Ένα εντυπωσιακό αλλά και απόκοσμο φαινόμενο θα λάβει χώρα τη νύχτα της 13ης προς 14η Μαρτίου, καθώς η Σελήνη θα εξαφανιστεί πλήρως για περισσότερη από μία ώρα!

Πρόκειται για την πρώτη ολική έκλειψη Σελήνης μετά το 2022, ένα σπάνιο ουράνιο γεγονός που θα προσφέρει συγκλονιστικές εικόνες στους τυχερούς παρατηρητές.

Τι συμβαίνει με τη Σελήνη και γιατί θα χαθεί;

Το φαινόμενο της ολικής έκλειψης Σελήνης συμβαίνει όταν η Γη, ο Ήλιος και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται απόλυτα, με αποτέλεσμα η Σελήνη να βυθίζεται στη σκιά του πλανήτη μας. Καθώς περνά μέσα από τη σκιά της Γης, το φεγγάρι δεν εξαφανίζεται εντελώς αλλά αποκτά μια απόκοσμη κοκκινωπή απόχρωση, γνωστή ως «Ματωμένη Σελήνη». Αυτό το τρομακτικό χρώμα προκαλείται από το ηλιακό φως που φιλτράρεται μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης, αφήνοντας να περάσουν μόνο οι κόκκινες αποχρώσεις.

Πού και πότε θα χαθεί η Σελήνη;

Η μεγάλη έκλειψη θα διαρκέσει συνολικά περίπου 6 ώρες, από τις 5:57 έως τις 12:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, με την κορύφωση του φαινομένου να σημειώνεται από 8:26 έως 9:31, όταν η Σελήνη θα φαίνεται εντελώς εξαφανισμένη μέσα στη σκιά της Γης για 65 λεπτά.

Το φαινόμενο θα είναι ορατό σε μεγάλο μέρος της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά και σε τμήματα της Δυτικής Ευρώπης και της Αφρικής, όπου η Σελήνη θα αρχίσει να βυθίζεται στο σκοτάδι καθώς θα ανατέλλει.

Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων

Όπως κάθε φορά που συμβαίνουν τέτοια σπάνια φαινόμενα, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν. Κάποιοι πιστεύουν ότι η ολική εξαφάνιση της Σελήνης είναι προάγγελος καταστροφικών γεγονότων, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των ανθρώπων και των ζώων. Οι επιστήμονες, από την άλλη, επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο, το οποίο έχει καταγραφεί και μελετηθεί εδώ και αιώνες.

Πώς θα δεις τη Σελήνη να εξαφανίζεται LIVE

Αν βρίσκεσαι σε περιοχή όπου η έκλειψη δεν θα είναι ορατή, μην ανησυχείς! Διεθνή αστεροσκοπεία και αστρονομικές κοινότητες θα μεταδώσουν ζωντανά την τρομακτική στιγμή που η Σελήνη θα χαθεί από τον ουρανό.

Στην Ελλάδα δεν θα το δούμε.

Άλλαξε ο νόμος για την εργασία την Κυριακή: Τι ισχύει πλέον

Περισσότερα λεφτά στην τσέπη… των εργαζομένων, μετά το «δώρο» της κυβέρνησης με την αλλαγή του νόμου για την εργασία τις Κυριακής και τις αργίες.

Το νέο μέτρο μειώνει δραστικά τις ασφαλιστικές εισφορές για υπερωρίες, νυχτερινά και εργασία τις Κυριακές και τις αργίες, φέρνοντας σημαντικές αυξήσεις στους καθαρούς μισθούς.

Η ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές αφορά αποκλειστικά εργαζομένους πλήρους απασχόλησης και επεκτείνεται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι ασφαλιστικές εισφορές για υπερωρίες, υπερεργασία, νυχτερινή εργασία και εργασία σε Κυριακές ή αργίες θα υπολογίζονται μόνο επί του βασικού ωρομισθίου, το οποίο αντιστοιχεί στην κανονική οκτάωρη εργασία.

Η επιπλέον προσαύξηση λόγω πρόσθετης απασχόλησης δεν θα υπόκειται σε εισφορές.

Η νέα νομοθεσία θα ισχύει από την Κυριακή 15 Μαρτίου.

Οι τράπεζες «έδωσαν» όλα τα τραπεζικά στοιχεία στην Εφορία

Μία αποκάλυψη που καταργεί το μαύρο χρήμα. Η εφορία πλέον ξέρει όλες τις κινήσεις σου στην τράπεζα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει πλέον πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων, των εμβασμάτων, των κινήσεων πιστωτικών καρτών, των μερισμάτων και των επιταγών, καθώς οι τράπεζες διαβίβασαν τα σχετικά δεδομένα.

Με βάση τις πληροφορίες που παρέλαβε η ΑΑΔΕ την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, τα ποσά θα προσυμπληρωθούν στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1. Παράλληλα, τα δεδομένα αυτά θα αξιοποιηθούν για διασταυρώσεις και ελέγχους με στόχο τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων, ερευνώντας τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών.

Η διαδικασία προσυμπλήρωσης ξεκινά άμεσα και θα ολοκληρωθεί έως τις 16 Μαρτίου, ώστε στις 17 Μαρτίου να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 15 Ιουλίου.

Τι έστειλαν οι τράπεζες στην ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με κάρτες, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛ.Κ.Α.Τ.) και οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών έχουν υποχρέωση να διαβιβάζουν στοιχεία που αφορούν:

  • Πιστωτικούς και χρεωστικούς τόκους από καταθέσεις, repos, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα
  • Τίτλους αλλοδαπής προέλευσης και εταιρικά ομόλογα εισηγμένα σε χρηματιστήρια
  • Στοιχεία για κατοίκους Ελλάδας και εξωτερικού για το 2024, μαζί με τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν

Καταθέσεις 100.000 – 200.000 ευρώ

Για όσους έχουν συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης ή πίστωσης πάνω από 100.000 ευρώ, διαβιβάζονται:

  • Ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ δικαιούχων
  • Αριθμός λογαριασμού και ποσά συνολικών χρεώσεων-πιστώσεων
  • Υπόλοιπα λογαριασμού στις 31/12 για το 2024 και το 2023
  • Ποσό της μεγαλύτερης συναλλαγής
  • Κωδικός νομίσματος

Για όσους διαθέτουν καταθέσεις ή κινητές αξίες άνω των 200.000 ευρώ, αποστέλλονται επιπλέον στοιχεία όπως ο αριθμός λογαριασμού στο Σύστημα Άυλων Τίτλων και η αποτίμηση χαρτοφυλακίου.

Και τα μερίσματα στο στόχαστρο

Τα μερίσματα που διανεμήθηκαν από εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφονται λεπτομερώς, με αναφορά:

  • Στα στοιχεία του δικαιούχου και της εταιρείας που διένειμε το μέρισμα
  • Στο ποσό του μερίσματος και του φόρου που παρακρατήθηκε
  • Στα ποσά μερισμάτων από αλλοδαπές εταιρείες

Δάνεια και πιστωτικές κάρτες υπό έλεγχο

Οι τράπεζες διαβίβασαν επίσης στοιχεία για την αποπληρωμή δανείων, περιλαμβανομένων στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με αναφορά στο συνολικό εκταμιευμένο ποσό, τις δόσεις που καταβλήθηκαν και τα στοιχεία των οφειλετών.

Όσον αφορά τις συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες, διαβιβάστηκαν δεδομένα για τις συναλλαγές που έγιναν μέσω ελληνικών και αλλοδαπών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών ανάληψης από ATM.

Εμβάσματα και επιταγές: Κάθε κίνηση καταγράφεται

Τέλος, η ΑΑΔΕ έλαβε στοιχεία για:

  • Εμβάσματα και μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό
  • Συναλλαγές επιχειρήσεων μέσω πιστωτικών καρτών
  • Χρήση τραπεζικών επιταγών για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό

Με την εφορία να έχει πλέον πλήρη εικόνα των οικονομικών κινήσεων, ο φορολογικός έλεγχος γίνεται αυστηρότερος από ποτέ!