Ίντερνετ: Πώς θα κάνετε το wi-fi του σπιτιού σας να «πετάει»

Ίντερνετ: Το ίντερνετ στο σπίτι σας… σέρνεται; Και όμως υπάρχουν κόλπα για να απογειώσετε την απόδοσή του!

Σε πολλές περιπτώσεις, ο γρηγορότερος τρόπος για να «καθαρίσουμε» τα νεκρά σημεία και να απολαύσουμε καλύτερη συνδεσιμότητα δεν είναι ένα καινούργιο router αλλά μια νέα θέση για το δρομολογητή που ήδη διαθέτουμε.

Ας δούμε μερικές βασικές οδηγίες για να βρούμε το καλύτερο σημείο για το router και να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη που μπορεί να μας προσφέρει.

Πού να τοποθετήσουμε τον δρομολογητή μας για το καλύτερο σήμα WiFi:

α) Σε κεντρική θέση

Ένα ραδιοφωνικό σήμα δεν εκπέμπει μόνο προς μία κατεύθυνση. Αντίθετα, μοιάζει περισσότερο με κυματισμούς στο νερό, με το δρομολογητή να βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο και την κάλυψη να διαχέεται προς τα έξω.

Αν έχουμε τοποθετήσει το δρομολογητή μας σε μια μακρινή γωνία του σπιτιού ή τον έχουμε στήσει στη μία ή την άλλη άκρη, πιθανώς μειώνουμε τη χρησιμοποιήσιμη κάλυψη στο μισό.

Το άλλο πράγμα, φυσικά, που πρέπει να λαμβανουμε υπόψη είναι ότι το σήμα είναι ισχυρότερο σε κοντινότερες αποστάσεις, οπότε θα πρέπει να μειώνουμε την απόσταση μεταξύ του δρομολογητή και οποιασδήποτε συνδεδεμένης συσκευής.

Η ιδανική θέση για έναν ασύρματο δρομολογητή, λοιπόν, είναι σε κεντρική τοποθεσία.

Η τοποθέτηση του router στο κέντρο του σπιτιού μειώνει την «απώλεια» της περιοχής κάλυψης και εξαλείφει την περιττή απόσταση μεταξύ της μονάδας και τυχόν συνδεδεμένων συσκευών στις εξωτερικές άκρες της περιοχής κάλυψης.

β) Το router σε υψηλότερη θέση

Οι υψηλότερες θέσεις επιτρέπουν σε περισσότερο σήμα να καλύψει τις περιοχές όπου πραγματικά χρησιμοποιούμε το WiFi και επιτρέπουν στο δρομολογητή να εκπέμπει με λιγότερα αντικείμενα που εμποδίζουν το σήμα.

Εάν μένουμε σε πολυόροφο σπίτι (π.χ. μεζονέτα) θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε πώς καλύπτονται οι διάφοροι όροφοι.

Για ένα διώροφο σπίτι, η καλύτερη θέση θα βρίσκεται είτε κοντά στο ταβάνι στον πρώτο όροφο, είτε κοντά στο δάπεδο στον δεύτερο, παρέχοντας συνεπή κάλυψη τόσο στον επάνω όσο και στον κάτω όροφο.

γ) «Καθαρίζουμε» τα εμπόδια

Το υλικό που είναι πιο πιθανό να χαλάσει το σήμα Wi-Fi δεν είναι το ξύλο, το γυαλί ή ακόμη και το σκυρόδεμα. Είναι το μέταλλο.

Είτε πρόκειται για ένα μεταλλικό ράφι, ένα ατσάλινο γραφείο, το ψυγείο στην κουζίνα ή τον θερμοσίφωνα στο υπόγειο, τα μεγάλα μεταλλικά αντικείμενα θα αντανακλούν και θα απορροφούν το σήμα WiFi, δημιουργώντας νεκρές ζώνες.

Αν ο δρομολογητής βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε ένα μεταλλικό αντικείμενο, αυτή η νεκρή ζώνη μπορεί να είναι μια ολόκληρη πτέρυγα του σπιτιού μας.

Προσπαθούμε λοιπόν να τοποθετούμε τον δρομολογητή μας έτσι ώστε μεγάλα μεταλλικά αντικείμενα να μην μπαίνουν ανάμεσα σε αυτόν και τις περιοχές του σπιτιού που θέλουμε να καλύψουμς.

Και ας σκεφτούμε επίσης μέταλλα που μπορεί να μην βλέπουμε (πχ ένας μεγάλος μεταλλικός σωλήνας κρυμμένος σε έναν τοίχο, ένας αγωγός που διατρέχει το ταβάνι, μια ατσάλινη πόρτα ασφαλείας καλυμμένη με ξύλινο καπλαμά θα διαταράξει τα ασύρματα σήματα εξίσου με ένα σφυρήλατο σιδερένιο κρεμαστό τοίχο ή ένα μεγάλο μεταλλικό ντουλάπι αρχειοθέτησης).

Ένα άλλο εμπόδιο WiFi που μπορεί να μην έχουμε σκεφτεί είναι το νερό.

Ως υγρό, το νερό είναι πολύ πιο πυκνό από τον αέρα, και ειδικά οι μεγάλες ποσότητες νερού, όπως σε ένα ενυδρείο.

Αν βάλουμε λοιπόν τον δρομολογητή μας δίπλα σε ένα ενυδρείο, τότε θα έχει σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση της ασύρματης σύνδεσης.

Είναι επίσης σύνηθες να βλέπουμε καθημερινά ηλεκτρονικά είδη να παράγουν ηλεκτρονικό «θόρυβο» στην ίδια ζώνη συχνοτήτων.

Τα πάντα, από ανελκυστήρες μέχρι τηλεοράσεις, μπορούν να δημιουργήσουν παρεμβολές.

Όταν έχουμε αμφιβολίες, καλό είναι να απομακρύνουμε το δρομολογητή μας 5 έως 6 μέτρα μακριά από άλλα ηλεκτρονικά είδη.

Ο χειρότερος «παραβάτης» για παρεμβολές είναι, μακράν, ο φούρνος μικροκυμάτων.

Εάν ο δρομολογητής μας βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων από φούρνο μικροκυμάτων, πιθανώς καταστρέφεται το σήμα WiFi κάθε φορά που ζεσταίνουμε ένα μπουρίτο ή το φαγητό που έμεινε από το μεσημέρι.

δ) Οι κεραίες του router

Το router πρέπει να έχει τον προσανατολισμό για τον οποίο έχει σχεδιαστεί.

Εάν προορίζεται για οριζόντια τοποθέτηση, μην προσπαθήσετε να το σφηνώσετε κάθετα σε μια βιβλιοθήκη ή να το κρεμάσετε κάθετα στον τοίχο.

Οι εσωτερικές κεραίες είναι προτοποθετημένες ώστε να παρέχουν βέλτιστη κάλυψη, αλλά η εκτροπή της γωνίας του δρομολογητή μπορεί να το αναιρέσει αυτό.

Ίντερνετ: Γιατί είναι σημαντικό να το απενεργοποιείτε στο κινητό το βράδυ

Τη νύχτα είναι σημαντικό να απενεργοποιείτε το ίντερνετ στο κινητό καθώς έτσι αυξάνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και το προστατεύετε από μη ελεγχόμενες ενημερώσεις, σύμφωνα με τον Εβγκένι Κάσκιν, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Συστημάτων Ασφάλειας Πληροφοριών του Ρωσικού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Prime».

«Εάν δεν έχετε ορίσει ειδικές ρυθμίσεις για την ενημέρωση εφαρμογών για κινητά αποκλειστικά μέσω δικτύου Wi-Fi, τότε τη νύχτα το κινητό σας θα αρχίσει να τις κατεβάζει μέσω των δεδομένων.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να καταναλώνετε το μεγαλύτερο κομμάτι των διαθέσιμων δεδομένων του πακέτου ίντερνετ» τόνισε ο Κάσκιν.

Επιπλέον, αρκετές εφαρμογές για κινητά ζητούν πρόσβαση στην τοποθεσία ακόμα και όταν το κινητό λειτουργεί με δεδομένα παρασκηνίου.

Οπότε κάθε δημιουργία σύνδεσης καταναλώνει τα διαθέσιμα δεδομένα και την μπαταρία. Η σύνδεση σε 4G μπορεί επίσης να μειώσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Σύμφωνα με τον ειδικό, είναι αρκετά επικίνδυνο να αφήνετε και το κινητό να φορτίζει κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο βολικό και να είναι, επειδή δεν είναι δυνατή η έγκαιρη ανταπόκριση σε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, και κάποια από αυτά ενδεχομένως να προκαλέσουν εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες.

Κατά την άποψη του ειδικού, αυτή η τακτική μπορεί να υπερθερμάνει τη συσκευή, με αποτέλεσμα να χάσει την παραγωγική της ικανότητα με την πάροδο του χρόνου.

Με πιο απλά λόγια, η χωρητικότητα της μπαταρίας μειώνεται και έτσι μειώνεται και η διάρκεια ζωής της.

Ίντερνετ: Η Ελλάδα έχει από τα ακριβότερα του πλανήτη

Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο Ιντέρνετ στον κόσμο. Και μην σας ξεγελάνε οι 3 πρώτες χώρες. Η μια είναι στο Κέντρο της Αφρικής, δεν πρέπει να έχει καν τηλεφωνικό δίκτυο (Ισημερινή Γουινέα), η άλλη είναι εμπόλεμη χώρα (Υεμένη) και η άλλη στο μέσο του Ωκεανού (Νησιά Κέυμαν στο κέντρο των Βερμούδων).

Και όχι μόνο είναι ακριβότερο από πολλές χώρες αλλά και το download και upload είναι ποιο χαμηλό και στο ανέβασμα και στο κατέβασμα.

Μελέτη της Κομισιόν που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες εμφανίζει κατά μέσον όρο την Ελλάδα ως τη χώρα με τις πιο υψηλές χρεώσεις, μετά εκείνες του Βελγίου.

Η Ελλάδα, με βάση τη σχετική μελέτη και ανάλογα με το εξεταζόμενο πακέτο, συγκαταλέγεται είτε στην 4η κατηγορία χωρών της Ε.Ε. με τις πιο υψηλές χρεώσεις, είτε στην 3η κατηγορία με τις χώρες που εφαρμόζουν αρκετά υψηλές χρεώσεις.

Τα κράτη-μέλη χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες, με την πρώτη να περιλαμβάνει τις «φθηνές» χώρες της Ε.Ε., τη δεύτερη «τις σχετικά φθηνές», την τρίτη τις «σχετικά ακριβές» και την τέταρτη τις «ακριβές» χώρες.

Στην ίδια κατηγορία, εκτός από τη χώρα μας και το Βέλγιο, ανήκουν η Κύπρος, η Ιρλανδία και ακολουθούν η Ισπανία και η Σλοβενία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πιο ακριβές χώρες της Ε.Ε. στις χρεώσεις ευρυζωνικού Internet σταθερής, είναι οι ίδιες αυτές που προσφέρουν και τις πιο αργές συνδέσεις.

Για παράδειγμα, οι χώρες Βέλγιο, Ελλάδα, Κύπρος και Ιρλανδία, στο τέλος του περασμένου έτους, δεν προσέφεραν συνδέσεις ταχυτήτων 1 Gbps, ενώ δύο από αυτές (Ελλάδα, Κύπρος) δεν πρόσφεραν καν συνδέσεις με ταχύτητες άνω των 200 Μbps.

Αναφορικά με τις χρεώσεις, η Ελλάδα σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες προσφερόμενων πακέτων (απλή σύνδεση, double play, triple play) είναι πιο ακριβή από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Ανάλογα με το είδος της ευρυζωνικής σύνδεσης μεταβάλλονται και οι αποκλίσεις στις χρεώσεις.

Για παράδειγμα, όσον αφορά τα πακέτα που περιλαμβάνουν συνδέσεις ταχυτήτων 30 έως 100 Mbps, η απόκλιση της χώρας μας με τον μέσο όρο της Ε.Ε. κυμαίνεται από 20% έως 60%.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πιο ακριβές χώρες όσο αυξάνεται η ταχύτητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Στα πακέτα που περιλαμβάνουν συνδέσεις άνω των 100 (και έως 200 Mbps) η Ελλάδα είναι συνήθως η πιο ακριβή και οι αποκλίσεις στις χρεώσεις διευρύνονται.

Για παράδειγμα, για ένα πακέτο double play (Internet+TV) με σύνδεση άνω των 100 Mbps, στην Ελλάδα η χρέωση είναι υπερδιπλάσια του μέσου όρου της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, εκφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, ξεπερνά τα 90 ευρώ τον μήνα, όταν o μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 43,7 ευρώ.

Αντίστοιχα ισχύουν και για άλλα πακέτα (single play, triple play κ.λπ.).

Μικρότερες είναι οι αποκλίσεις, όταν αναφερόμαστε σε πακέτα που περιλαμβάνουν συνδέσεις με χαμηλές ταχύτητες (12-30 Mbps). Στα συγκεκριμένα πακέτα οι χρεώσεις στη χώρα μας είναι στα επίπεδα του μέσου όρου ή και οριακά χαμηλότερα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι Ελληνες καταναλωτές πληρώνουν πολύ πιο ακριβά τη μετάβασή τους από μια κατηγορία ευρυζωνικής σύνδεσης σε μια άλλη. Για παράδειγμα, η μετάβαση από ένα πακέτο που περιλαμβάνει μια σύνδεση 12-30 Mbps σε ένα αντίστοιχο πακέτο που περιλαμβάνει σύνδεση 30-100 Mbps, στην Ελλάδα περικλείει υπερτίμημα που κυμαίνεται από 8,5 έως 15,2 ευρώ.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, το υπερτίμημα μιας αντίστοιχης μετάβασης είναι 2,1 ευρώ.