Internet: Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί για την ταχύτητα Internet της γραμμής σου; Τώρα ήρθε η ώρα να αναρωτηθείς και αν πληρώνεις για την ταχύτητα που έχεις ή που νομίζεις πως έχει!
Τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των ονομαστικών και των πραγματικών ταχυτήτων πρόσβασης στο διαδίκτυο σκιαγραφεί σχετική έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, όπου στα πακέτα των 24 Mbps η πραγματική ταχύτητα που «πιάνουν» οι συνδρομητές φτάνει τα 7 Mbps.
Στο συγκεκριμένο πακέτο, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχει καταγράψει η ΕΕΤΤ από το σύστημα Υπερίων, παρατηρείται η μεγαλύτερη απόκλιση, αφού από τα 24 Mbps το 71% της ονομαστικής ταχύτητας… χάνεται.
Στις συνδέσεις με ταχύτητα 50 Mbps ή μεγαλύτερη η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη όπως προκύπτουν από τα σχετικά στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΕΕΤΤ.
Στην καλύτερη θέση βρίσκονται όσοι πληρώνουν για προγράμματα των 50 Mbps που κατά μέσο όρο έχουν πραγματική ταχύτητα 30 Mbps, στο 60% των όσων αναφέρονται στα επίσημα πακέτα.
Τέλος, στην ονομαστική ταχύτητα των 100 Mbps οι συνδρομητές «πιάνουν» κατά μέσο όρο, το 55,9%, σχεδόν τα 56 Mbps.
Η ΕΕΤΤ κατέγραψε επίσης την επίπτωση που είχε στην ποιότητα των ευρυζωνικών υπηρεσιών η εφαρμογή της καραντίνας.
Τόσο στην αρχή της 1ης καραντίνας (23/3/2020), όσο και στην αρχή της 2ης καραντίνας (7/11/2020) φαίνεται μια σημαντική πτώση η οποία όμως σε διάστημα λίγων εβδομάδων αντισταθμίζεται, κατά πάσα πιθανότητα λόγω των μέτρων που ελήφθησαν από τους εγχώριους παρόχους για την αύξηση της χωρητικότητας των δικτύων τους, όπως σημειώνει η ΕΕΤΤ.
Λαμβάνοντας υπόψη τη μέγιστη πτώση που παρουσιάστηκε στην ταχύτητα στη ροή καθόδου σε κάθε περίοδο καραντίνας, σε σχέση με το μέσο όρο της ταχύτητας 8 εβδομάδες πριν από κάθε καραντίνα, προκύπτει ότι στην πρώτη καραντίνα είχαμε μέγιστη πτώση της ταχύτητας κατά 16.32%, ενώ στη δεύτερη καραντίνα η αντίστοιχη μέγιστη πτώση ήταν 20.19%.
Internet: Σέρνεται; Τα αντικείμενα που επηρεάζουν την ταχύτητά του
Ένα από τα πλέον εκνευριστικά πράγματα στον κόσμο είναι να πληρώνεις για γρήγορο ίντερνετ και αυτό, ακριβώς λίγα μέτρα από το ρούτερ, να… σέρνεται! Τι μπορεί να φταίει;
Καλώς ή κακώς λοιπόν, υπάρχουν κάποια αντικείμενα που όλοι έχουμε στο σπίτι μας και δυστυχώς αποδυναμώνουν το σήμα του Wi-Fi, με αποτέλεσμα να μην αποδίδει πλήρως και όπως θα ήταν το επιθυμητό.
Και όσο για το ποια είναι αυτά, ακολουθεί η λίστα:
Οι μεταλλικές επιφάνειες
Το μέταλλο σαν στοιχείο είναι αγωγός της ηλεκτρικής ενέργειας, που σημαίνει ότι την απορροφά.
Αν λοιπόν, το Wi-Fi εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά κύματα και εσύ έχεις πολλές μεταλλικές επιφάνειες μέσα στο σπίτι, τότε θα τα απορροφά και εσύ δεν θα έχεις καλό Ίντερνετ.
Για αυτό λοιπόν, τοποθέτησε το ρούτερ μακριά από μεταλλικά αντικείμενα.
Οι τοίχοι
Υπάρχει δυσκολία αν οι τοίχοι είναι φτιαγμένοι από πέτρα ή τούβλο.
Τα υλικά αυτά είναι γνωστό ότι εμποδίζουν την σύνδεση με το Wi-Fi, όπως κάνουν και το μάρμαρο, το τσιμέντο και ο σοβάς.
Για αυτό και σε μερικά σπίτια, ο ένας όροφος μπορεί να μην έχει καλό σήμα.
Για να διορθώσεις το πρόβλημα, θα πρέπει να βάλεις το ρούτερ μακριά από τους τοίχους.
Οι καθρέφτες
Ο λόγος είναι διότι αντανακλούν το σήμα του ρούτερ, λειτουργώντας σαν ασπίδα. Οπότε καλό είναι να περιοριστεί ο αριθμός τους στον εκάστοτε χώρο.
Οι ηλεκτρικές συσκευές
Γενικά οι ηλεκτρικές συσκευές (όπως τα ψυγεία και τα πλυντήρια ρούχων) που έχουν καλώδια με νερό δεν ταιριάζουν πολύ με το Wi-Fi, μιας και το νερό μπορεί να απορροφήσει μέρος της ενέργειας των κυμάτων, γεγονός που ρίχνει την ποιότητα του σήματος.
Και μιας και είναι και η εποχή τέτοια, πρόβλημα προκαλείται και από τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια μιας και φαίνεται ότι διαθέτουν τσιπάκια που δημιουργούν μαγνητικό πεδίο, το οποίο αλληλοεπιδρά με τα κύματα του ρούτερ.
Για αυτό το δένδρο φέτος… μακριά από την πηγή του Ίντερνετ!
Internet: Η Τέσλα φέρνει ταχύτητες-σοκ στην Ελλάδα!
Μπροστά σε μια κίνηση που θα αλλάξει τις ταχύτητες και φυσικά το «παιχνίδι» του ίντερνετ, βρίσκεται η χώρα μας, καθώς ο Έλον Μασκ έχει στόχο ευρυζωνικό ίντερνετ μέσω δορυφόρου για όλο τον πλανήτη!
Μετά την εκτόξευση στο Διάστημα 10 επιπλέον δορυφόρων Starlink που θα διασφαλίζουν υψηλές ταχύτητες στο Internet, η SpaceX βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο της κάθε άνθρωπος στη Γη να έχει πρόσβαση σε ευρυζωνικό δίκτυο. Στην κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία του Έλον Μασκ έχει δημιουργήσει ένα «μπουκέτο» 1.000 και πλέον δορυφόρων σε χαμηλό ύψος γύρω από τη Γη.
Όπως έχει πολλές φορές πει ο αμφιλεγόμενος μεγιστάνας, στόχος της SpaceX είναι η δημιουργία ενός τεράστιου δικτύου με χιλιάδες δορυφόρους κοντά στη Γη (σε πρώτη φάση θα είναι 12.000), οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν υψηλές ταχύτητες σύνδεσης ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη.
Το κόστος για τη χρήση του δικτύου της SpaceX στη Βρετανία είναι 89 λίρες μηνιαίως, περί τα 100 ευρώ δηλαδή, συν το κόστος απόκτησης του δορυφορικού πιάτου της εταιρείας και του συναφούς εξοπλισμού, που ανέρχεται σε 439 λίρες (περίπου 500 ευρώ).
Σύμφωνα με το CNBC, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στο «πακέτο» χωρών που η SpaceX σχεδιάζει να επεκταθεί το επόμενο διάστημα, μαζί με Αυστρία, Αυστραλία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, Χιλή, Κολομβία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Νότια Αφρική και Ισπανία.
Ειδικά για την Ελλάδα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το δορυφορικό ίντερνετ αναμένεται να είναι διαθέσιμο μέσα στο α’ τρίμηνο του έτους.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η είσοδος της Starlink στην εγχώρια αγορά αναμένεται να ανακατέψει την τράπουλα στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, καθώς ναι μεν αναμένεται να τιμολογείται υψηλότερα (περί το 20% ακριβότερα, σύμφωνα με πληροφορίες), ωστόσο θα καλύπτει κάθε γωνιά της χώρας, και μάλιστα υποσχόμενη υπερυψηλές ταχύτητες.
Internet: Αυτή είναι η εταιρεία με τις υψηλότερες ταχύτητες
Το βραβείο για «το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα», για όγδοη συνεχόμενη χρονιά απέσπασε και πάλι το δίκτυο COSMOTE κινητής στα Speedtest AwardsTM της Ookla, της πρώτης εταιρείας παγκοσμίως για μετρήσεις broadband και mobile internet.
Για μια ακόμα φορά η COSMOTE πέτυχε σκορ ταχύτητας (Speed ScoreTM) 51.39, (2ος: 28.49 και 3ος: 25.62) ενώ οι ταχύτητες download μετρήθηκαν κατά 64% υψηλότερες από εκείνες του δεύτερου παρόχου και 83% υψηλότερες από του τρίτου.
«Είμαστε υπερήφανοι που και για το 2020, το δίκτυο COSMOTE αναδείχθηκε από την Ookla® ως “το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα”. Δεν σταματάμε εδώ.
Έχοντας φέρει πρώτοι το 5G στην ελληνική αγορά, θα συνεχίσουμε να εξελίσσουμε το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής της χώρας για να απολαμβάνουν οι συνδρομητές μας κορυφαία εμπειρία συνδεσιμότητας και mobile Internet στη νέα ψηφιακή εποχή.
Θερμά συγχαρητήρια στους ανθρώπους μας, που με τη δουλειά τους όλα αυτά τα χρόνια, διατηρούν στην κορυφή το δίκτυο COSMOTE, μένοντας πιστοί στο όραμά μας για έναν κόσμο καλύτερο για όλους με την αξιοποίηση της τεχνολογίας», δήλωσε σχετικά ο Executive Director Network Development & Operations Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γιώργος Τσώνης.
Το βραβείο «Greece’s Fastest Mobile Network 2020» βασίστηκε σε περίπου 460.000 μετρήσεις που έγιναν από τους ίδιους τους χρήστες κινητών δικτύων, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Τα tests έγιναν μέσω της εφαρμογής Speedtest σε πραγματικές συνθήκες, σε ολόκληρη τη χώρα, στα δίκτυα όλων των παρόχων κινητής, μέσω συσκευών iOS και Android.
Με περισσότερους από 13.500 servers παγκοσμίως, εκατομμύρια τεστ πραγματοποιούνται καθημερινά από χρήστες της Ookla®, με το σύνολό τους να έχει ξεπεράσει τα 33 δισεκατομμύρια, από το 2006.
Η COSMOTE, θέλοντας να παρέχει στους συνδρομητές της κορυφαία εμπειρία συνδεσιμότητας και mobile Internet, εξελίσσει συνεχώς το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής της χώρας.
Τα τελευταία 3 χρόνια έχει αυξήσει τη χωρητικότητα του δικτύου κινητής κατά 77%, γεγονός που έχει επιτρέψει τον τετραπλασιασμό της κίνησης mobile data, χωρίς να επηρεάζεται η εμπειρία που απολαμβάνουν οι χρήστες.
Να υπενθυμίσουμε ότι η COSMOTE ήταν η πρώτη εταιρεία που έφερε και το 5G δίκτυο, ενεργοποιώντας το αρχικά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις της χώρας, με τις ταχύτητες του να ξεπερνούν σε συγκεκριμένες περιοχές και το 1Gbps.
Σύμφωνα μάλιστα με την εταιρεία το COSMOTE 5G θα επεκταθεί σε ακόμη περισσότερες περιοχές της ελληνικής επικράτειας και η πληθυσμιακή κάλυψη αναμένεται να ξεπεράσει το 50% έως το τέλος της χρονιάς.
Η πλήρης ανάπτυξη των δυνατοτήτων του δικτύου COSMOTE 5G θα γίνει με την ενσωμάτωση του νέου φάσματος συχνοτήτων που προ ημερών απέκτησε η COSMOTE, μέσω της δημοπρασίας που διενήργησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Το 5G, μία από τις ταχύτερες και πιο αξιόπιστες τεχνολογίες που έχουμε γνωρίσει έως σήμερα, θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, με δυνατότητα εφαρμογής σε διάφορους τομείς όπως η βιομηχανία, η υγεία, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, οι «έξυπνες» πόλεις, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία κ.ά.