Γιώργος Καραϊβάζ – Σωκράτης Γκιόλιας: Ποιοι δολοφόνησαν τους δημοσιογράφους και γιατί;

Γιώργος Καραϊβάζ – Σωκράτης Γκιόλιας: Ένα ακόμα σοκ για την ελληνική δημοσιογραφία, καθώς ο αστυνομικός συντάκτης, Γιώργος Καραϊβάζ, εκτελέστηκε έξω από το σπίτι του στον Άλιμο, θυμίζοντας σε πολλούς τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια το 2010.

Στα ρεπορτάζ με τα οποία είχε καταπιαστεί και ειδικότερα εκείνα που θα μπορούσαν να είχαν «ενοχλήσει» αναζητούν το κίνητρο των δολοφόνων του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που ανέλαβαν να εξιχνιάσουν το έγκλημα.

Οι δράστες, όπως όλα δείχνουν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν «συμβόλαιο θανάτου» με θύμα τον δημοσιογράφο, τις κινήσεις του οποίου παρακολουθούσαν επί μέρες, τουλάχιστον: ‘

Ηξεραν το δρομολόγιο, τις κινήσεις και τα ωράριά του και του έστησαν την ενέδρα έξω από το σπίτι του, περιμένοντάς τον να επιστρέψει- μέρα μεσημέρι- στην οικογένειά του, έχοντας ολοκληρώσει την παρουσία του στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» στο Star.

Ενδεικτικό της αγριότητας του εγκλήματος, πάντως, είναι ότι ο δολοφόνος φέρεται να έριξε και «χαριστική βολή» στον Γιώργο Καραϊβάζ για να μην αφήσει καμία ελπίδα επιβίωσης στο θύμα του.

Ο Γιώργος Καραϊβάζ ήταν αστυνομικός συντάκτης από την αρχή της καριέρας του που μέτρησε πάνω από τρεις δεκαετίες.

Είχε ασχοληθεί με όλα τα θέματα του ρεπορτάζ και ήταν πάντα ρεπόρτερ πρώτης γραμμής. Για το λόγο αυτό, το πρώτο σενάριο που κάνουν οι αστυνομικοί είναι οι δολοφόνοι του να βρίσκονται πίσω από κάποια υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε και όσα έγραψε ή είπε «ενόχλησαν» και αποφάσισαν να του κλείσουν οριστικά το στόμα.

Ετσι, τις επόμενες μέρες αναμένεται «σκανάρισμα» αυτών των υποθέσεων σε μια προσπάθεια να πάρουν οι έρευνες κάποια κατεύθυνση.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί προσπάθούν να συλλέξουν όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες και περιγραφές από τους αυτόπτες μάρτυρες, για να φτιάξουν ένα πρώτο «προφίλ» των δύο νεαρών ανδρών που σκότωσαν τον Γιώργο Καραϊβάζ, έξω από το σπίτι του, στον Άλιμο.

Το στοιχείο που προκαλεί ενδιαφέρον, αλλά και προβληματισμό είναι ότι οι δολοφόνοι δεν κάλυψαν τα πρόσωπά τους, όπως τουλάχιστον κατέθεσαν τέσσερις μάρτυρες.

Οι δολοφόνοι έδρασαν αθόρυβα: Όλα δείχνουν ότι έβαλαν σιγαστήρα στο εννιάρι πιστόλι με το οποίο πυροβόλησαν τουλάχιστον 12 φορές με τις έξι σφαίρες να χτυπούν τον Γιώργο Καραϊβάζ, που έπεσε νεκρός ένα μέτρο πίσω από το αυτοκίνητό του.

Οι δολοφόνοι του δημοσιογράφου επέλεξαν ένα «αθόρυβο» μέσο για να πάνε στο σημείο του εγκλήματος: Ένα μηχανάκι μικρού κυβισμού, που περνάει πιο απαρατήρητο από μια μεγάλη και θορυβώδη μοτοσυκλέτα.

Περίμεναν το θύμα τους να παρκάρει και όταν βγήκε από το αυτοκίνητο, ο συνεπιβάτης στο σκούτερ άρχισε να πυροβολεί. Και στη συνέχεια έφυγαν, κινούμενοι προς άγνωστη κατεύθυνση:

Οι αστυνομικοί, με βάση τις περιγραφές των μαρτύρων αναζητούν βίντεο που ενδεχομένως να έχουν καταγραφεί οι δράστες.

Πάντως, θεωρείται ότι στο σχέδιο της δολοφονίας υπήρχε και ομάδα «υποστήριξης» των δύο φονιάδων- πρόσωπα, δηλαδή, που είχαν ακολουθήσει τον δημοσιογράφο σε όλη του τη διαδρομή από τον τηλεοπτικό σταθμό όπου εργαζόταν και ενημέρωναν τους άλλους ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα, αλλά και για να μπορέσουν να τους βοηθήσουν στη διαφυγή τους, αν κάτι πήγαινε κόντρα στα σχέδιά τους.

Παράλληλα, αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης στους 12 κάλυκες που περισυνελέγησαν και βρίσκονται ήδη στα εγκληματολογικά εργαστήρια, αν και οι αστυνομικοί θεωρούν απίθανο να μην είναι «καθαρό» το εννιάρι πιστόλι που χρησιμοποιήθηκε.

Παράλληλα αξιοποιούνται τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τον τόπο του εγκλήματος, ενώ «φύλλο και φτερό» αναμένεται να γίνει και το αυτοκίνητο του Γιώργου Καραϊβάζ, που έχει μεταφερθεί ήδη στα υπόγεια της ΓΑΔΑ.

O «Πρύτανης» του αστυνομικού ρεπορτάζ, Πάνος Σόμπολος, μίλησε για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του Πάνου Σόμπολου η εν ψυχρώ εκτέλεση του συναδέλφου του δημοσιογράφου είναι ένα μαφιόζικο χτύπημα και πρόκειται για εκδίκηση.

«Από τα λίγα στοιχεία που έχουμε ως τώρα βλέπουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μαφιόζικη εκτέλεση κι όχι με τρομοκρατική ενέργεια. Βέβαια, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί» είπε ο Πάνος Σόμπολος.

Kαι συνέχισε: «Επισημαίνω όμως ότι έχουμε να κάνουμε με μία δολοφονία πολύ καλά σχεδιασμένη και πολύ καλά οργανωμένη. Σίγουρα, έχουμε εκδίκηση. Τώρα γιατί τον εκδικήθηκαν και με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο κανείς δεν γνωρίζει. Έγραψε τίποτα στην ιστοσελίδα του και έκανε αποκαλύψεις; Είπε κάτι στην εκπομπή που εργάζεται στο Star; Αυτό που μπορώ να σου πω με βεβαιότητα είναι ότι η υπόθεση αργά ή γρήγορα θα εξιχνιαστεί».

Το δικό τους «αντίο» στον Γιώργο Καραϊβάζ, λένε οι φίλοι και συνεργάτες του στο bloko.gr, το site που διατηρούσε.

Σε αυτό αναφέρουν:

«Ο Γιώργος Καραϊβάζ, ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του bloko.gr, δεν είναι πια μαζί μας.

Κάποιοι επέλεξαν να του κλείσουν το στόμα, να τον κάνουν να σταματήσει να γράφει τα κείμενά του, με σφαίρες.

Τον εκτέλεσαν μπροστά στο σπίτι του.

Για εμάς, που τα τελευταία χρόνια συνεργαστήκαμε μαζί του, μας καθοδήγησε σε δύσκολες στιγμές, ήπιαμε κρασί παρέα, μας τίμησε με τη φιλία του, οι ώρες είναι πολύ δύσκολες.

Οι φίλοι

Σπύρος Λεβειδιώτης
Μανώλης Ασαριώτης».

Γιώργος Καραϊβάζ: Το τελευταίο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου πριν δολοφονηθεί

Στο τηλεοπτικό στούντιο της εκπομπής του Star «Αλήθειες με τη Ζήνα» βρισκόταν ο Γιώργος Καραϊβάζ, λίγο πριν τη δολοφονία του σε ενέδρα, έξω από το σπίτι του στον Άλιμο.

Το τελευταίο του ρεπορτάζ αφορούσε ένα άλλο έγκλημα που συγκλόνισε τις τελευταίες ημέρες το Πανελλήνιο, τη διπλή δολοφονία δύο αδελφών στη Μακρινίτσα.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του, ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στην επίσημη ενημέρωση που είχε ζητήσει από την αστυνομία, όσον αφορά στην υπόθεση.

Περιγράφοντας το ιστορικό της υπόθεσης, ο Γιώργος Καραϊβάζ εξήγησε ότι από τις 15 Ιανουαρίου υπήρχε εισαγγελική παραγγελία για ψυχιατρική εξέταση του κατηγορούμενου για τη διπλή δολοφονία, μετά από αίτημα της συζύγου του. Οδηγήθηκε στον ψυχίατρο στις 21 Ιανουαρίου.

Ο ειδικός του έδωσε οδηγίες και επιφυλάχθηκε για την οριστική γνωμάτευση περί της αναγκαστικής ή μη νοσηλείας του.

Έκτοτε δεν υπήρξε καμία ενέργεια, με τον δημοσιογράφο να ασκεί κριτική στις αρχές, κάνοντας λόγο για παραλείψεις.

«Κάποιος θα πρέπει να απολογηθεί στη μνήμη αυτής της γυναίκα, γιατί είχε κινήσει τι διαδικασίες ψυχιατρικής εξέτασης και μόλις τον είδε έξω από το σπίτι ενημέρωσε την Άμεση Δράση. Κατάλαβε την πρόθεσή του ότι πήγαινε να τους σκοτώσει», είπε στον αέρα της εκπομπής.

Μόλις τελείωσε τη δουλειά του επέστρεψε σπίτι του, περίπου στις 14:15. Εκεί δύο άνδρες που επέβαιναν σε σκούτερ του είχαν στήσει ενέδρα, αδειάζοντας πάνω του μια γεμιστήρα.

Σωκράτης Γκιόλας: Η δολοφονία που σόκαρε την Ελλάδα

Ήταν 37 ετών και λίγο πριν γίνει για δεύτερη φορά πατέρας, πέφτει νεκρός από 17 σφαίρες ξημερώματα της 19ης Ιουλίου 2010 στην είσοδο του σπιτιού του.

Ήταν πρωινό της 19ης Ιουλίου του 2010, όταν η Ελλάδα ξυπνούσε έντρομη από την στυγνή δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια ο οποίος έπεφτε νεκρός έξω απο το σπίτι του στην Ηλιούπολη, με 17 σφαίρες. Ήταν μόλις 37 ετών.

Οι δράστες, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, χτύπησαν το κουδούνι νωρίς το πρωί και με κάποια πρόφαση του ζήτησαν να κατέβει στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου και τον περίμεναν για να τον πυροβολήσουν.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, το θύμα δέχτηκε και τις 17 σφαίρες στο σώμα. Οι περισσότερες είχαν πύλη εισόδου από πίσω, ενώ δέχτηκε και τρεις σφαίρες στο κεφάλι.

Από την έρευνα της αστυνομίας προέκυψε ότι τα δύο όπλα των δραστών χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Σέχτα Επαναστατών.

Η Σέχτα Επαναστατών ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου με προκήρυξή της που στάλθηκε στα Νέα στις 27 Ιουλίου του 2010.

Τόσο οι δολοφόνοι όσο και οι ηθικοί αυτουργοί της εγκληματικής ενέργειας παραμένουν ασύλληπτοι.

Ποιος ήταν ο Σωκράτης Γκιόλιας

Ο Σωκράτης Γκιόλιας γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 1973 στο Κουξχάφεν της Δυτικής Γερμανίας και ήταν το 4° από τα 5 παιδιά (Νικόλας, Σωτήρης, Ευαγγελία, Σωκράτης και Περικλής) του Χαραλάμπου και της Αικατερίνης οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει εκεί.

Μετά το διαζύγιο με το σύζυγό της, η μητέρα συνέχισε να δουλεύει σε εργοστάσιο ιχθυοκαλλιέργειας στο Κουξχάφεν μέχρι και τα τέλη του 1978, οπότε και επέστρεψε με τα 5 παιδιά της στην Ελλάδα.

Η οικογένεια στην αρχή κατοικούσε στη περιοχή του Καλαμακίου και πολύ σύντομα εγκαταστάθηκε στον Υμηττό περιοχή που μέχρι και σήμερα βρίσκεται το σπίτι της μητέρας. Η πολύτεκνη μάνα, χωρίς καμία βοήθεια, προσπαθεί και κατορθώνει παρά τις αντιξοότητες, να μεγαλώσει τα παιδιά της αξιοπρεπώς, δουλεύοντας όλη τη μέρα…

Η διαβίωση μόνο εύκολη δεν ήταν. Τα πρώτα χρόνια δεν υπήρχε στο σπίτι ούτε ρεύμα, ούτε θέρμανση και πολλές ήταν οι φορές που το τραπέζι δεν διέθετε ούτε καν τα στοιχειώδη. Οι συνθήκες ήταν σκληρές, αλλά όλα τ’ αδέλφια τις αντιμετώπιζαν με ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ. Πολλές φορές μάλιστα ο αυτοσαρκασμός, ήταν το αντίδοτο στα προβλήματα τους!

O Σωκράτης ρίχνεται στη βιοπάλη από τα προσχολικά του χρόνια, με πρώτη εμπειρία την πώληση της εφημερίδας “Αυριανή” στους δρόμους της Αθήνας μαζί με τα αδέρφια του το 1980!

Αργότερα πουλώντας σφουγγάρια και σκόρδα σε λαϊκές αγορές, αλλά και εποχιακά είδη στο κέντρο της Αθήνας και στη πλατεία Καλογήρων, ενίσχυε και αυτός μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, το οικογενειακό εισόδημα.

Το πρώτο καιρό το διάβασμα υπό το φως των κεριών ήταν καθημερινή συνήθεια αλλά τα πάντα αντιμετωπίζονταν με την βοήθεια της μητέρας του που στάθηκε πλάι στα παιδιά άγρυπνος φρουρός.

Από την περίοδο αυτή αλλά και σε όλη τη μετέπειτα ζωή τους, ηθικό στήριγμα , αμέριστος συμπαραστάτης και καθοδηγητής της οικογένειας αποτέλεσε ο πάτερ Νήφων από το Άγιο Όρος (ο οποίος είχε βαφτίσει όντας φοιτητής Θεολογίας τότε, τον Περικλή).

Την ίδια ημέρα , Δεκέμβριος του 1981, βαπτίστηκαν όλα μαζί τα αδέλφια. Ο πατέρας Νήφων μάλιστα , ήταν αυτός που αγόρασε τα πρώτα κρεβάτια στα παιδιά!

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ο Σωκράτης με τον μικρότερο αδερφό του πήγαιναν στο Άγιο Όρος από την ηλικία των 9-10 ετών.

Μάλιστα την πρώτη φορά, το 1983 ταξίδεψαν ολομόναχοι με τα ΚΤΕΛ και ο καπετάνιος του πλοίου που θα τους μετέφερε από την Ουρανούπολη αρνήθηκε την επιβίβαση τους γιατί ήθελε χαρτί από κηδεμόνα.

Τα παιδιά όμως ήταν αποφασισμένα να πάνε όπως κι έγινε… Κι αφού χρήματα για ξενοδοχείο δεν υπήρχαν, διανυκτέρευσαν κυριολεκτικά στο δρόμο περιμένοντας να ξημερώσει ..και τα κατάφεραν να φθάσουν στον προορισμό τους!

Ανήσυχο και αγωνιστικό πνεύμα όπως ήταν βρήκε διέξοδο από τις καθημερινές δυσκολίες στον αθλητισμό.

Το 1986 μαζί με την Ευαγγελία, ξεκινά τον στίβο, στο αγώνισμα βάδην και καταφέρνει σύντομα να διακριθεί ως πρωταθλητής Παίδων και Εφήβων!

Ένα σοβαρό πρόβλημα όμως στην όραση στέκεται εμπόδιο στην περαιτέρω αγωνιστική του πορεία.

Το 1990 ο Σωκράτης αποφοιτώντας από το 3ο Γενικό Λύκειο Ηλιούπολης αποφασίζει να ακολουθήσει το δρόμο της Δημοσιογραφίας.

Γράφεται στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας πληρώνοντας τα δίδακτρα του με το μεροκάματο της λαϊκής αγοράς.

Ξεκινάει τη δημοσιογραφική του πορεία στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έχοντας προσληφθεί ως εκπαιδευόμενος δημοσιογράφος στον ραδιοφωνικό σταθμό “Radio Club”.

Πολύ σύντομα με το πείσμα του κατάφερε να πείσει τον αρχισυντάκτη του να του δώσει εκπομπή. Ο Σωκράτης ως παραγωγός πλέον, παρουσιάζει τα “Αθλητικά Πορτρέτα” και πετυχαίνει, πάρα την μικρή του ηλικία και την μικρή εμβέλεια του ραδιοσταθμού, να πείσει μερικές από τις σπουδαιότερες αθλητικές προσωπικότητες της εποχής στην Ελλάδα όπως οι Σαργκάνης , Σούμποτιτς, Ντ.Μπάγεβιτς, Φ. Χριστοδούλου, Π. Γιαννάκης ,Σ. Μανωλάς, Β.Καραπιάλης και πολλοί άλλοι, να περάσουν από το μικρόφωνο του.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτοί. Μεγάλες προσωπικότητες του εξωτερικού, όπως ο 5 φορές Ολυμπιονίκης, ο άνθρωπος ατμομηχανή όπως χαρακτηριστικά τον έλεγαν, Εμίλ Ζάτοπεκ, ο Σαϊντ Αουίτα, η Στέφκα Κονσταντίνοβα παραχωρούν συνέντευξη στον Σωκράτη. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στον Σωκράτη δέχεται να μιλήσει, ο Λιθουανός σταρ του ΝΒΑ, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, στην κορύφωση της καριέρας του, μία συνέντευξη που αναδημοσίευσε η ιταλική αθλητική εφημερίδα “Gazzetta dello sport”.

Στην έντυπη δημοσιογραφία μπήκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 υπηρετώντας την μεγάλη του αγάπη, τον κλασσικό αθλητισμό στην αθλητική εφημερίδα ” Ώρα για Σπορ”. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα πρώτα χρόνια εκείνης της δεκαετίας που συστηματικά, καθημερινό ρεπορτάζ του στίβου δεν υπήρχε, χωρίς ίχνος υπερβολής, ο Σωκράτης κάνει ένα βήμα μπροστά από όλους τους άλλους ρεπόρτερ του χώρου, πετυχαίνοντας να γράφουν πολλές φορές οι άλλες εφημερίδες την επόμενη ημέρα, αυτά που ο ίδιος έγραφε την προηγούμενη!

Στα δημοσιογραφικά βραβεία του 2000 ο Σωκράτης Γκιόλιας βραβεύεται για το εκτεταμένο ρεπορτάζ του σχετικά με το ντόπινγκ που δημοσιεύτηκε στην “Ώρα για σπορ”.

Εργάσθηκε διαδοχικά στις εφημερίδες “Ώρα για σπορ”,“Νοκ άουτ”, “Αθλητική Ηχώ”, “Goal”, “Sportime” και “Πρωταθλητής”.

Πολύ δημοφιλής ήταν και η στήλη του στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας “Sportime” με τίτλο “Καρχαρίας”, όπως επίσης και η στήλη “Στα νύχια του…” στην εφημερίδα “Πρωταθλητής”.

Λίγο μετά την είσοδο του στην έντυπη δημοσιογραφία, μπαίνει και στο χώρο της τηλεόρασης, ως συνεργάτης του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στο New Channel και λίγα χρόνια μετά αναλαμβάνει αρχισυντάκτης στις αποκαλυπτικές εκπομπές “Ζούγκλα” και “Κίτρινο Τύπο”, οι οποίες σημειώνουν τεράστια επιτυχία με ποσοστά τηλεθέασης που πολλές φορές ξεπέρασαν και το 60%.

Ενδεικτικά ρεπορτάζ της εποχής (1995) είναι μεταξύ άλλων η αποκάλυψη των συνθηκών διαβίωσης των ασθενών στο Νταού Πεντέλης, όπως επίσης και το ρεπορτάζ για “εμπορία βρεφών” με το χρηματισμό να γίνεται μπροστά στην κάμερα!

Τέλη του 2008 υπογράφει τη νέα του συνεργασία με τον Δημήτρη Κοντομηνά, αυτή τη φορά ως σύμβουλος επικοινωνίας και λίγο αργότερα αναλαμβάνει Γενικός Διευθυντής στο ραδιοφωνικό σταθμό “Θέμα 9.89″.

Το 2003 παντρεύεται την Αδαμαντία στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων Ηλιούπολης παρουσία 2500 και πλέον φίλων του!

Τον Ιούνιο του 2008 γίνεται πατέρας για πρώτη φορά.

Από τον Δεκέμβριο του 2007 μέσα από το “troktiko.blogspot.com” καταφέρνει ουσιαστικά να κάνει πράξη το όραμα του για αδέσμευτη ενημέρωση και ελευθερία λόγου.

Ως οραματιστής και δημιουργός της ιδέας ενός ανεξάρτητου μέσου που θα μπορεί να ενημερώνει τον κόσμο με αξιοπρέπεια αλλά και σάτιρα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έκανε συνήθεια την διαδικτυακή ενημέρωση.

Το τίμημα για τον Σωκράτη Γκιόλια ήταν η ίδια του η ζωή!

37 ετών και λίγο πριν γίνει για δεύτερη φορά πατέρας, πέφτει νεκρός από 17 σφαίρες ξημερώματα της 19ης Ιουλίου στην είσοδο του σπιτιού του…

Το “troktiko.blogspot.com” ρίχνει την αυλαία του λίγες μέρες μετά, με την φράση «Καληνύχτα Ελλάδα», όταν η ομάδα του συνειδητοποιεί πλέον με τον χειρότερο τρόπο ότι ο τόπος που γέννησε την Δημοκρατία κατάντησε να σκοτώνει την ελευθερία της έκφρασης.

Το μέγεθος της επιτυχίας του “troktiko.blogspot.com” αποδείχθηκε αμέσως, από τις επόμενες ημέρες μέχρι και σήμερα….. καθώς πολλές ομάδες κλωνοποιημένες και μη, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με τα παιδιά του τρωκτικού, έσπευσαν, άλλες να το αντιγράψουν άλλες να το εκμεταλλευτούν (!!) και άλλες να το καπηλευθούν (!!) μαζί με το όνομα του Σωκράτη.

Μετά θάνατον, ο ΠΣΑΤ καθιέρωσε βραβείο Σωκράτη Γκιόλια για το μεγαλύτερο ταλέντο του ελληνικού στίβου.

Επίσης στο πλαίσιο της διεθνούς συνάντησης στίβου παίδων – κορασίδων στη Λάρνακα, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, η ΚΟΕΑΣ (Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου) αθλοθέτησε βραβεία Σωκράτης Γκιόλιας για τον καλύτερο αθλητή και αθλήτρια.

Ποιοι σκότωσαν τελικά τον Σωκράτη Γκιόλια

Σύνδεση πολύκροτων υποθέσεων προκύπτει από τις ηχογραφημένες συνομιλίες που κατέγραψε ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ για την εγκληματική οργάνωση που δρούσε μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού με επικεφαλής τους Παναγιώτη Βλαστό, Γιάννη Σκαφτούρο και Βασίλη Στεφανάκο.

Σύμφωνα με τις νόμιμες συνακροάσεις, σε συνομιλίες μεταξύ μελών της οργάνωσης καταγράφηκαν αναφορές στη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, ιδιοκτήτη του μπλογκ troktiko και το πενταπλό μαφιόζικο φονικό στην Αγία Νάπα.

Συγκεκριμένα ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός φαίνεται να μην έχει εμπλοκή στην υπόθεση αλλά δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε συνομιλία με φίλο του

Φίλος: Όλη τη ζημιά την έκανε ο Αλβανός, αυτός ο Αιμίλιος, τον πιάσανε πιστεύω. Χρεώνουν ότι σκοτώσανε το Γκιόλια, το δημοσιογράφο.

Βλαστός: Τον Γκιόλια;

Φίλος: Ναι, ότι είναι εκτελεστές της Σεχτας Επαναστατών ρε.

Βλαστός: Και αυτός ο Αλβανός μαζί;

Φίλος: Ο Αλβανός και κανα δυο άλλοι μέσα….

Βλαστός: Ναι, ναι κάτι κάνουν και δεν μας αφήνουν να μιλήσουμε. Για πες, έλα με ακούς;

Όπως προκύπτει ο Αλβανός είναι ο Αιμίλιο Πάπα που παραδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην Αντιτρομοκρατική και είχε εξεταστεί από τις κυπριακές αρχές για το φονικό στην Αγία Νάπα της Κύπρου, στις 23 Ιουνίου του ’12. Τότε δύο Έλληνες προερχόμενοι από τον αντιεξουσιαστικό χώρο είχαν εκτελέσει πέντε μπράβους ενός επιχειρηματία.

Η ταυτότητά του έγινε γνωστή από τους δύο καταδικασθέντες, που ισχυρίζονταν ότι γνωρίζουν για τις δολοφονίες της Σέχτας (και κυρίως αυτή του Σωκράτη Γκιόλια) και τον κατονόμασαν ως άνθρωπο που γνωρίζει πολλά για την οργάνωση, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Espresso.

Σε βάρος του Πάπα εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του.

Για το μακελειό στην Αγία Νάπα γίνεται αναφορά στην ίδια συνομιλία του Βλαστού:

Βλαστός: Αυτός που ήταν εκεί στην Κύπρο, έκανε τους φόνους εκεί, αυτός ο Αλβανός τους έκανε;

Φίλος: Δεν ξέρω αν τους έχει κάνει, λένε τώρα, χρεώνουν, έφαγε πέντε φορές ισόβια αυτός, δεν ξέρω αν είναι αλήθεια.

Βλαστός: Ο Αλβανός έφαγε πέντε φορές ισόβια;

Φίλος: Όχι, οι δύο Έλληνες ήταν, ο Τσεχιλίδης και ο Μαμαλικόπουλος. Ένας που είχε μπει στον Κορυδαλλό που τον χτυπήσανε οι άλλοι, οι Πυρήνες της Φωτιάς, αλλά ανακατεύεται με τους τρομοκράτες, με αυτούς πρέπει να είναι.

Βλαστός: Δεν τους ξέρω αυτούς ρε γαμώτο.

Φίλος: Πού να τους ξέρεις εσύ ρε φίλε;

Βλαστός: Με όλους τους Πυρήνες, τους μαλ… εδώ (ακατάληπτο) με κρατάνε εδώ.

«Η έρευνα για την εγκξληματική οργάνωση άνοιξε νέους δρόμους και πλέον κομμάτια της μπορεί να αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, αναφορικά με τη δολοφονία Γκιόλια, το μακελειό στην Αγία Νάπα αλλά και τη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΛ.ΑΣ στην Espresso.

Νέους διαύλους στις έρευνες ανοίγει η κατάθεση της ξαδέλφης του Παναγιώτη Βλαστού, Λίτσας, σχετικά με την αναφορά του στη δοολοφονία των δύο μελών της ΧΑ.

«Δεν ξέρω… δεν έχω σχέση… Αλλά τα δύο άσπρα κράνη είναι δικά μου» φέρεται να είπε ο βαρυποινίτης.

Η Αντιτρομοκρατική έχει ήδη επικεντρώσει τις έρευνες σε τρία πρόσωπα τα οποία ανήκουν στο στενόκύκλο των βαρυποινιτών που είχαν τον έλεγχο της μαφιόζικης οργάνωσης. Βέβαια, οι αστυνομικοί είναι πεπεισμένοι ότι η αναφορά σε δύο άσπρα κράνη δεν έχει να κάνει με κράνη μηχανής, αλλά ούτε πιστεύουν ότι ο Βλαστός έχει σχέση με τη διπλή δολοφονία.

«Ο Βλαστός εννοεί πως οι εκτελεστές είναι γνωστοί του. Είναι αστείο να ήθελαν να πάρουν κράνη από το Βλαστό» σχολιάζει έμπειρος αστυνομικός.