Gov.gr: Τέλος κάθε συναλαγή με το Δημόσιο – Τηλεφωνικό κέντρο για όλες τις διαδικασίες

Gov.gr: «Εχουμε ψηφιοποιήσει 1.530 υπηρεσίες στο gov.gr και συνολικά έχουμε μετρήσει ότι υπάρχουν 5.500» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διαμηνύοντας πως ετοιμάζεται τηλεφωνικό κέντρο για όλες τις διαδικασίες του Δημοσίου. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Θα υπάρξει ένα τηλεφωνικό κέντρο για όλο το Δημόσιο, όλες τις διεργασίες και τις διαδικασίες του δημόσιου τομέα, θα καλεί ο πολίτης σε έναν αριθμό στον οποίο θα χρεώνεται η υπόθεσή του σε κάποιον υπάλληλο.

Δημοπρατείται αυτό το έργο αυτήν την στιγμή θα είναι έτοιμο πολύ σύντομα και θα αρχίσει να υλοποιείται στην δεύτερη τετραετία» ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως διευκρίνισε στον Σκάι, «η γενική σύλληψη είναι τρία πράγματα, το gov.gr η οποία πρέπει να είναι η βασική πύλη που θα αλληλεπιδρά ο πολίτης με το Δημόσιο για όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του κράτους, το δεύτερο είναι τα ΚΕΠ να ολοκληρώσουν το ιδρυτικό τους όραμα, να είναι το μοναδικό γκισέ του Δημοσίου και τρίτον το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης που θα είναι και τηλεφωνικό και κάποιου τύπου ψηφιακό κέντρο μέσω του gov.gr, όπου θα μπορείς να έχεις με μια στοχευμένη υπηρεσία και επαφή απευθείας με το κράτος, να λες το πρόβλημά σου και μετά να διοχετεύεται από αυτήν όποια άλλη υπηρεσία με προσωπική χρέωση. Έχουμε ψηφιοποιήσει 1.530 υπηρεσίες στο gov.gr και συνολικά έχουμε μετρήσει ότι υπάρχουν 5.500».

Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι σχεδιάζεται το ευρωπαϊκό wallet ταυτοτήτων, «υπάρχει και ένα σχετικό πρότζεκτ σε επίπεδο Βρυξελλών, όταν αποκτηθεί στο επόμενο διάστημα και περάσουν οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες με μια εφαρμογή θα ταξιδεύουμε εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχετικά με τις εκλογές τόνισε ότι «το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι αν θα προχωρήσουμε μπροστά αν θα συνεχίσουμε προς μια κατεύθυνση που έχει να κάνει η χώρα σελίδα στο ημερολόγιο, να γίνουμε σε όλα μια χώρα του 21ου αιώνα ή αν θα εγκλωβιστούμε στα συνθήματα και στις λογικές του περασμένου αιώνα».

Σχολιάζοντας την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέφερε ότι «η πρόταση αυτή παραβιάζει ένα ευρωπαϊκό πολιτικό κεκτημένο, το οποίο είναι ο πρωθυπουργός να είναι ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος οποτεδήποτε υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας.

Πιστεύω ότι στην δική μας περίπτωση θα είμαστε αυτοδύναμοι». Επεσήμανε μάλιστα ότι «η πρωθυπουργία του κ. Μητσοτάκη είναι το μόνο που εμείς ως υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε» και πρόσθεσε ότι «δεν έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, έγιναν λάθη αλλά η διαφορά του είναι η αναγνώριση, διότι ποτέ δεν υπήρχε συγγνώμη στα πρωθυπουργικά χείλη και έρχεται ως μάθημα ως μια διαρκής αναγνώριση ότι πρέπει να βελτιωνόμαστε για να βγάλουμε την χώρα από όλα τα προβλήματα τα οποία συσσωρεύτηκαν εδώ και δεκαετίες».

Για τα Τέμπη ανέφερε ότι «το γεγονός με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη συνειδητοποιούμε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν κομμάτια του ελληνικού κράτους στα οποία δεν έχουν φτάσει στον 21ο αιώνα.

Δεν μπορούμε να είμαστε μηδενιστές, καταφέραμε να το κάνουμε για πολλά πράγματα». Αναφέρθηκε στις υπηρεσίες του gov.gr, το ΜΙΤΟΣ όπου καταγράφονται οι διαδικασίες του κράτους, ενώ επανέλαβε ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες, όπως η κτηματογράφηση, μια εκκρεμότητα δεκαετιών η οποία θα τελειώσει το επόμενο διάστημα».

Τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης βοήθησε ώστε να δημοπρατηθούν πολλά έργα ψηφιοποίησης και υπογράμμισε ότι στο τέλος της επόμενης τετραετίας η Ελλάδα θα είναι ένα διαφορετικό κράτος.

Gov.gr: Ξεχάστε όσα ξέρατε – Πώς θα γίνονται οι συνεντεύξεις για πρόσληψη στο Δημόσιο

Ο διαγωνισμός για προσλήψεις στο Δημόσιο, πρώτη φορά θα είναι μία ενιαία, υποχρεωτική γραπτή διαδικασία, τύπου πανελλαδικών εξετάσεων, στην οποία θα υποβάλλονται όλοι οι υποψήφιοι για θέσεις στο Δημόσιο.

Είναι ενδεικτικό πως με τη διαδικασία για προσλήψεις στο Δημόσιο που ακολουθείται σήμερα λιγότερο από το 5% του αριθμού των θέσεων στο Δημόσιο καλυπτόταν μέσω γραπτής διαδικασίας.

Πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, παρουσίασε στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και αφορά τη διαδικασία διεξαγωγής του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού για προσλήψεις στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αλλάζει η διαδικασία στελέχωσης του Δημοσίου, και αυτό γιατί μέχρι πρότινος κάθε φορέας εξέδιδε προκήρυξη με την ακριβή περιγραφή των θέσεων για την κάλυψη των αναγκών του σε ανθρώπινο δυναμικό, η οποία συνδεόταν πάντα με τη συγκεκριμένη θέση και τον συγκεκριμένο φορέα.

Η καινοτομία του διαγωνισμού έγκειται στο γεγονός ότι πλέον θα εκδίδεται μία και μόνο πρόσκληση, η οποία θα αφορά ευρύτερες κατηγορίες, χωρίς, δηλαδή, να είναι προσδιορισμένη η θέση στην οποία θα προσληφθούν οι ενδιαφερόμενοι σε περίπτωση που επιτύχουν στον διαγωνισμό.

Με αυτόν τον τρόπο, στην πραγματικότητα δημιουργείται μία δεξαμενή υποψηφίων οι οποίοι θα αξιοποιηθούν όταν προκύψει θέση, με βάση πάντα τα αποτελέσματα του γραπτού διαγωνισμού και της μοριοδότησης, από την οποία οι φορείς θα μπορούν να αντλούν προσωπικό χωρίς τις καθυστερήσεις που εμφάνιζε η σημερινή διαδικασία προσλήψεων.

Σε αυτή τη δεξαμενή δε, θα βρίσκονται σε… αναμονή επιτυχόντες αποκλειστικά Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Ετσι, για παράδειγμα, η πρόσκληση, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Βορίδης, θα λέει όποιος ΠΕ μηχανικός ενδιαφέρεται να καταλάβει θέση του Δημοσίου, να έρθει να συμμετάσχει στον γραπτό διαγωνισμό, χωρίς απαραίτητα να είναι ταυτοποιημένο το πού θα αξιοποιηθούν και πού θα προσληφθούν τη χρονική στιγμή της εκδόσεως της πρόσκλησης. «Επιταχύνουμε με καταλυτικό τρόπο τη διαδικασία των προσλήψεων» τόνισε.

Πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών είναι να εκδοθεί η πρόσκληση για τον διαγωνισμό μέσα στον μήνα και να διεξαχθεί έως τον Μάρτιο.

Μάλιστα, στην πρόσκληση θα συμπεριληφθεί τόσο ο προγραμματισμός του 2022 όσο και του 2023, με στόχο το πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς να έχουν πραγματοποιηθεί οι προσλήψεις για τα δύο αυτά έτη, κάτι που, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, θα έχει επιτευχθεί για πρώτη φορά στον χρονοπρογραμματισμό προσλήψεων.

Βασικός πυλώνας του νομοσχεδίου αποτελεί η ψηφιοποιημένη γραπτή διαδικασία, με ηλεκτρονικά δηλαδή μέσα και σε συνεργασία του ΑΣΕΠ µε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για διαχειριστικά θέματα, όπου απαιτείται.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τον πρώτο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ έχει ήδη κάνει πρεμιέρα, αφού για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε πέρυσι, στη διεξαγωγή των νέων εξετάσεων απόκτησης ιθαγένειας.

Υπενθυμίζεται πως ο γραπτός διαγωνισμός θα περιλαμβάνει δύο διακριτά μέρη: Την εξέταση γνώσεων, όπου οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε γνωστικό επίπεδο πάνω στις ευρύτερες κατηγορίες που θα περιλαμβάνει η πρόσκληση, καθώς και τις δοκιμασίες δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας, οι οποίες στόχο έχουν να σκιαγραφήσουν το εργασιακό προφίλ κάθε υποψηφίου.

Ετσι, σύμφωνα με τα Νέα, στη δεύτερη αυτή κατηγορία δοκιμασιών μπορεί να περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων τεστ αριθμητικού συλλογισμού, δοκιμασία προσαρμογής σε εργασιακό περιβάλλον, ενσωμάτωσης σε ομάδα αλλά και αφαιρετικής ικανότητας.

Ερωτηματικό, ωστόσο, παραμένει το πώς θα γίνονται οι συνεντεύξεις υποψηφίων. Οπως αρχικά είχε ξεκαθαριστεί, πρόκειται για πρόσθετη διαδικασία και για ειδικές μόνο περιπτώσεις θέσεων, όπως είναι το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, ή για περιπτώσεις που η κύρια εργασία συνδέεται άμεσα με την υγεία και την ασφάλεια ζωής προσώπων, όπως είναι για παράδειγμα η θέση των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Gov.gr: Το bonus που όλοι περίμεναν – Εκτοξεύονται οι μισθοί

Νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο και παροχή ανταμοιβής των δημόσιων υπαλλήλων που επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους (μπόνους παραγωγικότητας) περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον αρμόδιο υπουργό Μάκη Βορίδη.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο: «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα» και θα είναι αναρτημένο στον διαδικτυακό τόπο της Ανοιχτής Διακυβέρνησης (www.opengov.gr) για σχόλια και παρατηρήσεις έως και τις 24 Μαΐου.

Σε αυτό προβλέπονται επίσης η δημιουργία ενιαίου πλαισίου δεξιοτήτων για το σύνολο των διαδικασιών του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης, εισάγεται ο θεσμός του συμβούλου ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού και καθιερώνεται το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης, με βάση το οποίο θα αυτοαξιολογούνται οι δημόσιες υπηρεσίες.

Προβλέπεται ειδικότερα η καθιέρωση ενός συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής της παραγωγικότητας, συνολικού ετήσιου ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Η ανταμοιβή μπορεί να φτάσει έως και το 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου, δεν συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά και υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών.