Ηλεκτρικές κουβέρτες: Πόσο ρεύμα καίνε; Πόσο κοστίζουν;

Ηλεκτρικές κουβέρτες: Όλοι αναζητούν το πώς θα μειώσουν το κόστος θέρμανσης τον φετινό χειμώνα. Πολλοί απομονώνουν σε ένα δωμάτιο τη θέρμανση και χρησιμοποιούν και ηλεκτρικές κουβέρτες. Ποιο είναι το κόστος και πόσο ρεύμα καίνε οι ηλεκτρικές κουβέρτες; Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Οι ηλεκτρικές κουβέρτες θα έχουν μεγάλη ζήτηση τον φετινό χειμώνα, ως μια εναλλακτική πηγή θέρμανσης.

Ένας από τους δεκάδες καταναλωτές που κατέφυγαν στη λύση αυτή για να ζεσταθούν τον φετινό χειμώνα, λέει στο Mega: «Κάνει τη δουλειά της άψογα. Και τώρα που αρχίζουν τα κρύα, είναι ό,τι πρέπει».

Ο ευχαριστημένος πελάτης επέστρεψε στο κατάστημα για να αγοράσει και δεύτερη. Αυτήν τη φορά όχι για το κρεβάτι αλλά για τον καναπέ του σπιτιού του: «Θέλω να πάρω κουβέρτα και για τον καναπέ. Να γλιτώσω, να κάνω οικονομία από αέριο και ρεύμα. Να ζεσταθώ λίγο με την κοπέλα μου τώρα που έπιασαν τα κρύα».

Η ηλεκτρική κουβέρτα ζεσταίνει πολύ, όμως το ερώτημα παραμένει…

Ηλεκτρικές κουβέρτες: Πόσο ρεύμα καίνε;

Όπως αποκαλύπτει στο LIVE NEWS επιχειρηματίας του κλάδου, η μονή κουβέρτα καίει μόλις 60 watt, όσο δηλαδή μια παλιά λάμπα.

«Είναι 60 watt, σαν τρεις λάμπες οικονομίας θα σας πω. Το υπόστρωμα καίει το δεκάωρο, 3 λεπτά. Όπως ακριβώς το λέω. Τρία λεπτά το δεκάωρο και από εκεί και πέρα είσαι ζεστός όλο το βράδυ».

Αυτά ακούν οι καταναλωτές και σχηματίζουν ουρές έξω από τα καταστήματα από τα οποία μπορούν να τις προμηθευτούν. Είναι η φτηνή λύση στο καυτό πρόβλημα της θέρμανσης λένε.

«Έχουμε αύξηση 100%. Πέρσι ήμασταν στις 5.000 θερμαινόμενα υποστρώματα και φέτος είμαστε στις 10.000. Κι ακόμα δεν έχει μπει ο χειμώνας».

Ηλεκτρικές κουβέρτες: Η φθηνή λύση από την Κίνα

Η ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη κάνει τους καταναλωτές να στραφούν σε μια λύση που έρχεται από χιλιάδες μίλια μακριά: Στις ηλεκτρικές κουβέρτες από την Κίνα.

Τα στοιχεία για τις εξαγωγές δείχνουν μια άνοδο, από την οποία ωφελούνται κινεζικές εταιρείες όπως η UTK Technology, η οποία κατασκευάζει ηλεκτρικές κουβέρτες και τις πουλά στο Alibaba. Η ζήτηση έχει φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο αυτόν τον μήνα.

Το ενδιαφέρον που δέχεται καθημερινά από Ευρωπαίους αγοραστές έχει πενταπλασιαστεί και οι περισσότεροι ζητούν επείγουσα αποστολή, όπως είπε στο Bloomberg ο Crane Jin, γενικός διευθυντής της UTK. Η εταιρεία αναμένει να παραδώσει πάνω από 10.000 κουβέρτες στην Ευρώπη τον επόμενο μήνα. «Δουλεύουμε πολλές υπερωρίες τον τελευταίο καιρό», είπε.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα, καθώς οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και οι περιορισμένες προμήθειες, λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωθούν τις κυβερνήσεις να καταρτίσουν σχέδια περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας. Τα νοικοκυριά, που ήδη πλήττονται από τον υψηλό πληθωρισμό, αναζητούν λύσεις για να κάνουν οικονομία, καθώς αντιμετωπίζουν μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Οι ηλεκτρικές κουβέρτες, που έχουν ενσωματωμένα λεπτά ηλεκτρικά καλώδια και διαχέουν τη θερμότητα μόλις συνδεθούν στο ρεύμα, κοστίζουν λιγότερο από το ένα τρίτο για να λειτουργήσουν σε σύγκριση με ορισμένες θερμάστρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της EnergyAustralia. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή αυτό που κάνουν είναι να ζεσταίνουν τον χρήστη από κοντά αντί να θερμαίνουν ένα ολόκληρο δωμάτιο.

Τα καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαιώνουν την αύξηση της ζήτησης. Η αλυσίδα πολυκαταστημάτων John Lewis Partnership αναφέρει ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών κουβέρτων έχουν αυξηθεί κατά 67% σε σχέση με πέρυσι και οι διαδικτυακές αναζητήσεις για τα προϊόντα έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 470%. Οι κουβέρτες αυτές κατατάσσονται μεταξύ των προϊόντων σπιτιού με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο βρετανικό σάιτ της Amazon.

Ηλεκτρικές κουβέρτες: Καίνε οι ανατιμήσεις

Το κόστος αγοράς μιας μονής κουβέρτας κυμαίνεται από 20 έως 35 ευρώ, ενώ της διπλής από 40 έως 90 ευρώ.

«55 μέχρι 70 ευρώ φτάνει ανάλογα με το τι θα ζητήσει. Υπάρχει μέχρι και με aloe vera. Κάνει ο άλλος μια επένδυση, δεν καίει ρεύμα και πραγματικά παίρνει αυτό που ζητάει».

Πάντως ούτε τα θερμαινόμενα υποστρώματα γλίτωσαν το τσουνάμι ανατιμήσεων.

«Αντίστοιχα πέρσι μπορούσαμε να βρούμε στα 15 ευρώ, φέτος και 10 ευρώ πάνω είναι η τιμή της».

Η χρήση τους είναι τελείως ακίνδυνη εάν οι καταναλωτές αγοράζουν από πιστοποιημένα καταστήματα και αν η κουβέρτα φέρει τη σφραγίδα πιστοποίησης από την ΕΕ.

Οι επαγγελματίας προμηθεύονται από τώρα μεγάλες ποσότητες καθώς υπάρχει ζήτηση παρά τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ηλεκτρικές κουβέρτες: Έξαλλοι οι καταναλωτές με την αισχροκέρδια

Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές μπροστά στο φόβο εκτίναξης του ενεργειακού κόστους σε απαγορευτικά επίπεδα, γυρίζουν την πλάτη στους κλασικούς τρόπους θέρμανσης και στρέφονται στα καυσόξυλα.

Η τιμή τους, όμως, παίρνει την ανιούσα, όχι μόνο λόγω της ζήτησης, αλλά τεχνάσματων επιτηδείων που δημιουργούν άτυπα «καρτέλ».

Τη στιγμή που οι τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο έχουν πάρει την ανιούσα, οι καταναλωτές στρέφονται σε άλλους τρόπους θέρμανσης προκειμένου να ζεσταθούν.

Η λίγο πιο οικονομική λύση για θέρμανση τον φετινό χειμώνα είναι τα καυσόξυλα των οποίων η ζήτηση έχει αυξηθεί συνάμα και η τιμή. Σημειώνεται ότι το ξύλο είναι ένα προϊόν το οποίο για πάνω από δέκα χρόνια είχε διαμορφωθεί σε μια σταθερή χαμηλή τιμή και αυξήθηκε μαζί με τις υπόλοιπες ανατιμήσεις.

Ωστόσο, όπως φαίνεται επιτήδειοι έχουν στήσει ένα άτυπο καρτέλ, προσπαθώντας να κερδοσκοπήσουν από την ανάγκη του κόσμου, και με τεχνάσματα διατηρούν τις ήδη αυξημένες τιμές πολύ υψηλότερες από το κανονικό!

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής, Γιάννης Σακκελαράκης, μίλησε στο Newsbomb.gr για το «καρτέλ» που έχουν στήσει στην αγορά των καυσόξυλων ορισμένοι Έλληνες έμποροι, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη ζήτηση, εκτόξευσαν φέτος στα ύψη τις τιμές, που συναγωνίζονται σε ποσοστό αύξησης εκείνες των καυσίμων.

Έτσι στην Αθήνα η τιμή έχει φτάσει να πουλιέται ο τόνος στα 130 – 150 ευρώ!

Όπως επεσήμανε ο κ. Σακελλαράκης, «η ζήτηση είναι τεράστια, ενώ στην αγορά υπάρχει έλλειψη αποθεμάτων. Στην Αθήνα οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, με το κυβικό μέτρο να πωλείται αυτή τη στιγμή από 130-150 ευρώ ενώ πέρυ η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 100-130 ευρώ».

Ηλεκτρικές κουβέρτες: «Φωτιά» οι τιμές στα καυσόξυλα

«Οι εξαγωγές σταμάτησαν από χώρες όπως η Ρουμανία, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Αλβανία, ενώ και οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στην πηγή των ξύλων όπως η Βόρεια Ελλάδα ή η Κρήτη κρατούν το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων τους», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής.

Ο κ Σακελλαράκης εξήγησε τη «διαδρομή» που κάνουν τα ξύλα μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή: «Το Δασαρχείο κόβει ορισμένα κυβικά ξύλων τα οποία πρέπει να κοπούν, κρατά τη δική του προμήθεια, τα δίνει στο κράτος και μετά μέσω δημοπρασίας τα αγοράζουν έμποροι και τα δίνουν στην αγορά. Το πρόβλημα που δημιουργείται όμως αφορά τις αυξήσεις οι οποίες υπάρχουν και στα μεταφορικά που εμείς πληρώνουμε, με αποτέλεσμα η τιμή να ανεβαίνει».

Με τις τιμές της ενέργειας να βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ, ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος ειδικά στο ζήτημα της θέρμανσης.

Ο ίδιος έκανε λόγος και για ορισμένους εμπόρους οι οποίοι «χτυπούν» καλύτερες τιμές στις δημοπρασίες ξυλείας με αποτέλεσμα να τα δίνουν σε υψηλές τιμές.

Αυτοί οι έμποροι δίνουν τα ξύλα αυτά κυρίως σε τοπικές κοινωνίες γιαυτό και παρατηρείται έλλειψη.

Η ακρίβεια αυτή οδηγεί και σε πρωτοφανή, θλιβερά φαινόμενα για την κοινωνία μας, με πολίτες να κόβουν παράνομα ξύλα, ξεριζώνοντας ακόμα και ελιές 100 ετών!

Ηλεκτρικές κουβέρτες: Έρχεται πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Όσον αφορά στις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, για επικείμενο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων που εμπορεύονται καυσόξυλα και πέλετ, οι φορείς της αγοράς είναι προβληματισμένοι.

Ο κλάδος είναι δυσαρεστημένος από αυτή την απόφαση καθώς όπως υποστηρίζουν «σε περίπτωση που επιβληθεί πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν».

Ο κ. Σακελλαράκης υπογράμμισε ότι «οι επιχειρήσεις δεν έχουν καμία βούληση να αισχροκερδήσουν».