Site icon xristika.gr

Gov.gr: Όλες οι νέες υπηρεσίες – Ανακοινώθηκαν επίσημα

Gov.gr: Όλες οι νέες υπηρεσίες - Ανακοινώθηκαν επίσημαGov.gr: Όλες οι νέες υπηρεσίες - Ανακοινώθηκαν επίσημα

Gov.gr: Σχετικά με τη βοήθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να αναβαθμιστούν ψηφιακά ο Δ. Παπαστεργίου ανακοίνωσε ότι αν και «τρέχουν» ήδη πολλά εργαλεία από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει ακόμη ένα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Στη νέα πρώτη εφαρμογή της παροχής της συγκατάθεσης των πολιτών για άντληση των δεδομένων τους σχετικά με τη σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου οχήματος στο gov.gr wallet αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, στα Παραπολιτικά FM.

Ειδικότερα έκανε λόγο για πολλά βήματα που θα γίνουν όπως «η ενοικίαση αυτοκινήτων, leasing αυτοκινήτων αλλά το πιο σημαντικό είναι να μπορέσουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών να βάλουμε τα πιο 10 δημοφιλή πιστοποιητικά (πχ πιστοποιητικό γέννησης, οικογενειακής κατάστασης) ώστε απλά τα δεδομένα μας να διακινούνται με την άδειά μας. Αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στο 2024».

Όπως τόνισε ακόμα ο υπουργός σχεδιάζεται να απλοποιηθούν και περισσότερο πολύπλοκες διαδικασίες, όπως η εγγραφή ενός παιδιού στον παιδικό σταθμό ή η αίτηση για voucher σε παιδικό σταθμό.

«Επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις τα έγγραφα είναι πολύ περισσότερα, στόχος είναι η συναίνεση να πάει και σε αυτό το επίπεδο».

Όσον αφορά στην εφαρμογή My Coast gov.gr η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να προχωρήσουν σε καταγγελία για τις παραλίες, για παρανομίες με ομπρέλες και ξαπλώστρες ο κ. Παπαστεργίου τη χαρακτήρισε δημοφιλή, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η εφαρμογή μας επιτρέπει να ξέρουμε αν η παραλία στην οποία βρισκόμαστε και ο χώρος όπου καταλαμβάνουν ξαπλώστρες και ομπρέλες είναι νόμιμα κατειλημμένος ή όχι.

Οι καταγγελίες είναι κοντά στις 20 χιλιάδες, οι υπηρεσίες κυρίως ξεκινάνε από τα νησιά που είναι πιο δημοφιλή αλλά και από εκεί πέρα με την βοήθεια της τεχνολογίας προσπαθούμε να απελευθερώσουμε ακτές».

Αφορικά με τη βοήθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να αναβαθμιστούν ψηφιακά ο υπουργός ανακοίνωσε ότι αν και «τρέχουν» ήδη πολλά εργαλεία από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει ακόμη ένα εργαλείο ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν υποδομές και λογισμικό για να μπούνε και εκείνες στην επόμενη.

Τέλος αναφέρθηκε και στην ψηφιοποίηση του του Κτηματολόγιου τονίζοντας ότι έχει προχωρήσει πολύ, καθώς «περισσότερο από 50% των διαδικασιών στα μεγάλα κτηματολογικά γραφεία Θεσσαλονίκης, Αθήνας γίνονται ψηφιακά. Θέλει ωστόσο ακόμη δουλειά».

Gov.gr: Πώς καταγράφεται το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας

Η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα όσον αφορά στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών το 2023 αλλά και η βελτίωσή τους σε ποσοστό 16% έχει ήδη αποτυπωθεί στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Δεκαετία (δείκτης DESI) όπου υπογραμμίζεται το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας σε δυο χρόνια ξεπερνώντας πολλές φορές και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με την έκθεση παρατηρείται άνοδος και στην ανάπτυξη υποδομών συνδεσιμότητας οπτικών ινών στις εγκαταστάσεις (FTTP). Αν και εξακολουθεί να είναι μερικά βήματα πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (63,99%) με αύξηση 7,63 ποσοστιαίων μονάδων, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση 10.56 ποσοστιαίων μονάδων φτάνοντας στο 38,41%.

Και στην κάλυψη όμως του 5G που ανέρχεται στο 98% καταγράφεται άνοδος 14,5 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώθηκε στο 89,3% καταγράφοντας αύξηση 9,8 ποσοστιαίων μονάδων.

Όπως καταγράφεται στην έκθεση, τα δυνατά σημεία της Ελλάδας είναι οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες για πολίτες που διακρίνεται μια αύξηση της τάξης των 11,3 ποσοστιαίων μονάδων σημειώνοντας πρόοδο σε ποσοστό 75,9% και προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 79,4%.

Επίσης, άνοδος φαίνεται και όσον αφορά την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών για επιχειρήσεις, όπου ο δείκτης για τη χώρα μας είναι στο 86,2 ξεπερνώντας των ευρωπαϊκό που είναι στο 85,4.

Παράλληλα με την πολύ καλή πορεία, σύμφωνα με την έκθεση, εντοπίζονται και ορισμένες αδυναμίες, όπως το σχετικά μέτριο επίπεδο καινοτομίας και το χαμηλό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και η εκπαίδευση του πληθυσμού στο επίπεδο των απαιτούμενων ψηφιακών δεξιοτήτων.

Γι’ αυτό και όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου η προσπάθεια για συνεχή πρόοδο και εξέλιξη αντανακλάται σε μια σειρά πρωτοβουλιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως:

α) η νέα πρόσκληση του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συνολικού προϋπολογισμού 62,5 εκατ. ευρώ σχετικά με την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων σε καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες με βάση τις ανάγκες της αγοράς και τις τρέχουσες τάσεις των ΤΠΕ,

β) το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ», το οποίο περιλαμβάνει 3 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ με πόρους του ΕΣΠΑ-ΕΠΑΝ

γ) τα προγράμματα «Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ», «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» και «Ψηφιακές Συναλλαγές» συνολικού προϋπολογισμού 372,5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.

Gov.gr: Δημιουργείται Κεντρικός Κόμβος διαχείρισης και ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου

Στο μεταξύ, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζει τη δημιουργία ενός κόμβου διαχείρισης και ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου (Big Data), το οποίο παράλληλα θα έχει την δυνατότητα να συγκεντρώνει σε πραγματικό χρόνο δεδομένα δημόσιων φορέων για την παρακολούθηση των δεικτών που προκύπτουν από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ψηφιακής Δεκαετίας 2030.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από Ταμείο Ανάκαμψης με προυπολογισμό 18,4 εκατ. ευρώ.

Αυτό που φέρνει το νέο έργο είναι η αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων «Business Intelligence», καθώς με την χρήση ΑΙ τα δεδομένα αυτά θα ομαδοποιούνται και θα παράγουν δείκτες απόδοσης.

Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιούνται οι πληροφορίες ώστε να χαράσσονται ανάλογα και οι δημόσιες πολιτικές σε διάφορους τομείς, όπως η στεγαστική πολιτική, οι κοινωνικές δομές, η οικονομία ή το περιβάλλον.

Μάλιστα, στο πλαίσιο του έργου δημιουργείται μια ενιαία πλατφόρμα, «National Dashboard», όπου θα αποτυπώνονται τα δεδομένα ανά τομέα, όπως είναι η υγεία, η οικονομία, η ενέργεια.

Exit mobile version