Ισχυρός σεισμός τώρα στην Αθήνα

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο της Νάξου στις 11.54 το πρωί της Κυριακής 2 Ιουνίου. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή μέχρι την Αθήνα.

Η σεισμική δόνηση σήμειώθηκε 13 χλμ βορειοδυτικά της Δονούσας, το εστιακό βάθος υπολογίζεται σύμφωνα με την αυτόματη λύση στα 10 χλμ.

Σεισμός τώρα: Πώς να ενεργοποιήσετε στο κινητό σας το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης της Google

Σεισμός τώρα: Και όμως υπάρχει σύστημα προειδοποίησης σεισμού στο κινητό μας!

Διαθέσιμο για όλες τις συσκευές android είναι το σύστημα ειδοποίησης σεισμών από την Google.

Το νέο σύστημα το οποίο έχει σκοπό να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε περιοχές με σεισμική δραστηριότητα ανιχνεύει τους σεισμούς πριν την εκδήλωση της δόνησης.

Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν από την Google και μπορεί να ενεργοποιηθεί με τους εξής τρόπους από το κινητό σας:

Mεταβείτε στις Ρυθμίσεις και ενεργοποιήστε τις Υπηρεσίες τοποθεσίας για τη συσκευή (απαιτείται χρήση ίντερνετ).

Αυτή η λειτουργία θα επιτρέψει στην Google να ανιχνεύει την τοποθεσία της συσκευής σας και με βάση αυτήν, θα ειδοποιεί χρήστες σε περίπτωση πιθανού σεισμού στην περιοχή τους

Στη συνέχεια, ενεργοποιήστε το Σύστημα ειδοποίησης σεισμών στο τηλέφωνο

Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στις ρυθμίσεις της συσκευής σας. Κάντε κλικ στην επιλογή ασφάλεια και έκτακτη ανάγκη, και στη συνέχεια επιλέξτε ειδοποιήσεις για σεισμούς και ενεργοποιήστε το διακόπτη.

Το σύστημα παρέχει δύο τύπους ειδοποιήσεων, ειδοποιήσεις Be aware και ειδοποιήσεις Take Action.

Οι ειδοποιήσεις Be Aware είναι σχεδιασμένες για μικρούς σεισμούς και παρέχουν περισσότερες πληροφορίες όταν πατηθεί η ειδοποίηση. Το μήνυμα απόστέλλεται μόνο σε χρήστες που αντιμετωπίζουν δονήσεις MMI 3 & 4 κατά τη διάρκεια σεισμού μεγέθους 4,5 Ρίχτερ ή μεγαλύτερου.

Οι ειδοποιήσεις Take Action είναι σχεδιασμένες να τραβήξουν

Σχεδιασμένο για να τραβήξει την προσοχή σας προτού νιώσετε μέτριο έως δυνατό κούνημα, ώστε να μπορείτε να αναλάβετε δράση για να προστατευθείτε.

Αποστέλλεται μόνο σε χρήστες που θα βιώσουν δόνηση MMI 5+ κατά τη διάρκεια σεισμού μεγέθους 4,5 Ρίχτερ ή μεγαλύτερου.

Σεισμός τώρα: Εφιάλτης δίχως τέλος – Έρχονται πάνω από 6 Ρίχτερ;

Το άγνωστο ρήγμα της Νότιας Εύβοιας έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους σεισμολόγους, που δεν αποκλείουν σφοδρό χτύπημα του Εγκέλαδου στη χώρα μας.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής , κος Κωνσταντίνος Παπαζάχος, μίλησε στα Παραπολιτικά για τον σεισμό στην Εύβοια ενώ εμφανίστηκε ανησυχητικός για την σεισμική ακολουθία στη χώρα μας, καθώς όπως είπε ένας σεισμός 6 Ρίχτερ μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε μέρος.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Κ.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων σχετικά με την σεισμική ακολουθία είναι παρόμοιες για να μην πω ταυτόσημες. Όλοι μιλάμε για μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, όλοι μιλάμε για μια περιοχή για την οποία τα ιστορικά στοιχεία είναι πρακτικώς ανύπαρκτα. Χαμηλής σεισμικότητας για τον ελλαδικό χώρο σημαίνει ότι τα ρήγματα στην περιοχή μπορεί να δώσουν τον τυπικά χαμηλότερο μέγιστο σεισμό που θεωρούμε για τον ελληνικό χώρο και αυτός είναι ένας σεισμός της τάξης του 6. Για την Ελλάδα το 6 είναι πάρα πολύ λίγο, η Ελλάδα συγκεντρώνει το 60% της ευρωπαϊκής σεισμικότητας. Δεν είναι Κεφαλλονιά έχουμε 7,5, δεν είναι  Σάμος που έχουμε 7. Στην Ελλάδα ένας σεισμός 6 ρίχτερ μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε.

Ερωτηθείς αν τα παλιά σπίτια που δεν έχουν κατασκευαστεί με αντισεισμική τεχνολογία θα αντέξουν ένα σεισμό της τάξεως του 6

Κ.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Δεν παίζει μόνο το μέγεθος του σεισμού αλλά και η απόσταση. Πολλοί μικρότεροι σεισμοί δηλαδή της τάξεως του 5,2-5,5 σε μικρές αποστάσεις δηλαδή όταν είσαι δίπλα στο επίκεντρο έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Γενικά επειδή τα 6αρια είναι οι τυπικοί σεισμοί του ελλαδικού χώρου κάνουν βλάβες στην κοντινή περιοχή κυρίως στα παλιά κτήρια.

Ερωτηθείς αν θα συμβούλευε τους κατοίκους της Ευβοίας να παραμείνουν στα αυτοκίνητα τους

Κ.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Δεν θα συμβούλευα κανέναν να μένει στο αυτοκίνητό του εφόσον το σπίτι του είναι εντάξει.