Gov.gr

Gov.gr: Η ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, το gov.gr, η ενεργοποίηση της οποίας επισπεύστηκε κατά δύο μήνες λόγω των έκτακτων συνθηκών, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με το κράτος από το σπίτι ή το γραφείο τους, χωρίς μετακινήσεις και περιττή γραφειοκρατία.

Μέσα σε διάστημα έξι μηνών οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αυξήθηκαν από 501 σε 614. Ανάμεσα σε αυτές που προστέθηκαν βρίσκονται πολλές που διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητα όλων:

 • βεβαίωση γνησίου υπογραφής,
 • άυλη συνταγογράφηση,
 • ληξιαρχικές πράξεις και δημοτολογικά πιστοποιητικά,
 • συναλλαγές με ΚΕΠ και Εφορίες
 • μέσω τηλεδιάσκεψης, προσωρινές άδειες οδήγησης
 • και εγγραφές στα νηπιαγωγεία είναι οι κυριότερες εξ αυτών.

Οι υπηρεσίες αυτές καθημερινά εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, με εκατομμύρια έγγραφα να έχουν εκδοθεί και χρησιμοποιηθεί κατά την διεκπεραίωση συναλλαγών με το κράτος ή μεταξύ ιδιωτών. Σε συνδυασμό με την απλοποίηση των διαδικασιών για τα γεγονότα ζωής, πολίτες και επιχειρήσεις κερδίζουν χρόνο και χρήμα εξυπηρετούμενοι με ένα κλικ από το κινητό ή τον υπολογιστή τους.

Σύμφωνα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σύντομα το gov.gr θα διαθέτει περισσότερες από χίλιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Θα καλύπτονται με αυτό τον τρόπο οι περισσότερες συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο σε ένα site, με ενιαίο σχεδιασμό και φιλοσοφία, με διαδικασίες απλές και φιλικές προς τους χρήστες. Όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, το κράτος είναι ένα και οφείλει να λειτουργεί ως ένα.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες:

 • Το gov.gr έχει δεχτεί 6.105.671 συνολικές επισκέψεις.
 • Έχουν εκδοθεί ψηφιακά 781.414 υπεύθυνες δηλώσεις και 358.419 εξουσιοδοτήσεις.
 • Έχουν εκδοθεί συνολικά 431.910 δημοτολογικά και ληξιαρχικά πιστοποιητικά.
 • 556.235 πολίτες έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση και έχουν εκδοθεί 3.788.421 άυλες συνταγές.
 • Έχουν διεξαχθεί 680 τηλεδιασκέψεις για εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση στα ΚΕΠ.
 • Διεκπεραιώθηκαν ηλεκτρονικά 83.967 εγγραφές σε νηπιαγωγεία.
 • Εκδόθηκαν ψηφιακά 85.030 προσωρινές άδειες οδήγησης.
 • 380.000 πολίτες έχουν επισκεφτεί την Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών.

Gov.gr: Κάνε ΕΔΩ την αίτηση για Υπεύθυνη Δήλωση και λάβε την άμεσα με ένα κλικ

Οι πολίτες μπορούν με τους κωδικούς του Taxisnet αλλά και με τους κωδικούς web banking των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha BankEurobank), να προχωρούν στην έκδοση εξουσιοδότησης και υπεύθυνης δήλωσης μέσω του gov.gr.

Εισάγεται δηλαδή ένα δεύτερο επίπεδο ταυτοποίησης. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η ασφαλής πρόσβαση στην υπηρεσία και αναβαθμίζεται το επίπεδο εξυπηρέτησης σε ένα σύγχρονο και φιλικό προς το χρήστη διαδικτυακό περιβάλλον.

Με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, οι επιλογές των χρηστών για την είσοδο στην υπηρεσία έκδοσης εξουσιοδότησης και υπογραφής υπεύθυνης δήλωσης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης πλέον είναι οι εξής:

α. Μέσω των κωδικών του taxisnet, πρακτική που ισχύει από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του gov.gr.

β. Μέσω των κωδικών web banking των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha BankEurobank), πρακτική που εισάγεται από σήμερα και η οποία θα επεκταθεί περαιτέρω.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η έκδοση εξουσιοδότησης και η υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης, απαιτείται η αποστολή κωδικού μιας χρήσης (OTP) στο κινητό του χρήστη. Το δεύτερο επίπεδο ταυτοποίησης που εισάγεται είναι η επιβεβαίωση ότι το κινητό στο οποίο θα αποσταλεί ο κωδικός ανήκει όντως στον χρήστη της υπηρεσίας. Η επιβεβαίωση αυτή παρέχεται αυτομάτως για τους χρήστες που επιλέγουν την είσοδο στο gov.gr μέσω των κωδικών web banking, εφόσον πρόκειται για τον αριθμό που έχουν δηλώσει στην τράπεζά τους.

Οι χρήστες που επιλέγουν την είσοδο μέσω των κωδικών του taxisnet θα χρειαστεί μία και μόνο φορά να επιβεβαιώσουν τον αριθμό του κινητού τους στο gov.gr. Η επιβεβαίωση θα γίνεται με τρεις τρόπους:

 1. Με την εισαγωγή των κωδικών web banking, με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για τον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχουν δηλώσει στην τράπεζά τους, ή
 2. Μέσω των μητρώων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, δυνατότητα που θα είναι διαθέσιμη στις αμέσως επόμενες ημέρες, ή
 3. Με δήλωση του αριθμού του κινητού τηλεφώνου στα ΚΕΠ με αυτοπρόσωπη εμφάνισή τους, μόλις το επιτρέψουν τα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Η επιβεβαίωση του αριθμού θα γίνεται άπαξ, ο αριθμός θα «αποθηκεύεται» στην πλατφόρμα και η διαδικασία δεν θα χρειάζεται να επαναλαμβάνεται σε κάθε μελλοντική συναλλαγή. Αυτονοήτως, πέρα από την επιβεβαίωση του αριθμού του κινητού τηλεφώνου, το gov.gr δεν αποκτά καμία πρόσβαση στα στοιχεία των λογαριασμών που δηλώνουν οι χρήστες. Η συγκεκριμένη διαδικασία ταυτοποίησης μέσω των κωδικών web banking και κωδικού μιας χρήσης (OTP) αποτελεί καλή ευρωπαϊκή πρακτική και εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε χώρες όπως η Εσθονία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έκδοση εξουσιοδότησης και η υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης μέσω του gov.gr είναι μια πολύ απλή και φιλική προς τον χρήστη διαδικασία. Από τις 21 Μαρτίου εξυπηρετεί δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Έως τώρα, έχουν εκδοθεί και χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 157.000 υπεύθυνες δηλώσεις και 68.000 εξουσιοδοτήσεις, ενώ καθημερινά προστίθενται νέοι χρήστες, οι οποίοι εκδίδουν το έγγραφο που επιθυμούν από το σπίτι ή από το κινητό τους.

Με τις νέες επιλογές ταυτοποίησης, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιδιώκει τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος αυθεντικοποίησης αυξάνοντας την ασφάλεια των συναλλαγών και αξιοποιώντας όλες τις δυνατές συνέργειες, πάντοτε με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Gov.gr: Διαδικασία Αυθεντικοποίησης Χρηστών

Η επαλήθευση/επιβεβαίωση της ταυτότητας (αυθεντικοποίηση) κάθε χρήστη της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, μπορεί μετά από επιλογή του χρήστη να βασίζεται στα διαπιστευτήρια των πιστωτικών ιδρυμάτων που του έχουν χορηγηθεί για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες πληρωμών που αυτός χρησιμοποιεί.

Συγκεκριμένα, ο χρήστης της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης μπορεί να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) του πιστωτικού ιδρύματος της επιλογής του, με σκοπό τη χρήση των υπηρεσιών της ηλεκτρονικής υπεύθυνης δήλωσης και της ηλεκτρονικής εξουσιοδότησης.

Για την κάλυψη των βασικών απαιτήσεων ασφάλειας της αυθεντικοποίησης του χρήστη χρησιμοποιούνται πολλαπλοί παράγοντες αυθεντικοποίησης (multi factor authentication), όπως η χρήση των προσωπικών κωδικών εισόδου του χρήστη ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληρωμών και η παράλληλη εφαρμογή κωδικών μιας χρήσης (όπως ενδεικτικά One Time Password – ΟΤΡ που αποστέλλονται στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη, Push Notifications, Tokens).

Ο χρήστης θα εισέρχεται στο gov.gr, επιλέγει την υπηρεσία που επιθυμεί και την αυθεντικοποίηση μέσω πιστωτικού ιδρύματος και κατόπιν μεταφέρεται στο περιβάλλον ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληρωμών του πιστωτικού ιδρύματος της επιλογής του, όπου προβαίνει σε ισχυρή αυθεντικοποίηση με την καταχώριση α) των προσωπικών κωδικών εισόδου που του έχει χορηγήσει το πιστωτικό ίδρυμα και β) του κωδικού μιας χρήσης (ενδεικτικά ΟΤΡ, Push Notifications, Tokens) που του αποστέλλει το πληροφοριακό σύστημα του πιστωτικού ιδρύματος.

Κατόπιν, ο χρήστης ενημερώνεται για την διαβίβαση από το πιστωτικό ίδρυμα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης των εξής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα:

– Όνομα

– Επώνυμο

– Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)

– Αριθμό κινητού τηλεφώνου (εφόσον υπάρχει και χρησιμοποιείται από τον χρήστη για την διαδικασία αυθεντικοποίησης του από το πιστωτικό ίδρυμα), όπως τα δεδομένα αυτά είναι καταχωρημένα στο πιστωτικό ίδρυμα κατά τον χρόνο της διαβίβασης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας της προηγούμενης παραγράφου, ο χρήστης μεταφέρεται εκ νέου στο περιβάλλον της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Τα διαπιστευτήρια του χρήστη στα συστήματα ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν γίνονται γνωστά στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στα πιστωτικά ιδρύματα δεν διαβιβάζεται μέσω της διαδικασίας αυθεντικοποίησης του χρήστη από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κανένα δεδομένο προσωπικού χαρακτήρα. Τέλος επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση τα πιστωτικά ιδρύματα δεν λαμβάνουν γνώση του περιεχομένου της ηλεκτρονικής υπεύθυνης δήλωσης και της ηλεκτρονικής εξουσιοδότησης και εν γένει της υπηρεσίας της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, της οποίας ο χρήστης κάνει χρήση κατόπιν της αυθεντικοποίησής του.