνει:
«Τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και καθώς οι κόκκοι του καφέ περιέχουν μια πολύ ισχυρή ένωση που μπορεί να αυξήσει την χοληστερόλη, την καφεστόλη, ήταν σημαντικό να τα εξετάσουμε συνδυαστικά».
Η καφεστόλη περιέχεται κυρίως στις ποικιλίες καφέ, όπως ο γαλλικός και ο ελληνικός, αλλά και στον εσπρέσο. Αντιθέτως, υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου καφεστόλη στον φιλτραρισμένο και τον στιγμιαίο καφέ, επομένως όσον αφορά στην επίδραση στα λιπίδια, αυτή η κατηγορία καφέ θεωρείται καλύτερη.
«Οι επιπτώσεις της μελέτης αυτής πιθανότατα εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα. Κατά τη γνώμη μου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν υψηλή χοληστερόλη ή ανησυχούν για καρδιακές παθήσεις να επιλέγουν προσεκτικά το είδος καφέ που καταναλώνουν», καταλήγει η ειδικός.