«Ηλεκτροσόκ» το 2022: Πάρτε ανάσα και δείτε τι θα πληρώσουμε τη νέα χρονιά

Εφορία: Πλούσιο σε… πληρωμές θα είναι το 2022, καθώς και πολλές φορές θα βάλουμε το χέρι μας στην τσέπη και θα είναι για να βγάλουμε πολλά χρήματα! Δείτε στο xristika.gr τι μας περιμένει…

Στην αύξηση της κατανάλωσης και του τουρισμού στηρίζεται το οικονομικό επιτελείο το επόμενο έτος, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα των επιπλέον εσόδων συγκριτικά με το τρέχον έτος προέρχεται από τους έμμεσους φόρους.

Συγκεκριμένα το 52% των φορολογικών εσόδων αποτελούν ΦΠΑ και Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης, το 30% φόρος εισοδήματος και τα υπόλοιπα διάφορες εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ και φόρο στην παραγωγή.

Συνολικά το 2022 υπολογίζεται να εισπραχθούν 4,079 δισ. ευρώ περισσότερα από το φέτος αύξηση που αποδίδεται τόσο στη μεγέθυνση τη ελληνικής οικονομίας όσο και στην επαναφορά στην κανονικότητα μετά το τέλος των αναστολών στις συμβάσεις εργασίας αλλά και στις φορολογικές υποχρεώσεις. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Φόρος εισοδήματος

Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος θα ανέλθουν στα 14,891 δισ. ευρώ έναντι 12,952 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο φόρος εισοδήματος που υπολογίζεται να εισπραχθεί το 2022 είναι μειωμένος κατά 1,67 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019. Ειδικότερα από τα 14,891 δισ. ευρώ

  • Τα 10,111 δισ. ευρώ αφορούν στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (αυξημένος κατά 651 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2021). Σημειώνεται ότι το περασμένο έτος χιλιάδες εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή με αποτέλεσμα να καταβάλλουν και μειωμένο φόρο εισοδήματος. Με το τέλος των αναστολών συμβάσεων οι αποδοχές επανέρχονται στα πρότερα επίπεδα. Για το 2022 δεν προβλέπεται κανένας νέος φόρος, αντίθετα παραμένει σε αναστολή η εισφορά αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητη, μερίσματα κ.λ.π.
  • Τα 3,595 δισ. ευρώ είναι ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος οι επιχειρήσεις, αυξημένος κατά 1,247 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2021. Πολλές επιχειρήσεις κατέγραψαν ζημιές το 2020 και ως εκ τούτου πλήρωσαν χαμηλότερο φόρους το τρέχον έτος. Επίσης η προκαταβολή φόρου ήταν μειωμένη στο 70%, ενώ το επόμενο έτος θα προκαταβληθεί το 80% των φόρου. Σημειώνεται ότι μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τα κέρδη του 2021 από το 24% στο 22%.

ΦΠΑ

Τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης αξίας θα φθάσουν τα 18,75 δισ. ευρώ έναντι 17,1 δισ. ευρώ φέτος. Μάλιστα τα έσοδα από τον ΦΠΑ είναι υψηλότερα κατά 1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019. Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι θα αυξηθεί περαιτέρω η κατανάλωση το 2022 και τα έσοδα από τον τουρισμό. Οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ θα διαμορφωθούν στα 7,049 δισ. ευρώ έναντι 6,471 δισ. ευρώ φέτος.

ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ θα ανέλθει το επόμενο έτος στα 2,502 δισ. ευρώ μειωμένος κατά 60 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το τρέχον έτος. Στόχος της κυβέρνησης, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, είναι η μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022. Ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει την άσκηση με στόχο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών, από το νέο έτος.

Εφορία: Η μεγάλη του κράτους κλοπή

Στη νομοθέτηση του e-Περιουσιολογίου προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2022, αρπάζοντας στην κυριολεξία ότι δεν δηλωθεί!

Η υλοποίηση της πλήρους εφαρμογής του e – Περιουσιολογίου, έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2021 και θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο που θα περιέχει τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, μεταξύ των οποίων είναι και τα κίνητρα για τη συγκέντρωση αποδείξεων από 18 ομάδες επαγγελματιών.

Με το e-Περιουσιολόγιο η Εφορία αποκτά «μάτι» στην περιουσία όλων των φυσικών προσώπων, θα παρακολουθεί κάθε μεταβολή της και θα διασταυρώνει τα στοιχεία της εφαρμογής με άλλα στοιχεία.

Σύμφωνα με το πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών του συστήματος του Περιουσιολογίου, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις στην αξία ή και τον αριθμό των περιουσιακών στοιχείων από έτος σε έτος, αναντιστοιχίες ανάμεσα στο ύψος του ετησίου εισοδήματος και της αξίας των κατεχομένων περιουσιακών στοιχείων κ.λπ. ώστε να είναι στοχευμένοι και πιο αποτελεσματικοί οι φορολογικοί έλεγχοι.

Επίσης θα εντοπίζονται εύκολα περιπτώσεις που η αξία των ακινήτων εμφανίζεται μειωμένη, προκειμένου να μειώνονται ανάλογα οι ετήσιες τεκμαρτές δαπάνες και ο ΕΝΦΙΑ.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι με την ολοκλήρωση της ενεργοποίησης της εφαρμογής, θα μεταφερθούν σε αυτήν, όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων που ήδη υπάρχουν στο taxisnet από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ή από τα στοιχεία των εντύπων Ε1, Ε2, ή προκύπτουν από συμβολαιογραφικές πράξεις.

Πρόκειται για τα στοιχεία των ακινήτων, των αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών, τραπεζικών λογαριασμών, επενδύσεων με μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, χρυσαφικά, πίνακες ζωγραφικής κ.λπ.

Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι θα μπουν στην εφαρμογή, θα ελέγξουν αν τα στοιχεία είναι σωστά, θα κάνουν τυχόν διορθώσεις, αλλά θα προσθέσουν και άλλα στοιχεία, που ενδεχομένως παρέλειψαν να δηλώσουν.

Τα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο e-Περιουσιολόγιο είναι:

  • Χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στις κατοικίες των φορολογουμένων
  • Μετρητά σε θυρίδες
  • Κοσμήματα
  • Πίνακες
  • Καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες
  • Καταθέσεις του εξωτερικού
  • Πλάκες χρυσού
  • Μετοχές
  • Ομόλογα
  • Έντοκα γραμμάτια
  • Συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις
  • Εταιρικά μερίδια
  • Μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων
  • Ακίνητα
  • Αυτοκίνητα, σκάφη, αεροπλάνα, ελικόπτερα

Οι φορολογούμενοι που δεν θα δηλώσουν κάποιο από τα ανωτέρω στοιχεία θα τιμωρούνται με αυστηρές κυρώσεις και συγκεκριμένα με πρόστιμο, ισόποσο της αξίας του περιουσιακού στοιχείου που δεν δηλώθηκε, στην περίπτωση που εντοπιστεί βέβαια.

Το πρόστιμο που θα προβλέπεται είναι το ισόποσο της αξίας του μη δηλωθέντος περιουσιακού στοιχείου, το οποίο και θα δημεύεται. Αν π.χ. εντοπιστούν αδήλωτες καταθέσεις π.χ. 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται ισόποσο πρόστιμο και στην ουσία θα κατάσχονται στο σύνολό τους.

Με την ολοκλήρωσή της η εφαρμογή θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.
  • Το Πληροφοριακό Σύστημα που θα αναπτυχθεί, θα πρέπει να είναι πλήρως παραμετρικό, και εύκολα διαχειρίσιμο μέσω ειδικών εφαρμογών διαχείρισης, επισκόπησης και παρακολούθησης.
  • Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.
  • Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενου από τον ίδιο ή τους εσωτερικούς χρήστες της Φορολογικής Διοίκησης.
  • Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.
  • Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.
  • Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.
  • Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας – αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.
  • Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.