Ηλεκτρικό ρεύμα: Φαίνεται πως το σήριαλ με το ηλεκτρικό ρεύμα θα έχει πολύ δρόμο καθώς εκτός από τις αυξήσεις-φωτιά, πλέον οι πάροχοι στρέφονται πλέον κατά της ΔΕΗ! Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις…
Πλήρη ανατροπή σκηνικού στην αγορά λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας τείνει να προκαλέσει η παρέμβαση της κυβέρνησης για τη στήριξη των καταναλωτών ενόψει των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές χονδρικής, καθώς οι ιδιώτες πάροχοι φοβούνται ότι θα μειώσει ή και θα σταματήσει τη ροή της εξόδου καταναλωτών από τη ΔΕΗ, ενισχύοντας τον δεσπόζοντα πάροχο της αγοράς, παρά τη δέσμευση που υπάρχει για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50%.
Σε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας αναμενόταν να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, για το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνέδεσε την πολιτική για την ανακούφιση των καταναλωτών από τις αυξήσεις με την εμπορική πολιτική της ΔΕΗ, με τρόπο που, όπως υποστηρίζεται από τις εταιρείες, δημιουργεί στο καταναλωτικό κοινό την εντύπωση ότι η ΔΕΗ είναι ο πάροχος που θα προσφέρει την καλύτερη τιμολόγηση.
Όπως προκύπτει και από τις σημερινές ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα, οι εκπτώσεις που θα προσφέρει η ΔΕΗ αποτελούν κύριο συστατικό της πολιτικής της κυβέρνησης για την ανακούφιση των νοικοκυριών. Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι η επιδότηση μέσω του υπό σύσταση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα είναι στα 9 ευρώ μηνιαίως, και θα αφορά τις πρώτες 300 KVh κατανάλωσης. Η ΔΕΗ με τις εκπτώσεις που δίνει θα συμβάλλει με ποσά που κυμαίνονται από 10 έως 30 ευρώ. Σημειώνεται ότι η επιπλέον έκπτωση 30% της ΔΕΗ προσφέρεται σε καταναλώσεις έως 600 κιλοβατώρες το μήνα και υπολογίζεται ότι με αυτό το μείγμα επιδότησης από το κράτος και έκπτωσης από τη ΔΕΗ η ελάφρυνση θα φτάσει να καλύπτει το 80% των καταναλωτών.
Ο κ. Σκρέκας επιχείρησε να αντικρούσει τις αιτιάσεις περί ευνοϊκής μεταχείρισης της ΔΕΗ από την κυβέρνηση, σημειώνοντας σε σημερινές του δηλώσεις ότι: «Είναι μία αγορά όπου ο καθένας πρέπει να πουλάει με όρους βιωσιμότητας. Ο καθένας, ανάλογα με τις δυνατότητες του, θα προχωρήσει, θα αναπτυχθεί, δεν θα αναπτυχθεί, αυτή είναι η ελεύθερη αγορά. Τα πράγματα είναι απλά. Μια εταιρία για να επιβιώσει πρέπει να έχει πελάτες και να βγάζει κέρδη».
Από την πλευρά τους, οι ιδιώτες πάροχοι υποστηρίζουν ότι ο τρόπος που παρουσιάζεται η κρατική παρέμβαση έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στην αγορά, καθώς οι καταναλωτές, ακόμη και αν είναι δυσαρεστημένοι με τους λογαριασμούς που ελάμβαναν το τελευταίο διάστημα από τη ΔΕΗ, βλέπουν τώρα τις ανακατατάξεις που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική και αποφεύγουν να κάνουν κινήσεις για αλλαγή παρόχου, κάτι που αντικειμενικά λειτουργεί υπέρ του δεσπόζοντα παρόχου, το μερίδιο του οποίου θα έπρεπε να μειώνεται για να λειτουργήσει εύρυθμα η αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η ΔΕΗ σκοπεύει να προσφέρει και έξτρα έκπτωση στους καταναλωτές, πέραν της έκπτωσης κατά 30%. Το ποσοστό της επιπλέον έκπτωσης δεν έχει προσδιορισθεί. Οι ιδιώτες πάροχοι πιέζουν την κυβέρνηση να αποτρέψει αυτή την πρόσθετη έκπτωση και να μην γίνουν άλλες «επιθετικές» ενέργειες από τη ΔΕΗ, που θα προκαλέσουν στρέβλωση στην αγορά, όπως τονίζουν οι εταιρείες.
Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιωτικές εταιρείες περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να ανακοινώσουν αλλαγές στη δική τους εμπορική πολιτική, που σε γενικές γραμμές, έως τώρα, στηριζόταν σε παροχή χαμηλότερων χρεώσεων από τη ΔΕΗ, σε συνδυασμό με εκπτώσεις έως και 50% στους συνεπείς πελάτες, στόχος των οποίων ήταν να προσελκύσουν το καλύτερο κομμάτι της πελατειακής βάσης.
Με τα νέα δεδομένα των εκπτώσεων από τη ΔΕΗ, η ψαλίδα ανάμεσα στα τιμολόγιά της και σε αυτά των ιδιωτικών παρόχων κλείνει αρκετά και θα χρειασθεί να προσφέρουν αρκετά σημαντικές πρόσθετες εκπτώσεις για να καλύψουν τη διαφορά, ώστε να διατηρηθεί ένα ισχυρό κίνητρο στους καταναλωτές για να μετακινηθούν από τη ΔΕΗ σε ιδιωτικές εταιρείες. Είναι πιθανό, επίσης, να αυξηθούν τα ήδη υψηλά ποσοστά εκπτώσεων για τους συνεπείς πελάτες.
Όπως αναφέρει το Sofokleous In, στοιχεία που δημοσιεύονται στο σχέδιο μεταρρύθμισης της ελληνικής αγοράς ενέργειας δείχνουν ότι τη διετία 2019 – 2020 «ξύπνησε» ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, που, παρότι τυπικά ήταν απελευθερώμενη εδώ και χρόνια, βρισκόταν για διάφορους λόγους σε στασιμότητα, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των καταναλωτών μεταξύ των διαφορετικών παρόχων.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τους λογαριασμούς σας
Την ίδια ώρα, προσπάθειες για να γλυτώσουν οι καταναλωτές το… ηλεκτροσόκ από τις αυξήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος, καταβάλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Δείτε στο xristika.gr τι αναφέρει…
Να «προλάβουν» τις συνέπειες των πιθανών αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος έχουν τη δυνατότητα οι καταναλωτές, εφόσον ενημερωθούν και επιλέξουν τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ τους και στις ανάγκες τους.
Οι ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά της Ευρώπης έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους καταναλωτές, που αναμένουν τον επόμενο λογαριασμό για να ανακαλύψουν το μέγεθος αύξησης της τιμής.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην ιστοσελίδα www.energycost.gr παρέχει μέσω διαδικτυακού εργαλείου τη δυνατότητα σε οικιακούς αλλά και επαγγελματικούς καταναλωτές να συγκρίνουν το σύνολο των τιμολογίων που προσφέρονται από την αγορά εισάγοντας τα στοιχεία κατανάλωσής τους και τις επιμέρους προτιμήσεις τους, βρίσκοντας το πιο οικονομικό γι’ αυτούς πακέτο. Μάλιστα, η απόκλιση μεταξύ προμηθευτών και εξειδικευμένων αναγκών του κάθε καταναλωτή μπορεί να παρουσιάζουν απόκλιση από 40% έως και 100%.
Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα οδηγεί στην αύξηση των τιμών και της ενέργειας, με την κατάλληλη επιλογή του προμηθευτή να αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις από τους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.
Παράλληλα με την αναζήτηση της καλύτερης προσφοράς από τον καταναλωτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να ελαφρύνει τον καταναλωτή από επιπλέον επιβαρύνσεις.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Πουλάει και… τρέλα η ΔΕΗ για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς
Την ώρα που οι καταναλωτές «ματώνουν» οικονομικά για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, η ΔΕΗ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα!
Οι πιθανές αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος λόγω των ανατιμήσεων στη χονδρική αγορά ολόκληρης της Ευρώπης προκαλούν αναστάτωση στους καταναλωτές, οι οποίοι αναμένουν τον επόμενο λογαριασμό για να δουν αν και πόσο βαθιά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης στα τιμολόγια, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό παράθυρο να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.
Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ με την έκπτωση που έχει ανακοινώσει -της τάξεως του 30%- αντισταθμίζει την όποια επιβάρυνση, ενώ παρέμβαση έκανε και η ΡΑΕ.
Από τις αρχές του έτους η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά έχει διπλασιαστεί. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, οι τιμές του ρεύματος από τα 52,52 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο, έφτασαν τον Ιούλιο στα 101,86 ευρώ/MWh. Το «κλειδί» στην υπόθεση είναι ότι οι ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν στα βασικά τους οικιακά προγράμματα ρήτρες που συναρτώνται με το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ενεργοποιημένες λόγω των τιμών που έχουν διαμορφωθεί στις εγχώριες αγορές περίπου από τα τέλη του προηγούμενου έτους.
Η ΔΕΗ, το προηγούμενο διάστημα, ανακοίνωσε έκπτωση της τάξεως του 30% στα τιμολόγια ρεύματος, προκειμένου να αντισταθμιστεί η αναμενόμενη επιβάρυνση από τη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο οι οικιακοί καταναλωτές είδαν κατά 2 – 3 ευρώ πιο… τσιμπημένους τους λογαριασμούς ρεύματος καθώς ενεργοποιήθηκε η σχετική ρήτρα CO2. Ωστόσο, η ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής σε συνδυασμό με την έκπτωση 30% οδηγεί σε πολύ μικρή επιβάρυνση (2 ευρώ περίπου) για τους καταναλωτές, από εκείνη που θα είχαν αν παρέμενε η υφιστάμενη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα στα τιμολόγια.
Η έκπτωση 30% που αποφασίστηκε αφορά τα ανταγωνιστικά τιμολόγια (όχι τις χρεώσεις δικτύων, ΥΚΩ κ.λπ.), τα οποία σήμερα είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο και 0,11936 ευρώ για υψηλότερες καταναλώσεις.
Συγκεκριμένα επηρεάζει μόνο τα παλιά οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης (Γ1, Γ1Ν, Γ21, Γ22, Γ23) της Επιχείρησης, δηλαδή όχι τα νέα της προγράμματα (ΔΕΗ myHome Enter) που ούτως ή άλλως αυτά δεν επιβαρύνονταν από ρήτρες CO2.
«Η ΡΑΕ έχει καλέσει τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος που κατέχουν το 35% της αγοράς και τους έχει ζητήσει να γίνει ανάλυση της οικονομικής και τιμολογιακής πολιτικής τους, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ποιο πρόγραμμα τον συμφέρει και να το επιλέξει, ενώ παρακολουθούμε και την αγορά για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν αθέμιτες πρακτικές», τόνισε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1.
Οπως είπε, «όλα αυτά είναι ένα μίγμα που πιέζει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Αρκετούς μήνες πριν έχουμε ανακοινώσει ότι θα αξιοποιήσουμε 100 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε με επιχορήγηση για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να εκμηδενιστούν τα κόστη για ρεύμα για δεκάδες χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά», ανέφερε ο υπουργός.
Την ίδια ώρα, διευκρινίσεις για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος λόγω των ανατιμήσεων στη χονδρική αγορά της Ευρώπης έδωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης. «Από τις 5 Αυγούστου υπάρχει και για τη ΔΕΗ η ρήτρα αναπροσαρμογής των χρεώσεων προμήθειας. Μέχρι τώρα οι ιδιώτες που πουλάνε ρεύμα στη ΔΕΗ έχουν μεγάλες εκπτώσεις, ωστόσο στα συμβόλαιά τους υπάρχει η ρήτρα αναπροσαρμογής, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε αυξήσεις», είπε στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυξήσεις οφείλονται αφενός στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και αφετέρου στη μεγάλη ζήτηση λόγω καύσωνα. Οπως επίσης και «στο χρηματιστήριο των ρύπων, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος μολύνει θα πληρώνει περισσότερα».