Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Από το 2023 τελικά ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις. Τα τελευταία νέα για το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα.
Μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης για ηλιακό θερμοσίφωνα έρχεται το επόμενο διάστημα, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Ωστόσο, παρότι διαβεβαίωνε ότι ο «οδηγός» και η έναρξη θα γίνονταν μέχρι το τέλος του 2022, τελικά πάμε για το 2023 και όχι άμεσα, αλλά από την Άνοιξη και μετά.
Γεγονός που σημαίνει πως τα 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά που διαθέτουν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα επιδότησης μέσα στον δύσκολο χειμώνα που ξεκινάει.
Πιο αναλυτικά, ο οδηγός θα δημοσιευτεί στις αρχές της Άνοιξης και λίγο αργότερα θα ανοίξει η πλατφόρμα του gov.gr για αιτήσεις.
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας κάνει μέχρι και 20% εξοικονόμηση στο ρεύμα. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση σε ειδική πλατφόρμα, με κωδικούς Taxisnet, και θα διεκδικήσουν τα εκπτωτικά voucher τα οποία θα μπορούν στη συνέχεια να εξαργυρώσουν με την αγορά.
Όπως είχε αναφέρει ο κ. Σκρέκας, θα είναι καλύτερα εάν ανοίξει τον Μάρτιο η πλατφόρμα, και κατ’ επέκταση εάν αρχίσει τότε η αντικατάσταση, γιατί θα είναι καλύτερος ο καιρός. Είχε πει χαρακτηριστικά:
«Μελετούμε και θα προδημοσιευτεί ο οδηγός για ένα πρόγραμμα που αφορά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Θεωρούμε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια πλατφόρμα. Θα έχει βελτιωθεί και ο καιρός, γιατί η Άνοιξη και μετά είναι η περίοδος που γίνονται οι οικοδομικές εργασίες.»
Ηλιακός θερμοσίφωνας: Οι δικαιούχοι
Δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,5 εκατομμύρια κατοικίες που έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος. Όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αίτηση στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr, θα πρέπει να είναι κάτοικοι Ελλάδας και να έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2021.
Εφόσον ισχύσουν τα κριτήρια του «Αλλάζω συσκευή», τότε η έκπτωση της επιταγής θα καθοριστεί από το εισόδημα:
- 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
- 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
- 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
- 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%
Πώς κάνετε εξοικονόμηση στον θερμοσίφωνα ρεύματος
Μέχρι να φτάσει πάντως η Άνοιξη και να αλλάξετε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, μπορείτε να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές εξοικονόμησης:
- Μην αφήνεις τον θερμοσίφωνα αναμμένο για πολλή ώρα, αλλά μόνο για όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.
- Ρύθμισε τον θερμοστάτη του στους 40-50°C το καλοκαίρι.
- Άναβέ τον τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου.
14 τρόποι για οικονομία στο ρεύμα
- Στεγανοποιούµε πόρτες και παράθυρα.
- Αποµονώνουµε χώρους που δεν χρησιµοποιούμε.
- Αφήνουµε ελεύθερα τα θερµαντικά σώµατα και καλό είναι να τα εξαερώνουµε τακτικά.
- Τοποθετούµε τις οικιακές συσκευές σε κατάλληλη απόσταση από θερµαντικά σώµατα.
- Κλείνουµε τις συσκευές όταν είναι σε κατάσταση αναµονής ή τις βγάζουµε από την πρίζα
- Ρυθµίζουµε το θερµοστάτη των συσκευών στην κατάλληλη θερµοκρασία (π.χ. ψυγείο, πλυντήριο, στεγνωτήριο κλπ) ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης.
- Προσπαθούµε να περιορίσουµε τις υπερβολές στην επιλεγµένη θερµοκρασία (επιλέγουµε θερµοκρασία για θέρµανση 18-20oC και για ψύξη 26-27oC) και την διατηρούµε σταθερή.
- Όταν δεν χρησιµοποιούµε το τζάκι, η καµινάδα πρέπει να είναι κλειστή από το κλείστρο της (κύρια στις ορεινές περιοχές)
- Αερίζουµε κατάλληλα το χώρο, προσέχοντας να µην µένουν ανοιχτά τα θερµαντικά σώµατα στη διάρκεια του αερισµού. Επιλέγουµε κατάλληλες ώρες ανάλογα µε τις ηµερήσιες κλιµατολογικές συνθήκες και την περιοχή (σε διαφορετική ώρα για τις πεδινές και τις ορεινές περιοχές)
- Επιλέγουµε µαγειρικά σκεύη µε σωστή εφαρµογή στην εστία και σβήνουµε το φούρνο την κατάλληλη στιγµή αξιοποιώντας τη θερµοκρασία που ήδη υπάρχει.
- Κατά την αγορά οποιασδήποτε ηλεκτρικής συσκευής ελέγχουµε την ενεργειακή κλάση στην οποία ανήκει και επιλέγουµε εκείνη που κατατάσσεται στις κατηγορίες µε χαµηλή κατανάλωση ενέργειας
- Κάνουµε οπωσδήποτε συντήρηση του λέβητα θέρµανσης τουλάχιστον µια φορά το χρόνο και κατά προτίµηση στην αρχή της σεζόν. Γενικότερα συστήνεται η προληπτική συντήρηση µηχανηµάτων και συσκευών, βάσει πάντα των οδηγιών του κατασκευαστή.
- Αξιοποιούµε τη χρήση των ρολών/εξωφύλλων ώστε να κρατάµε την θερµότητα από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ηµέρας (ανοιχτά) και να µειώνουµε την επαφή των υαλοπινάκων µε τον ψυχρό αέρα κατά τη διάρκεια της νύχτας (κλειστά). Κατά την διάρκεια της ηµέρας αξιοποιούµε το φυσικό φωτισµό.
- Περιορίζουµε τον αριθµό πλύσεων
Οι ώρες αιχμής στην Ελλάδα που «σβήνουμε» τα φώτα
Τις ώρες αιχμής, κατά τη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 5%, είχε ανακοινώσει ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα τρίωρο που θα ξεκινά από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Σε αυτό το διάστημα τόνισε πως πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος.
Είπε χαρακτηριστικά:
«Βασική προτεραιότητα παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, οι συσκευές αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας».
Γιατί πρέπει να σβήνουμε τα φώτα από 6 μέχρι 9 το βράδυ
Υπογραμμίζεται πως η αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής που έχουν οριστεί, οδηγεί σε ακριβότερη τιμή ανά κιλοβατώρα. Ο λόγος είναι επειδή αναγκαστικά συμμετέχουν περισσότερο στο ενεργειακό μίγμα οι πιο «ακριβές» μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν, λοιπόν, όλοι μειώσουμε τη χρήση τους, τότε μειώνουμε και την τιμή ανά κιλοβατώρα για όλους!
Τι κάνουν οι άλλες χώρες της Ευρώπης για μείωση ρεύματος
Το σχέδιο της Πορτογαλίας για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας περιλαμβάνει τον περιορισμό και του φωτισμού των Χριστουγέννων από τις 18:00 μέχρι τα μεσάνυχτα για έναν μήνα, ξεκινώντας από τις 6 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Επίσης, προβλέπεται μεγαλύτερη χρήση του φυσικού φωτός, απενεργοποίηση του εσωτερικού φωτισμού κάθε φορά που οι πολίτες φεύγουν από έναν χώρο, ενώ τα κλιματιστικά πρέπει να ρυθμιστούν σε θερμοκρασίες 18 βαθμών τον χειμώνα και 25 βαθμών το καλοκαίρι.
Μείωση της θερμοκρασίας και σβήσιμο των πινακίδων και των φώτων στις βιτρίνες αποφάσισε, μεταξύ άλλων, το Βέλγιο. Από 1η Οκτωβρίου, μία ώρα μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, οι επιγραφές, τα φώτα στις βιτρίνες και στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων θα σβήνουν.
Για την εξοικονόμηση ενέργειας στη Γαλλία σβήνουν τα φώτα, ενώ εμβληματικά σημεία ετοιμάζονται να βυθιστούν στο σκοτάδι. Το μουσείο του Λούβρου και το Παλάτι των Βερσαλλιών θα κλείνουν τα φώτα τους νωρίτερα, περισσότερο για να υπενθυμίζουν στους πολίτες την ενεργειακή κρίση, όπως εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού. Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να σβήνει τα φώτα που κοσμούν μνημεία της πρωτεύουσας, όπως, για παράδειγμα, τον Πύργο του Άιφελ.