Ηλεκτρικό ρεύμα: Πόσα θα πληρώσετε τον Νοέμβριο – Παραδείγματα λογαριασμών

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα 23,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα καθορίστηκαν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Νοέμβριο, για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, που αντιστοιχεί στο 90% των νοικοκυριών. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Αυτό σημαίνει ότι για την περίπτωση της ΔΕΗ το τελικό κόστος ανά κιλοβατώρα (αρχική τιμή μείον επιδότηση) διαμορφώνεται στα 15,9 λεπτά.

Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας το πρωί τις επιδοτήσεις, η κυβέρνηση απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης διατηρώντας προσιτές τις τιμές λιανικής.

Οι επιδοτήσεις για τα οικιακά τιμολόγια, για όλες τις παροχές (κύριες και μη κατοικίες) και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια είναι:

-23,8 λεπτά για όσους έχουν κατανάλωση από 0-500 κιλοβατώρες

-18,8 λεπτά για όσους έχουν κατανάλωση από 501-1000 κιλοβατώρες

-9,8 λεπτάγια όσους έχουν κατανάλωση από 1001 κιλοβατώρες και πάνω. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται το 2 % των νοικοκυριών

Ισχύει το κίνητρο εξοικονόμησης με πρόσθετη επιδότηση 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για όσους μειώσουν την κατανάλωση κατά 15%.

Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο όπως είπε ο κ. Σκρέκας απορροφάται το 100 % της αύξησης με επιδότηση 28,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ παροχής έως 35 kvA, και για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες, 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Για μεγαλύτερη ισχύ και όλα τα υπόλοιπα επαγγελματικά τιμολόγια, χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση είναι 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τους αγρότες η επιδότηση είναι 23,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

-Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400KWh/μήνα θα πλήρωνε 159 ευρώ χωρίς την επιδότηση, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 64 ευρώ.

-Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700KWh/μήνα θα πλήρωνε 278 ευρώ χωρίς την επιδότηση, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 121 ευρώ ή 111 ευρώ αν καταφέρει να εξοικονομήσει επιπλέον 15% από την κατανάλωση του.

-Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 KWh/μήνα θα πλήρωνε 476 ευρώ χωρίς την επιδότηση, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 244 ευρώ ή 209 ευρώ αν καταφέρει να εξοικονομήσει επιπλέον 15% από την κατανάλωση του.

Παραδείγματα λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι τρεις κλίμακες επιδότησης

Στην πρώτη κλίμακα τοποθετούνται οι χαμηλότερες καταναλώσεις, δηλαδή αυτές που φτάνουν έως περίπου 500ΚWh/μήνα με επιδότηση 238 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ σε αυτήν την κατηγορία ανήκει το 90% των νοικοκυριών τα οποία και θα απολαμβάνουν τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις.

Στην δεύτερη κλίμακα τοποθετούνται οι μηνιαίες καταναλώσεις από 501 έως 1000 ΚWh/μήνα.

Σε αυτή την περίπτωση τα νοικοκυριά επιδοτούνται με 188 ευρώ / MWh. Ενώ ισχύει επιπλέον μείωση 50 ευρώ στον λογαριασμό για όσους πετύχουν μείωση της κατανάλωσης τους κατά 15%

Η τρίτη κλίμακα αφορά όσους καταναλώνουν πάνω από 1.001 ΚWh/μήνα, δηλαδή το 2% των νοικοκυριών. Γι’ αυτή την κατηγορία η επιδότηση ανέρχεται στα 98 ευρώ /MWh.

Και σε αυτή την κλίμακα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση εξοικονόμησης 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος.

Ενώ για όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο θα γίνει απορρόφηση 100% αύξησης και θα επιδοτηθούν με 286 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Ηλέκτρικό ρεύμα: Επαγγελματικά Τιμολόγια

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA η επιδότησηγια τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης τον Νοέμβριο ανέρχεται στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όλους όσοι ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται σε50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα238 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Πώς επιδοτείται το φυσικό αέριο

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 25 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Ηλέκτρικό ρεύμα: Οι 3 ώρες αιχμής στην Ελλάδα που «κόβεται» το ηλεκτρικό ρεύμα

Ανησυχία για τις ώρες αιχμής που θα κόβεται το ρεύμα στην Ελλάδα. Οι παράγοντες που κρίνουν το πώς θα κάνουμε χειμώνα φέτος. Νέα δήλωση Σκρέκα.

Και παρότι η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν θα έχουμε έκτακτες διακοπές ρεύματος στην Ελλάδα λόγω ενεργειακής κρίσης, δύο είναι τα δεδομένα: Και η Ευρώπη έχει ζητήσει υποχρεωτική μείωση της εξοικονόμησης ενέργειας στα κράτη-μέλη (με όποιο τρόπο κρίνει η εκάστοτε κυβέρνηση) και οι αρμόδιες ελληνικές αρχές έχουν συζητήσει το θέμα και έχουν καταλήξει για τα «πρακτικά» του ζητήματος.

Η αγωνία κορυφώνεται καθώς ο καιρός «παγώνει» και μπαίνει ο χειμώνας που θα αυξήσει ραγδαία τη ζήτηση για ενέργεια, είτε λόγω του ότι νυχτώνει πιο νωρίς και χρειαζόμαστε φως, είτε γιατί απαιτούνται πολλές κιλοβατώρες, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα για θέρμανση.

Εξάλλου, ήδη στην Ευρώπη, είτε υπάρχουν προειδοποιήσεις για ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος, είτε οι επιχειρήσεις σβήνουν τα φώτα νωρίτερα για να γλιτώσουν ρεύμα.

Ωστόσο, για την Ελλάδα, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε και επίσημα ποιες είναι οι ώρες αιχμής κατά τις οποίες η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να εξοικονομήσουν 5% στο ηλεκτρικό ρεύμα και να ανάβουν τις ενεργοβόρες συσκευές σε άλλες ώρες:

«Βασική προτεραιότητα παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, οι συσκευές αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας» είπε χαρακτηριστικά

Ηλέκτρικό ρεύμα: Διακοπές ρεύματος σε ώρες αιχμής: Τι λένε τα σενάρια

Για ακόμα μία φορά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τοποθετήθηκε για το θέμα και απέκλεισε ξανά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον για τα νοικοκυριά. Διαβεβαίωσε δε πως ότι δεν υπάρχει απλώς Plan B, υπάρχει προετοιμασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Για παράδειγμα η συμφωνία της ΔΕΠΑ εμπορίας με τη γαλλική Total για τα φορτία του υγροποιημένου φυσικού αερίου μας εξασφαλίζει ότι ακόμα και αν έχουμε ολική διακοπή της ροής από αγωγούς από το ρωσικό φυσικό αέριο, δεν θα ξεμείνουμε. Οι αντίστοιχες πρόνοιες που έχει πάρει η ελληνική πολιτεία στο σύνολό της για αύξηση της αποθηκευτικής δυνατότητας της χώρας για λειτουργία των εργοστασίων μας και με λιγνίτη, νομίζω ότι μας παρέχουν υψηλές εγγυήσεις ότι τουλάχιστον σε ότι αφορά το στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακραία σενάρια: Να μην έχουν ρεύμα τα νοικοκυριά, να πάμε σε αυτό που λένε δελτίο ρεύματος. Έτσι ώστε να μπορέσουμε με μια πολιτική που θα προάγει την εξοικονόμηση, σε πολύ λογικά πλαίσια, να ανταπεξέλθουμε στις πιέσεις που θα δεχτούμε».

Και πρόσθεσε:

«Μιλάμε για έξυπνες τακτικές που θα βοηθήσουν και το κράτος και τους πολίτες να ξοδεύουν λιγότερα και που θα μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε και ενέργεια που έτσι κι αλλιώς είναι ζητούμενο. Δεν μιλάμε όμως ούτε για υποχρεωτικές διακοπές, ούτε για αναγκαστικές διακοπές. Είμαστε μακριά από εκεί και έχουμε μεριμνήσει έτσι ώστε να μη φτάσουμε σε αυτό το στάδιο».

Ηλέκτρικό ρεύμα: Ποιες είναι οι ώρες αιχμής στην Ελλάδα

Σε κυβερνητική σύσκεψη για τα εθνικά μέτρα εξοικονόμησης που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα με τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, συζήτηθηκαν -εκτός από τα σενάρια περί διακοπών ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις- και οι ώρες αιχμής κατά τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει για τη μείωση της κατανάλωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταλήξει στις εξής:

  • 09:00-10:00
  • 18:00-22:00

Συνολικά, δηλαδή, η χώρα μας θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους μείωσης για 5 ώρες την ημέρα.

Τον προηγούμενο μήνα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, για «πολύ μικρές, σχεδόν μηδενικές, πιθανότητες» για διακοπές ρεύματος ή για παροχή ρεύματος με «δελτίο», ωστόσο, όπως είπε, τίποτα δεν αποκλείεται. Είχε προηγηθεί τον Αύγουστο, η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο υποχρεωτικών διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά.

Ηλέκτρικό ρεύμα: Η ευρωπαϊκή απόφαση για το ρεύμα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για τα μέτρα στο ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως αναφέρεται:

Συμφωνία επιτεύχθηκε για εθελοντικό στόχο συνολικής μείωσης 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής. Τα κράτη μέλη θα προσδιορίσουν το 10% των ωρών αιχμής που θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση από 1η Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν οι δύο στόχοι κατά την περίοδο αυτή.

Ηλέκτρικό ρεύμα: Τι κάνουν οι άλλες χώρες της Ευρώπης για μείωση ρεύματος

Το σχέδιο της Πορτογαλίας για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας περιλαμβάνει τον περιορισμό και του φωτισμού των Χριστουγέννων από τις 18:00 μέχρι τα μεσάνυχτα για έναν μήνα, ξεκινώντας από τις 6 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Επίσης, προβλέπεται μεγαλύτερη χρήση του φυσικού φωτός, απενεργοποίηση του εσωτερικού φωτισμού κάθε φορά που οι πολίτες φεύγουν από έναν χώρο, ενώ τα κλιματιστικά πρέπει να ρυθμιστούν σε θερμοκρασίες 18 βαθμών τον χειμώνα και 25 βαθμών το καλοκαίρι.

Μείωση της θερμοκρασίας και σβήσιμο των πινακίδων και των φώτων στις βιτρίνες αποφάσισε, μεταξύ άλλων, το Βέλγιο. Από 1η Οκτωβρίου, μία ώρα μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, οι επιγραφές, τα φώτα στις βιτρίνες και στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων θα σβήνουν.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας στη Γαλλία σβήνουν τα φώτα, ενώ εμβληματικά σημεία ετοιμάζονται να βυθιστούν στο σκοτάδι. Το μουσείο του Λούβρου και το Παλάτι των Βερσαλλιών θα κλείνουν τα φώτα τους νωρίτερα, περισσότερο για να υπενθυμίζουν στους πολίτες την ενεργειακή κρίση, όπως εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού. Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να σβήνει τα φώτα που κοσμούν μνημεία της πρωτεύουσας, όπως, για παράδειγμα, τον Πύργο του Άιφελ.

Ηλέκτρικό ρεύμα: Προειδοποιήσεις για 3ωρες διακοπές ρεύματος στη Βρετανία

Οι Βρετανοί καλούνται να προετοιμαστούν για τρίωρες διακοπές ρεύματος «από τις 4 μ.μ. έως τις 7 μ.μ.» αυτόν τον χειμώνα, είπε αξιωματούχος της εταιρείας ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου National Grid, με έδρα το Λονδίνο.

Προειδοποίησε τα νοικοκυριά να προετοιμαστούν για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εξασφαλίσει αρκετό φυσικό αέριο από την Ευρώπη, σύμφωνα με το «χειρότερο σενάριο».