Ηλεκτρικό ρεύμα: Μετά το… μυθικό ποσό έκπτωσης των 9 ευρώ στους λογαριασμούς του ρεύματος, η κυβέρνηση κατάλαβε πως τα μαθηματικά δεν «βγαίνουν» και ετοιμάζεται για νέα έκπτωση!
Το αρχικό πλάνο για την οριζόντια επιδότηση αφορούσε 30 ευρώ τη μεβατώρα μηνιαίως για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε η τελική επιβάρυνση να περιοριστεί στα δύο ευρώ το μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη στο νομοσχέδιο για τη σύσταση του ειδικού λογαριασμού με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», προβλέπει ενίσχυση 200 εκατ. ευρώ, που θα προέλθει από τα έσοδα δημοπράτησης των δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων.
Η σχετική διάταξη φαίνεται ότι μετατίθεται για την ερχόμενη εβδομάδα, με τις εταιρείες προμήθειας να βρίσκονται σε φάση αναμονής καθώς στη συνέχεια θα πρέπει να προετοιμάσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα για την αποτύπωση της επιδότησης σε ευδιάκριτο σημείο του λογαριασμού ρεύματος.
Η εξειδίκευση για τον τρόπο εφαρμογής της επιδότησης θα ανακοινωθεί μέσω ΚΥΑ, όμως ήδη οι προμηθευτές έχουν αναθέσει το έργο των αναγκαίων παρεμβάσεων σε συνεργαζόμενες εταιρείες, καθώς η επιδότηση θα αφορά και τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου (τιμολογούνται τον Οκτώβριο).
Η επιδότηση θα καταβληθεί στους προμηθευτές βάσει του χαρτοφυλακίου πελατών τους και για το κομμάτι που αφορά τα κυμαινόμενα τιμολόγια (σχεδόν το 90% επί του συνόλου), κάτι που πλέον αφορά και τη ΔΕΗ.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπάρχει η δέσμευση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα χρήματα να δοθούν προκαταβολικά (το αργότερο μέσα στον Νοέμβριο).
Παρά το ότι η επιδότηση θα είναι ορατή στους καταναλωτές από τους λογαριασμούς του Οκτωβρίου, η τελική επιβάρυνση θα φανεί στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2022.
Πάντως οι προσδοκίες για αντιστάθμιση των αυξήσεων μέσω επιδότησης και εκπτώσεων δεν θα επιβεβαιωθούν, καθώς οι τιμές σε φυσικό αέριο και ρύπους (CO2) απέχουν σημαντικά από τα 95 ευρώ η μεγαβατώρα που έλαβε υπόψιν η κυβέρνηση για την επιδότηση.
Την ώρα που που οι καταναλωτές ματώνουν οικονομικά για να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας λένε «όχι» στις προτάσεις της ΡΑΕ για αλλαγές στην τιμολόγηση.
Την αντίθεσή τους στην πλειονότητα των προτάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας εκφράζουν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης επιχειρήσεις και επιχειρηματικές ενώσεις του κλάδου ενώ πιο κοντά στις θέσεις της ΡΑΕ τοποθετούνται οι εκπρόσωποι των καταναλωτών που συμμετείχαν στη σχετική διαβούλευση.
Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ έθεσε στις αρχές Αυγούστου σε διαβούλευση σειρά προτάσεων για τα τιμολόγια που περιλαμβάνουν την κατάργηση του παγίου στους λογαριασμούς, τη θέσπιση ορίου προσαύξησης στα κυμαινόμενα τιμολόγια, την κατάργηση της ρήτρας αποχώρησης στις συμβάσεις με κυμαινόμενα τιμολόγια (διατήρηση μόνο στα τιμολόγια σταθερής τιμής και ορισμένου χρόνου) και τη δωρεάν λήψη του λογαριασμού ανεξάρτητα από το αν η αποστολή γίνεται ηλεκτρονικά ή σε χαρτί.
Οι περισσότερες εταιρείες προμήθειας διαφωνούν με τη θέσπιση ορίου προσαύξησης στα κυμαινόμενα τιμολόγια, θεωρώντας ότι παραβιάζει την αρχή της οικονομικής ελευθερίας, με την κατάργηση της πάγιας χρέωσης με το σκεπτικό μεταξύ άλλων ότι καλύπτει τα κόστη πχ πελατών με χαμηλή κατανάλωση, κλειστών κτιρίων κ.ά. καθώς και με την κατάργηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης.
Οι προμηθευτές τάσσονται υπέρ των ηλεκτρονικών λογαριασμών θεωρώντας ότι η παροχή κινήτρων προς αυτήν την κατεύθυνση δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως επιβάρυνση των έγχαρτων λογαριασμών το κόστος των οποίων θα πρέπει να καλύπτεται. Εξάλλου προειδοποιούν για τον κίνδυνο αποχώρησης επιχειρήσεων από την αγορά σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι προτάσεις αυτές, κάτι που -όπως υποστηρίζουν- θα περιόριζε τον ανταγωνισμό.
Από την πλευρά των καταναλωτών οι προτάσεις της ΡΑΕ γίνονται αποδεκτές, ενώ αναφέρον επιπλέον ότι οι όροι των συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ιδίως οι ρήτρες αναπροσαρμογής των τιμών είναι δυσνόητοι για τους καταναλωτές. Επί του θέματος, η ΡΑΕ θεωρεί ότι οι ρήτρες θα πρέπει να ενεργοποιούνται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν οι τιμές κινούνται σε απρόβλεπτα κατά την κατάρτιση της σύμβασης προμήθειας επίπεδα κάτι που διαπιστώνει ότι δεν συμβαίνει στην πράξη, όπως προκύπτει από τη συχνή ενεργοποίηση των ρητρών.
Την ίδια ώρα, προσπάθειες για να γλυτώσουν οι καταναλωτές το… ηλεκτροσόκ από τις αυξήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος, καταβάλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Δείτε στο xristika.gr τι αναφέρει…
Να «προλάβουν» τις συνέπειες των πιθανών αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος έχουν τη δυνατότητα οι καταναλωτές, εφόσον ενημερωθούν και επιλέξουν τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ τους και στις ανάγκες τους.
Οι ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά της Ευρώπης έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους καταναλωτές, που αναμένουν τον επόμενο λογαριασμό για να ανακαλύψουν το μέγεθος αύξησης της τιμής.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην ιστοσελίδα www.energycost.gr παρέχει μέσω διαδικτυακού εργαλείου τη δυνατότητα σε οικιακούς αλλά και επαγγελματικούς καταναλωτές να συγκρίνουν το σύνολο των τιμολογίων που προσφέρονται από την αγορά εισάγοντας τα στοιχεία κατανάλωσής τους και τις επιμέρους προτιμήσεις τους, βρίσκοντας το πιο οικονομικό γι’ αυτούς πακέτο. Μάλιστα, η απόκλιση μεταξύ προμηθευτών και εξειδικευμένων αναγκών του κάθε καταναλωτή μπορεί να παρουσιάζουν απόκλιση από 40% έως και 100%.
Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα οδηγεί στην αύξηση των τιμών και της ενέργειας, με την κατάλληλη επιλογή του προμηθευτή να αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις από τους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.
Παράλληλα με την αναζήτηση της καλύτερης προσφοράς από τον καταναλωτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να ελαφρύνει τον καταναλωτή από επιπλέον επιβαρύνσεις.
Την ώρα που οι καταναλωτές «ματώνουν» οικονομικά για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, η ΔΕΗ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα!
Οι πιθανές αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος λόγω των ανατιμήσεων στη χονδρική αγορά ολόκληρης της Ευρώπης προκαλούν αναστάτωση στους καταναλωτές, οι οποίοι αναμένουν τον επόμενο λογαριασμό για να δουν αν και πόσο βαθιά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης στα τιμολόγια, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό παράθυρο να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.
Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ με την έκπτωση που έχει ανακοινώσει -της τάξεως του 30%- αντισταθμίζει την όποια επιβάρυνση, ενώ παρέμβαση έκανε και η ΡΑΕ.
Από τις αρχές του έτους η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά έχει διπλασιαστεί. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, οι τιμές του ρεύματος από τα 52,52 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο, έφτασαν τον Ιούλιο στα 101,86 ευρώ/MWh. Το «κλειδί» στην υπόθεση είναι ότι οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν στα βασικά τους οικιακά προγράμματα ρήτρες που συναρτώνται με το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ενεργοποιημένες λόγω των τιμών που έχουν διαμορφωθεί στις εγχώριες αγορές περίπου από τα τέλη του προηγούμενου έτους.
Η ΔΕΗ, το προηγούμενο διάστημα, ανακοίνωσε έκπτωση της τάξεως του 30% στα τιμολόγια ρεύματος, προκειμένου να αντισταθμιστεί η αναμενόμενη επιβάρυνση από τη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο οι οικιακοί καταναλωτές είδαν κατά 2 – 3 ευρώ πιο… τσιμπημένους τους λογαριασμούς ρεύματος καθώς ενεργοποιήθηκε η σχετική ρήτρα CO2. Ωστόσο, η ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής σε συνδυασμό με την έκπτωση 30% οδηγεί σε πολύ μικρή επιβάρυνση (2 ευρώ περίπου) για τους καταναλωτές, από εκείνη που θα είχαν αν παρέμενε η υφιστάμενη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα στα τιμολόγια.
Η έκπτωση 30% που αποφασίστηκε αφορά τα ανταγωνιστικά τιμολόγια (όχι τις χρεώσεις δικτύων, ΥΚΩ κ.λπ.), τα οποία σήμερα είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο και 0,11936 ευρώ για υψηλότερες καταναλώσεις.
Συγκεκριμένα επηρεάζει μόνο τα παλιά οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης (Γ1, Γ1Ν, Γ21, Γ22, Γ23) της Επιχείρησης, δηλαδή όχι τα νέα της προγράμματα (ΔΕΗ myHome Enter) που ούτως ή άλλως αυτά δεν επιβαρύνονταν από ρήτρες CO2.
«Η ΡΑΕ έχει καλέσει τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος που κατέχουν το 35% της αγοράς και τους έχει ζητήσει να γίνει ανάλυση της οικονομικής και τιμολογιακής πολιτικής τους, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ποιο πρόγραμμα τον συμφέρει και να το επιλέξει, ενώ παρακολουθούμε και την αγορά για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές», τόνισε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1.
Οπως είπε, «όλα αυτά είναι ένα μίγμα που πιέζει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Αρκετούς μήνες πριν έχουμε ανακοινώσει ότι θα αξιοποιήσουμε 100 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε με επιχορήγηση για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να εκμηδενιστούν τα κόστη για ρεύμα για δεκάδες χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά», ανέφερε ο υπουργός.
Την ίδια ώρα, διευκρινίσεις για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος λόγω των ανατιμήσεων στη χονδρική αγορά της Ευρώπης έδωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης. «Από τις 5 Αυγούστου υπάρχει και για τη ΔΕΗ η ρήτρα αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας. Μέχρι τώρα οι ιδιώτες που πουλάνε ρεύμα στη ΔΕΗ έχουν μεγάλες εκπτώσεις, ωστόσο στα συμβόλαιά τους υπάρχει η ρήτρα αναπροσαρμογής, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις», είπε στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυξήσεις οφείλονται αφενός στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και αφετέρου στη μεγάλη ζήτηση λόγω καύσωνα. Οπως επίσης και «στο χρηματιστήριο των ρύπων, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος μολύνει θα πληρώνει περισσότερα».
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…