Ηλεκτρικό ρεύμα: Από αρχές Μαρτίου τέθηκαν σε εφαρμογή οι αυξήσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως εταιρείας ή προγράμματος, καθώς οι αυξήσεις αυτές είναι κοινές για όλους τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, από την 1η Μαρτίου 2025, οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τους οικιακούς καταναλωτές αυξάνονται από 0,844 σε 0,999 λεπτά ανά κιλοβατώρα, σημειώνοντας αύξηση 18%.

Μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, οι καταναλωτές καλούνται να καταβάλουν το ποσό που αναλογεί σε όλες τις δραστηριότητες που αφορούν στην ηλεκτροδότηση τους, δηλαδή για την παραγωγή και προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας (χρέωση προμήθειας/κατανάλωσης ρεύματος), καθώς και για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις χρεώσεις για τη μεταφορά και διανομή της ενέργειας μέχρι το σημείο κατανάλωσης (χρεώσεις για το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Αυτή η υποχρέωση υφίσταται εδώ και χρόνια, ενώ η αναλυτική παρουσίαση των εν λόγω χρεώσεων στους λογαριασμούς εισήχθη το 2011, για λόγους διαφάνειας και σωστής ενημέρωσης των καταναλωτών, κατ’ εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών και των αντίστοιχων προσαρμογών για τη χώρα μας.

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις είναι απόλυτα νόμιμες και προκύπτουν από τη νομοθεσία, τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, καθώς και τις Αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Αξιολόγησης Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ). Το ύψος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων εξαρτάται από την ισχύ και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην εκάστοτε εγκατάσταση, και διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες: α) Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) και Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ), β) Χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), γ) Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Ηλεκτρικό ρεύμα: Απόφαση… βόμβα – Σε ποιους δεν κόβουν το ρεύμα με απόφαση ΕΕ

Σημαντικά μέτρα προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών από τη διακοπή της ηλεκτροδότησής τους από τους παρόχους προβλέπει η κοινοτική Οδηγία 2024/1711, που προτίθεται να ενσωματώσει η κυβέρνηση στην εθνική νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι ήδη η κυβέρνηση είναι εκπρόθεσμη ως προς την ενσωμάτωση της Οδηγίας, αφού η καταληκτική προθεσμία ήταν η 17η Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, η Οδηγία αναφέρεται στην υποχρέωση των κρατών μελών να καθιερώσουν προστατευτικούς κανόνες σχετικά με τις αποσυνδέσεις των φτωχότερων νοικοκυριών. Ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να απαγορεύονται οι αποσυνδέσεις των ευάλωτων καταναλωτών.

Όπως αναφέρει,

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι ευάλωτοι πελάτες και οι πελάτες που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια προστατεύονται πλήρως από τις αποσυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων της απαγόρευσης των αποσυνδέσεων ή άλλων ισοδύναμων ενεργειών.

Τα κράτη μέλη παρέχουν την προστασία αυτή ως μέρος της πολιτικής τους όσον αφορά τους ευάλωτους πελάτες.

Όταν κοινοποιούν στην Επιτροπή τη μεταφορά της παρούσας οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο, τα κράτη μέλη εξηγούν τη σχέση μεταξύ του πρώτου εδαφίου και των αντίστοιχων μερών των πράξεων μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο.

Επίσης, οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να μην διακόπτουν τη σύνδεση καταναλωτών, οι οποίοι έχουν διαφορές μαζί τους και έχουν υποβάλει σχετική καταγγελία σε αρμόδια αρχή. Όπως αναφέρει η Οδηγία,

  • Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι προμηθευτές δεν καταγγέλλουν συμβάσεις και δεν προβαίνουν σε αποσύνδεση πελατών για τους λόγους για τους οποίους οι πελάτες έχουν υποβάλει καταγγελία, ή για λόγους που υπόκεινται σε μηχανισμό εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών. Η εν λόγω καταγγελία ή η χρήση ενός τέτοιου μηχανισμού δεν θίγει τα συμβατικά δικαιώματα και υποχρεώσεις των μερών. Τα κράτη μέλη δύνανται να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή κατάχρησης της διαδικασίας.

Επιπλέον, η Οδηγία δεσμεύει τα κράτη μέλη να λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να μπορούν οι πελάτες να αποφεύγουν την αποσύνδεση. Τα μέτρα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

α) προώθηση προαιρετικών κωδίκων για προμηθευτές και πελάτες σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση περιπτώσεων πελατών με καθυστερούμενες οφειλές· οι εν λόγω ρυθμίσεις μπορεί να αφορούν τη στήριξη πελατών στη διαχείριση της χρήσης και του κόστους ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων της επισήμανσης ασυνήθιστα υψηλών εκτινάξεων ή χρήσης ενέργειας κατά τη χειμερινή και τη θερινή περίοδο, της προσφοράς κατάλληλων σχεδίων ευέλικτων πληρωμών, μέτρων για την παροχή συμβουλών σχετικά με οφειλές, αυτοανάγνωσης της κατανάλωσης στον μετρητή από τον πελάτη και βελτιωμένης επικοινωνίας με τους πελάτες και τους οργανισμούς υποστήριξης·

β) προώθηση της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης των πελατών σχετικά με τα δικαιώματά τους όσον αφορά τη διαχείριση του χρέους τους·

γ) πρόσβαση σε χρηματοδότηση, κουπόνια ή επιδοτήσεις για τη στήριξη της πληρωμής λογαριασμών.

Γενικότερα, για την προστασία των καταναλωτών, η Οδηγία ορίζει ότι:

  • Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι τελικοί πελάτες έχουν ολοκληρωμένη ενημέρωση από τους προμηθευτές σχετικά με τις ευκαιρίες, το κόστος και τους κινδύνους των αντίστοιχων ειδών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ότι οι προμηθευτές υποχρεούνται να ενημερώνουν καταλλήλως τους τελικούς πελάτες, επίσης σχετικά με την ανάγκη εγκατάστασης κατάλληλου μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Οι ρυθμιστικές αρχές: α) παρακολουθούν τις εξελίξεις της αγοράς, αξιολογούν τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τα νέα προϊόντα και τις νέες υπηρεσίες και αντιμετωπίζουν τις καταχρηστικές πρακτικές· β) λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα όταν εντοπίζονται ανεπίτρεπτα τέλη τερματισμού».

Τα δικαιώματα των καταναλωτών για τα τιμολόγια

Η Οδηγία ορίζει ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν το δικαίωμα των καταναλωτών να συνάπτουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε σταθερή τιμή, αλλά και συμβάσεις δυναμικής τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ.: τα λεγόμενα «πορτοκαλί» τιμολόγια).

Όπως αναφέρει,

  • Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι το εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να προσφέρουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερή τιμή και συμβάσεις δυναμικής τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι τελικοί πελάτες που διαθέτουν έξυπνο μετρητή μπορούν να ζητούν τη σύναψη σύμβασης δυναμικής τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας και ότι όλοι οι τελικοί πελάτες μπορούν να ζητούν τη σύναψη σύμβασης ορισμένου χρόνου για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερή τιμή, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους.

Όπως αναφέρει η Οδηγία, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι προμηθευτές δεν τροποποιούν μονομερώς τους όρους και τις προϋποθέσεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερή τιμή και δεν καταγγέλλουν τις εν λόγω συμβάσεις πριν από τη λήξη τους.

Τιμολόγια ρεύματος: Απίστευτο – Έρχεται και νέο χρώμα!

Ολοταχώς για νέου χρώματος, μικτό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, οδεύουμε, μετά τον «πόλεμο», Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας(ΡΑΕ) και παρόχων για νέες προσφορές, αλλά και τις πρόσφατες αναφορές του Υπουργού Ενέργειας, κ. Σκυλακάκη, ότι ο κώδικας ηλεκτρικής προμήθειας, «δεν γράφτηκε σε πέτρα».

Πριν μερικές ημέρες, δημιουργήθηκε θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού, όταν εταιρεία, έδωσε τιμή κιλοβατώρας στα 12,3 λεπτά του ευρώ, την οποία και «κλείδωσε» για οκτώ μήνες, ενώ για τους υπόλοιπους τέσσερις μήνες, έδωσε κυμαινόμενο επιτόκιο.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ανέφερε με τη σειρά της ότι αυτό δεν προβλέπεται από τον κανονισμό ηλεκτρικής προμήθειας και δεν μπορεί να είναι ένα τιμολόγιο μικτό. Για κάποιο διάστημα δηλαδή «κλειδωμένη» η τιμή και για το υπόλοιπο κυμαινόμενη. Αφού τα σταθερά τιμολόγια, τα μπλε πρέπει να έχουν την τιμή σταθερή για τουλάχιστον 12 μήνες.

Σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, οι νέα αναφορά στο θέμα από τον κ. Σκυλακάκη, ότι «ο κώδικας ηλεκτρικής προμήθειας, δεν γράφτηκε σε πέτρα», οδηγεί σε αλλαγή του σχετικού άρθρου, για να μπορούν να υπάρχουν στην αγορά και τα μικτά τιμολόγια.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, αναμένεται λοιπόν, η θέσπιση μικτού τιμολογίου, που ίσως χρωματιστεί ξεχωριστά, ή μπει σε κάποιο από τα υπάρχοντα χρώματα τιμολογίων, ίσως στο κίτρινο τιμολόγιο.

«Σημασία έχει φυσικά για τον πολίτη, όχι το χρώμα του τιμολογίου, αλλά οι φτηνές τιμές. Τα 12,3 λεπτά του ευρώ, που έδωσε η συγκεκριμένη εταιρεία, είναι η φθηνότερη όλων, «κλειδωμένη» για οκτώ μήνες, χωρίς πέναλτι. Ως καταναλωτής αυτό που με νοιάζει είναι η τιμή. Το θέμα να λυθεί ανάμεσα στη ΡΑΕ και το Υπουργείο Ενέργειας, προς όφελος του καταναλωτή», αναφέρει.

«Ο κώδικας πρέπει να ερμηνεύεται προς όφελος του καταναλωτή. Αλλά και αν κριθεί ότι χρειάζονται αλλαγές στον κώδικα ή στο πλαίσιο χρωματικής σήμανσης των τιμολογίων, προκειμένου να περιληφθούν προϊόντα που δεν είχαν προβλεφθεί και τα οποία δίνουν φθηνό ρεύμα, μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές» δήλωσε πριν ημέρες στο energypress, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Η δημιουργία τέτοιων φθηνών τιμολογίων, αναμένεται φυσικά να «ταράξει» την αγορά, καθώς θα έχουμε νέο γύρο διαπραγματεύσεων, για το χρόνο σταθερής και κυμαινόμενης τιμής, καθώς και όλων των επιπτώσεων στα υπόλοιπα τιμολόγια, που θα επιχειρήσουν να ερμηνευθούν ίσως διαφορετικά, από κάθε εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε συνεργασία με το υπουργείο, θα πρέπει να θέσει τα όρια για το νέο τιμολόγιο και τον τρόπο που θα λειτουργήσει.

Σε ότι αφορά γενικότερα τις τιμές που θα προκύψουν τον επόμενο μήνα, αλλά και τις διεθνείς τιμές ενέργειας στην χονδρεμπορική, ο κ. Χριστοδουλίδης, θεωρεί ότι πάμε για νέα μείωση στα τιμολόγια, για τον μήνα Φεβρουάριο.

«Παρά τα δημοσιεύματα ότι οι τιμές θα ανέβουν στο πράσινο τιμολόγιο, λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, εγώ αυτό που καταγράφω κάθε μέρα, είναι ότι η διακύμανση της αγοράς της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος και του φυσικού αερίου, στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κάτω από 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου ανά θερμική μεγαβατώρα, είναι στα 30 λεπτά του ευρώ. Το πετρέλαιο επίσης είναι στα 80 δολάρια και κάτω. Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι 22 Ιανουαρίου, σήμερα δηλαδή, είναι κάτω από τα 102,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τιμή που έκλεισε για το μήνα Δεκέμβριο, άρα με τα έως τώρα δεδομένα, δεν υπάρχει ανησυχία για αυξήσεις. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος εκπτώσεων, αφού κάποιες εταιρείες, βιάστηκαν να δώσουν τιμές για να αποσπάσουν γρήγορα πελάτες, αλλά αυτές οι τιμές ήταν υψηλές. Έτσι δεν μπορούν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά. Θα δούμε και χαμηλότερες τιμές χρέωσης στα τιμολόγια το Φεβρουάριο», καταλήγει.