Η πιο «hot» θέση εργασίας: Κερδίζεις 80.000 ετησίως, χωρίς να χρειάζεσαι πτυχίο

Προσλήψεις: Η απασχόληση στον συγκεκριμένο –πολύ εξεζητημένο- τομέα αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 45% την επόμενη 10ετία. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Όσοι φοβούνται τα ύψη, σίγουρα δεν μπορούν να κάνουν αίτηση για την πιο περιζήτητη δουλειά στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, η οποία δεν είναι άλλη από τους τεχνικούς σε τουρμπίνες ανεμογεννητριών.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εργασίας της χώρας, η απασχόληση στον συγκεκριμένο -πολύ εξεζητημένο- τομέα αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 45% την επόμενη 10ετία, δηλαδή με τον υψηλότερο ρυθμό από κάθε άλλο κλάδο.

Φυσικά, σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η άνθιση της «πράσινης» ενέργειας και οι μαζικές επενδύσεις σε αιολικά πάρκα.

Έτσι, λοιπόν, ένας έμπειρος τεχνικός θα μπορούσε να κερδίζει έως και 80.000 δολάρια ετησίως, χωρίς μάλιστα να διαθέτει τίτλο σπουδών από κάποιο πανεπιστήμιο. Αρκεί να θέλει να ταξιδεύει συνέχεια, να αντέχει τις ακραίες καιρικές συνθήκες και, όπως είπαμε, να μην έχει υψοφοβία.

«Το δικό μας γραφείο βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μέτρων» αναφέρει στο Bloomberg o Ομάρ Ρουμπαλκάβα, ένας 33χρονος τεχνικός, ο οποίος εργάζεται στη δανέζικη Vestas Wind Systems, την κορυφαία εταιρείας κατασκευής τουρμπινών. «Ποτέ δεν φοβόμουν τα ύψη, αλλά όταν βρίσκεσαι στα 100 μέτρα δοκιμάζεις τις αντοχές σου».

Ο ίδιος ηγείται μιας 36μελούς ομάδας, η οποία είναι αρμόδια για τη συντήρηση 129 τουρμπινών στην Καλιφόρνια. «Υπάρχουν φορές που ο αέρας είναι σαν να σε χτυπάει βράχος» παρατηρεί.

Οι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έχουν εξαπλασιαστεί από το 2018 έως σήμερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Revelio Labs, ενώ οι πρόσφατες δυσκολίες του κλάδου δεν έχουν επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξής.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΑΠΕ έχουν πληγεί τελευταία από την εκτόξευση στα κόστη υλικών, τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, καθώς και τις αναταράξεις στις αλυσίδες εφοδιασμού, προκαλώντας καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις projects.

Όμως, και πάλι, η ζήτηση για εργαζόμενους είναι τεράστια, με τον ρυθμό αύξησης των προσλήψεων να παραμένει σταθερά σε διψήφια ποσοστά.

Μέσα στην επόμενη 10ετία, σύμφωνα με τη Wood Mackenzie, οι ΗΠΑ θα προσθέσουν ακόμα 120 GW αιολικής ενέργειας -μια ποσότητα ικανή να ηλεκτροδοτήσει 40 εκατ. νοικοκυριά.

«Αυτό είναι αρκετό για να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της κλαδικής απασχόλησης» εξηγεί η εταιρεία αναλύσεων, υπενθυμίζοντας ότι στη χώρα ήδη υπάρχουν 73.000 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 150 GW.

Οι τεχνικοί επιπέδου entry level αμείβονται με 21 έως 27 δολάρια ανά ώρα ή αλλιώς με 50.000 δολάρια για 50 ώρες εργασίας/εβδομάδα. Εάν κάποιος είναι πρόθυμος να ταξιδεύει και να κάνει υπερωρίες, μπορεί να κερδίσει ακόμη 30.000 δολάρια ή και περισσότερα.

Για την πρόσληψη δεν απαιτούνται ιδιαίτερα προσόντα, ενώ πριν «πέσει» κάποιος στα βαθιά, είναι υποχρεωτικό να λάβει μια πιστοποίηση, μέσω μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας, η οποία διαρκεί 9 έως 14 μήνες.

Προσλήψεις: Όλες οι εταιρείες ψάχνουν αυτούς τους πτυχιούχους

Οι ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων στους συγκεκριμένους πτυχιούχους είναι μεγάλες και δεν αρκούν όσοι παίρνουν το πτυχίο τους. Ποια είναι η ιδιότητά που ζητούν απεγνωσμένα οι εταιρείες.

Η αγορά εργασίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, ψάχνει για πληροφορικάριους.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η αγορά πληροφορικής χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες σε προσωπικό επιπλέον 7.500 πτυχιούχους σε σχέση με όσους αποφοιτούν κάθε χρόνο.

Ο ο ρυθμός αποφοίτησης από τα 37 σχετικά πανεπιστημιακά τμήματα είναι στο 62% (το 2022 αποφοίτησαν 5.231 άτομα), υπάρχουν τμήματα που δεν έχουν προσαρμόσει τα προγράμματά τους στις εξελίξεις της επιστήμης, ενώ περίπου 15% των φοιτητών πληροφορικής δεν παίρνουν το πτυχίο τους –έστω εγκαίρως– διότι έχoυν βρει δουλειά.

Τα στοιχεία αυτά, του πορίσματος των ΑΕΙ και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) δείχνουν πλέον ο τομέας της πληροφορικής είναι ένα σύνθετο ζήτημα, για το οποίο πρέπει να βρεθεί λύση.

Θα πρέπει δηλαδή να συνεργαστούν πολιτεία, εταιρείες, πανεπιστήμια για να επιταχύνουν τις ενέργειές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μεταξύ άλλων, το πόρισμα προτείνει διοργάνωση ενός roadshow προβολής εταιρειών και θέσεων εργασίας υπό τον συντονισμό του ΣΕΠΕ σε κυλιόμενες ημερομηνίες σε διάφορες πόλεις καθώς και προβολή των συνολικών αναγκών της αγοράς εργασίας και παρουσίαση –σε μορφή ολιγόλεπτων βίντεο– των απαιτούμενων ρόλων που μπορούν να καλύψουν οι απόφοιτοι των σχολών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Υπολογίζεται ότι έως το 2030 η χώρα θα χρειαστεί 300.000 πτυχιούχους. Οπως δείχνει μελέτη του ΣΕΠΕ, η εκτίμηση για την επιπλέον ζήτηση ειδικών πληροφορικής είναι 15.000 με 16.000 ετησίως έως το 2030. Στον αντίποδα, η προσφορά είναι 8.000-8.500. Eτσι, προκύπτει ένα κενό ζήτησης – προσφοράς κατά 7.000 με 7.500.

Μάλιστα, όπως παρατήρησε η κ. Μάρα Νικολαΐδου, πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και καθηγήτρια στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής, χρειάζεται πλέγμα ενεργειών από τους εμπλεκομένους.

Κατά πρώτον, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ Περικλής Μήτκας (πρώην πρύτανης του ΑΠΘ και καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών), ένα ζητούμενο είναι να βελτιωθεί ο ρυθμός αποφοίτησης των φοιτητών από τα 37 τμήματα Πληροφορικής και Μηχανικών Υπολογιστών των ελληνικών ΑΕΙ. Το 2022 ο ρυθμός αποφοίτησης από τα εν λόγω τμήματα ήταν 62,5%, έχοντας βελτιωθεί σημαντικά μέσα σε μία επταετία. Το 2015 ήταν 57,2% αλλά ακολούθησε μια βουτιά στο 40,6% το 2018 και μετά ανοδική πορεία.

Για τη βελτίωση του ρυθμού αποφοίτησης το πόρισμα προτείνει, μεταξύ άλλων:

• Να γίνονται φροντιστηριακά / εργαστηριακά μαθήματα σε βασικά μαθήματα των τμημάτων από υποψήφιους διδάκτορες ή και από άριστους τελειόφοιτους φοιτητές και ο συνυπολογισμός των εργασιών στον τελικό βαθμό.

• Να λειτουργήσει (επιτέλους) ο ακαδημαϊκός σύμβουλος σπουδών για κάθε φοιτητή.

• Να μελετηθούν τα ποσοστά συμμετοχής και αποτυχίας στις εξετάσεις, η δυσκολία των θεμάτων και η επικαιροποίηση της ύλης των μαθημάτων. Πίσω από τις δύο τελευταίες προτάσεις υποκρύπτεται το χαμηλό επίπεδο των εισακτέων σε σχέση με τις απαιτήσεις των τμημάτων αλλά και οι υπέρμετρα υψηλές απαιτήσεις πολλών πανεπιστημιακών.

Οι επιχειρήσεις του χώρου δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό – Οι κινήσεις που καλούνται να κάνουν πολιτεία, εταιρείες και πανεπιστήμια.

• Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους φοιτητές με οικονομικά προβλήματα, οι οποίοι χρειάζεται να μετακινηθούν από τον τόπο κατοικίας τους για να σπουδάσουν.

Προσλήψεις: Η «νεκρή» δουλειά που επέστρεψε χρόνια μετά στην Αθήνα

Εργασιακά: Το επάγγελμα του θυρωρού το βλέπαμε μόνο στις παλιές ελληνικές ταινίες, ωστόσο επέστρεψε!

Ο Γιώργος Βαμβακάς, πρόεδρος της ομοσπονδίας θυρωρών μίλησε για το επάγγελμα του και αποκάλυψε ότι στο παρελθόν το επάγγελμα του θυρωρού ήταν «κλειστό».

«Αν κάποιος ήθελε να γίνει θυρωρός αγόραζε το επάγγελμα, γιατί ήταν κλειστό. Η τιμής της αγοράς ήταν διπλάσια τιμή από τα διαμερίσματα, όπως είναι οι άδειες για τα ταξί σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο θυρωρός.

Η ομοσπονδία έχει συνολικά 1.500 μέλη σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των θυρωρών είναι μεγαλύτερος, περίπου απαριθμούνται 4.000.

Τα κτίρια που έχουν την δυνατότητα να έχουν θυρωρούς και προσωπικό καθαριότητας δημιουργούν υπεραξία κι έχουν άλλη θέση στην αγορά ακινήτων.

Μάλιστα, όπως είπε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας θυρωρών, οι ασφαλιστικές εταιρείες όταν τα κτίρια έχουν θυρωρούς, τότε τα ασφάλιστρα μειώνονται περίπου κατά 20%.

Οι θυρωροί είναι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία του κτιρίου που εργάζονται και δίνουν προσοχή και στο κομμάτι της ασφάλειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επάγγελμα του θυρωρού έχουν ενταχθεί πολύ νέοι σε ηλικία άνθρωποι.

Για αυτό το λόγο έχουν δημιουργηθεί λίστες αναμονής για μία θέση εργασίας.

Προσλήψεις: Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας

Αύξηση και μάλιστα… ραγδαία σε μερικές περιπτώσεις, έρχεται στο επίδομα ανεργίας.

Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και σύνδεσή του με τον μισθό που ελάμβανε ο άνεργος τα τελευταία χρόνια της απασχόλησής του πριν την έξοδό του στην ανεργία, θα περιλαμβάνει το εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα βγει τις επόμενες εβδομάδες σε δημόσια διαβούλευση.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στην εφαρμογή της κάρτας εργασίας από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και την κύρωση της ευρωπαϊκής οδηγίας η οποία προβλέπει την υποχρέωση των εργοδοτών να ενημερώνουν τους εργαζόμενους σε έγκαιρο χρόνο εγγράφως για κάθε αλλαγή της εργασιακής σύμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί και το θέμα της αλλαγής του επιδόματος ανεργίας, ώστε να συνδεθεί με τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του άνεργου.

Στις προτάσεις που εξετάζει να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας είναι και η αύξηση του ποσού του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα συνδεθεί με το ύψος του μέσου μισθού του ανέργου τα τελευταία χρόνια, πριν την έξοδό του στην ανεργία.

Αυτό θα ισχύει για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Δηλαδή κατά τους πρώτους έξι μήνες της ανεργίας, το επίδομα να είναι κοντά στον μέσο μισθό. Ακολούθως, θα μειώνεται σταδιακά και μέχρι το τέλος του χρόνου της επιδότησης, θα φτάνει τα σημερινά επίπεδα (στα 479 ευρώ).

Βασική διαφοροποίηση της νέας διαδικασίας είναι ότι το ποσό του επιδόματος που θα χορηγείται θα συνδέεται με τον μισθό που λάμβανε ο άνεργος όταν εργαζόταν.

Ουσιαστικά, θα προκύπτει ένας μέσος μισθός των τελευταίων χρόνων πριν ο άνεργος χάσει την εργασία του. Ποσοστό αυτού θα είναι το επίδομα ανεργίας που θα λαμβάνει.

Του πρώτους έξι μήνες θα χορηγείται επίδομα ανεργίας περίπου 60% του μέσου μισθού των τελευταίων ετών.

Τους υπόλοιπους μήνες το επίδομα ανεργίας θα επανέρχεται στη σημερινή βάση δηλαδή θα είναι ποσοστού του κατώτατου μισθού. στη βάση που ήδη υπάρχει, δηλαδή ως ποσοστό του κατώτατου μισθού.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Απριλίου το επίδομα ανεργίας έχει διαμορφωθεί στα 479 ευρώ. Αυτό θα είναι και το κατώτατο όριο που θα θεσμοθετηθεί για τη χορήγηση της συγκεκριμένης παροχής, κάτω από το οποίο δεν θα «πέφτει» κανείς άνεργος.

Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι.

Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους (479 ευρώ) και συναρτάται με τον κατώτατο μισθό.

Το επίδομα λαμβάνει μόνο μια μικρή μερίδα ανέργων, που φτάνει μόλις το 10% των εγγεγραμμένων ανέργων.