Γιατί θα σβήσουν τα φώτα στην Ελλάδα το Σάββατο 27 Μαρτίου; Ιδού η απάντηση!

Ώρα της Γης 2021: Στο σκοτάδι θα «βυθιστεί» για μια ώρα το Σάββατο όλη η χώρα ωστόσο θα είναι για καλό σκοπό!

Χιλιάδες πολίτες, αλλά και δεκάδες φορείς, επιχειρήσεις και μνημεία στην Ελλάδα, θα σβήσουν συμβολικά τα φώτα για μία ώρα το Σάββατο, 27 Μαρτίου 2021, στις 20:30, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη για προστασία της φύσης.

Η Ώρα της Γης είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες συμμετοχικές εκστρατείες για το περιβάλλον, και γίνεται κάθε χρόνο η αφορμή προκειμένου να ενωθούν οι φωνές εκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον πλανήτη.

Φέτος, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία COVID-19, στόχος είναι να σταλεί ένα δυνατό μήνυμα πως χρειάζεται να στραφούμε, ατομικά και συλλογικά, σε πιο βιώσιμες επιλογές και να κάνουμε μία νέα αρχή.

Ήδη, χιλιάδες πολίτες στην Ελλάδα έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στην Ώρα της Γης, ενώ δεκάδες φορείς έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του WWF Ελλάς να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα και να στείλουν το δικό τους μήνυμα.

Ειδικότερα, στην πρωτοβουλία θα συμμετάσχουν φέτος η Ακρόπολη, ο Λευκός Πύργος, η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, ο Δήμος Αθηναίων σβήνοντας τα φώτα στο Δημαρχείο και την Τεχνόπολη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τη συσκότιση εμβληματικών του κτιρίων, ο Δήμος Πειραιά με συσκότιση του Δημοτικού Θεάτρου και του Ρολογιού, το Μέγαρο Μουσικής, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το Ρωμαϊκό Ωδείο στην Πάτρα, το Κάστρο Μονεμβασιάς, το Κάστρο Άμφισσας, ο Δήμος Περιστερίου, ο Δήμος Κερκυραίων, o Δήμος Ιωαννιτών, ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, καθώς και πολλοί ακόμα δήμοι ανά τη χώρα.

Πολύ σημαντική είναι και η στήριξη της πρωτοβουλίας από μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος.

Στην ακόμη μεγαλύτερη διάδοση του μηνύματος για την προστασία της φύσης συμβάλει φέτος και η ΕΡΤ, συμμετέχοντας ενεργά στην Ώρα της Γης, μέσω της ενημέρωσης του κοινού της, των εργαζομένων της αλλά και τη συμβολική συσκότιση της πρόσοψης του Ραδιομεγάρου Αγίας Παρασκευής. Ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν ενεργά τη φετινή κινητοποίηση είναι και το περιοδικό Φωτογράφος.

Για πρώτη φορά φέτος επίσης, στο πλαίσιο της Ώρας της Γης θα κινητοποιηθούν άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο, μέσα από την πρωτοβουλία Save your Hood, η οποία θα αφιερώσει 17 συνολικά δράσεις της στην παγκόσμια αυτή συμμετοχική εκστρατεία για την προστασία της φύσης.

Ένας ακόμα στόχος της φετινής Ώρας της Γης είναι να συσπειρώσει τη νέα γενιά και να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία, προκειμένου τα παιδιά και οι νέοι της χώρας μας να ενώσουν τις φωνές τους και να μετατρέψουν την αγωνία τους για τον πλανήτη σε διεκδίκηση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, και ο φετινός εορτασμός θα πραγματοποιηθεί με την ενεργή συμμετοχή των Ελλήνων Προσκόπων, όπως συμβαίνει άλλωστε τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης (WO.S.M. – World Scout Movement) και του WWF.

Επιπλέον, στη φετινή Ώρα της Γης, θα συμμετέχει ενεργά και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, στέλνοντας το δικό του μήνυμα για την επανεκκίνηση στη σχέση μας με τη φύση που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και το WWF Ελλάς με στόχο την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των νέων σε θέματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας.

Τη συμμετοχή τους στην Ώρα της Γης έχουν δηλώσει επίσης και οργανώσεις, όπως η AIESEC, η SCI Hellas και οι Φίλοι του Μόντε. Τέλος, θερμή είναι η στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και εθελοντικών ομάδων νέων από διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Μία μεγάλη μουσική γιορτή περιμένει τον κόσμο το Σάββατο 27 Μαρτίου στις 20:30, μέσω των καναλιών του WWF Ελλάς, καθώς ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί φέτος σε ψηφιακό περιβάλλον, λόγω των συνθηκών.

Οι ONIRAMA, το πιο δυναμικό συγκρότημα, έχουν ετοιμάσει ένα ξεχωριστό unplugged μουσικό πρόγραμμα, και σβήνοντας τα φώτα τραγουδούν και στέλνουν το δικό τους μήνυμα για μια νέα αρχή.

Οι Picos Apicos & The Pina Coladas επιλέγουν δύο επιτυχίες τους και τραγουδούν, υπό συνθήκες καραντίνας, αποκλειστικά για την Ώρα της Γης. Η μουσικός Μαρία Παπαγεωργίου και η βοκαλίστρια Αγγελική Τουμπανάκη ενισχύουν την πρωτοβουλία με δύο ανέκδοτα τραγούδια τους.

Επισκέψου το https://www.wwf.gr/earth_hour/ όπου μπορείς να μάθεις περισσότερα για την Ώρα της Γης, να δηλώσεις τη συμμετοχή σου στην εκστρατεία και να έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις το μουσικό πρόγραμμα.

«Το 2021 είναι μια χρονιά ορόσημο για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα, καθώς ταυτόχρονα με τη “μάχη” που δίνεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα κληθούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική κρίση, τη βιοποικιλότητα και τη φύση.

Τώρα είναι η στιγμή της δράσης, γι’ αυτό τη φετινή Ώρα της Γης στέλνουμε το μήνυμα για μια νέα αρχή.

Διεκδικούμε και απαιτούμε γενναίες αποφάσεις που θα θέσουν τις βάσεις για ένα υγιές μέλλον, όπου ο άνθρωπος και η φύση ευημερούν.

Διεκδικούμε ένα μέλλον πιο αισιόδοξο, πιο δίκαιο και βιώσιμο για όλους», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς.

Ώρα της Γης 2021: Πώς ξεκίνησε και καθιερώθηκε η Ώρα της Γης

Το 2004 η WWF Αυστραλίας, αντιμετωπίζοντας τα πορίσματα των επιστημονικών ερευνών, συναντήθηκε με το διαφημιστικό πρακτορείο Leo Burnett Sydney, ώστε «να συζητηθούν ιδέες δραστηριοποίησης των Αυστραλών απέναντι στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής».

Η ιδέα μίας μεγάλης κλίμακας διακοπής της ηλεκτρικής ενέργειας υλοποιήθηκε το 2006, αρχικά με τον τίτλο “The Big Flick” . To WWF Αυστραλίας παρουσίασε την ιδέα στην Εταιρεία Fairfax Media, η οποία μαζί με την δήμαρχο του Σίδνεϋ, Clover Moore, συμφώνησαν να την υποστηρίξουν. Η Ώρα της Γης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 31 Μαρτίου 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, στις 7:30 μ.μ., τοπική ώρα

Τον Οκτώβριο 2007, το Σαν Φρανσίσκο, ακολουθώντας το παράδειγμα του Σίδνεϊ, διοργάνωσε την εκδήλωση “Lights Out” εμπνευσμένη από την Ώρα της Γης. Μετά την επιτυχία της οι διοργανωτές αποφάσισαν να συσπειρωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο τον Μάρτιο του 2008.

Στις 29 Μαρτίου 2008, από τις 8:00΄μ.μ. έως τις 9:00΄μ.μ., η Ώρα της Γης διεξήχθη σε διεθνές επίπεδο, σηματοδοτώντας την πρώτη παγκόσμια επέτειο της εκδήλωσης. Τριάντα πέντε χώρες συμμετείχαν επισήμως και περισσότερες από 400 πόλεις την υποστήριξαν. Σημαντικά κτήρια – ορόσημα σε όλο τον κόσμο απενεργοποίησαν τον μη απαραίτητο φωτισμό τους για την Ώρα της Γης. Ορισμένες ιστοσελίδες συμμετείχαν στο γεγονός, με την αρχική σελίδα της Google να «σκοτεινιάζει» συμβολικά την ημέρα εκείνη.

Σύμφωνα με έρευνα, 36 εκατομμύρια Αμερικανοί – περίπου το 16% του ενήλικου πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών – συμμετείχαν στην Ώρα της Γης 2008. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι, αμέσως μετά την εκδήλωση, σημειώθηκε αύξηση στο επίπεδο ενδιαφέροντος γύρω από τα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η μόλυνση, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Η Ώρα της Γης 2009 διοργανώθηκε στις 28 Μαρτίου 2009, μεταξύ 8:30 μ.μ. – 9:30 μ.μ. τοπική ώρα. Η εκστρατεία είχε τον τίτλο “Ψηφίστε τη Γη” και έγινε γνωστή ως η “πρώτη παγκόσμια ψηφοφορία”, με ένα δισεκατομμύριο “ψήφους” από ανθρώπους που χρησιμοποίησαν ως ψήφο τους το σβήσιμο των φώτων και με φόντο την επικείμενη κεντρική διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος του 2009. Το WWF ανέφερε ότι 88 χώρες και 4.159 πόλεις συμμετείχαν στην Ώρα της Γης 2009, δεκαπλάσιο ποσοστό πόλεων από αυτό στην Ώρα της Γης 2008 (το 2008 συμμετείχαν 400 πόλεις).

Μεταξύ των συμμετεχόντων στην Ώρα Γης 2009 ήταν, για πρώτη φορά, η έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη