Ηλεκτρικό ρεύμα: Φαίνεται πως το Power Pass ήταν μόνο η αρχή καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα και μάλιστα χωρίς κανένα περιορισμό!
Σημειώνεται πως σήμερα Τρίτη (05/07) κλείνει η πλατφόρμα του Power Pass για όσους θέλουν να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν έως και 600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Η οικονομική στήριξη αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης εντός Ελλάδος, που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 01/12/2021 έως και 31/05/2022. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας και, ανάλογα με το ύψος των λογαριασμών, μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο ποσό των 600 ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός
-Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο για την επάρκεια ακόμα και σε περίπτωση διακοπής φυσικού αερίου από τη Ρωσία
-Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και νέα λιγνιτική μονάδα, η Πτολεμαϊδα 5.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε:
- Οικιακή κατανάλωση: οριζόντια κάλυψη όλων χωρίς εξαιρέσεις και εισοδηματικά κριτήρια και δίχως όρια μηνιαίας κατανάλωσης. Η επιδότηση είναι 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μέγεθος που απορροφά έως και το 84% της αύξησης και 240 ευρώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τους οποίους απορροφάται έως 100% της αύξησης.
- Για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ παροχής έως 35 kva (αρτοποιεία, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.α.) η επιδότηση είναι 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
- Για τα αγροτικά, 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
- Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς κλάδους με ισχύ παροχής άνω των 35 kva, επιδότηση 148 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
- Για τις επαγγελματικές και βιομηχανικές καταναλώσεις φυσικού αερίου, 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Με αυτά τα δεδομένα, το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων για τον Ιούλιο ανεβαίνει στα 722 εκατ. ευρώ, μέγεθος που είναι κατά 300 εκατ. ευρώ αυξημένο σε σχέση με τον Ιούνιο. Συνολικά από τον Σεπτέμβριο οπότε ξεκίνησαν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας το ποσό που έχει δαπανηθεί ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και είναι, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, το μεγαλύτερο στην ΕΕ σε αναλογία με το ΑΕΠ και τις δυνατότητες της οικονομίας.
Παράλληλα, όπως είπε τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκουράς, όσο και ο ΓΓ Πληροφοριακών συστημάτων κ. Αναγνωστόπουλος μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχουν καταβληθεί τα ποσά που θα προκύψουν από το Power Pass για τις αποζημιώσεις από τις επιπλέον χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έως και τα 600 ευρώ.
Ο υπουργός μάλιστα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις από τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Σημείωσε ότι η δημοσιονομική εικόνα είναι θετική και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί και νέος δημοσιονομικός χώρος.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτή είναι η χώρα που σβήνει για 3 ώρες κάθε απόγευμα τα φώτα εν μέσω καύσωνα
Η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας ζήτησε, σύμφωνα με το CNN από περίπου 37 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν μέσα και γύρω από το Τόκιο να χρησιμοποιούν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και κλιματιστικά, εν μέσω κύματος καύσωνα-ρεκόρ, με τις θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Η κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες στην πρωτεύουσα να σβήσουν τα φώτα για τρεις ώρες το απόγευμα και να χρησιμοποιήσουν τον κλιματισμό λελογισμένα, καθώς η χώρα δίνει μάχη με τις αυξανόμενες ελλείψεις ρεύματος.
«Παρακαλούμε εξοικονομήστε όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια, όπως σβήνοντας τα φώτα που δεν χρησιμοποιούνται», δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Ανέφερε ότι μπορεί να γίνονται λελογισμένες χρήσεις κλιματισμού για την «αποτροπή θερμοπληξίας».
Η παροχή ρεύματος στην Ιαπωνία είναι περιορισμένη από τον Μάρτιο, όταν ένας σεισμός στα βορειοανατολικά ανάγκασε ορισμένους πυρηνικούς σταθμούς να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Ταυτόχρονα, η ζήτηση βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, όταν η Ιαπωνία επλήγη από τον ισχυρότερο σεισμό στην καταγεγραμμένη ιστορία της. Το υπουργείο προειδοποίησε ότι η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης γίνεται «σοβαρή».
Οι υψηλές θερμοκρασίες προβλέπεται να διαρκέσουν για το υπόλοιπο της εβδομάδας και πιθανώς να επιδεινωθούν — που σημαίνει ότι η ζήτηση για ρεύμα θα αυξηθεί.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Παραμένει στα ύψη η χονδρεμπορική τιμή ενέργειας στην Ελλάδα
Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται η χονδρεμπορική τιμή ενέργειας στην Ελλάδα,ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Είναι ενδεικτικό πως η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα για την επόμενη ημέρα, διαμορφώνεται σήμερα στα 351 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 349,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα μια ημέρα πριν.
Αλλά η εικόνα δεν θα βελτιωθεί. Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη χονδρεμπορική και τη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα αλλάζουν ριζικά τον τρόπο που μέχρι σήμερα οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής συμβολαιοποιούν ποσότητες με τους καταναλωτές.
Ο νέος σχεδιασμός της χονδρεμπορικής ανατρέπει όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι εταιρείες του κλάδου για τη δημιουργία ανταγωνιστικότερων πακέτων λιανικής, καθιστώντας ακόμη και τα υπάρχοντα προϊόντα προβληματικά, καθώς ο νέος σχεδιασμός δημιουργεί άλυτα ζητήματα στην υλοποίηση οποιοδήποτε τύπου προθεσμιακού συμβολαίου.
Συγκεκριμένα, οι εταιρείες καλούνται, όντας πλήρως εκτεθειμένες στην αγορά και με μηδενική δυνατότητα να αντισταθμίσουν οποιοδήποτε κόστος, να προβλέψουν την εξέλιξη των τιμών αρκετές ημέρες πριν, σε μια αγορά η οποία βάσει της πρόσφατης ρύθμισης των τιμών ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται, ανά διαστήματα, να παρουσιάζει πολύ υψηλή διακύμανση λόγω και των διασυνοριακών ροών.
Την ίδια στιγμή, σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σκαρφαλώνει το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για ρεύμα και θέρμανση στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό κυριεύει την αγορά.
Η Γερμανία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να μην αποκτήσει αρκετό φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, την ώρα που οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Γαλλίας παραλύουν, λόγω καθυστερημένης συντήρησης και διακοπών. Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ήπειρο, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι αλλάζει στους λογαριασμούς ρεύματος με το πλαφόν
Επτά αλλαγές έρχονται στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών μετά τις διατάξεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και αποσκοπούν στον περιορισμό των αυξήσεων των τιμών της κιλοβατώρας, τις οποίες πυροδοτεί η ενεργειακή κρίση.
Η κυβέρνηση, στα σενάρια που έτρεχε με τις νέες ρυθμίσεις και με ανώτατο όριο τιμών του φυσικού αερίου TTF στα 110 με 120 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αποσκοπούσε ώστε οι χρεώσεις για την κατανάλωση ρεύματος να υποχωρήσουν στα 0,145 με 0,149 ευρώ ανά Κιλοβατώρα έναντι περίπου 0,24 ευρώ σήμερα (κατόπιν της χορήγησης των επιδοτήσεων). Χωρίς τις ενισχύσεις η τιμή εκτοξεύεται στα 0,36-0,40 ευρώ.
Ωστόσο, η έκρηξη των τιμών του TTF στα 147 ευρώ ανά Μεγαβατώρα είναι πιθανό να αναθεωρήσει τον στόχο για την τιμή της κιλοβατώρας τον Αύγουστο στα επίπεδα των 0,21-0,23 ευρώ. Χωρίς τις επιδοτήσεις και το πλέγμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων οι καταναλωτές θα πληρώσουν περίπου 0,50 ευρώ την κιλοβατώρα.
Οπως και να έχει, από αυτή την εβδομάδα και για έναν χρόνο νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα βρίσκονται σε μια νέα καθημερινότητα:
Τυπικά από την 1η Ιουλίου και στην πράξη από τα μέσα της εβδομάδας τίθεται σε ισχύ εντός της εβδομάδας ο νέος μηχανισμός παρέμβασης στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών στη χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας). Θα λειτουργεί έως την 1η Ιουνίου του 2023. Με πιο απλά λόγια, για κάθε τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής θα ορίζεται ανώτατη τιμή αποζημίωσης.
Η Οριακή Τιμή Συστήματος (χρηματιστηριακή τιμή ενέργειας) θα διαμορφώνεται κανονικά με βάση τις προσφορές των παραγωγών ρεύματος. Οι τελευταίοι όμως θα χάνουν έσοδα από τη διαφορά που θα προκύπτει ανάμεσα στην ΟΤΣ και τις ανώτατες τιμές αποζημίωσης που θα λαμβάνουν για το ρεύμα που πωλούν στο χρηματιστήριο. Τα ποσά αυτά θα μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Αναστέλλεται για τις καταναλώσεις από 1ης Αυγούστου και έως 1ης Ιουλίου 2023 η ρήτρα αναπροσαρμογής.
Θα χορηγούνται στους λογαριασμούς των καταναλωτών επιδοτήσεις (εκπτώσεις) από τα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών που θα παρακρατούνται στη χρηματιστηριακή αγορά και θα αποδίδονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από τα δικαιώματα εκπομπών αέριων ρύπων και το ΕΤΜΕΑΡ αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για το δεύτερο εξάμηνο οι ενισχύσεις εκτιμώνται σε περίπου 2 δισ. ευρώ.
Οι προμηθευτές ρεύματος υποχρεούνται να αναρτούν τις τιμές της κιλοβατώρας (χωρίς τις επιδοτήσεις) δύο μήνες νωρίτερα από την εφαρμογή τους. Η πρώτη φορά θα είναι στις 10 Ιουλίου και θα αφορούν τις τιμές του Αυγούστου. Η δεύτερη φορά θα είναι στο τέλος Ιουλίου και θα αφορούν τον Σεπτέμβριο κ.ο.κ.
Χωρίς πέναλτι (ποινή πρόωρης αποχώρησης) θα γίνονται οι μετακινήσεις των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο. Στόχος είναι να πιεστούν οι πάροχοι και με τον κίνδυνο της απώλειας πελατών να διαμορφώνουν χαμηλές τιμές.
Στα έντυπα των λογαριασμών θα φαίνονται ευκρινώς το ποσό της κατανάλωσης και το ποσό της επιδότησης του ΤΕΜ.
Οι τιμές που θα προκύπτουν από το πλαφόν, την αναστολή της ρήτρας και τις επιδοτήσεις θα ισχύουν ανεξαιρέτως για όλους τους καταναλωτές.