Ηλεκτρικό ρεύμα: Στη δίνη των αλλεπάλληλων ανατιμήσεων στο ρεύμα βρίσκονται παγιδευμένοι οι καταναλωτές, κατάσταση που θα συνεχιστεί τουλάχιστον και κατά το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, με σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά και στη βιωσιμότητα μικρομεσαίων, αγροτών κι επιχειρήσεων, ενώ αναμένεται να δοκιμαστούν και οι αντοχές του συστήματος.
Με μπούσουλα την πορεία της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας και με δεδομένο ότι όλα τα ρίσκα της αγοράς και των συμμετεχόντων σε αυτή μεταφέρονται στη λιανική, μέσω των περίφημων ρητρών που εφαρμόζουν όλοι οι προμηθευτές, οι πραγματικές αυξήσεις για καταναλώσεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου στην τιμή της κιλοβατώρας υπολογίζεται ότι κυμαίνονται από 105% έως και πάνω από 203% (βάσει τιμής κιλοβατώρας τιμολογίου Γ1 – ΔΕΗ χωρίς επιδότηση – εκπτώσεις), ενώ η αντίστοιχη κιλοβατώρα Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί κατά 235%!
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Αυγή», ακόμα και η ανεπαρκής κάλυψη μέρους των αυξήσεων μέσω οριζόντιων επιδοτήσεων, που εφάρμοσε κακήν κακώς η κυβέρνηση το τελευταίο τετράμηνο στη χαμηλή τάση, λήγει σε μία εβδομάδα και το πολύ άμεσο μέλλον προδιαγράφεται όχι απλώς αβέβαιο, αλλά μάλλον ζοφερό, με την αδυναμία πληρωμών να μεγεθύνεται και την ενεργειακή φτώχεια να απειλεί όλο και περισσότερα νοικοκυριά.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, βάσει σχετικών υπολογισμών για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 -δεδομένου ότι για κάθε μήνα στην τιμολόγηση λαμβάνεται υπόψη η χονδρεμπορική τιμή (Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς – ΤΕΑ) του αμέσως προηγούμενου μήνα-, η καθαρή τιμή (χωρίς επιδοτήσεις – εκπτώσεις) της βασικής, οικιακής κιλοβατώρας (δηλαδή 0,11058 ευρώ – Γ1 τιμολόγιο) της ΔΕΗ αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:
- Οκτώβριος: 0,22698 ευρώ (+0,1164 ευρώ / κιλοβατώρα από τη ρήτρα) = +105,26%.
- Νοέμβριος: 0,30018 ευρώ (+0,1896 ευρώ από τη ρήτρα) = +171,31%.
- Δεκέμβριος: 0,33528 ευρώ (+0,2247 ευρώ από τη ρήτρα) = +203,2%.
Εκτιμάται δε ότι για τον Ιανουάριο του 2022, με τις μέχρι σήμερα τιμές Δεκεμβρίου, η αντίστοιχη τιμή θα ανέλθει σε 0,37108 ευρώ / κιλοβατώρα (0,11058 +0,2605 ευρώ η ρήτρα), ήτοι αύξηση 235,5%!
Αυτό σημαίνει ότι η τιμή της κιλοβατώρας θα υπερτριπλασιαστεί στο λυκαυγές του 2022, καθώς από τα 11,058 λεπτά θα φτάσει στα 37,1 λεπτά (χωρίς επιδότηση – εκπτώσεις), με βάση το ράλι τιμών του Δεκεμβρίου.
Αν υποθέσουμε ότι αυτή η τιμή θα επαληθευτεί, τον Ιανουάριο του 2022 για 300 κιλοβατώρες το καθαρό κόστος θα ανέλθει σε 111,32 ευρώ μόνο για το ρεύμα, χωρίς τις λοιπές χρεώσεις -έναντι 33,174 ευρώ για την ίδια κατανάλωση προ ρητρών (διαφορά 78,15 ευρώ!).
Η μέση τιμή της βασικής χονδρεμπορικής αγοράς του χρηματιστηρίου ενέργειας (τιμή εκκαθάρισης αγοράς επόμενης ημέρας – DAM) έσπασε το φράγμα και των 400 ευρώ / μεγαβατώρα, σκαρφαλώνοντας την Τρίτη στα 415,94 ευρώ -ρεκόρ όλων των εποχών. Αρκεί να σημειωθεί ότι πέρσι ο Δεκέμβριος έκλεινε με τιμή στα 40,38 ευρώ / μεγαβατώρα (28.12.2020) για να γίνει σαφής η ασύλληπτη ετήσια αύξηση της τάξεως του 930%!
Η συνολική μεσοσταθμική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στα 252,325 ευρώ / μεγαβατώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, όταν στις αρχές του έτους (Ιανουάριος 2021) ήταν 63,910 ευρώ (+294,8%).
Η αντίστοιχη τιμή τον Νοέμβριο του 2020 ήταν 81,366 ευρώ / μεγαβατώρα και τον Νοέμβριο του 2019 ήταν 64,235 ευρώ / μεγαβατώρα, ήτοι αύξηση 210% και 292,8%, αντίστοιχα, για τα δύο αυτά έτη.
Στο δε ενδεκάμηνο φέτος η μέση τιμή διαμορφώνεται ήδη σε 119,23 ευρώ / μεγαβατώρα, έναντι ετήσιων μέσων τιμών στα 58,099 ευρώ πέρσι και 71,753 ευρώ πρόπερσι.
Πώς φτάσαμε, όμως, σε αυτό τον ατέρμονο κύκλο αυξήσεων;
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., που αγαπά τις διεθνείς καλές πρακτικές, όπως και η εκλεκτή της διοίκηση της ΔΕΗ, οφείλουν να πληροφορήσουν τους καταναλωτές ποιας ευρωπαϊκής χώρας το πρότυπο ακολουθείται με οικιακά τιμολόγια που έχουν αυτού του τύπου ρήτρα αναπροσαρμογής, συνδεδεμένη πλήρως με τις τιμές στην αγορά.
Η ΔΕΗ αρκέστηκε σε μια ανακοίνωση κρυμμένη μέσα στις “συχνές ερωτήσεις” για τα οικιακά τιμολόγια για να δημοσιοποιήσει ότι από 5.8.2021 θέτει σε ισχύ ρήτρα αναπροσαρμογής δείχνοντας ότι συμμορφώθηκε προς τις… βουλές της ΡΑΕ (“σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διαφάνεια και την επαληθευσιμότητα των χρεώσεων στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ΧΤ – Απόφαση ΡΑΕ υπ’ αριθμ. 409/2020”).
Όλο το προηγούμενο διάστημα δε οι διαρροές για τα προβλήματα που προκαλούν στην αγορά, ειδικότερα στον ανταγωνισμό, τα χωρίς ρήτρες τιμολόγια ΔΕΗ έδιναν κι έπαιρναν… Αν και οι καθετοποιημένοι παίκτες (παραγωγοί και προμηθευτές) έχουν δυνατότητες αντιστάθμισης κινδύνου για την κάλυψη τουλάχιστον των οικιακών καταναλωτών, κάτι τέτοιο δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, όπως δεν ήταν και σαφές εξαρχής ότι υπάρχει η επιλογή σταθερού τιμολογίου, που ανακαλύφθηκε αφού και αυτό είχε πια ανατιμηθεί.
Πάντως, η ΔΕΗ συγχρόνως με τη ρήτρα “πέρασε” και έκπτωση 30% στην προμήθεια επιτυγχάνοντας διπλό στόχο: εμπορικά “χρύσωσε το χάπι” της νέας υπερχρέωσης με μια προσωρινή παροχή, ενώ η ρήτρα είναι μόνιμη και φαίνεται πως τελικά είχε περιθώριο ή “λίπος” για κάψιμο -π.χ. από τα υπερκέρδη της κατάρρευσης τιμών του 2020, που δεν πέρασαν στη λιανική, ή τα… “ουρανοκατέβατα” κέρδη από τη λειτουργία της αγοράς- χωρίς να τσαλακώσει το πολύτιμο αφήγημα της Ν.Δ. περί success story και διασφαλίζοντας την κερδοφορία της υπέρ των νέων ιδιωτών μετόχων της…
Ηλεκτρικό ρεύμα: Δείτε τι λογαριασμοί φτάνουν σε απλά νοικοκυριά
Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους καταναλωτές. Ο λογαριασμός ρεύματος του παραδείγματος είναι πραγματικός και ένας από τους πρώτους εκκαθαριστικούς που περιλαμβάνουν καταναλώσεις για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.
Αποδεικνύει δε, ότι παρά τις κρατικές επιδοτήσεις, η χρέωση μιας κιλοβατώρας -σε τελική τιμή λιανικής- μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 30 λεπτά.
Ο καταναλωτής του παραδείγματος έλαβε εκκαθαριστικό λογαριασμό με κατανάλωση 692 κιλοβατωρών -515 στην ημερήσια κατανάλωση και 177 στην νυχτερινή- οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσα σε διάστημα 40 ημέρων.
Είναι μια κατανάλωση που ξεφεύγει λίγο από τον μέσο όρο της αγοράς αλλά δεν θεωρείται «ακραία» ειδικά για φθινοπωρινούς μήνες, όπου ξεκινούν και ανάβουν και το θερμοσίφωνο αλλά και οι ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης.
Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας εισέπραξε για τον εαυτό της περί τα 74 ευρώ. Τιμολόγησε με 11 λεπτά την ημερήσια κιλοβατώρα και με 8 λεπτά την νυχτερινή. Σε αυτό το ποσό όμως προστέθηκαν επιπλέον… 155 ευρώ εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Δηλαδή, η χρέωση ενέργειας τριπλασιάστηκε στο συγκεκριμένο διάστημα λόγω της ρήτρας, η οποία επιβάρυνε με το δυσθεώρητο ποσό των 22 λεπτών την κάθε κιλοβατώρα.
Μπροστά σε τέτοια επιβάρυνση, τι να κάνουμε και τα περίπου 48 ευρώ που ήταν η επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Απλώς περιόρισαν την έκταση της ζημιάς. Φυσικά, στον τελικό λογαριασμό προστέθηκαν και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις (περίπου 32,17 ευρώ) αλλά και ο ΦΠΑ 14,59 ευρώ.
Αυτή θα είναι η εικόνα για όλους τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου καθώς και ο τρέχων μήνας κινείται με πολύ υψηλά επίπεδα τιμών χονδρικής.
Οι καταναλωτές που έχουν μείνει στο κυμαινόμενο τιμολόγιο, θα επιβαρυνθούν με τα 22 λεπτά ανά κιλοβατώρα της ρήτρας όποια και αν είναι η εταιρεία με την οποία συνεργάζονται.
Για τους δε πρώτους μήνες του 2022 θα περιμένουν να δουν ποια θα είναι η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης και αν θα θεσπιστούν ή όχι κριτήρια για την καταβολή της ενίσχυσης.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποιοι θα πάρουν το επίδομα και ποσά
Αναστολή τελών χρήσης δικτύου για τους καταναλωτές φυσικού αερίου το ίδιο δίμηνο. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου η στήριξη από 24 ευρώ θα φτάσει τα 45 ευρώ. Μέτρα και για την βιομηχανία με αναστολή πληρωμών. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Τον υπερδιπλασιασμό της επιδότησης για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χαμηλής τάσης ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης.
Έτσι, η επιδότηση που θα χορηγηθεί ανά λογαριασμό για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο ανέρχεται σε 39 ευρώ και αφορά τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.
Αντίστοιχα, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου η στήριξη από 24 ευρώ θα φτάσει τα 45 ευρώ.
Για να αντιμετωπιστεί το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που θα στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα προικιστεί με 620 εκατ. ευρώ από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων ρύπων από 150 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Για το φυσικό αέριο πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης από τα 80 εκατ. ευρώ στα 180 εκατ. και την έκπτωση 15% στα τιμολόγια, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε και την αναστολή των τελών χρήσης του δικτύου διανομής για κατανάλωση δύο θερμικών μεγαβατώρων, με έκπτωση από 20 έως 40 ευρώ ανάλογα με την περιοχή που καταναλώνει.
Όπως αναφέρθηκε τα τέλη χρήσης θα επιβληθούν με την νέα χρονιά και όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές.
Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε μέτρα στήριξης και για την ενεργοβόρα βιομηχανία με αναστολή πληρωμών για 5 μήνες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
Το μέτρο αφορά τις βιομηχανίες χαμηλής και μέσης τάσης και λοιπών χρήσεων. Οι χρεώσεις που αναστέλλονται ανέρχονται σε 63 εκ. ευρώ και θα καταβληθούν ότι αποκλιμακωθούν οι τιμές.
Ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί την κρίση σε μηνιαία βάση προκειμένου να στηρίξει όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.
Όπως είπε την αύξηση της επιδότησης επιβάλλουν οι τιμές της χονδρεμπορικής που από 121 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο αυξήθηκαν σε 134 ευρώ τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο κινούνται στα 209 ευρώ η μεγαβατώρα.
Όπως είπε, οι τιμές αυτές προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που πήραν μέτρα.