Gov.gr Wallet: Στο κινητό τηλέφωνο όλα τα έγγραφα – Μέχρι πότε έχουμε διορία

Gov.gr Wallet: Τα ψηφιακά αντίγραφα είναι πλέον μέρος της ζωής μας και έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά εντός της χώρας, με μόνη εξαίρεση τα διεθνή ταξίδια. Μέχρι πότε πρέπει όλοι να τα έχουμε στο κινητό μας. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω του Gov.gr Wallet, μετά τα αντίγραφα των αστυνομικών ταυτοτήτων και των διπλωμάτων οδήγησης, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες για νέα έγγραφα και νέες υπηρεσίες.

Στη λίστα αναμένεται να ενταχθούν στοιχεία για τα οχήματα των πολιτών (άδεια κυκλοφορίας κ.λπ.), τη δημοτολογική και ληξιαρχική κατάσταση, αλλά και έγγραφα όπως κάρτα ανεργίας, απολυτήρια λυκείου, πτυχία πανεπιστημίων κ.λπ.

Ακόμα, θα προστεθεί σύντομα η υπηρεσία των ειδοποιήσεων για προθεσμίες που αφορούν τον πολίτη.

Η αρχή, σύμφωνα με πηγές, θα γίνει με την επόμενη ημερομηνία ελέγχου από ΚΤΕΟ για τα οχήματα των πολιτών και σταδιακά θα προστεθούν και άλλες τέτοιες χρήσιμες και κρίσιμες ενημερώσεις για τον χρήστη.

Προς το παρόν πάντως δεν χρειάζεται να βιαστείτε για την αλλαγή των έγχαρτων εγγράφων σε ψηφιακά, μιας και ισχύουν όλα κανονικότατα.

Gov.gr Wallet: Τέλος τα χαρτιά – Όλα στο κινητό τηλέφωνο

Το Gov.gr Wallet θα είναι το προσωπικό ψηφιακό «χαρτοφυλάκιο» του πολίτη, στο οποίο θα συγκεντρώνονται όλα τα δημόσια σημαντικά έγγραφα του ώστε να κάνει τις συναλλαγές με το Δημόσιο απλές και ασφαλείς.

Ήδη, σε λιγότερο από έναν μήνα έχουν εκδοθεί 650.000 ψηφιακά αντίγραφα αστυνομικών ταυτοτήτων και 500.000 ψηφιακά αντίγραφα διπλωμάτων οδήγησης στην εφαρμογή του Gov.gr Wallet και το επόμενο βήμα είναι η επέκταση στις τράπεζες και την κινητή τηλεφωνία.

Gov.gr Wallet: Έλεγχος γνησιότητας

Το ζήτημα της ασφάλειας και το ζήτημα του ελέγχου είναι δύο θέματα στα οποία έχουν δώσει μεγάλη βαρύτητα.

Τα ψηφιακά αντίγραφα δημοσίων εγγράφων στο Gov.gr Wallet όπως π.χ. το ψηφιακό αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας, είναι πλέον επαληθεύσιμα και μπορεί – πάντα με την άδεια και τη συγκατάθεση του πολίτη – να γίνει έλεγχος γνησιότητας.

Σημαντικό είναι πως η απλή επίδειξη ενός εγγράφου στο wallet δεν αρκεί.

Απαιτείται επιπλέον σε όλες τις περιπτώσεις το σκανάρισμα του QR ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η εγκυρότητα του εγγράφου.

Gov.gr Wallet: Αυτός είναι ο επιχειρηματίας που μας «φακελώνει» – Πήρε τα στοιχεία όλων μας

Η εταιρεία Cognity πίσω από την ψηφιοποίηση ταυτοτήτων και διπλωμάτων οδήγησης. Ποιος είναι ο επιχειρηματίας Γιώργος Γαζέπης που έχει τα στοιχεία όλων μας. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Μία ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της πληροφορικής βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του gov.gr wallet app, της εφαρμογής που είναι διαθέσιμη και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησής τους.

Ο λόγος για την Cognity, η οποία εξειδικεύεται επί τουλάχιστον 15 χρόνια στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων για τη διαχείριση σχέσεων με τους πελάτες (CRM).

Η Cognity έχει υλοποιήσει μία σειρά σημαντικών έργων για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών από ένα ευρύ φάσμα κλάδων, όπως Τράπεζες, Τηλεπικοινωνίες, Ασφαλιστικές Εταιρείες, Ενέργεια.

Με βάση στην Αθήνα, και έχοντας παρουσία σε πάνω από 10 χώρες, σκοπός της είναι να μετασχηματίζει τις ψηφιακές υποδομές μεγάλων οργανισμών, με μια ομάδα 450 εξειδικευμένων στελεχών, που διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία.

Gov.gr wallet: Τι πρέπει να ξέρεις για το app

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών και Μεταφορών, η Cognity ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του Ψηφιακού Πορτοφολιού Εγγράφων (gov.gr wallet app).

Η εφαρμογή, διαθέσιμη ήδη από χθες σε App Store και Google Play, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να έχει στο κινητό του τηλέφωνο την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησής του.

Γρήγορα και απλά, «κατεβάζοντας» τη νέα εφαρμογή και με απόλυτα ασφαλή τρόπο, ο πολίτης μπορεί να έχει διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή τα προσωπικά του έγγραφα (Δελτίο Ταυτότητας και Δίπλωμα Οδήγησης), όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Cognity.

Η εφαρμογή κάνει ταχύτερη και ευκολότερη την ταυτοποίηση των πολιτών, όπου αυτό απαιτείται, στον Δημόσιο αλλά και στον Ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, επιτρέπει την ασφαλή χρήση των εγγράφων και μειώνει την πιθανότητα πλαστογραφίας, ενώ δίνει τη δυνατότητα ανάκλησης της εγκυρότητας του εγγράφου σε περίπτωση απώλειας.

Η βέλτιστη εμπειρία του χρήστη, με την αποθήκευση και επίδειξη των ψηφιακών εγγράφων να απαιτούν ελάχιστα clicks και η αρμονική και ασφαλής σύζευξη της εφαρμογής με τις ψηφιακές υποδομές του κράτους, τέθηκαν από την αρχή ως βασικοί στόχοι και κριτήρια επιτυχίας.

Κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ψηφιακού πορτοφολιού, λήφθηκαν υπόψη τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Το Gov.gr wallet – ψηφιακό πορτοφόλι αποτελεί τη βασική ψηφιακή υποδομή για την αποθήκευση στο μέλλον και άλλων προσωπικών εγγράφων, όπως η ακαδημαϊκή ταυτότητα, η άδεια κυκλοφορίας οχημάτων, το πιστοποιητικό ΚΤΕΟ και έγγραφα κοινωνικής ασφάλισης.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του κράτους, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Cognity.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου του κρατικού ψηφιακού πορτοφολιού, ο κ. Γιώργος Γαζέπης, Πρόεδρος της Cognity, δήλωσε:

«Είμαστε περήφανοι γιατί η χώρα μας τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί έναν πρωτόγνωρο ψηφιακό μετασχηματισμό.

Και είμαστε ακόμη πιο περήφανοι, που η Cognity γίνεται αρωγός στην ανάδυση του νέου, ψηφιακού κράτους. Στη δική μας φιλοσοφία η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός.

Είναι ένας χρήσιμος και κρίσιμος σύμμαχος της Πολιτείας που έχει έναν και μόνο σκοπό: να κάνει ευκολότερη τη ζωή όλων μας, προάγοντας την ψηφιακή ανεξαρτησία του πολίτη, μέσα τις απαιτούμενες δυνατότητες και υπηρεσίες που θα απελευθερώσουν τις προοπτικές της ελληνικής κοινωνίας».

Gov.gr Wallet: «Ο πολίτης κερδίζει ευκολία, ασφάλεια, ταχύτητα, θωράκιση των συναλλαγών»

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι ο πολίτης κερδίζει ευκολία, ασφάλεια, ταχύτητα, καθώς έχει διασφαλιστεί η άμεση έκδοση και αποθήκευση, ενσωμάτωση στο ψηφιακό wallet του κινητού, θωράκιση των συναλλαγών με ψηφιακή συγκατάθεση, μείωση της απάτης, δυνατότητα άμεσης ανάκλησης της ισχύoς και γρήγορη επίδειξη και επαλήθευση μέσω κωδικού QR.

Ο υπουργός επισήμανε ότι χρησιμοποιήθηκαν οι εσωτερικές υποδομές του gov.gr.

Στην παρουσίαση της εφαρμογής ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε βήμα βήμα το πώς μπορούν να «κατεβάζουν» οι πολίτες την εφαρμογή. «Κατεβάζω την εφαρμογή από το wallet.gov.gr, κάνω login μέσω TaxisNet ή κωδικών web banking και επιβεβαιωτικό SMS, εκδίδω κάθε έγγραφο με ένα επιβεβαιωτικό SMS».

Όπως τόνισε σε περίπτωση ελέγχου επιδεικνύεται το QR code του ψηφιακού εγγράφου, κατόπιν αφού ο ελεγκτής σκανάρει το QR, εγκρίνει ο πολίτης τον έλεγχο και αναφέρει ή δείχνει τον 6-ψήφιο κωδικό που εμφανίζεται στον ελεγκτή. Ο ελεγκτής εισάγει τον 6-ψήφιο στην εφαρμογή του και μόνο τότε εμφανίζεται το έγγραφο στη συσκευή του πολίτη.

Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για τα επόμενα βήματα, κάνοντας λόγο για μεταβατική περίοδο, για επίδειξη και «ψηφιακά αντίγραφα» σε τραπεζικά ιδρύματα και παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας. «Δημιουργούμε ένα σύστημα το οποίο θα ισχύει από την 1η Οκτωβρίου για τις τράπεζες και τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αλλά και για όποιους φορείς χρειάζεται η επίδειξη της ταυτότητας. Θα δημιουργείται ψηφιακό ίχνος αντί για αντίγραφα ταυτότητας κι έτσι πλέον θα μπορεί να γίνει με ψηφιακό τρόπο κάτι που μας έχει ταλαιπωρήσει με το χαρτί σε φυσική μορφή».

Κλείνοντας την παρουσίαση ο υπουργός ευχαρίστησε και τους συναρμόδιους υπουργούς αλλά στάθηκε ιδιαίτερα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «αυτό το πρότζεκτ από όταν είσαστε αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν και είναι στην καρδιά σας αφορά το δικό σας όραμα και ακριβώς για αυτόν τον λόγο γίνεται και σήμερα πράξη».