Γάμοι 2021: Τι αλλάζει Ιούλιο και Αύγουστο – Σε απόγνωση χιλιάδες ζευγάρια

Νέα μέτρα – γάμοι: Σε μια πολύπλοκη διαδικασία μετατρέπονται πλέον οι γάμοι σύμφωνα με τα νέα μέτρα για την αναχαίτηση της πανδημίας του κορονοϊού. Διαβάστε περισσότερα στο xristika.gr.

Οριστικό τέλος στους παραβάτες που επιθυμούν να βρεθούν σε γάμους, βαφτίσεις και κέντρα διασκέδασης δίνει το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Μόνο με την επίδειξη rapid test 48 ωρών, ή εμβολιασμένοι, θα εισέρχονται πλέον οι καλεσμένοι σε γάμους, βαφτίσεις αλλά και οι πελάτες στα κέντρα διασκέδασης.

Οπως αναφέρει το ΦΕΚ η λειτουργία χώρων διασκέδασης επιτρέπεται με υποχρεωτική επίδειξη στην είσοδο:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού
  • βεβαίωση αρνητικού rapid test 48 ωρών πριν την ώρα προσέλευσης
  • πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως και 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Παρ άλληλα επιτρέπονται 10 άτομα ανά τραπέζι ενώ η μάσκα από πελάτες και προσωπικό είναι υποχρεωτική κατά την χρόνο αναμονής.

Νέα μέτρα – γάμοι: Σε σοκ τα κέντρα δεξιώσεων και catering

Με δεδομένα όλα αυτά οι ακυρώσεις δεξιώσεων σε κλειστούς χώρους αποτελεί λογική εξέλιξη. Οργή των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διεξαγωγής εκδηλώσεων. Κάνουν λόγο για μια ακόμη «χαμένη χρονια». Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Κι αυτό διότι ενώ πολλοί είχαν μεταθέσει για το φθινόπωρο κι έπειτα δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, καθώς ήταν άγνωστο για πολλούς μήνες πότε θα επαναλειτουργήσει ο κλάδος και με ποιους περιορισμούς, τώρα, υπό το φως των νέων μέτρων ακυρώνουν μαζικά εκδηλώσεις που προγραμματίζονταν να γίνουν σε κλειστούς χώρους.

Ο λόγος; Όπως εξηγεί στο «MR» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο του catering, πρώτον, όσοι είχαν προγραμματίσει δεξιώσεις σε κλειστό χώρο, θα πρέπει να δουν εάν η επιχείρηση που είχαν επιλέξει θα λειτουργήσει ως αμιγής ή μεικτός χώρος και δεύτερο και κυριότερο είναι εξαιρετικά δύσκολο για αυτόν που θέλει να κάνει τη δεξίωση να προσκαλέσει μόνο όσους θα είναι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο σε περίπτωση που η δεξίωση πρόκειται να γίνει σε αμιγή χώρο ή να ζητεί π.χ. από τους προσκεκλημένους που δεν είναι εμβολιασμένοι να επιβαρυνθούν, πέρα από τα άλλα έξοδα (π.χ. δώρο, ρούχα, παπούτσια, κομμωτήριο), και με το κόστος των rapid tests σε περίπτωση που η δεξίωση γίνει σε μεικτό χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την εστίαση από τις 15 Ιουλίου θα επιτρέπεται να λειτουργούν και κλειστοί χώροι οι οποίοι θα διακρίνονται, κατ’ επιλογή του ιδιοκτήτη, σε αμιγείς και μεικτούς.

Στους μεν αμιγείς θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο όσων είναι πλήρως εμβολιασμένοι και μάλιστα έχουν παρέλθει τουλάχιστον 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση (ή τη μοναδική δόση στην περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου) του εμβολιασμού ή έχουν νοσήσει από COVID-19 το τελευταίο εξάμηνο. Στους χώρους αυτούς η πληρότητα θα είναι 85%.

Στους μικτούς χώρους η μέγιστη επιτρεπτή πληρότητα θα είναι 50%, σε αυτούς θα μπορούν να εισέρχονται και μη εμβολιασμένοι, υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε rapid test εντός του προηγούμενου 48ώρου.

Οι ανήλικοι και στις δύο περιπτώσεις θα προσέρχονται με δήλωση self test που έχει υποβληθεί από τους γονείς.

Την ίδια ώρα, αν και το όριο των ατόμων στις δεξιώσεις που γίνονται σε ανοιχτούς χώρους αυξήθηκε και πλέον ο μέγιστος αριθμός προσκεκλημένων είναι τα 300 άτομα, η ζήτηση δεν είναι η προσδοκώμενη.

Το γεγονός ότι καταρχάς η αύξηση του ορίου στα 300 άτομα από 100 που ήταν πρώτα άργησε και ήταν άγνωστο το πότε θα ισχύσει, καθώς και το ότι η λειτουργία των υπηρεσιών catering και εξωτερικών χώρων δεξιώσεων επετράπη μόλις στις 31 Μαΐου, δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος για πολλούς να προγραμματίσουν εγκαίρως κάποια δεξίωση.

«Οι περισσότερες που κάνουμε είναι το πολύ με 50 άτομα» δήλωσε χαρακτηριστικά στο «MR» επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται επί σειρά ετών στον συγκεκριμένο κλάδο, προσθέτοντας ότι αυτό γίνεται κυρίως διότι οι πελάτες δεν ξέρουν τι θα ισχύει τον χρόνο που είναι προγραμματισμένη η εκδήλωση.

Ο κλάδος του catering είναι από αυτούς που επλήγησαν περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα στην εστίαση, καθώς ανεστάλη για μεγάλο χρονικό διάστημα η λειτουργία του, ενώ ακόμη και πριν το αυστηρό lockdown της άνοιξης του 2020 είχαν ματαιωθεί πολλά συνέδρια και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις, που αποτελούν επίσης σημαντικό μέρος της δραστηριότητας του κλάδου ειδικά τους χειμερινούς μήνες, όταν οι γάμοι και οι βαφτίσεις είναι παραδοσιακά λιγότεροι.

Το 2020 λειτούργησε για μερικούς μόνο μήνες το καλοκαίρι, αλλά με πολύ αυστηρούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ατόμων, ενώ φέτος έχει λειτουργήσει μόνο έναν μήνα και πάλι με περιορισμούς. Ενδεικτικό των συνεπειών των περιοριστικών μέτρων είναι ότι το καλοκαίρι του 2020 ακυρώθηκαν 7 στους 10 γάμους, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας οργάνωσης γάμων weddin, ενώ σχεδόν το 35% μεταφέρθηκαν για το 2021. Μέρος αυτών, όμως, έχει εκ νέου αναβληθεί ή γίνεται με άλλο σχεδιασμό, χωρίς δεξίωση ή με πολύ λιγότερα άτομα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΕΣΕ ο κλάδος του catering αλλά και τα κτήματα μαζί με τους κλειστούς χώρους εκδηλώσεων αποτελούν ένα τμήμα της εστίασης που έχει υποστεί μείωση του τζίρου της τάξης του 90% και πλέον.

Νέα μέτρα – Γάμοι: Τα παράδειγματα του Βελεστίνου και της Πάτρας

Χαρακτηριστικό της αυστηρότητας των μέτρων είναι δυο περιστατικά σε Βελεστίνο και Πάτρα αντίστοιχα.

Ένας γάμος στην περιοχή του δήμου Ρήγα Φεραίου του νομού Μαγνησίας ήταν αρκετός για να σημάνει συναγερμός στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και στο νοσοκομείο Βόλου καθώς εξελίχτηκε σε «βόμβα» κορονοϊού.

Ειδικότερα, ο γάμος που τελέστηκε σε ιερό ναό της περιοχής ήταν η αφορμή για συνωστισμό με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 20 θετικά κρούσματα COVID.

Μάλιστα, κάποιοι από την οικογένεια του νιόπαντρου ζευγαριού με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα ενημέρωσαν όσους ήρθαν σε επαφή, προκειμένου να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ.

Να σημειωθεί ότι η Μαγνησία, παραμένει στην κίτρινη ζώνη των κρουσμάτων, με αρκετά θετικά περιστατικά να καταγράφονται στους Δήμους Βόλου και Ρήγα Φεραίου.

Παράλληλα, με «ντου» η Αστυνομία εισέβαλε σε γαμήλια δεξίωση σε κατάστημα στην περιοχή Ροΐτικα, καθώς οι καλεσμένοι χόρευαν, παρά τις σχετικές απαγορεύσεις που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υπεύθυνος του καταστήματος συνελήφθη, ενώ αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει το tempo24.gr ότι το νεόνυμφο ζευγάρι είχε έρθει από τις ΗΠΑ στην Πάτρα για τον γάμο και το γλέντι.

Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία διαπιστώθηκε η διοργάνωση κοινωνικής εκδήλωσης στην οποία χόρευαν άτομα. Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

Η προανάκριση διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς του Γ΄ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών.