Ήρθε το πρώτο σοκ – Τέλος οι επιδοτήσεις στα νοικοκυριά, ακολουθούν «ψαλίδι» στα επιδόματα

Οικονομία: Στοπ στα μέτρα ενεργειακής στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις εντός του 2023 καθώς και «κόφτη» στις δαπάνες που θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2024, ζητά η Κομισιόν από την Ελλάδα, στην 2η Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας.

Η αξιολόγηση της χώρας μας έχει θετικό πρόσημο καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει περαιτέρω αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ καταγράφει πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι ιδιαίτερα επικριτική για την αποτελεσματικότητα των νέων ρυθμίσεων χρεών στην εφορία, ενώ τονίζει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε τομές-αλλαγές στην Υγεία, στη φορολογία και στην ενέργεια.

Η Κομισιόν έχει προτείνει ένα νέο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2024, χρονιά κατά την οποία θα πάψει να υφίσταται η ρήτρα διαφυγής, σύμφωνα με το sofokleousin.gr.

Το νέο πλαίσιο που αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο την Ελλάδα, επιτάσσει τον περιορισμό των δαπανών και το «μάζεμα» των δημοσιονομικών.

Ως εκ τούτου στην 2η έκθεση Μεταμνημονιακής Εποπτείας, η Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα τη διασφάλιση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, ιδίως περιορίζοντας τις πρωτογενείς δαπάνες το 2024 σε όχι περισσότερο από 2,6%.

Επίσης τονίζει στην έκθεσή της, ότι έως το τέλος του 2023 θα πρέπει να έχουν καταργηθεί τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια.

Στις συστάσεις της αναφορικά με τα εν λόγω μέτρα, υπάρχουν δύο παράμετροι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η πρώτη σχετίζεται με το ότι η Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα εξοικονομήσει από την κατάργηση των μέτρων στήριξης, για τη μείωση του ελλείμματος.

Η δεύτερη ότι προτείνει, στο ενδεχόμενο ραγδαίας αύξησης των τιμών ενέργειας τους επόμενους μήνες, να ληφθούν στοχευμένα μέτρα στήριξης και όχι οριζόντια, τα οποία δεν θα πλήξουν τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Η Κομισιόν αξιολογεί θετικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα δημοσιονομικά της επιτεύγματα όπως το πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ το 2022, το οποίο προήλθε παρά τα μεγάλα κονδύλια που δόθηκαν για τα μέτρα στήριξης.

Η Επιτροπή αναμένει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα αυξηθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια καθώς όπως αναφέρεται στην έκθεση «αποσύρονται τα μέτρα στήριξης για την πανδημία και το δημοσιονομικό κόστος των ενεργειακών μέτρων είναι πιθανό να είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο», σημειώνει.

Για τις τράπεζες υποστηρίζει ότι συνέχισαν να μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους και η επάνοδός τους στην κερδοφορία βοηθά στην προετοιμασία του τραπεζικού τομέα για μελλοντικές δυσκολίες

Η Κομισιόν βλέπει πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις όπως η προώθηση της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας και του κτηματολογίου καθώς και της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας και των ιδιωτικοποιήσεων.

Είναι επικριτική, ωστόσο, για την πορεία των προγραμμάτων ρύθμισης φορολογικών οφειλών και της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται περαιτέρω.

Συγκρεκριμένα αναφέρει ότι “η κυβέρνηση άνοιξε εκ νέου τα συστήματα διακανονισμού φορολογικών οφειλών με ευνοϊκούς όρους και δημιούργησε ένα νέο σύστημα διακανονισμού εκτός του μόνιμου “βασικού συστήματος”, το οποίο θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία του βασικού συστήματος και είναι επιζήμιο για την πειθαρχία στις πληρωμές.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κύριου συνταξιοδοτικού συστήματος έχουν σε γενικές γραμμές εκκαθαριστεί, αλλά ο στόχος για τις μη συνταξιοδοτικές ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει χαθεί”.

Παράλληλα ζητά να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής και ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψή, ενώ στον τομέα της ενέργειας ζητά να μειωθεί περαιτέρω η εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα.

Οικονομία: Πότε θα φτάσει 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για την υποψηφιότητά του, και για τις θέσεις του κόμματος αναφορικά με την οικονομική πολιτική που έχει εξαγγείλλει.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο MEGA, μίλησε αρχικά για τις αγορές μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στις τουρκικές εκλογές.

«Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει πιθανότατα ένα διαφορετικό εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία και γι΄αυτό είχαν μεταβάλει κάποια οικονομικά δεδομένα προ της διεξαγωγής των εκλογών. Και επανέρχονται στην πρότερη κατάσταση μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Είναι δύσκολο να υπάρχει εμπιστοσύνη όταν ο πληθωρισμός είναι σε τρελά υψηλά επίπεδα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ζητήματά εσωτερικά της Τουρκίας αυτά και θα τα δούμε την επόμενη μέρα», επεσήμανε αρχικά.

«Οι δύο προκλήσεις είναι το “χτύπημα” της ακρίβειας και η συγκράτηση της αύξησης των τιμών στα ράφια»

Στη συνέχεια μίλησε για την ελληνική οικονομία και για το γεγονός ότι η ακρίβεια «καλπάζει» στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

«Για το εάν πηγαίνει καλά η οικονομία ή όχι, ας βάλουμε έναν ουδέτερο παρατηρητή. Ας αφήσουμε στην άκρη τον υπουργό Οικονομικών, την αντιπολίτευση, και ας δούμε τις χθεσινές αξιολογήσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής για όλες της χώρες της Ευρώπης. Εκεί αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα τρέχει με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ έτρεχε με ¼ του μέσου ευρωπαϊκού όρου, η ανεργία συρρικνώνεται σημαντικά.

Η έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής υποστηρίζει ότι υπάρχει συνεχώς ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών στην Ελλάδα κάθε έτος.

Ότι οι μισθοί θα αυξηθούν σημαντικά, εξαιτίας των παρεμβάσεων της κυβέρνησης, τα δημόσια οικονομικά είναι σταθεροποιημένα και το χρέος έχει την μεγαλύτερη που είχε ποτέ στην ιστορία της Ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Έχουμε πει ότι θα υπάρχει περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. Ήδη έχει γίνει αύξηση 20%, πολλαπλάσια του μέσου ρυθμού αύξησης της ελληνικής οικονομίας, την προηγουμένη 4ετία. Θα υπάρχει αύξηση του κατώτατου μισθού μέχρι τα 950 ευρώ στο τέλος της 4ετίας και αύξηση των μισθών κατά 25% αφού εκτός των άλλων η ανεργία πέφτοντας, ξεπαγώνει τριετίες».

«Αυτή είναι αντικειμενικά η εικόνα της οικονομίας. Όμως υπάρχουν δύο προκλήσεις· η μία είναι η ακρίβεια. μπορεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα να είναι από τους κατώτατους στην Ευρώπη αλλά ειδικά στα τρόφιμα είναι επίμονο όπως και στην Ευρώπη, και η δεύτερη πρόκληση είναι η νομισματική πολιτική, δηλαδή η διαρκής αύξησης των επιτοκίων από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα.

Πληθωρισμός σημαίνει αύξηση των τιμών, πέφτει ο ρυθμός αύξησης των τιμών. Το να πέσουν οι τιμές δεν είναι κατ’ ανάγκη θετικό, πολλές φορές συνδέεται και με ύφεση. Αυτό που χρειάζεται είναι να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Πληθωρισμός είναι να κινείται σταθερά κάτω από το 2%. Αυτός είναι ο στόχος της νομισματικής πολιτικής. Όταν έχεις ανάπτυξη έχεις χαμηλό πληθωρισμό, έχεις αυξήσεις τιμών αλλά έχεις χαμηλό πληθωρισμό, γιατί έχεις ανάπτυξη άρα έχεις κατανάλωση. Αυτό συμπαρασύρει τις τιμές», δήλωσε σχετικά με την ακρίβεια ο υπουργός Οικονομικών.

«Οι μικρομεσαίοι έχουν βοηθηθεί από την κυβέρνηση μέσω της άσκησης της φορολογικής πολιτικής. Ό,τι είχαμε πει το 2019 το κάναμε. Δεν ξέραμε τις κρίσεις που θα έρθουν και δώσαμε μέτρα ύψους 57 δις. ευρώ. Δύο παρεμβάσεις στους μισθούς. Για τους φόρους, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σταδιακή μέσα στην 4ετία, περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών στους μικρομεσαίους. Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο, έχουμε και την στεγαστική πολιτική», πρόσθεσε.