gov.gr: Δήλωση ονοματοδοσίας και βάπτισης με ένα κλικ – Αναλυτικά η διαδικασία

gov.gr: Ηλεκτρονικά μέσω gov.gr θα μπορεί να γίνεται στο εξής η ονοματοδοσία και η δήλωση βάπτισης. Η νέα υπηρεσία παρέχεται με πολύ απλό τρόπο μέσα από την ενότητα «Οικογένεια» και την υποενότητα «Γέννηση». Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

gov.gr: Η διαδικασία βήμα-βήμα

Ο πολίτης συνδέεται μέσω των κωδικών Taxisnet ή με τους κωδικούς web banking και υποβάλλει τις δηλώσεις ηλεκτρονικά. Η δήλωση ονοματοδοσίας πραγματοποιείται συνδυαστικά και από τους δύο γονείς.

Με την έγκριση και του δεύτερου γονέα, την δήλωση την παραλαμβάνει ηλεκτρονικά ο Ληξίαρχος του Δήμου όπου δηλώθηκε η γέννηση του παιδιού και προχωρά στην ονοματοδοσία.

Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, η επικαιροποιημένη ληξιαρχική πράξη αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη θυρίδα του πολίτη, ο οποίος ταυτόχρονα ειδοποιείται με SMS και email ώστε να εντοπίσει και να αποθηκεύσει ή να εκτυπώσει το έγγραφο μέσω του my.gov.gr.

Το αντίγραφο ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας (Κωδικός QR, Κωδικός ασφαλείας, Προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα) και μπορεί να προσκομιστεί για κάθε νόμιμη χρήση.

Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής δήλωσης βάπτισης έχει οποιοσδήποτε γονέας ή ο ανάδοχος, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Ο Ληξίαρχος, με τον ίδιο τρόπο την καταχωρίζει και ο πολίτης ενημερώνεται αντίστοιχα.

Όλα τα στοιχεία του πολίτη για την υποβολή των δηλώσεων αντλούνται αυτόματα από το Μητρώο Πολιτών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ποιες υπηρεσίες παρέχονται ψηφιακά

Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί και ήδη παρέχονται ψηφιακά μέσω του gov.gr οι ακόλουθες υπηρεσίες:

  • Ψηφιακή δήλωση γέννησης στο μαιευτήριο
  • Έκδοση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης
  • Έκδοση πιστοποιητικού γέννησης
  • Έκδοση πιστοποιητικού ιθαγένειας
  • Έκδοση πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών
  • Έκδοση ληξιαρχικής πράξης γέννησης
  • Έκδοση ληξιαρχικής πράξης γάμου
  • Έκδοση ληξιαρχικής πράξης συμφώνου συμβίωσης
  • Έκδοση ληξιαρχικής Θανάτου
  • Καταχώρηση ληξιαρχικών πράξεων των αποδήμων από τα Προξενεία

gov.gr: Εδώ η αίτηση για το κουπόνι βενζίνης – Έτσι θα γίνει η κατάθεση χρημάτων

Tις εκτιμήσεις του για την πορεία της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου στις αντλίες των πρατηρίων έκανε το πρωί της Παρασκευής (18/3) ο αντιπρόεδρος των πρατηριούχων, Γιώργος Ασμάτογλου.

Μιλώντας στο Open, ο κ. Ασμάτογλου τόνισε ότι οι τιμές σε βενζίνη και το πετρέλαιο θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τη μικρή αποκλιμάκωση στην τιμή του βαρελιού, πλέον καταγράφεται και πάλι αύξηση, καθώς χθες, Πέμπτη ανέβηκε κατά 10 δολάρια.

Όπως εκτίμησε, η αυξητική τάση μάλλον θα συνεχιστεί κι έτσι από την Τρίτη αναμένονται και νέες αυξήσεις. Η μείωση που είδαν οι πρατηριούχοι ήταν της τάξης των 10 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, αλλά σύμφωνα με τον κ. Ασμάτογλου, δεν θα κρατήσει πολύ.

«Μέχρι εδώ ήταν η ανάσα που πήραμε» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Λέγαμε ότι θα κρατήσει αυτή η μείωση αλλά δεν βλέπουμε να κρατάει», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος των πρατηριούχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης «Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων» (στοιχεία 16/3/2022), σε πανελλαδικό επίπεδο η μέση τιμή της αμόλυβδης (95 οκτ.) διαμορφώνεται στα 2,095 ευρώ ανά λίτρο.

Όσον αφορά στην Αττική, όπως προκύπτει από το Παρατηρητήριο Τιμών, η μέση τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στο 2,066 ευρώ ανά λίτρο.

gov.gr: Επιδότηση καυσίμων – Πώς θα κάνετε την αίτηση σε τρία βήματα

Κατά 22 λεπτά φθηνότερα θα μπορούν να προμηθεύονται το λίτρο της βενζίνης περίπου 9 στους 10 φορολογουμένους, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων που ανακοίνωσαν χθες οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τις ανατιμήσεις που πλήττουν τα νοικοκυριά.

Η επιδότηση των καυσίμων θα κυμαίνεται από 0,15 ευρώ έως 0,28 ευρώ το λίτρο, θα ισχύει από τον Απρίλιο και για τρεις μήνες και θα δίνεται μέσω προπληρωμένης ψηφιακής κάρτας μετά από αίτηση που θα υποβάλει ο δικαιούχος σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

Αναλυτικά:

Η επιδότηση για αυτοκίνητα αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς, η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ, ήτοι 13,33 ευρώ το μήνα.

Για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση διαμορφώνεται στα 28 λεπτά το λίτρο, φτάνοντας το ποσό των 50 ευρώ για τους τρεις μήνες.

Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Για τα οχήματα με πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (diesel) η τιμή πώλησής του επιδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τον Απρίλιο.

Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές, από 2 ευρώ σε 1,85 ευρώ το λίτρο.

Ο έλεγχος της τιμής, ειδικά του πετρελαίου κίνησης, κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τον Απρίλιο θα δοθεί ενίσχυση ύψους 200 ευρώ στις υπηρεσίες ταξί, ώστε να καλυφθεί μέρος του αυξημένου κόστους καυσίμου.

Στο πλαίσιο αυτό, το συνολικό ύψος της επιδότησης για τη βενζίνη εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών στα 130 εκατ. ευρώ και για το diesel στα 23 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η μέση κατανάλωση, πανελλαδικά, ανά φορολογούμενο που διαθέτει ένα αυτοκίνητο υπολογίζεται σε περίπου 54 λίτρα το μήνα.

1o βήμα: Υποβολή αίτησης.

Oι πολίτες θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα βρίσκεται στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr, χρησιμοποιώντας μόνο τους κωδικούς τους στο TAXISnet και θα δηλώνουν το όχημα για το οποίο αιτούνται την επιδότηση.

Σημειώνεται ότι για το εν λόγω όχημα ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης (leasing).

Επιπλέον, κάθε όχημα θα πρέπει να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, ενώ ο δικαιούχος μπορεί να δηλώνει ένα μόνο όχημα, με την προϋπόθεση βέβαια το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και ασφαλισμένο.

Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει, σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr, το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.

Η επιδότηση θα δίδεται για ένα όχημα ανά οικογένεια. Έτσι, αν το νοικοκυριό έχει δύο αυτοκίνητα (ένα στο όνομα του συζύγου και ένα στο όνομα της συζύγου) θα εκδίδεται από μία κάρτα στο όνομα και των δύο (κάνοντας αίτηση με τους κωδικούς Taxis).

Μέσω της πλατφόρμας θα ελέγχεται αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το εισοδηματικό κριτήριο και αν υπάρχει ιδιοκτησία αυτοκινήτου.

Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί αρχές Απριλίου.

2ο βήμα: Έκδοση freedom pass

Στη συνέχεια, οι πολίτες θα καταχωρίζουν και θα επιβεβαιώνουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, τη διεύθυνση e-mail τους και το IBAN, και αφού γίνει η διασταύρωση των στοιχείων τους, θα λαμβάνουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.

Όπως συνέβη και στην πανδημία, οι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα έχουν το δικαίωμα να εξαργυρώσουν το ποσό της επιδότησης στα πρατήρια οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν μέχρι τον Ιούνιο. Το ποσό θα εμφανιστεί στην εφαρμογή του κινητού τηλεφώνου και η εξαργύρωση θα μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε καύσιμο στο πρατήριο. Άρα, λαμβάνουν χρήματα και αυτοί που χρησιμοποιούν πετρέλαιο και αυτοί που καταναλώνουν βενζίνη ή υγραέριο. Το ποσό που θα πιστώνεται στην κάρτα θα εξαρτάται από το όχημα και τον τόπο διαμονής:

· 30 € ΓΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ

· 35 € ΓΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

· 40 € ΓΙΑ ΙΧ

· 50 € ΓΙΑ ΙΧ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

3ο βήμα: Κατάθεση των χρημάτων στον λογαριασμό

Όσοι δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή κινητού τηλεφώνου, θα μπορούν να ζητήσουν τα χρήματα να κατατεθούν στον τραπεζικό τους λογαριασμό.