Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος έφερε ο Ιούλιος για τους καταναλωτές που παραμένουν στο πράσινο τιμολόγιο, ενώ αντίθετα, όσοι επέλεξαν το μπλε τιμολόγιο παραμένουν ανέπαφοι από τις ανατιμήσεις.

Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, αυξάνοντας τον κίνδυνο νέων αυξήσεων στους λογαριασμούς.

Ήδη, τα τιμολόγια του Ιουλίου έχουν καταγράψει αυξήσεις έως και 15%, με τη ΔΕΗ να ανακοινώνει επίσημα την αναπροσαρμογή του πράσινου οικιακού τιμολογίου Γ1Ν στα 15,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (kWh), από 14,4 λεπτά που ήταν τον Ιούνιο, σημειώνοντας αύξηση 7,7%.

Η επιχείρηση υπογραμμίζει πως έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου στη χονδρεμπορική αγορά, προκειμένου να περιορίσει τον αντίκτυπο στους καταναλωτές.

Για τους πελάτες με διζωνικούς μετρητές, η τιμή μειώνεται στα 12,6 λεπτά/kWh κατά τις ώρες χαμηλής ζήτησης, προσφέροντας μια οικονομικότερη επιλογή. Παράλληλα, το κυμαινόμενο τιμολόγιο myHome4all παραμένει σταθερό στα 14,2 λεπτά/kWh, παρά την άνοδο άνω του 30% που καταγράφεται στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) για τον Ιούλιο.

Στον χώρο της ενέργειας, η Protergia προωθεί το προϊόν Protergia Picasso, το οποίο παρουσιάζεται ως «ασπίδα» ενάντια στην αβεβαιότητα των διακυμάνσεων της αγοράς. Το πρόγραμμα επιτρέπει στους καταναλωτές να επιλέξουν το μηνιαίο ποσό που θα πληρώνουν για το ρεύμα τους, με συμβόλαια διάρκειας ενός έτους που καλύπτουν όλες τις ενεργειακές χρεώσεις, τόσο τις ανταγωνιστικές όσο και τις ρυθμιζόμενες.

Έτσι, το κόστος παραμένει σταθερό και προβλέψιμο, ανεξάρτητα από τις μηνιαίες μεταβολές στην αγορά.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς δείχνουν ότι οι καταναλωτές στρέφονται μαζικά στα σταθερά τιμολόγια ρεύματος, τα οποία συνεχίζουν να προσελκύουν το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων συνδέσεων.

Οι τιμές σε αυτά τα πακέτα ξεκινούν ακόμα και κάτω από 10 λεπτά/kWh, προσφέροντας σημαντική οικονομία και προστασία από τις αυξήσεις.

Η ΔΕΗ, αξιοποιώντας αυτή τη ζήτηση, έχει λανσάρει το νέο myHome EnterTwo, ένα διζωνικό σταθερό τιμολόγιο διάρκειας δύο ετών.

Το πρόγραμμα προσφέρει τιμή 9,5 λεπτών/kWh στις ώρες χαμηλής ζήτησης και 14,5 λεπτών/kWh κατά τις ώρες αιχμής, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να έχουν σταθερή και πιο προβλέψιμη διαχείριση των εξόδων τους.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι καταναλώνει ο ανεμιστήρας και τι το κλιματιστικό

Βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού και, όπως είναι φυσικό, όλοι αναζητούμε λύσεις για να δροσίσουμε το σπίτι μας και να διατηρήσουμε ευχάριστη τη θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους.

Οι πιο συχνές επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας είναι οι ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά. Ποια όμως είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή για το πορτοφόλι μας;

Με βάση τα τελευταία στοιχεία από το εργαλείο υπολογισμού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), και με τιμή κιλοβατώρας στα 0,15 ευρώ, ας δούμε τι κατανάλωση – και κατ’ επέκταση τι κόστος – έχουν οι βασικές λύσεις δροσισμού:

Κατανάλωση ρεύματος ανεμιστήρα
Ανεμιστήρας οροφής: Έχει εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση, κοστίζοντας περίπου 0,03 ευρώ την ώρα. Δηλαδή, για 10 ώρες συνεχούς λειτουργίας, το κόστος φτάνει μόλις τα 0,30 ευρώ.

Ανεμιστήρας δαπέδου: Καίει ακόμη λιγότερο – περίπου 0,01 ευρώ την ώρα, άρα για 10 ώρες λειτουργίας, το κόστος ανέρχεται μόλις στα 0,10 ευρώ.

Κατανάλωση ρεύματος κλιματιστικού ανά ώρα (χωρίς inverter)

9.000 BTU: 0,22 ευρώ/ώρα

12.000 BTU: 0,30 ευρώ/ώρα

18.000 BTU: 0,44 ευρώ/ώρα

24.000 BTU: 0,59 ευρώ/ώρα

Κατανάλωση ρεύματος κλιματιστικού ανά ώρα (με inverter)

9.000 BTU: 0,19 ευρώ/ώρα

12.000 BTU: 0,25 ευρώ/ώρα

18.000 BTU: 0,38 ευρώ/ώρα

24.000 BTU: 0,50 ευρώ/ώρα

Οι ανεμιστήρες, είτε οροφής είτε δαπέδου, παραμένουν ασύγκριτα πιο οικονομικοί από τα κλιματιστικά. Ωστόσο, έχουν περιορισμένη ικανότητα ψύξης και λειτουργούν καλύτερα ως υποστήριξη ή για ήπιες θερμοκρασίες.

Από την άλλη πλευρά, τα κλιματιστικά, ειδικά όσα διαθέτουν τεχνολογία inverter, προσφέρουν πιο αποδοτική και σταθερή δροσιά – με ελαφρώς χαμηλότερο κόστος από τα παλαιότερα μοντέλα χωρίς inverter.

Η επιλογή τελικά εξαρτάται από τις ανάγκες του χώρου, τις ώρες χρήσης, και – κυρίως – το διαθέσιμο budget. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι παραπάνω τιμές αποτελούν ενδεικτικούς υπολογισμούς και ενδέχεται να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τη χρήση και τις καιρικές συνθήκες.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μεγάλο καπέλο για όλους ανεξάρτητα από τον πάροχο – Τι έχει συμβεί

Όπως είχαμε γράψει πριν από λίγες εβδομάδες, η απόφαση της Ρυθμιστικής αρχής Ενέργειας για αύξηση των συντελεστών στις ρευματοκλοπές είχε πάρει ΦΕΚ και σε αυτό καθορίζονται οι χρεώσεις που θα ισχύσουν για όλους τους καταναλωτές ρεύματος ανεξαρτήτως παρόχου.

Όπως εξηγεί η ΡΑΑΕΥ κατά τη μεταφορά ηλεκτρικής ισχύος προς τελική κατανάλωση μέσω των δικτύων διανομής ηλεκτρισμού, μέρος αυτής χάνεται μετατρεπόμενο σε θερμότητα στις γραμμές και τα καλώδια (απώλειες χαλκού) και για τη δημιουργία ηλεκτρομαγνητικού πεδίου στους μετασχηματιστές του δικτύου (απώλειες σιδήρου).

Επιπλέον, η ενέργεια που καταναλώνεται για τη λειτουργία εξοπλισμού του δικτύου, κυρίως σε υποσταθμούς τροφοδότησης του Δικτύου από το Σύστημα, συνήθως δεν μετράται.

Τέλος, οι ποσότητες ενέργειας που καταναλώνονται αλλά δεν μετρούνται λόγω σφαλμάτων μέτρησης, ρευματοκλοπής ή για άλλους λόγους, προσμετρώνται επίσης στις απώλειες ενέργειας του δικτύου.

Για τις απώλειες ενέργειας που σχετίζονται με τα εγγενή χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών δικτύων (απώλειες χαλκού και σιδήρου) έχει επικρατήσει ο όρος «τεχνικές απώλειες». Για τις λοιπές απώλειες ενέργειας, χρησιμοποιείται ο όρος «μη τεχνικές απώλειες».

Οι τεχνικές απώλειες ενέργειας εξαρτώνται από πλήθος παραμέτρων που σχετίζονται κυρίως με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του δικτύου (μήκη γραμμών, πλήθος μετασχηματιστών, πυκνότητα φορτίου, διεσπαρμένη παραγωγή), τα χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές αποδοτικότητας του εξοπλισμού και των στοιχείων του δικτύου και το επίπεδο φόρτισης σε σχέση με τη μέγιστη δυναμικότητά τους.

Οι μη τεχνικές απώλειες συναρτώνται σε μεγάλο βαθμό με φαινόμενα ρευματοκλοπής.

Οι απώλειες ενέργειας στα δίκτυα διανομής αποτελούν σημαντική συνιστώσα του συνολικού κόστους ενέργειας για τον τελικό καταναλωτή.

Σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό της αγοράς, οι προμηθευτές υφίστανται το κόστος προμήθειας αυτής της ενέργειας από την αγορά και το ενσωματώνουν στα τιμολόγια λιανικής.

Για τις ανάγκες λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι αναμενόμενες απώλειες ενέργειας στα δίκτυα διανομής προσεγγίζονται μέσω συντελεστών απωλειών, οι οποίοι υπολογίζονται από τους Διαχειριστές Δικτύου και εγκρίνονται από τη ΡΑΕ.

Οι νέοι συντελεστές 1.1619 στη Χαμηλή Τάση σημαίνει με απλά λόγια ότι για κάθε 100kwh που καταναλώνεις θα πληρώνεις άλλες 16kwh extra χωρίς να τις έχεις κάψει.