iPhone: Μια αλλαγή που δεν περίμενε κανείς θα δούμε στα νέα iPhone.
Tα επόμενα iPhone, που αναμένονται ως συνήθως τον Σεπτέμβριο, θα μπορούσαν να έχουν ένα χαρακτηριστικό που κανένα iPhone δεν είχε έως τώρα: μια γενική θύρα φόρτισης.
Όπως γράφει το CNBC, επικαλούμενο αναλυτές και δημοσιεύματα, τα νέα μοντέλα iPhone θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια θύρα φορτιστή USB Type-C στο κάτω μέρος του τηλεφώνου.
Αυτή είναι η ίδια θύρα φόρτισης που χρησιμοποιείται σε σχεδόν κάθε φορητό υπολογιστή που πωλείται τα τελευταία χρόνια, καθώς και σε τηλέφωνα Android, iPad και άλλα gadget, από Kindles έως ακουστικά έως drones και θερμαινόμενες κουβέρτες.
Η υποδοχή USB-C θα αντικαταστήσει την αποκλειστική θύρα της Apple, τη θύρα Lightning, η οποία κοσμεί το κάτω μέρος κάθε μοντέλου iPhone που κυκλοφόρησε από το 2012.
Η αλλαγή θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες βελτιώσεις στο iPhone εδώ και χρόνια για τους καταναλωτές.
Οι χρήστες iPhone δεν θα χρειάζεται πλέον να φέρουν δύο διαφορετικά καλώδια για το τηλέφωνό τους και άλλα gadget ενώ ταξιδεύουν.
Οι χρήστες Android θα μπορούσαν να δανειστούν φορτιστές από άτομα που διαθέτουν iPhone.
Οι χρήστες iPhone θα μπορούσαν να δανειστούν φορτιστές από οποιονδήποτε χρησιμοποιεί νεότερο φορητό υπολογιστή.
Τα σχολεία και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να τυποποιήσουν έναν τύπο φορτιστή για ολόκληρο τον στόλο των συσκευών τους.
Και η θύρα USB-C θα μπορούσε ακόμη και να επιτρέψει στα iPhone να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερες ταχύτητες φόρτισης.
Ενώ η Apple δεν έχει επιβεβαιώσει -κατά τη πάγια τακτική μυστικότητας που ακολουθεί- ότι τα νέα της iPhone θα διαθέτουν θύρα φόρτισης USB-C, το CNBC εκτιμά ότι η αλλαγή αυτή θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη.
Ένας νέος κανονισμός που ψηφίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι απαιτεί θύρες USB-C σε νέα smartphone έως το 2024.
Η Apple είναι απίθανο να παράγει ένα μοντέλο iPhone αποκλειστικά για την ευρωπαϊκή αγορά.
«Προφανώς, θα πρέπει να συμμορφωθούμε», δήλωσε πέρυσι ο Greg Joswiak, επικεφαλής έμπορος της Apple .
Η ΕΕ εκτιμά ότι ο κανόνας θα μπορούσε να εξοικονομήσει τους Ευρωπαίους 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από φορτιστές.
Η ΕΕ είπε επίσης ότι οι παλιοί φορτιστές αντιπροσωπεύουν περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως στην περιοχή.
Η Apple αντιτάχθηκε στο νόμο.
Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή της το 2021, είπε ότι ο κανονισμός θα παρεμπόδιζε τη μελλοντική καινοτομία φόρτισης, θα μπορούσε να της απαιτήσει να αποσύρει νωρίς τις συσκευές από την αγορά και θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές με πρόσθετες πληροφορίες.
«Ανησυχούμε ότι ο κανονισμός που επιβάλλει μόνο έναν τύπο σύνδεσης για όλες τις συσκευές στην αγορά θα βλάψει τους ευρωπαίους καταναλωτές επιβραδύνοντας την εισαγωγή ευεργετικών καινοτομιών στα πρότυπα φόρτισης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την ασφάλεια και την ενεργειακή απόδοση», ανέφερε η Apple στην επιστολή.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι κάθε φορά που η Apple αλλάζει τις θύρες στις συσκευές της, είναι απλώς μια προσπάθεια να κερδίσουν περισσότερα χρήματα από τα καλώδια υψηλής τιμής της. Το πιο απλό καλώδιο USB-C της Apple πωλείται στα 39 δολάρια.
Για παράδειγμα, όταν η Apple πρόσθεσε φορτιστές USB-C σε φορητούς υπολογιστές MacBook από το 2015, έκανε αστεία σχετικά με τα dongles που απαιτούνται για τη σύνδεση παλαιότερων αξεσουάρ στους νέους φορητούς υπολογιστές.
Όταν η Apple αφαίρεσε την υποδοχή ακουστικών από το iPhone το 2016, προκάλεσε μήνες σχολίων, τόσο υπέρ όσο και κατά της « θαρραλέας » αλλαγής, σχετικά με το εάν η Apple ωθούσε τους ανθρώπους στα πιο ακριβά ασύρματα AirPods της.
Ωστόσο, ενώ η Apple κερδίζει χρήματα από τα καλώδια της και έχει ένα πρόγραμμα όπου οι κατασκευαστές αξεσουάρ πληρώνουν για την πρόσβαση και τα επίσημα ανταλλακτικά Apple που ονομάζεται “MFi”, η στρατηγική εστίαση της Apple είναι να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα της συνεργάζονται χωρίς σημαντικά ελαττώματα, ώστε οι χρήστες της να συνεχίσουν να αγοράζουν νέα iPhone.
Οι πωλήσεις καλωδίων αναφέρονται στη σειρά προϊόντων Wearables, Home, and Accessories της Apple, η οποία ανέφερε έσοδα 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, αν και τα Apple Watchs και τα ακουστικά αποτελούν την πλειοψηφία των πωλήσεων.
Αυτό είναι πολύ μικρότερο από τα 205 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις iPhone που ανέφερε η Apple κατά τη διάρκεια του έτους.
iPhone: Αν σας το κλέψουν κάντε αυτό – Πώς κλειδώνει για πάντα
Μια δικλείδα ασφαλείας που αγνοούν οι περισσότεροι κάτοχοι τους, έχουν τα iPhone.
Ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας των iPhone τηλεφώνων, επιτρέπει την πρόσβαση στην συσκευή από απατεώνες, ενώ ταυτόχρονα μπλοκάρει του χρήστες από το να βρουν την κλεμμένη συσκευή τους.
H Wall Street Journal αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο, ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας της συσκευής με το όνομα recovery key, μπορεί να γίνει exploited από το “bad actors”.
Το Bad Actors είναι ένα εργαλείο που κλειδώνει αποτρέπει τους ιδιοκτήτες της συσκευής από το να κάνουν χρήση της, κλειδώνοντάς τους. Η WSJ αναφέρει τον χρήστη Creg Frasca, που είναι κλειδωμένος από την συσκευή του από τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο Frasca δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να πετάξει μέχρι το Cupertino, προκειμένου να αποδείξει στην Apple πως αυτός είναι ο ιδιοκτήτης της συσκευής, αλλά και να πληρώσει 10.000 δολάρια, ώστε να πάρει πίσω τον έλεγχο της συσκευής του.
Αυτά γιατί στην συσκευή έχει φωτογραφίες 8 ετών από τις κόρες του που δεν θέλει να χάσει για κανένα λόγο.
Όμως ο Frasca δεν είναι ο μόνος, καθώς υπάρχουν πολλοί χρήστες με το ίδιο πρόβλημα.
Κάποιος έκλεψε το κινητό του Frasca σε ένα μπαρ στο Σικάγο και χρησιμοποίησε τοn κωδικό ξεκλειδώματος, που πιθανότατα είδε πριν κλέψει την συσκευής, για να αλλάξει τον κωδικό του Apple ID του.
Αργότερα σιγούρεψαν πως ο Frasca δεν θα μπορέσει να πάρει τον έλεγχο της συσκευής του ξανά, ενεργοποιώντας το recovery key.
Το recovery key κυκλοφόρησε αρχικά το 2020 από την Apple.
Όταν ενεργοποιείται, δημιουργεί έναν κωδικό 28 ψηφίων, που απαιτείται κάθε φορά που ο χρήστης θέλει να αλλάξει τον κωδικό του για το Apple ID. Αν όμως ο χρήστης δεν το έχει ενεργοποιήσει και το κάνουν αυτοί που κλέψουν την συσκευή του, τότε ο χρήστης χάνει την πρόσβαση στον λογαριασμό του και δεν υπάρχει γυρισμός.
Η Apple μέσω εκπροσώπου της δήλωσε:
“Συμπονούμε τους ανθρώπους που είχαν αυτή την εμπειρία και παίρνουμε όλες τις επιθέσεις στους χρήστες μας πολύ σοβαρά, ανεξάρτητα από το πόσο σπάνιες είναι.
Εργαζόμαστε ακούραστα καθημερινά για να προστατεύσουμε τους λογαριασμούς και τα δεδομένα των χρηστών μας και πάντα διερευνούμε πρόσθετες προστασίες έναντι αναδυόμενων απειλών όπως αυτό.”
Για να δημιουργήσετε το security key μπορείτε να πάτε στο iPhone ή το iPad σας και να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες:
- Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις> Το όνομά σας > Συνθηματικό και ασφάλεια
- Πατάτε στο Ανάκτηση λογαριασμού
- Ενεργοποιείται την επιλογή
- Πατάτε Χρήση της ανάκτησης συσκευής και βάζετε τον κωδικό σας.
- Κρατάτε γραμμένο το recovery key σε ασφαλές μέρος
- Επιβεβαιώνεται το recovery key στην επόμενη οθόνη
Το πρόβλημα με αυτή την υλοποίηση είναι πως μπορείτε εύκολα να χάσετε το recovery key, είτε το έχετε σε χαρτί είτε αποθηκευμένο κάπου ψηφιακά.
Αν συμβεί αυτό, τότε πείτε αντίο στα δεδομένα σας, αν χάσετε το τηλέφωνό σας, μια για πάντα. Από την άλλη αν δεν το χάσετε και βρείτε ένα τρόπο να μην χαθεί και να είναι ασφαλές, τότε σε περίπτωση κλοπής κρατάτε τα δεδομένα σας και τους κωδικούς σας ασφαλείς.
Στην περίπτωση που έχετε το recovery key, η Apple θα σας ζητήσει την χρήση του, μαζί με ένα τηλέφωνο που έχετε δηλώσει και μια Apple συσκευή για να κάνετε την διαδικασία.
Όμως ακόμα και η Apple παραδέχεται πως η απώλεια του recovery key σημαίνει πως θα κλειδωθείτε εκτός του λογαριασμού σας μόνιμα.
Μάλιστα τα μέρη με πολύ κόσμο είναι κοινός τόπος για να συμβεί κάτι τέτοιο αν σας κλέψουν την συσκευή, όπου αρκετοί μπορούν να δουν τον κωδικό για να ξεκλειδώσει η συσκευή σας.
Αν ο κλέφτης δει τον κωδικό μετά μπορεί εύκολα να κλέψει την συσκευή σας και να σας κλειδώσει για πάντα.
Στην συνέχεια ενεργοποιεί το recovery key και σας κλειδώνει για πάντα εκτός του λογαριασμού σας.
Μέχρι στιγμής μόνο ένας χρήστης κατάφερε να βγάλει άκρη με την Apple.
Ο λόγος γι ατον Terry Allen, που μετά από μήνες προσπαθειών με Apple, έπεσε πάνω σε έναν καλό εκπρόσωπο, που αφιέρωσε χρόνο για να κάνει στον Allen ερωτήσεις ώστε να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του Allen.
Στην συνέχεια απενεργοποίησε το recovery key και ο Allen είχε ξανά πρόσβαση στα δεδομένα του και τις φωτογραφίες του που ήταν και ο λόγος που αφιέρωσε τόσους μήνες από τη ζωή του, ώστε να βγάλει άκρη.
Ο ίδιος δήλωσε πως στάθηκε τυχερός και πλέον κρατάει πάντα backup από τις φωτογραφίες του.
Καλό είναι λοιπόν να χρησιμοποιούμε δυνατούς κωδικούς για