Google: Τη δυνατότητα να σβήσουν προσωπικά τους στοιχεία που εμφανίζονται στην αναζήτηση του Google δίνει για πρώτη φορά η εταιρεία, με μία νέα λειτουργία απορρήτου την οποία εφαρμόζει πιλοτικά. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Το νέο κουμπί «remove result button» (αφαίρεσης αποτελεσμάτων), το οποίο εμφανίστηκε αυτή την εβδομάδα για ορισμένους χρήστες στην εφαρμογή της Google στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να ζητήσουν να μην εμφανίζονται στις αναζητήσεις σελίδες που περιέχουν τον αριθμό τηλεφώνου τους, τη διεύθυνση του σπιτιού τους ή τη διεύθυνση του email τους.
Οι χρήστες μπορούν επίσης να ζητήσουν την αφαίρεση των αποτελεσμάτων που περιέχουν τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, τους αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών ή πιστωτικών καρτών καθώς και ιατρικά αρχεία. Επίσης, μπορούν να αφαιρέσουν πληροφορίες που είναι «ξεπερασμένες» ή «παράνομες».
Όπως ξεκαθαρίζει η Google, η αφαίρεση των προσωπικών αυτών στοιχείων από την αναζήτησή της δεν σημαίνει ότι αυτά έχουν εξαφανιστεί από το διαδίκτυο, για αυτό και όποιος θέλει να μην είναι διαθέσιμα θα πρέπει να επικοινωνήσει απευθείας με την ιστοσελίδα που τα φιλοξενεί.
Το εργαλείο είναι σε δοκιμή και δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει σε ολόκληρη την πλατφόρμα της Google.
Google: Η πιο απλή και σύντομη διαδικασία
Θέλετε να διαγράψετε όλα τα ίχνη σας από το ίντερνετ; Και όμως μπορεί να γίνει!
Αν έχετε «γκουγκλάρει» ποτέ τον εαυτό σας, θα ανακαλύψετε ένα μικρό μέρος από όσα γνωρίζει το διαδίκτυο για εσάς.
Είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε, σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET, για να μάθουμε αν πρέπει να ζητήσουμε από την Google να αφαιρέσει σχετικές προσωπικές πληροφορίες, που δεν θα έπρεπε να κοινοποιούνται δημοσίως.
Τον Απρίλιο του 2022, η Google προσέθεσε νέες επιλογές για τη διαγραφή των προσωπικών πληροφοριών από τη μηχανή αναζήτησής της, όπως στοιχεία ταυτότητας ή φωτογραφίες, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, επαφών, προσωπικών πληροφοριών και συγκεκριμένων δεδομένων, όπως είναι τα ιατρικά αρχεία.
Η Google δεν θα αφαιρέσει όμως τα προσωπικά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε δημοσιευμένα άρθρα ή σε βάσεις δεδομένων δημόσιων αρχείων.
Η λειτουργία αυτή ήλθε να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα επιλογή για τη διαγραφή περιεχομένου από την αναζήτηση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε πρόκληση βλάβης, όπως πορνογραφικό υλικό χωρίς συναίνεση, εικόνες ανηλίκων ή παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων.
Για τους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Google συμμορφώθηκε με το Άρθρο 17 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων για Δικαίωμα διαγραφής («δικαίωμα στη λήθη»), το οποίο κατευθύνει όλες τις εταιρείες στην ΕΕ να διαγράφουν τα προσωπικά δεδομένα των ατόμων κατόπιν αιτήματος.
Από τη στιγμή που κάτι βρίσκεται στο διαδίκτυο, δεν είναι εύκολο να το διαγράψετε.
Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να «καθαρίσετε» την παρουσία σας στο διαδίκτυο.
Οι ειδικοί της ESET προτείνουν επτά βήματα:
- Αναζητήστε τον εαυτό σας στη Google. Πρώτα πρέπει να μάθετε πόσα γνωρίζει το διαδίκτυο για εσάς. Πληκτρολογήστε το ονοματεπώνυμό σας στις μηχανές αναζήτησης, ελέγξτε τα αποτελέσματα στις πέντε πρώτες σελίδες και συνδυάστε την αναζήτηση ονόματός σας με τον αριθμό τηλεφώνου ή τη διεύθυνση κατοικίας σας για να δείτε τι εμφανίζεται.
- Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου των υπηρεσιών που χρησιμοποιείτε. Ορισμένες πλατφόρμες, όπως το Facebook ή το Twitter, διαθέτουν μια επιλογή στις ρυθμίσεις απορρήτου που σας επιτρέπει να προστατεύσετε το περιεχόμενο και τις επαφές σας από την εμφάνιση στις μηχανές αναζήτησης.
- Επικοινωνήστε με τον ιδιοκτήτη του website. Αν θέλετε να αφαιρέσετε μια συγκεκριμένη αναφορά σε ένα website, φροντίστε να το ζητήσετε από τον ιδιοκτήτη του. Οι περισσότερες ιστοσελίδες διαθέτουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ενότητα «Επικοινωνήστε μαζί μας».
- Διαγράψτε ό,τι δεν είναι απαραίτητο – πολλοί το παρακάνουν! Αν ανησυχείτε για το τι γνωρίζει όλος ο κόσμος για εσάς, ξεκινήστε διαγράφοντας παλιές αναρτήσεις στο Facebook, tweets, φωτογραφίες από την εποχή που ήσασταν 17 ετών ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας εκθέτει. Η ιδιωτικότητα είναι εξίσου σημαντική για τους φίλους και την οικογένειά σας, οπότε διαγράψτε τις φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζονται μαζί σας.
- Ζητείστε από Google και Bing να αφαιρέσουν τις προσωπικές σας πληροφορίες. Αφού έχετε καθαρίσει κάποια προσωπικά στοιχεία μόνοι σας, χρησιμοποιήστε το νέο εργαλείο που διαθέτει η Google για να αφαιρέσετε προσωπικές πληροφορίες από τα αποτελέσματα αναζήτησης.
Μέχρι στιγμής, η μηχανή αναζήτησης Bing επιτρέπει μόνο την αφαίρεση μη συναινετικών εικόνων ή σπασμένων συνδέσμων και παλιού περιεχομένου.
Οι κάτοικοι της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιήσουν το έντυπο «Δικαίωμα στη λήθη» της Google και το έντυπο «Αίτημα αποκλεισμού αναζήτησης» της Bing.
- Σκεφτείτε πριν μοιραστείτε στο μέλλον. Η εικονική σας ζωή συνεχίζεται- ίσως εξακολουθείτε να θέλετε να είστε στο Instagram, στο LinkedIn ή σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Αναθεωρήστε τις προτιμήσεις απορρήτου του λογαριασμού σας, επιλέξτε με σύνεση ποιός μπορεί να δει τις αναρτήσεις σας και αποφύγετε να μοιράζεστε περιττό περιεχόμενο που μπορεί αργότερα να μετανιώσετε.
- Χρησιμοποιήστε δίκτυο VPN. Αυτό το επιπλέον επίπεδο προστασίας θα διασφαλίσει ότι η σύνδεσή σας είναι κρυπτογραφημένη και η τοποθεσία σας καλυμμένη. Πάνω απ’ όλα, αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε τους χάκερ από το να χώσουν τη μύτη τους στις προσωπικές σας πληροφορίες.
Αν τα κάνετε όλα αυτά, θα έχετε τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων σας; Πιθανότατα όχι.
Πάντως εάν ανησυχείτε για την ιδιωτικότητά σας και έχετε περιορισμένη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πιθανό να μπορείτε να διαγράψετε το μεγαλύτερο μέρος του ψηφιακού σας αποτυπώματος.
Αντίθετα, αν τα δεδομένα σας βρίσκονται παντού, ο παραπάνω στόχος είναι πολύ δύσκολος.
Οι φίλοι σας έχουν σίγουρα δημοσιεύσει φωτογραφίες σας στα κοινωνικά μέσα και έχετε χάσει το μέτρημα πόσες φορές χρησιμοποιήσατε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό τηλεφώνου σας για να συνδεθείτε σε διάφορες ιστοσελίδες και εφαρμογές, συν όλα τα δεδομένα που αφορούν τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα και τα οποία οι υπηρεσίες αυτές πωλούν σε τρίτους – με τη συγκατάθεσή σας.
Google: Πώς θα κάνετε το wi-fi του σπιτιού σας να «πετάει»
Το ίντερνετ στο σπίτι σας… σέρνεται; Και όμως υπάρχουν κόλπα για να απογειώσετε την απόδοσή του!
Σε πολλές περιπτώσεις, ο γρηγορότερος τρόπος για να «καθαρίσουμε» τα νεκρά σημεία και να απολαύσουμε καλύτερη συνδεσιμότητα δεν είναι ένα καινούργιο router αλλά μια νέα θέση για το δρομολογητή που ήδη διαθέτουμε.
Ας δούμε μερικές βασικές οδηγίες για να βρούμε το καλύτερο σημείο για το router και να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη που μπορεί να μας προσφέρει.
Πού να τοποθετήσουμε τον δρομολογητή μας για το καλύτερο σήμα WiFi:
α) Σε κεντρική θέση
Ένα ραδιοφωνικό σήμα δεν εκπέμπει μόνο προς μία κατεύθυνση. Αντίθετα, μοιάζει περισσότερο με κυματισμούς στο νερό, με το δρομολογητή να βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο και την κάλυψη να διαχέεται προς τα έξω.
Αν έχουμε τοποθετήσει το δρομολογητή μας σε μια μακρινή γωνία του σπιτιού ή τον έχουμε στήσει στη μία ή την άλλη άκρη, πιθανώς μειώνουμε τη χρησιμοποιήσιμη κάλυψη στο μισό.
Το άλλο πράγμα, φυσικά, που πρέπει να λαμβανουμε υπόψη είναι ότι το σήμα είναι ισχυρότερο σε κοντινότερες αποστάσεις, οπότε θα πρέπει να μειώνουμε την απόσταση μεταξύ του δρομολογητή και οποιασδήποτε συνδεδεμένης συσκευής.
Η ιδανική θέση για έναν ασύρματο δρομολογητή, λοιπόν, είναι σε κεντρική τοποθεσία.
Η τοποθέτηση του router στο κέντρο του σπιτιού μειώνει την «απώλεια» της περιοχής κάλυψης και εξαλείφει την περιττή απόσταση μεταξύ της μονάδας και τυχόν συνδεδεμένων συσκευών στις εξωτερικές άκρες της περιοχής κάλυψης.
β) Το router σε υψηλότερη θέση
Οι υψηλότερες θέσεις επιτρέπουν σε περισσότερο σήμα να καλύψει τις περιοχές όπου πραγματικά χρησιμοποιούμε το WiFi και επιτρέπουν στο δρομολογητή να εκπέμπει με λιγότερα αντικείμενα που εμποδίζουν το σήμα.
Εάν μένουμε σε πολυόροφο σπίτι (π.χ. μεζονέτα) θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε πώς καλύπτονται οι διάφοροι όροφοι.
Για ένα διώροφο σπίτι, η καλύτερη θέση θα βρίσκεται είτε κοντά στο ταβάνι στον πρώτο όροφο, είτε κοντά στο δάπεδο στον δεύτερο, παρέχοντας συνεπή κάλυψη τόσο στον επάνω όσο και στον κάτω όροφο.
γ) «Καθαρίζουμε» τα εμπόδια
Το υλικό που είναι πιο πιθανό να χαλάσει το σήμα Wi-Fi δεν είναι το ξύλο, το γυαλί ή ακόμη και το σκυρόδεμα. Είναι το μέταλλο.
Είτε πρόκειται για ένα μεταλλικό ράφι, ένα ατσάλινο γραφείο, το ψυγείο στην κουζίνα ή τον θερμοσίφωνα στο υπόγειο, τα μεγάλα μεταλλικά αντικείμενα θα αντανακλούν και θα απορροφούν το σήμα WiFi, δημιουργώντας νεκρές ζώνες.
Αν ο δρομολογητής βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε ένα μεταλλικό αντικείμενο, αυτή η νεκρή ζώνη μπορεί να είναι μια ολόκληρη πτέρυγα του σπιτιού μας.
Προσπαθούμε λοιπόν να τοποθετούμε τον δρομολογητή μας έτσι ώστε μεγάλα μεταλλικά αντικείμενα να μην μπαίνουν ανάμεσα σε αυτόν και τις περιοχές του σπιτιού που θέλουμε να καλύψουμς.
Και ας σκεφτούμε επίσης μέταλλα που μπορεί να μην βλέπουμε (πχ ένας μεγάλος μεταλλικός σωλήνας κρυμμένος σε έναν τοίχο, ένας αγωγός που διατρέχει το ταβάνι, μια ατσάλινη πόρτα ασφαλείας καλυμμένη με ξύλινο καπλαμά θα διαταράξει τα ασύρματα σήματα εξίσου με ένα σφυρήλατο σιδερένιο κρεμαστό τοίχο ή ένα μεγάλο μεταλλικό ντουλάπι αρχειοθέτησης).
Ένα άλλο εμπόδιο WiFi που μπορεί να μην έχουμε σκεφτεί είναι το νερό.
Ως υγρό, το νερό είναι πολύ πιο πυκνό από τον αέρα, και ειδικά οι μεγάλες ποσότητες νερού, όπως σε ένα ενυδρείο.
Αν βάλουμε λοιπόν τον δρομολογητή μας δίπλα σε ένα ενυδρείο, τότε θα έχει σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση της ασύρματης σύνδεσης.
Είναι επίσης σύνηθες να βλέπουμε καθημερινά ηλεκτρονικά είδη να παράγουν ηλεκτρονικό «θόρυβο» στην ίδια ζώνη συχνοτήτων.
Τα πάντα, από ανελκυστήρες μέχρι τηλεοράσεις, μπορούν να δημιουργήσουν παρεμβολές.
Όταν έχουμε αμφιβολίες, καλό είναι να απομακρύνουμε το δρομολογητή μας 5 έως 6 μέτρα μακριά από άλλα ηλεκτρονικά είδη.
Ο χειρότερος «παραβάτης» για παρεμβολές είναι, μακράν, ο φούρνος μικροκυμάτων.
Εάν ο δρομολογητής μας βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων από φούρνο μικροκυμάτων, πιθανώς καταστρέφεται το σήμα WiFi κάθε φορά που ζεσταίνουμε ένα μπουρίτο ή το φαγητό που έμεινε από το μεσημέρι.
δ) Οι κεραίες του router
Το router πρέπει να έχει τον προσανατολισμό για τον οποίο έχει σχεδιαστεί.
Εάν προορίζεται για οριζόντια τοποθέτηση, μην προσπαθήσετε να το σφηνώσετε κάθετα σε μια βιβλιοθήκη ή να το κρεμάσετε κάθετα στον τοίχο.
Οι εσωτερικές κεραίες είναι προτοποθετημένες ώστε να παρέχουν βέλτιστη κάλυψη, αλλά η εκτροπή της γωνίας του δρομολογητή μπορεί να το αναιρέσει αυτό.